čtvrtek 23. srpna 2012

Jste introvert?

http://marvcabrera.com/
Dneska to bude příspěvek spíše o mé osobnosti. Na druhou stranu by ale mohl být přínosem pro ty, kteří jsou na tom podobně jako já :) V nadpisu se vás ptám Jste introvert? Což je zároveň název knížky, kterou jsem nedávno přečetla. Já totiž introvert jsem. A vlastně jsem si nikdy neuvědomovala, co všechno to obnáší. Najednou jsem si ale uvědomila spoustu věcí a mám pocit, jako bych více poznala sama sebe. A vědět, kdo jste a mít se rád je přece v životě opravdu důležité :) 


Nechce psát dlouhý, nudný, psychologický článek. Snad jen pár zajímavostí, které jsem postřehla hlavně z již zmiňované knížky - ta je mimochodem volně ke stažení na ulozto.cz.  Když jsem tu knížku četla (resp. hltala slovo za slovem), měla jsem pocit, že mě autorka naprosto dokonale zná. Jako by to byla knížka o mě...a pro mě. Najednou jsem si říkala: "Aha, tak proto se takhle vždycky cítím.".  Rozhodně mi pomohla v mnoha věcech. Najednou mám pro své pocity vysvětlení. Už si neříkám, že jsem divná, že se neumím bavit, nemám pocity viny...prostě jsem introvert! :)

A o co teda ve stručnosti jde? Hlavní je asi to, že nás introvertů je málo. Po světě běhá nějakých 75% extrovertů, tudíž jsou introverti mnohdy považováni za podivíny, za nespolečenské lidi. Prostě jsou jiní než většina, takže jsou pro mnohé divní. Člověk to neovlivní, protože se s tím už narodí. Jejich mozek prostě funguje úplně jinak. Extroverti čerpají energii ze společnosti, introvertům společnost energii ubírá. Proto potřebují volný čas trávit spíše sami a doplňovat energii tímto způsobem. Taky jsou více přemýšlivý. Všechno musí promýšlet, analyzovat. Extroverti myslí a zároveň mluví, introverti mnohdy přijdou na to, co měli říci až později, když o všem zpětně přemýšlí. 

A je toho samozřejmě mnohem víc, vše je hezky rozepsané v té knížce spolu se spousty radami. Co já jsem se nabrečela toho, že se neumím bavit. Že mě nebaví každý pátek chodit pařit. Že mnohdy nevím, co říct a všichni si o mě říkali, že jsem ta tichá. Nesnášela jsem se za to, chtěla jsem to změnit. Chtěla jsem být extrovert. A věřím, že i právě toto způsobilo mé dřívější problémy s jídlem. Teď už ale vím, že to jsem prostě já. Taková jsem, taková jsem se narodila. Na některých věcech mohu zapracovat, ale v nitru jsem prostě a jednoduše introvert. Věděla jsem to už dlouho, ale najednou vše vidím mnohem jasněji. A ten pocit, že se najednou znáte a můžete podle toho jednat je opravdu osvobozující :) Neříkám, že nemám ráda společnost. Mám ráda čas strávený s rodinou, kamarády, s lidmi. Ale prostě potřebuji více času také sama se sebou :)

A co vy? Jste introvert? Nebo tady budeme mít opět převahu extrovertů? :)

shrinknextdoor.com/

47 komentářů :

  1. Dřív jsem to tak taky měla.. ale ted už bych neřekla že jsem pouze introvert. Miluju společnost a miluju nabité dny, kdy potkám co nejvíc lidí, známých nebo neznámých, to je jedno. Ale občas jsem taky ráda sama, takže budu asi nějak namíchaná..:D:D Každopádně nepovažuji introverty za divné. Ale to bude tím, že jsem na střední studovala psychologii, takže vím, že takoví lidí nejsou divní, jen jsou to tiché povahy, které si vystačí i samy se sebou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, samozřejmě člověk nemusí být čistě introvert neb extrovert. Mnoho lidí se nachází někde "mezi" :)

