pondělí 13. srpna 2012

Pijme vodu!

zdroj: Tumblr
 Pitný režim je jednou z důležitých součástí zdravého životního stylu a hubnutí. A nejlepší je samozřejmě pít čistou, neperlivou vodu. Já osobně piji obyč vodu z kohoutku - je to nejlevnější a u nás je voda dobrá. Například ale u babičky na jižní Moravě mi voda z kohoutku nechutná. Proto tam piji nejlépe neperlivé minerální vody. Doma máme dokonce filtrační konvici, ale zas tak moc ji nevyužívám. Jednodušší je prostě napustit vodu rovnou do skleničky. V mém případě to tedy není sklenička, ale rovnou půllitrový krígl :D Čisté vody za den vypiji opravdu hodně a myslím, že je to jen dobře. Mnohdy právě nedostatek tekutin může způsobit to, že nehubnete nebo vaše tělo začne zadržovat vodu, což se může ukázat jako příbitek na váze! 

 

zdroj: Tumblr
 Volný překlad:
Jednou z nejhorších věcí je, když jíte perfektně celý den a pak zjistíte, že jste přibrali. Nestresujte! Je šance, že je to  pouze voda. Říkáte, že jste ani moc nepili? A to je právě to! Když nepijete dostatek vody během dne, vaše tělo si drží dostupnou vodu ve vašem systému. Tělo neví, že jí třeba bude mít příště více, a proto ji uloží. A všechna tato uložená voda se pak ukáže na váze. Proto se snažte vypít alespoň 2 litry vody každý den - nebo 8 sklenic :)
                                          

40 komentářů :

  1. Já taky piju hodně vody, ale denně vypiju třeba i 4 litry.Nevadí to ? Není už to moc ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terka, záleží na tvojej aktivite. Ale môže to už byť veľa. Optimálne su tak 3-3,5L.

      Vymazat
    2. Pokud ještě cvičíš, tak bych řekla, že ani ne. Já taky určitě vypiju kolem 3-4l. Záleží i na počasí a právě na tom, jestli a jak moc cvičím :)

      Vymazat
  2. Myslím, že pitný režim je hodně, hodně důležitý! víc takových článků.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky piju na púllitry. Jeden k snídani, jeden ke sváče ... a za den máme 2,5l :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Musím priznať, že s pitným režimom mám problémy, hlavne doma. Na internáte pijem poriadne, aj čaje a minerálnu vodu. No doma na to pitie fakt zabúdam, alebo som často mimo domu, kde sa mi nechce ťahať fľaša s vodou- chyba, viem. A voda z kohútika mi vôbec nechutí a ani by som ju tam kde bývam nepila, keď vidím čo robí varnej kanvici =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tahám flašku s vodou všude, už je to zvyk. A jinak právě doma piju nejvíce :D

      Vymazat
  5. Tiež mám najradšej vodu z vodovodu. Máme aj filtračnú konvicu, ale vždy na ňu zabudnem. :) Občas mi strašne chuti priliat si do flase trochu dzusu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, s trochou džusu je to parádní nebo se šťávou z citronu či pomeranče :)

      Vymazat
  6. Trvalo mi dost dlouho, než jsem se naučila pít. Na základce jsem vypila tak 0,5l denně a teď tak kolem těch 3l a jsem ráda. Sice se mi lidi furt smějou, že musim chodit často na záchod, ale co....:)

    OdpovědětVymazat
  7. Strašně bych uvítala nějaký článek o ZP...
    trápí mě to už třetí rok a jsem nešťastná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem o něm psala 2x - odkazy najdeš v záložce články. Ale pokud o to je teda zájem, mohu zase něco vymyslet ;)

      Vymazat
  8. Já mam teď o prázdninách s vodou docela problém :-( ...a vidíš, taky mam problém s tim, že váha stojí...tak třeba to bude tim a aspoň se k pití donutim ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, věřím, že ti to může k hubnutí pomoci ;)

      Vymazat
  9. Mám stejný problém jak Barča - o prázdninách je celé moje hubnutí v trapu. Jsem doma a těžce se mi to dodržuje. Zato když chodím do školy a bydlím na privátě, tam se mi dodržuje všechno mnohem lépe. Tam vypiju kolikrát i přes 3 litry - většinou ale neslazeného ovocného čaje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, já mám doma pití pořád u sebe a piju furt :D Měj pořád nachystanou skleničku a půjdu to ;)

      Vymazat
  10. mne od malička tátá říkal každou chvíli: pij, pij, nosil mi skleničky s vodou a já za to byla akorát na něj naštvaná. Když jsem nastoupila na střední, tak jsem pila ale pořád Mirindu, různé čaje slazené atd. No, a pak jednoho dne jsem měla 40tky horečky, čůrala jsem krev a ledviny mne bolely tak, že jsem se nemohla zvednout z postele.. Přítel mne doslova odnesl na pohotovost, a tam mi doktorka vynadala, že je vidět že vubec nepiju. No, a od té doby mám neustále v ruce láhev s čistou vodou, tolik mi zachutnala najednou opravdu čistá kohoutková voda, a někdy jí opravdu vypiju až moc, ale od té doby nemám problémy s ceulitýdou, s pálením močáku (což jsem mívala také hodně často), a prostě se cítim celkově fajn. :-)
    S upřímně, když se mi jednou za čas dostane do ruky jakákoliv byť jen minimálně ochucená voda, tak mi to ani nijak nezažene žízeň a stejně to hned musím "zapít" vodou :-D prostě už 3 roky "slyším" jen jak mi tělo děkuje za to že ho zásobuju čerstvou vodou bez zbytečných cukrů a všeho možnýho..:-)
    A za nedlouho budu lézt na nervy já svým dětem s tím, že za nimi budu chodit se skleničkou a budu jim řikat :pijte pijte pijte :-D
    No prostě hodně lidí by si mělo uvědomit jak stačí málo pro to, aby např. shodili pár kilo a především aby tělo šlapalo tak, jak má :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, já se ze sladkého pití už "nenapiju". Resp. neuhasí mi to žízeň. Můžu to pít na chuť, ale na žízeň potřebuju čistou vodu :D A své děti taky hodlám od malička učit na neslazené :)

