úterý 28. srpna 2012

Domácí müsli tyčinky

Domácí müsli tyčinky jsem pekla už podruhé. Tentokrát se ale povedly mnohem lépe, než minule - tedy hlavně chuťově. Celkově jsem si v poslední době oblíbila nejrůznější ovesné tyčinky a sušenky, takže jsem se rozhodla si udělat zdravější variaci i doma. Inspiraci jsem brala například tady (blog Drobečky) nebo tady (Delicious blog). Nakonec jsem si ale vytvořila vlastní, trochu jinou variaci. Vše jsem sypala od oka, ale opět jsem se pokusila sepsat alespoň přibližné gramáže a vypočítat také přibližnou energetickou hodnotu :)


Budete potřebovat:
       na 6 müsli tyčinek
 
2/3 hrnečku ovesných vloček (75g)
1/3 hrnečku amarantových perliček (25g)
1/2 hrnečku slunečnicových semínek (50g)
1/2 hrnečku sušených brusinek (50g)
1 banán (120g)
polovina jablečné přesnídávky - nebo jablečného pyré (100g)

Postup přípravy:
Nic těžšího, než smíchat vše dohromady vás opravdu nečeká. Banán samozřejmě rozmačkejte, přidejte přesnídávku a pak všechny sypké suroviny. Dle potřeby můžete pak popř. přidat tekuté nebo suché suroviny. Směs napěchujte do papírem vyložené pečící nádoby (já použila menší čtvercovou). Pečte při 180 stupních asi 30 minut. Pak nechtě vychladnout a můžete nakrájet. Já jsem si vytvořila 6 tyčinek :)

upečená směs

Energetické hodnoty:
    na 1 tyčinku = 1/6 z celku
  • 742Kj (177Kcal)
  • 4g bílkovin
  • 25g sacharidů
  • 5g tuků
Hezky naporcované a zabalené :)
 Hodnoty jsou podle mě naprosto parádní. Navíc jsou tyčinky opravdu zdravé. Vidíte někde přidaný cukr či tuk? Já nikoliv a ani není třeba! Sladké jsou úplně akorát (díky banánu, přesnídávce a brusinkám). Naporcovala jsem si je na 6 kousků a zabalila hezky do alobalu. Pár jsem jich dala do mrazáku (na horší časy) a zbytek do ledničky. Jako zdravá svačinka podle mě ideální - nejlépe ještě ve spojení s kefírem či jogurtem.

Někteří z vás možná neznají amarantové perličky. Já si je koupila speciálně kvůli tomuto receptu (chtěla jsem tyčinky trochu ozvláštnit). Zbytek teď přimíchávám nejčastěji třeba do tvaru, jogurtu nebo k müsli. Mám medové a jsou vážně moc dobré. Kdysi už jsem je doma měla, takže vím, do čeho jsem šla. Kupovala jsem v Bille, ale tipla bych, že budou k sehnání i ve většině obchodů se zdravou výživou. Cena byla 30Kč za 125g. Pro představu vypadají takto:


36 komentářů :

  1. Mnam vypadají vážně skvěle. K vlastním musli tyčinkám se odhodlávám a tímto si mě docela nakopla :). Díky ti

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, můžu se zeptat, jestli nemš nějaké zkušensoti s proteinovým práškem z dm? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám. Radši bych ti ale doporučila koupit nějaký kvalitnější ve sportovní výživě či ze sportovních e-shopu. Nejlepší je, když má ve složený syrovátkovou bílkovinu - tak je pro tělo nejvyužitelnější ;)

      Vymazat
  3. Vyzerajú naozaj dobre a chutne :)

    OdpovědětVymazat
  4. tohle je asi nejlákavější recept na tyčinky, co jsem kdy viděla:)) už dlouho si je chci upéct, ale bojím se, že až je upeču tak neodolám a sním je všechny najednou :DD
    ty amarantové perličky si koupím, až budu péct domácí musli:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě napadlo je dát i do domácího musli (tedy viděla jsem to myslím u Julie na blogu :D ). Jinak já jsem je hlavně nechtěla ochutnat hned večer, jak se upekly - to bych je snědla určitě taky všechny :D Ale vydržela jsem do druhého dne a celkem to zvládám jíst po jedné. Respektive tedy si většinou jenom jednu přibalím na svačinu do kabelky, když někam jdu, takže to ani jinak nejde :D

      Vymazat
  5. Už sem se chtěla zeptat kde si ty amarantové perličky koupila a pak sem dočetla do konce :D :D Už kvůli těm semínkům to rozhodně vyzkouším! A možná tam dám goji a arašídy! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím to může být vážně dobré! Fantazii se meze nekladou :)

      Vymazat
  6. no super, díky za recept, určitě brzy vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  7. Poslední dobou se taky můžu ujíst ovesných tyčinek,sušenek apod. Doma jsem tyčinky zatím nezkoušela, mám pořád strach, že se to bude rozpadat :D Jak to tak vidím, zkusím si je udělat, určitě jsou zdravější i chutnější než ty kupované :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnohem zdravější a chutnější ;) A nerozpadají se mi, taky jsem se trochu bála. Asi je to o tom trefit konzistenci a hezky to napěchovat do té zapékací mísy :)

      Vymazat
  8. Zrovna jsem na seznam.cz četla, jak müsli tyčinky nejsou tak zdravé, jak se zdají :) Takže domácí určitě přivítám ! :) U těch je jistota, že opravdu zdravé budou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domácí určitě. Taky jsem se divila, jak málo ingrediencí, a zdravých, stačí k jejich vytvoření. Asi budu péct pravidelně a kašlu na ty přeslazené kupované :)