      Vymazat
  2. To píšeš o mě ?:) Jsem ukázkový případ. Nejlíp si odpočinu sama,třeba s knížkou nebo procházka. Strašně nerada se chodím bavit do společnosti, doslova mě to ubíjí a jsem ta tichá.
    Taky z toho důvodu jsme se s mým mužským nedohodli na svatbě,protože on chtěl velkou, hodně kamarádů a já jen svědky, rodiče, dát si oběd a jít domů. Takže jsme se nevzali a to už máme 4 letá dvojčata:).
    Celá jeho rodina miluje společnost spousty lidí a já trpím. Oni to nechápou a já si přijdu jako černá ovce. Navíc mi nešmakuje alkohol a ani nejím tokové to pohoštění,které k tomu patří, takže ve společnosti spousty lidí moc nemluvím ani nejím ani nepiju. No co by sis o takové člověku myslela? Že jsem nafoukaná, že mi nejsou dost dobří? Ne, prostě chci mít svůj klid a nebo být jen se svou rodinou a ne s dalšími neznámými lidmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidé si bohužel o introvertech často myslím, že jsou namyšlení a že jim ostatní nejsou moc dobří. Přitom to tak většinou vůbec není, jen nechápou, že prostě "fungujeme" jinak :) Taky mám nejradši svůj klid. Občas někam vyrazím, ale pak se těším domů do svého soukromí :)

      Vymazat
  3. Taky asi budu někde mezi, dříve jsem společnost lidí milovala, dokázala se bavit do rána. A teď? nejraději jen s mužem, či s pár přáteli. Čím jsem starší, tím víc mě megalomanské akce začínají děsit.

    OdpovědětVymazat
  4. Dekuju za skvely odkaz. Uz drive, kdyz jsi se o tom, ze jsi introvert zminila v jednom svem clanku, naprosto jsem s tebou citila, protoze jsem na tom uplne stejne. Andrea

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem někde na půli cesty. Považuju se spíš za introverta přesně kvůli těm vlastnostem, které uvádíš v článku (přemýšlivá, nejdříve přemýšlím, než mluvím, musím vše nejdřív analyzovat, než se pro něco rozhodnu, nemám příliš v lásce spontánní akce, jsem tišší, raději poslouchám, než mluvím, nepotřebuju být středem společnosti). Ale na druhou stranu jsem mezi lidma hrozně ráda, až bych řekla, že jsem radši ve společnosti někoho dalšího, než abych byla sama. A mám štěstí na extroverty, za což jsem ráda, aspoň se doplňujeme, a když nemám náladu mluvit já, tak to veme na sebe ten druhý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je mnohdy dobré být mezi extroverty nebo mít extroverta za partnera. Alespoň se to pak hezky doplňuje, jak říkáš :)

      Vymazat
  6. Jsem spíše extrovert..:D I když,já mluvím a zásadně u toho nepřemýšlím!:D
    Mám kamarádku,co je introvert,raději poslouchá,než aby mluvila,neví,jak se bavit s lidmi,které vůbec nezná a tak.. No,plno mých kamarádů (extrovertů,haha:D) o ní říkají,že je "divná,tichá.." , proč se nebaví a tak.. Občas bych je něčím flákla po hlavě.. =/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nemám ráda, když lidi říkají o introvertech, že jsou divní. Ale kdo by to pořád vysvětloval každému, že je ten člověk v pohodě, že má prostě jinou povahu :-/

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. No ja budem niečo medzi =D Niekedy mám náladu na to vypadnúť medzi ľudí, baviť sa a byť v spoločnosti. Potom tom v spoločnosti živá, šťastná a zapadám =) No niekedy aj keď idem niekam nemám chuť sa zapájať a baviť. Mám rada svoje dni, keď som len sama so sebou. Aj tak presadzujem skôr zábavu v kruhu blízkych ľudí, nie párty a výlety kde idú všetci koho "poznáme" =D

    OdpovědětVymazat
  9. Hlásím se ke skupině introvertů! :) I když některé introvertské vlastnosti mi moc vlastní nejsou - např. občas dřív mluvím, než myslím (ale z toho zase nevím, co odpovědět), miluju "haló" akce Na základce jsem s tím měla dost problémy, ale teď už jsem se s tím naučila žít, a když mi někdo říká, že jsem divná, tak mě to tak nevydeptá. A víte co? Občas jsem ráda, že jsem "divná". Aspoň nejsem ve stádu lidí, kteří vypadají jako by pocházeli z jednoho vrhu... :D Taky mě asi změnila střední, protože jsem tam poznala nové lidi, kteří mě berou takovou jaká jsem, rozkecali mě atp. A občas si připadám spíš jako extrovert, až se nepoznávám. :D Pak se ale zase vrátím ke svému introverntímu JÁ a nejraději se kamarádím se stohem knížek a hudbou. :) Možná jsem taky někde mezi, i když inklinuju spíše k introvertům. :) Většinou totiž nic není 100%... :)
    Každopádně si tu knížku přečtu!

