Kdyby se mě někdo ptal na mou nejoblíbenější zdravou potravinu, asi bych odpověděla ořechy. Ty se objevují v mém jídelníčku prakticky denně. Arašídové máslo jsem si také zamilovala a dlouho toužila vyzkoušet i jiná ořechová másla. Zahraniční stránky stejně jako i spousta českých blogerek mě zahrnovaly typy na domácí výrobu. Tak nějak jsem se ale k tomu nemohla rozhoupat. Že by obavy? Včera jsem ale v obchodě odhodlaně konečně do košíku ty 2 balíčky mandlí hodila. A bylo rozhodnuto...
Na přípravě není vůbec nic složitého. Nejtěžší pro mě asi vážně bylo koupit ořechy :D A taky asi ta trpělivost při mixování. Doteď si nejsem jistá, zda jsem to vlastně udělala správně. Mixovala jsem dlouho, ale možná by to ještě chtělo. Všude na fotkách mají máslo krásně hladké. Já holt trpělivosti moc nemám, ale k jakési přibližné konzistenci jsem se dostala. To mi stačí :)
Mandle jsem na chvíli dala opražit do trouby. V některých receptech tento krok je, jinde ho vynechávají. Záleží na vás. Opražením mandle dostanou trochu jinou, asi i lepší chuť. A mimoto nádherně provoní celý byt :) No a pak už stačí nasypat do mixéru a mixovat. Já po chvilce přidala kokosový olej. Konzistence ale byla pořád nic moc. Navíc se pomixované ořechy lepily ke krajům a tak to ani moc rozmixovat nešlo. Proto jsem přidala i trochu vody a nakonec neodolala a dosladila mandle i zlatým sirupem :)
No a nejlepší část celého snažení je samozřejmě testování. Zkusila jsem si můj výtvor zamíchat například do tvarohu. Na fotce to asi nepoznáte, protože na tvarohu je ještě ovoce. Chutnalo to skvěle, trochu jsem měla pocit, jako bych do toho tvarohu rozdrobila nějakou buchtu.
tvaroh, mandlové máslo, hruška, banán, zlatý sirup |
No a na snídani následovala klasika. Máslo na pečivo a nahoru ještě pokrájet banán. Jednu část jsem zvolila arašídovou a druhou mandlovou :)
Kdybych to měla nějak zhodnotit, možná bych řekla, že mi arašídové máslo chutná více. Na druhou stranu má to mandlové tak specifickou chuť, že nevím, zda si zaslouží být takto porovnáváno. Třeba by zase chutnalo úplně jinak, kdybych ho koupila někde už hotové. Možná zkusím vyrobit doma i to arašídové a hodně mě láká i z kešu oříšků. Pro zpestření jídelníčku jsou tyhle výtvory prostě dokonalé. Mandlové máslo plánuji například použít i do domácích proteinových tyčinek. A třeba se najde i nějaká buchta, kam by se hodilo :)
A co vy a ořechy? Máte je rádi, které nejvíc?
Já miluji všechny, nejvíc ty, kterých je zrovna nedostatek :D Kdybych to měla nějak seřadit podle oblíbenosti, tak asi takhle: kešu, pekanové, arašídy, mandle, vlašské, lískové... Ale je to opravdu hodně na těsno :)
vyzerá to skvele a verím, že to tak aj chutí ;) dodala si mi odvahu, pretože sama som nad tým už rozmýšľala, ale bojím sa, či by sa mi to podarilo... chcela by som skúsiť z kešu, tie sú aj také mastnejšie ako mandle, tak snáď by aj konzistencia bola jemnejšia.. :/ škoda, že zrovna kešu nie sú najlacnejšie...
OdpovědětVymazatNo právě :-/ Kešu mám strašně ráda a taky bych si chtěla udělat kešu máslo doma, ale ta cena je celkem vysoká. Nedávno jsem kupovala ve slevě, ale i tak byly dražší než ostatní. A slevy taky nejsou pořád no.
VymazatJá se možná časem koupím máslo arašídové, doma se mi to dělat nechce :))
OdpovědětVymazatJá mám nejraději určitě vlašské ořechy. Bohužel je už doma nemáme, došly, pak mám ráda mandle a arašídy, pak lískáče, kešu, které si teď dávám a další druhy chci někdy vyzkoušet :)
jojo,oříšky jsou moje závislost :D Jakmile nějaký doma jsou-brzo nejsou :D Na posezení snim klidně celej balíček.Když ale u oříšků se nejde udržet!!!Momentálně u mě vedou makadamy,arašídy a lískový...;)
OdpovědětVymazatTo vypadá moc dobře. Já oříšky zbožňuju. Mezi favority mám pekanové, vlašské a kešu, ale v poslední době jsem si hodně oblíbila makadamové a pořád bych na ně chodila do mixit tubusu :-) Jana
OdpovědětVymazatDalší, která dělá mandlové máslo... Už bych se do toho taky měla pustit :D
OdpovědětVymazatJá mám řada všechny ořechy krom arasidu :D máslo zkusím. Jenom se zeptám, používalas oloupané mandle?