      Vymazat
  9. ahoj prosím, nechceš udělat článek o müsli? někde jsem četla, že ne každé müsli je zdravé. Teď mám nějaké od nestlé a bojím se abych nepřibrala.
    Nebo aspoň napsat, podle čeho se máme řídit na obalu.počet sacharidů atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No možná bych někdy mohla, ale o musli jsem se tady už párkrát taky zmiňovala ;) Viz. například:

      http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2012/06/mixovani-s-mixit.html

      http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2012/08/snidane-nejak-se-mi-meni-chute.html

      A taky v recepetech mám nějaké typy na domácí musli:

      http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/p/recepty.html

      Vymazat
  10. kdysi jsem je taky zkoušela, ale už ani nevim, jak to dopadlo, tak si to budu muset zopakovat

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadají skvěle :) Trochu mi to připomnělo pečenou ovesnou kaši, tu bych někdy chtěla zkusit udělat... jinak před pár dny jsem si konečně udělala cottage lívanečky podle receptu, co tady máš a byl to super oběd. Akorát jsem neudělala lívanečky, ale zkusila si udělat jeden velký lívanec :D A šlo to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se povedl(y) :D Jinak pečenou kaši zkus, je super. Já ji dělala naposledy s banánem, rybízem a třešněmi a byla to lahoda. I doma všem strašně chutnala (a to zdravě nejí) :)

      Vymazat
  12. Super recept :) Já jsem zatím dělala domácí tyčinky jen takové ty nepečené, z rozmixovaných ořechů, sušeného ovoce, semínek a kokosu, pak jen zabalené do folie a uležené v ledničce, to bylo taky moc dobrý :) Tak zas příště zkusím tyto :)

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá to skvěle :-)... zkusím určitě...

    O víkendu chci zkusit jeden recept co tu máš - ten brownies z fazolí, jaké jsi tam měla kakao? Holandské nebo granko? Počítala jsem si kcal s holandským a vyšlo mi mnohem méně...

    OdpovědětVymazat
  14. Ahojky, daji se necim nahradit ty amarantove kulicky?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíš je tam dávat vůbec, nic se nestane ;) Můžeš dát místo nich více vloček nebo něco jiného dle chuti :)

      Vymazat
  15. Tak to musím zkusit! :)

    Máš u mě na blogu ocenění ;)

    OdpovědětVymazat
  16. vypadá to super, mohu se zeptat jak dluh tak vydrží? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevím. Právě proto dávám do mrazáku - tam vydrží určitě dlouho a stačí vždy jenom vytáhnout a nechat povolit :)

      Vymazat
  17. Miluju tvůj blog a nominovala jsem tě na Liebster Blog Award :)

    OdpovědětVymazat
  18. Páni, poslední dobou jsem si strašně oblíbila zdravé jídlo, nehladovím a přitom se mi celkem tvaruje postava. Tvůj blog je mi velkou inspirací. Díky. Navíc už dlouho hledám recept na pořádné musli tyčinky, protože ty z obchodu mi nechutnají a navíc jsou šíleně kalorické a sladké. Ale do školy si třeba domácí musli vzít nemůžu a tohle je perfektní varianta.
    Jen musím vymyslet čím nahradit ty kuličky a brusinky, protože ani k jednomu se nedostanu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je, člověk se musí ke štíhlosti projíst :) Jinak je úplně jedno, čím to nahradíš - dej si tam něco, co ti chutná. Nebo ani nahrazovat nemusíš, jenom to vynech ;)

      Vymazat
  19. Ahoj, díky za recept, včera jsem hned vyzkoušela, i když s menšími (většími) úpravami (podle toho, co bylo doma;-). Já jsem použila ovesné vločky, rozinky, slunečnisová semínka, lněné semínko, vlašské oříšky, mandle, banán a meruňkovo-jablečné pyré. Výsledek je není špatný, jne mě trochu zaráží konzistence. Tyčinky jsou měkké, skoro mi přijdou jako nedopočené (ale pekla jsem 30 min. při 180st. jako ty). Tak by mě zajímalo, jaký byl výsledek u tebe, jestli jsou křupavé? Před časem jsem zkoušela trochu jiné musli tyčiky a ty byly pěně křupavoučký...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvá variace zní skvěle :) Moje tyčinky tedy nejsou nějak extra křupavé (to snad ani kupované moc nebývají ne?), ale taky nejsou nějak hodně měkké. Řekla bych prostě tak akorát :) Možná to u těch tvojich může být tím, že jsi dala moc toho pyré.

      Vymazat
  20. super recept! vyzkoušela jsem a opravdu nemají chybu...taky jsem pozměnila trošku suroviny podle toho "co dům dal" :)tzn. dala jsem tam plátky mandlí, slunečnicová semínka, sušené, švestky, rozinky a kokos. Je fajn, že tam není ani deko přidaného cukru a přitom chutnají skvěle. Většina receptů na netu je se Salkem a to si myslím, že by bylo sladké a kalorické až moc...:)
    Jinak jsem se chtěla zeptat, jak dlouho zhruba vydrží? Mám je v lednici, ale tím, že jsou takové mokřejší tak se bojím, aby se nezkazily...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V lednici určitě nějakou dobu vydrží :) Já ale když jich dělám více, tak je pro jistotu zabalím do alobalu a pak hodím do mrazáku. Tam vydrží opravdu dlouho a pak stačí jenom kdykoliv vytáhnout a chutnají úplně stejně ;)

      Vymazat
  21. Díky za recept, včera jsem je pekl, ještě jsem to celé polil čokoládou, jsou super! :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)