    Ve.

    OdpovědětVymazat
  10. mluvíš mi úúplně z duše. jsem introvert každým coulem. tu knihu si stahuju, hodně mě to zajímá. Taky mě vždycky štvalo, když se všichni někam chodili bavit a já seděla doma. Jim to přišlo divné, mě normální. Je pravda, že občas není lehké být introvertem, ale jak říkáš takoví prostě jsme a basta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se s tím člověk naučí žít a ví jak na to, tak je to určitě o dost jednodušší. Jak jsem psala, skvěle je to popsané v té knížce, mě hodně pomohla a určitě si ji přečtu znovu. Teď jsem to tak rychle zhltla a půlku už si určitě pořádně nepamatuju :D

      Vymazat
  11. Ahoj,
    i když se to vůbec netýká tématu, ale potřebovala bych poradit. Koupila jsem si instantní jáhlové vločky a chtěla jsem si z nich udělat na snídani kaši, ale na tom balíčku je napsané, že máš zvolené množství vloček (což nevím kolik jich dát, na normální ovesnou kaši si dávám 50 g, ale nevím jestli to nějak moc nenabyde) zalít jeden centimetr nad úroveň vloček teplým mlíkem a nechat odstát. Připravuješ to taky takhle, nebo tak jako instantní kaše, že to rozmícháváš v horkém mlíce? Ptám se tě, protože jsem v tvých food inspiracích viděla, že tyhle instantní vločky často používáš. :) Díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, já kaši z jíhlových vloček dělám tak, že naliju do hrne mléko (nevím, kolik je to přesně, dávám to od oka), zahřeju ho a pak přidám cca 5 lžic těch vloček a povařím do zhoustnutí. Stačí chvilka :)

      Vymazat
    2. Super! Díky za radu, už se těším na zítřejší snídani :) Mmm...jáhlová kaše s jahůdkama:D Snad se povede :)

      Vymazat
  12. Pekne napísané a vďaka za tip na knižku. Tiež som introvert a tiež sa s tým snažím učiť žiť. Najvačší problém mi to robí na VŠ kde sú samé debaty a podobne a kde niektorí jedinci /silní extroverti/ majú tendenciu rozprávať celú dobu, čiže mi slabší a menej priebojní sa k slovu ani nedostaneme.
    Inak som sa chcela opýtať či sa ti niekedy stalo, že si rozprávala o cvičení a nabiehali ti anglické výrazy a slovíčka :) Ja som sa totiž momentálne zoznámila s jedným chalanom, ktorý pracuje ako fitness tréner a tak prišla téma aj na cvičenie a ako sme sa rozprávali, tak mne len samé bend your knees, squeeze abs, inner thighs a podobne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jdu letos do prvního ročníku na VŠ, tak jsem teda zvědavá. A anglické výrazy mi nabíhají pořád :D Občas mám pocit, že to česky ani nedokážu vyjádřit :D

