pátek 10. srpna 2012

Jak jsem vyráběla mandlové máslo...

Kdyby se mě někdo ptal na mou nejoblíbenější zdravou potravinu, asi bych odpověděla ořechy. Ty se objevují v mém jídelníčku prakticky denně. Arašídové máslo jsem si také zamilovala a dlouho toužila vyzkoušet i jiná ořechová másla. Zahraniční stránky stejně jako i spousta českých blogerek mě zahrnovaly typy na domácí výrobu. Tak nějak jsem se ale k tomu nemohla rozhoupat. Že by obavy? Včera jsem ale v obchodě odhodlaně konečně do košíku ty 2 balíčky mandlí hodila. A bylo rozhodnuto...


Na přípravě není vůbec nic složitého. Nejtěžší pro mě asi vážně bylo koupit ořechy :D A taky asi ta trpělivost při mixování. Doteď si nejsem jistá, zda jsem to vlastně udělala správně. Mixovala jsem dlouho, ale možná by to ještě chtělo. Všude na fotkách mají máslo krásně hladké. Já holt trpělivosti moc nemám, ale k jakési přibližné konzistenci jsem se dostala. To mi stačí :)


Mandle jsem na chvíli dala opražit do trouby. V některých receptech tento krok je, jinde ho vynechávají. Záleží na vás. Opražením mandle dostanou trochu jinou, asi i lepší chuť. A mimoto nádherně provoní celý byt :) No a pak už stačí nasypat do mixéru a mixovat. Já po chvilce přidala kokosový olej. Konzistence ale byla pořád nic moc. Navíc se pomixované ořechy lepily ke krajům a tak to ani moc rozmixovat nešlo. Proto jsem přidala i trochu vody a nakonec neodolala a dosladila mandle i zlatým sirupem :)

No a nejlepší část celého snažení je samozřejmě testování. Zkusila jsem si můj výtvor zamíchat například do tvarohu. Na fotce to asi nepoznáte, protože na tvarohu je ještě ovoce. Chutnalo to skvěle, trochu jsem měla pocit, jako bych do toho tvarohu rozdrobila nějakou buchtu.

tvaroh, mandlové máslo, hruška, banán, zlatý sirup
No a na snídani následovala klasika. Máslo na pečivo a nahoru ještě pokrájet banán. Jednu část jsem zvolila arašídovou a druhou mandlovou :)





Kdybych to měla nějak zhodnotit, možná bych řekla, že mi arašídové máslo chutná více. Na druhou stranu má to mandlové tak specifickou chuť, že nevím, zda si zaslouží být takto porovnáváno. Třeba by zase chutnalo úplně jinak, kdybych ho koupila někde už hotové. Možná zkusím vyrobit doma i to arašídové a hodně mě láká i z kešu oříšků. Pro zpestření jídelníčku jsou tyhle výtvory prostě dokonalé. Mandlové máslo plánuji například použít i do domácích proteinových tyčinek. A třeba se najde i nějaká buchta, kam by se hodilo :)

A co vy a ořechy? Máte je rádi, které nejvíc?
  
Já miluji všechny, nejvíc ty, kterých je zrovna nedostatek :D Kdybych to měla nějak seřadit podle oblíbenosti, tak asi takhle: kešu, pekanové, arašídy, mandle, vlašské, lískové... Ale je to opravdu hodně na těsno :)

40 komentářů :

  1. vyzerá to skvele a verím, že to tak aj chutí ;) dodala si mi odvahu, pretože sama som nad tým už rozmýšľala, ale bojím sa, či by sa mi to podarilo... chcela by som skúsiť z kešu, tie sú aj také mastnejšie ako mandle, tak snáď by aj konzistencia bola jemnejšia.. :/ škoda, že zrovna kešu nie sú najlacnejšie...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě :-/ Kešu mám strašně ráda a taky bych si chtěla udělat kešu máslo doma, ale ta cena je celkem vysoká. Nedávno jsem kupovala ve slevě, ale i tak byly dražší než ostatní. A slevy taky nejsou pořád no.

      Vymazat
  2. Já se možná časem koupím máslo arašídové, doma se mi to dělat nechce :))
    Já mám nejraději určitě vlašské ořechy. Bohužel je už doma nemáme, došly, pak mám ráda mandle a arašídy, pak lískáče, kešu, které si teď dávám a další druhy chci někdy vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  3. jojo,oříšky jsou moje závislost :D Jakmile nějaký doma jsou-brzo nejsou :D Na posezení snim klidně celej balíček.Když ale u oříšků se nejde udržet!!!Momentálně u mě vedou makadamy,arašídy a lískový...;)

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá moc dobře. Já oříšky zbožňuju. Mezi favority mám pekanové, vlašské a kešu, ale v poslední době jsem si hodně oblíbila makadamové a pořád bych na ně chodila do mixit tubusu :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Další, která dělá mandlové máslo... Už bych se do toho taky měla pustit :D

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám řada všechny ořechy krom arasidu :D máslo zkusím. Jenom se zeptám, používalas oloupané mandle?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neloupala jsem je - je to vidět i na fotkách ;) Někde jsem četla, že to někomu šlo špatně mixovat, když je oloupal.