OdpovědětVymazatNeloupala jsem je - je to vidět i na fotkách ;) Někde jsem četla, že to někomu šlo špatně mixovat, když je oloupal.
Vymazattaky se chystám na nějaké jiné než burákové máslo. ale podle zkušeností ti řeknu, že stačí trpělivost a nemusíš k máslu nic přidávat, ořechy "časem" pustí ten svůj olej. Jinak mám taky nejradši kešu, pak makadamové, mandle, vlašské, lískové, arašídy, para mi přijdou moc suchý.
OdpovědětVymazatNjn, mě přišlo že už mixuju dlouho :D Navíc se to vážně pořád lepilo na kraje a mixovalo to snad jenom dole trošku, jestli vůbec. Ale nevadí :)
VymazatA para mi taky příjdou dost suché, ale občas si ráda nějaký dám. Nejlépe třeba v nějakém mixu ořechů :)
Já oříšky vůbec nemusím. Nevyhledávám je a naprosto mě dokáže vytočit, když babička udělá mou oblíbenou buchtu a "vylepší" ji oříšky!
OdpovědětVymazatU mě taky bývá nejtěžší ten první krok. Chci toho tolik udělat, ale mám strach, že se mi to nepovede, tak to raději předem vzdám.
Upřímně - 3500kcal se mi zdálo docela dost, ale i kalorické tabulky mi to potvrdily. Takže jenom čumím! :D Ale je fakt, že jsem byla hodně vysílená..
OdpovědětVymazatJá jednou zkoušela stejné arašídové máslo, jako ty, ale tehdy mi moc nechutnalo. Když tady vidím to mandlové, tak zkusím ještě dát šanci tomu arašídovému a pak bych si kdyžtak taky udělala mandlové :)
OdpovědětVymazatoříšky miluju, nejvíc taky kešu a pekanové :) a arašídové máslo, to bych mohla jíst pořád ( no..vlastně ho skoro pořád jím :D )
OdpovědětVymazathrozně ráda bych taky zkusila domácí máslo, ale mám strach o náš stařičký mixér, vypadá že mu dávám zabrat i když jen mixuju banán :DD
Jo toto mám v plánu už dlouho :D Tak snad se také brzy odhodlám.
OdpovědětVymazatJinak mým favoritem jsou mandle, pistácie a kešu. Lískové moc nemusím, přijdou mi hodně hořké a vlašáky miluji v salátech nebo pečivu, ale do kaší je nedávám vůbec... :)
Já se k tomu taky stále odhodlávám..a pořád ne a ne začít..tak snad už taky hodím v obchodě do košíku nejaké ty oříšky a vyzkouším neco umixovat, vypadá to hezky:)
OdpovědětVymazatAhoj :) Prosím,kde sháníš ten zlatý syrup?? Děkuju :)
OdpovědětVymazatKupovala jsem ho v Marks and Spencer. Je to velké balení, myslím 700g a cena kolem 60Kč tuším, takže nic drahého :)
VymazatHm, vypadá to lákavě...asi to taky prubnu :))
OdpovědětVymazatjá sem to sundavala z krajů stěrkou, taky se mi to takhle lepilo :-)...a pak už stačilo jen trochu oleje a hned to bylo máslovitý...ale taky ho nemam uplně hladký ;-)
OdpovědětVymazatJa orechy milujem- kešu, mandle, ale najčastejšie jem klasické vlašské zo záhradky, keď je na jeseň sezóna, len mám strach stále z toho, že sú moc kalorické :D
OdpovědětVymazatdala som si normálny cieľ okolo 6á-70kg, už žiadny 64 a pod. Toto mi vážne stačí na udržiavanie a cítim sa fajn...
Ahojky, máte pekárnu? na fotkách v pozadí vidím , že asi jo...pečete? jste spokojený?jaký máš názor na pečení chleba doma, jakou by si doporučila? děkuji .