      Vymazat
  13. Ahoj, tak ja som tiež introvert :) A je mi tak dobre :) V mojej rodine to často nechápu a hovoria, že som nespoločenská, divná a tak. Ale mne jednoducho nevadí, keď som sama dlhšiu dobu, keď nechodím do spoločnosti a keď nemám milión kamarátov. No a najlepšie si rozumiem s introvertnými ľuďmi, dá sa s nimi dobre porozprávať a hlavne ma vkuse neprekrikujú a neskáču mi do reči :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. Já jsem tak půl napůl, i podle těch testů v knížce :-) Například mě baví pozorovat lidi a všechno analyzovat, na druhou stranu jsem podle lidí dost akční, nezavřu pusu a spousta lidí mě zná (čti "si mě pamatuje"). Když je nějaká akce, tak tam jdu, protože doma bych se akorát užírala, že jsem tam nešla a promrhala nejlepší léta svého života (navíc co sama doma, na akci mám vyšší pravděpodobnost, že se seznámím s někým, kdo za to bude stát), ovšem když nikam nemusím, tak se také nikam neženu. Takové to kolečko po známých, kdy s každým prohodím pár slov, dělám často, ovšem když najdu někoho, koho mám ráda, tak zakotvím u něj. A teď mi prosím povězte, co safra jsem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych řekl, že jsi někde mezi, ale spíše k tomu extrovertovi :)

      Vymazat
  16. ahoj, taky se v tomto článku úplně vidím, strašně mě mrzí když lidé označují introverty za divné, nedávno mi kámoška dokonce napsala že jsme líná, když s ní nechci jít večer do baru, mrzí mě, že někteří nechápou, že introverti nejsou prostě tolik společenští...jinak já třeba nemám vůbec problém bavit se s kamarády o čemkoliv, ale musím jim opravdu věřit a těch je opravdu jen pár (napočítala bych na prstech jedné ruky), nedokážu se jen tak začít bavit s někým koho moc neznám, to vždycky přemýšlím nad tím, co zrovna říct :D
    jinak díky za tip na knížku-už stahuju a hned začnu číst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám jenom opravdu málo těch opravdových kamarádů, se kterýma se cítím dobře :)

      Vymazat
  17. Děkuji za tip :-) Knihu si určitě přečtu

    OdpovědětVymazat
  18. Přesně. Já jsem tuplovaný introvert. A přesně jak píšeš, nebaví mě každý pátek někam chodit a skoro nikdo to nechápe, že bych radši seděla doma četla knížku, nebo prostě dělala něco jinýho než byla pořád ve společnosti milionu lidí, které neznám. Někdy je nejhorší, že to nechápe ani moje nejlepší kamarádka, která je úplný opak mě. Tudíž extrovert. Furt by někam chodila a mě nejradši tahala všude s sebou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zkus kamarádce vysvětlit. Občas je dobré mít někoho, kdo tě vytáhne ven. Ale když je tvoje kamarádka, tak by měla respektovat, že chceš čas i pro sebe a že tě nebaví chodit někam tak často :)

      Vymazat
  19. A mě zase přijde, že tvůj život je úplně dokonalý! Ten můj stojí za houby. Osobně se považuju za střed. Někdy tu pozornost chci, ale pak zase ne. V těch chvílích nevím o čem mám mluvit. Jsem spíš taková, že ráda poslouchám. Ale ozvat se umím taky. Když se mi něco nelíbí :D A poslední dobou mi přijde, že se čímdál straním společnosti, ikdyž bych ráda šla třeba ven s kamarádkama. Jenomže, má nejlepší kamarádka se mi začíná odcizovat. Už to není takové jako dřív a to mě hodně bolí. A že bych si našla jinou? S nikým si tak moc nerozumím. A s ní už asi taky ne. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, zda jde z blogu posoudit, že mám dokonalý život :D Mě až tak skvělý nepříjde :) Jinak já mám 2 takové nej kamarádky, jedna je v Kanadě a s tou druhou jsme se taky už tak nějak odcizili. Má přítele, tak je pořád s ním a neviděla jsem ji od školy. Takže teď nemám prakticky nikoho, se kterým bych pravidelně někam zašla. Ale žiju, jsem zvyklá :) Věřím, že na VŠ pár nových lidí poznám :)

      Vymazat
    2. Tak působí to tak na mě, ale je to samozřejmě jiné než reál :) Já se teda výšky vcelku bojím, protože nejsem taková, že bych za někým došla a řekla: ahoj, jak se máte? Jmenuju se.. apod.. Tam jsou ty přednášky a vůbec nevím jak to tam probíhá... :D Já mám (už asi nemám) jen jednu kamarádku.. A už to asi není ono :(

      Vymazat
  20. Jsem také :) Přesně jak říkáš- nebaví mě pátky pařit, jsem tichá atd atd. Díky za tip, mrknu na tu knížku :) jo a autor? marti olsen laneyová?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to je ta autorka. Ono stačí zadat ten název a tu knížku to najde :)