      Vymazat
  7. taky se chystám na nějaké jiné než burákové máslo. ale podle zkušeností ti řeknu, že stačí trpělivost a nemusíš k máslu nic přidávat, ořechy "časem" pustí ten svůj olej. Jinak mám taky nejradši kešu, pak makadamové, mandle, vlašské, lískové, arašídy, para mi přijdou moc suchý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Njn, mě přišlo že už mixuju dlouho :D Navíc se to vážně pořád lepilo na kraje a mixovalo to snad jenom dole trošku, jestli vůbec. Ale nevadí :)

      A para mi taky příjdou dost suché, ale občas si ráda nějaký dám. Nejlépe třeba v nějakém mixu ořechů :)

      Vymazat
  8. Já oříšky vůbec nemusím. Nevyhledávám je a naprosto mě dokáže vytočit, když babička udělá mou oblíbenou buchtu a "vylepší" ji oříšky!
    U mě taky bývá nejtěžší ten první krok. Chci toho tolik udělat, ale mám strach, že se mi to nepovede, tak to raději předem vzdám.

    OdpovědětVymazat
  9. Upřímně - 3500kcal se mi zdálo docela dost, ale i kalorické tabulky mi to potvrdily. Takže jenom čumím! :D Ale je fakt, že jsem byla hodně vysílená..

    OdpovědětVymazat
  10. Já jednou zkoušela stejné arašídové máslo, jako ty, ale tehdy mi moc nechutnalo. Když tady vidím to mandlové, tak zkusím ještě dát šanci tomu arašídovému a pak bych si kdyžtak taky udělala mandlové :)

    OdpovědětVymazat
  11. oříšky miluju, nejvíc taky kešu a pekanové :) a arašídové máslo, to bych mohla jíst pořád ( no..vlastně ho skoro pořád jím :D )
    hrozně ráda bych taky zkusila domácí máslo, ale mám strach o náš stařičký mixér, vypadá že mu dávám zabrat i když jen mixuju banán :DD

    OdpovědětVymazat
  12. Jo toto mám v plánu už dlouho :D Tak snad se také brzy odhodlám.
    Jinak mým favoritem jsou mandle, pistácie a kešu. Lískové moc nemusím, přijdou mi hodně hořké a vlašáky miluji v salátech nebo pečivu, ale do kaší je nedávám vůbec... :)

    OdpovědětVymazat
  13. Já se k tomu taky stále odhodlávám..a pořád ne a ne začít..tak snad už taky hodím v obchodě do košíku nejaké ty oříšky a vyzkouším neco umixovat, vypadá to hezky:)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj :) Prosím,kde sháníš ten zlatý syrup?? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupovala jsem ho v Marks and Spencer. Je to velké balení, myslím 700g a cena kolem 60Kč tuším, takže nic drahého :)

      Vymazat
  15. Hm, vypadá to lákavě...asi to taky prubnu :))

    OdpovědětVymazat
  16. já sem to sundavala z krajů stěrkou, taky se mi to takhle lepilo :-)...a pak už stačilo jen trochu oleje a hned to bylo máslovitý...ale taky ho nemam uplně hladký ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ja orechy milujem- kešu, mandle, ale najčastejšie jem klasické vlašské zo záhradky, keď je na jeseň sezóna, len mám strach stále z toho, že sú moc kalorické :D
    dala som si normálny cieľ okolo 6á-70kg, už žiadny 64 a pod. Toto mi vážne stačí na udržiavanie a cítim sa fajn...