OdpovědětVymazatJojo máme, je to super věc :) Musím ale říct, že teď už pečeme jenom vyjímečně, ze začátku to bylo pořád. Hlavně na přípravu kynutých těst je ale skvělá. Při pečení chleba je fajn, že člověk ví, co si do něj dá a má ho hezky čerstvý. Ta chuť je trošku jiná, než běžný chleba. Ale pro zpestření dobré. Dělala jsem v ní i housky, rohlíky, vánočku, mazanec, mamka v ní dělá kynutý knedlík...má opravdu široké využití ;)
VymazatJa tiež strašne milujem orechy a najviac mandle a vlašské =). Ale radšej než po nejakom masle z orechov siahnem po domácom džeme =D
OdpovědětVymazatNo to pořád chci zkusit a nikde ho neprodávají!:-D Jedna z věcí na mém nákupním seznamu do New Yorku.. už to vidím, že si zas místo oblečení přivezu kufr knih a jídla:-D
OdpovědětVymazatJo a sérií ANTM je zatím 18 a budou další:-D
OdpovědětVymazatje pravda, že když ty mandle opražíš, má to takovou jinou chuť ;) ale je moc dobré že? mě ale taky víc chutná to arašídové.. Všeobecně mám ty arašídy a kešu víc ráda než třeba mandle, vlašáky nebo lískáče... :)
OdpovědětVymazatAhoj, můžu se prosím zeptat, jaký tvaroh si kupuješ? Na tvůj blog chodím hodně často a už několikrát jsem tu narazila na kombinaci tvarohu a něčeho, ke svačině. Kupuješ si měkký? Ten 200gramový? a sníš ho celý? :)) promiň, že se takhle hloupě vyptávám..
OdpovědětVymazatMíša
Kupuji tvaro Milko měkký v krabičce (250g). Je nejlevnější a dobrý - u nás v Bille je za 10,90 :) Jinak si ho dávám někdy půlku, někdy celý. Záleží, jaké jídlo to zrovna je. Kdysi jsem ho jedla třeba na večeři, tak jsem ho snědla celý. Teďka, když si ho dávám na svačiny, tak půlku, ale občas k němu přimíchám ještě třeba bílý jogurt, aby toho bylo více :) A samozřejmě ovoce, oříšky, apod.
VymazatDěkuju moc. Teď jsem ho byla koupit u nas v Tescu, za 15,90.
Vymazat:) Míša
A můžu se ještě zeptat, jestli kupuješ nízkotučný nebo polotučný?
VymazatA jaké máš přibližně časové rozestupy mezi jídly? :)
Kupuji nízkotučný - ale to vážně hlavně kvůli té cenně, ne že bych se nějak vyhýbala kaloriím nebo tukům, je prostě nejlevnější :) A časové rozestupy mám většinou kolem 2-3 hodin ;)
Vymazatděkuji moc, někde jsem četla, že 2 až 4, jinde zase, že 4 už jsou moc. Jaký je tvůj názor? mě přijde, že když si dám třeba ovesnou kaši s banánem, jsem sytá a další jídlo si právě dám tak po těch 4 hodinách. větší rozestup už ale mít nechci.. co si o tom myslíš?:)
VymazatUrčitě můžou být i 4, pokud jsi sytá. Taky to tak občas mívám, že se více najím a ten rozestup je pak větší. Určitě to není velký problém ;)
VymazatTak děkuji moc
VymazatMíša :)
Tsk vidím že jsi se do něho taky pustila, vítej do klubu :D Mě nejříve taky nešlo umixovat úplně dohladka, nejvíc podle mě záleží na typu mixéru. Nejdřív jsem to dělala v tom stejném, co máš ty, a bylo takový 'nemáslový' (ikdyž vynikající :D) a pak jsem objevila ještě 20 let starej mamčin mixer, otestovala ho, a máslo bylo úža tekuté :D Je podobný tomuto - http://www.eujuicers.cz/cs/katalog/mixery/domacnosti/omega-blender-bl332s
OdpovědětVymazatikdyž je už slepenej lepící páskou a dost omlácenej :D a hlavně to chce- trpělivost :D
vypadá to lákavě :) a z těch kešu to musí být dokonalý :) bych se po kešu utloukla :D
OdpovědětVymazatdobry napad na recept. Vyzkousim. Chtela bych se ale zeptat, jak dlouho ti vydrzelo v lednici? Ne za jak dlouho jsi ho spotrebovala, ale trvanlivost me zajima :) dik andrea
OdpovědětVymazatAhojky, no bohužel jsem ho nedávno vyhazovala :( Ale to určitě proto, že jsem ho nedala do lednice, nechala jsem ho venku a asi se zkazilo (resp. podivné smrdělo). Takže mimo lednici tak 2 týdny, jak dlouho v ní, nevím :)
Vymazatmůžete mi doporučit fakt dobrej mixér aby utáhl ty ořechy?
OdpovědětVymazat