      Vymazat
  21. I já jsem téměř dokonalý introvert. Často si říkám, že bych chtěla být více společenská, komunikativní, chodit se každý víkendy bavit, mít hromadu přátel,.. ale asi to toho nikdy nedočkám. Když se to pokouším změnit, jakoby by ostatní poznali, že to nejsem já a na něco si hraji. Nikdy to nevyjde.
    Knížku si určitě někde seženu, ráda bych došla do stádia jako ty, přijmout skutečnost a mít se i přes to ráda :)
    Děkuji za tip!
    Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já už přišla na to, že se prostě nezměním. Hodněkrát jsem to už zkoušela. Možná mě to pořád ještě mrzí, že nemůžu být jiná, ale co. Teď jsem s tím smířená a myslím, že se s tím dá pracovat. Člověk se musí přizpůsobit tomu, co má :)

      Vymazat
  22. Jsem taky jasný introvert a přijde mi že bohužel hodně lidí z mého okolí mě kvůil tomu moc nebere a má mě za podivína. Myslím že i to že jsem introvert mě přivedlo k váze jakou mám a k mému věčnému přejídání.

    OdpovědětVymazat
  23. ty jo, úplně jsem si říkala, že to píšeš o mně. Mám ráda lidi, ale necítím se mezi nimi svá, radši jsem někde sama... Stáhla jsem si knížku, tak to třeba pomůže. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  24. Jen podle tvého článku jsem asi taky introvert. Přítel třeba nedokáže pochopit, že mě absolutně neláká jet někam na work camp a poznávat nové lidi. Já si prostě vystačim s těma co znám. Stejně jako ty páteční pařby...já jdu takhle ven třeba dvakrát do měsíce a bohatě mi to stačí. Raději jsem sama doma nebo třeba s přítelem...

    OdpovědětVymazat
  25. Myslim,že jsi to jdu hned stáhnout..:)

    OdpovědětVymazat
  26. Ty jo ty tady máš komentářů :)) A pak že introvertů je 30% tady to je snad 80% :D
    Podle toho co jsi tam psala jsem extrovert, společnost mě nabíjí, častá samota spíše ubíjí :) I tak jsem si tu knihu stáhla a hledala, zda není i opačná verze - Jsi extrovert? :D Ale pravděpodobně není, nic mi to nenašlo :D
    Jsem ráda, že jsi se našla a ted už budeš zase spokojenější a klidnější člověk :)
    Peta V. z FB neboli Zen :) Napiš mi popřípadě na fb do zprávy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta knížka je sice hlavně pro introverty, ale autorka uvádí, že je dobré, když si ji přečte i extrovert. Alespoň třeba některé pasáže, aby věděli, v čem jsou introverti jiní a proč by je měli chápat. Navíc tam něco málo i o extrovertech je, zabívá se tam taky vztahy v různých kombinacích extrovert-introvert apod. :)

      Vymazat
  27. podle popisu jsem taky introvert:) teda až na to že hodně ráda trávím čas ve společnosti, chodím pařit...ale čas sama pro sebe taky potřebuju, a to hodně často:)

    OdpovědětVymazat
  28. i já jsem introvert, ale když je té samoty moc, tak mě to spíše ubližuje a já toužím být mezi lidmi. jsem člověk, který má tendenci si nechávat věci pro sebe, hned všechno o všem a o všech nevykecám, nechávám si hodně věcí pro sebe a hodně, hodně přemýšlím nad spoustou věcí. ale na druhou stranu jsem ráda mezi lidmi, ráda chodím do baru, kamkoliv si sednout, na diskotéce jsem nebyla léta, ale to jen proto, že není s kým jít, jinak bych šla velice ráda, protože mám ráda tanec a hudbu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V mnohém to mám podobné - někdy mě to sezení doma už ubíjí, ale prostě nemám s kým kam jít. Proto se snažím hledat alespoň nějaké příležitosti. Teď je to roční členství ve fitku, kam plánuji chodit několikrát týdně, tak alespoň budu mezi lidmi často aa třeba se i s někým seznámím :)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)