    OdpovědětVymazat
  18. Ahojky, máte pekárnu? na fotkách v pozadí vidím , že asi jo...pečete? jste spokojený?jaký máš názor na pečení chleba doma, jakou by si doporučila? děkuji .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo máme, je to super věc :) Musím ale říct, že teď už pečeme jenom vyjímečně, ze začátku to bylo pořád. Hlavně na přípravu kynutých těst je ale skvělá. Při pečení chleba je fajn, že člověk ví, co si do něj dá a má ho hezky čerstvý. Ta chuť je trošku jiná, než běžný chleba. Ale pro zpestření dobré. Dělala jsem v ní i housky, rohlíky, vánočku, mazanec, mamka v ní dělá kynutý knedlík...má opravdu široké využití ;)

      Vymazat
  19. Ja tiež strašne milujem orechy a najviac mandle a vlašské =). Ale radšej než po nejakom masle z orechov siahnem po domácom džeme =D

    OdpovědětVymazat
  20. No to pořád chci zkusit a nikde ho neprodávají!:-D Jedna z věcí na mém nákupním seznamu do New Yorku.. už to vidím, že si zas místo oblečení přivezu kufr knih a jídla:-D

    OdpovědětVymazat
  21. Jo a sérií ANTM je zatím 18 a budou další:-D

    OdpovědětVymazat
  22. je pravda, že když ty mandle opražíš, má to takovou jinou chuť ;) ale je moc dobré že? mě ale taky víc chutná to arašídové.. Všeobecně mám ty arašídy a kešu víc ráda než třeba mandle, vlašáky nebo lískáče... :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj, můžu se prosím zeptat, jaký tvaroh si kupuješ? Na tvůj blog chodím hodně často a už několikrát jsem tu narazila na kombinaci tvarohu a něčeho, ke svačině. Kupuješ si měkký? Ten 200gramový? a sníš ho celý? :)) promiň, že se takhle hloupě vyptávám..
    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupuji tvaro Milko měkký v krabičce (250g). Je nejlevnější a dobrý - u nás v Bille je za 10,90 :) Jinak si ho dávám někdy půlku, někdy celý. Záleží, jaké jídlo to zrovna je. Kdysi jsem ho jedla třeba na večeři, tak jsem ho snědla celý. Teďka, když si ho dávám na svačiny, tak půlku, ale občas k němu přimíchám ještě třeba bílý jogurt, aby toho bylo více :) A samozřejmě ovoce, oříšky, apod.

      Vymazat
    2. Děkuju moc. Teď jsem ho byla koupit u nas v Tescu, za 15,90.
      :) Míša

      Vymazat
    3. A můžu se ještě zeptat, jestli kupuješ nízkotučný nebo polotučný?
      A jaké máš přibližně časové rozestupy mezi jídly? :)

      Vymazat
    4. Kupuji nízkotučný - ale to vážně hlavně kvůli té cenně, ne že bych se nějak vyhýbala kaloriím nebo tukům, je prostě nejlevnější :) A časové rozestupy mám většinou kolem 2-3 hodin ;)

      Vymazat
    5. děkuji moc, někde jsem četla, že 2 až 4, jinde zase, že 4 už jsou moc. Jaký je tvůj názor? mě přijde, že když si dám třeba ovesnou kaši s banánem, jsem sytá a další jídlo si právě dám tak po těch 4 hodinách. větší rozestup už ale mít nechci.. co si o tom myslíš?:)

      Vymazat
    6. Určitě můžou být i 4, pokud jsi sytá. Taky to tak občas mívám, že se více najím a ten rozestup je pak větší. Určitě to není velký problém ;)

      Vymazat
    7. Tak děkuji moc
      Míša :)

      Vymazat
  24. Tsk vidím že jsi se do něho taky pustila, vítej do klubu :D Mě nejříve taky nešlo umixovat úplně dohladka, nejvíc podle mě záleží na typu mixéru. Nejdřív jsem to dělala v tom stejném, co máš ty, a bylo takový 'nemáslový' (ikdyž vynikající :D) a pak jsem objevila ještě 20 let starej mamčin mixer, otestovala ho, a máslo bylo úža tekuté :D Je podobný tomuto - http://www.eujuicers.cz/cs/katalog/mixery/domacnosti/omega-blender-bl332s
    ikdyž je už slepenej lepící páskou a dost omlácenej :D a hlavně to chce- trpělivost :D

    OdpovědětVymazat
  25. vypadá to lákavě :) a z těch kešu to musí být dokonalý :) bych se po kešu utloukla :D

    OdpovědětVymazat
  26. dobry napad na recept. Vyzkousim. Chtela bych se ale zeptat, jak dlouho ti vydrzelo v lednici? Ne za jak dlouho jsi ho spotrebovala, ale trvanlivost me zajima :) dik andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, no bohužel jsem ho nedávno vyhazovala :( Ale to určitě proto, že jsem ho nedala do lednice, nechala jsem ho venku a asi se zkazilo (resp. podivné smrdělo). Takže mimo lednici tak 2 týdny, jak dlouho v ní, nevím :)

      Vymazat
  27. můžete mi doporučit fakt dobrej mixér aby utáhl ty ořechy?

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)