      Vymazat
  11. Určitě funguje "teorie 1,5l flašky", kdy si každé ráno napustím flašku vodou nebo nějakým neslazeným čajem a snažím se ji do 13h vypít :) Když si to tak vezmu, tak funguji každý den tak od půl sedmé, takže se to za těch cca 6hodin dá přece v klidu vypít. A tak to beru jako soutěž :) No a pak už jen popíjím a paradoxně mám větší žízeň, když už vím, že jsem vypila aspoň ten 1,5l. Taky jsem pila hrozně málo, opravdu šíleně moc. Taky jsem skončila se zánětem ledvin na pohotovosti, takže upřímně - začněte soutěžit! :))))
    ~ The Diary Of Pie Rette ~

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soutěž je dobrý nápad. Mě to jde naštěstí samo od sebe, ale pro jiné to může být motivace :)

      Vymazat
  12. ani si nemumím představit, jak může někdo nepít vodu a prolívat se jen sladkýma limonádama:/ piju taky jen vodu z kohoutku, a nebo neslazené čaje, a jednou denně rozpustnou tabletku hořčíku proti křečím, to mi chutná taky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a taky piju kolem 4 litrů denně, když piju málo, hned mě bolí hlava..

      Vymazat
    2. Přesně tak. Mě ani sladké pití žízeň nezažene. Piju ho jen občas "na chut", ale stejně to musím zapít čistou vodou :D

      Vymazat
  13. Snažím se hodně pít, ale občas to prostě nevyjde...Nejvíc tekutin spotřebuju u cvičení - třeba až litr, tělo to prostě musí doplnit. Jinak taky nechápu lidi, co tvrdí, že jim voda nechutná a lejou do sebe limonády, sladké čaje a podobné humusy :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, u cvičení taky piju hodně. To si chystám ještě konvičku vedle sklinky :D Tím spíše v létě, když jeh horko...to piju pořád :) Taky znám lidi, kterým voda nechutná a prý by ji nemohly čistou pozřít. Ale je to všechno jenom o zvyku :)

      Vymazat
  14. Taky to říkám všem kolem sebe, podívejte se na kytky, jak vypadají když vodu nedostanou, jsou seschlé a bez života, stejně je na tom člověk. Navíc začne trpět pleť protože potřebuje vodu, celé tělo začne usychat. Je zajímavé jak píšeš, že na moravě ti voda nechutná, já jsem na tom podobně, když jedu k dědovi na šumavu, kde máme přímo čistý potůček, voda teče do koryta, tak mi ta voda nechutná, zato pražská z kohoutku=delikatesa. Možná je to zvykem, že už jsem na ní tady přivykla, nevím. Jinak pití vody je podle mě taky o zvyku, zpočátku mi to dělalo problém, pila jsem raději čaj nebo minerálky, teď si to neumím představit. Ať ale nedělám jen svatou, občas ujedu na zeleném Monster energy drinku... nevím proč mi ten hnus tak chutná (naštěstí jen v létě, v zimě si na něj nevzpomenu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky obča nějaký takový "hnus" dám. Nebo si koupím nějakou super minerálku či "light" nebo "bez cukru". No, jsou to hnusy, ale jednou za čas to podle mě až tak nevadí :)

      Vymazat
  15. pekný článok! pitný režim je super doležitý a najma teraz v lete počas horúčav.
    ja vypijem denne tiež okolo tých 3-4 litrov vody, avšak mne pražská voda nechutí vobec a preto si kupujem neperlivú balenú, k tomu nejaký ten čaj a magnézium denne :-) priznám sa že dobrá voda z kohútiku mi riadne chýba a keď som doma neviem sa jej dopiť.

    OdpovědětVymazat
  16. Já teda dřív pila tak normálně-ale dva litry asi ne..ale mému tělu to stačilo..neměla jsem problém s ledvinama, močákem, ani ničím prostě..pak přišlo takové období "anorexie"-a při tomto období jsem mimo nejedení, také málo pila..v nemocnici mi ukazovali v kelímku od přesnídávky jakou tmavě žlutouu hustou mám moč, že to vůbec není dobré..a když jsem moč sbírala, měla jsem dohromady,..možná půl litru?..snad ani ne...když mi tohle řekli a říkali, že stačí za každou hodinku vypít aspoň 100ml vody-a pít třeba od sedmi ráno do sedmi večer-tak jsem se to nějak naučila..joo..jenže mi voda neechutnala a já začla pít všechno možné, slazené, jen ne vodu..za den jsem byla schopná vypít několik litrů slazených džusů, limonád, kofol..a jasně, pak mě akorát tak pálila žáha, měla jsem překyselený žaludek a žízeň jsem vůbec ale vůbec nezahnala...pak, co jsem "přišla" na kalorie-tak jsem začla těchto sladkých limonád ubírat a přidávat radši obyčejnou čistou vodu--jenže to zase přišlo další období hladovění..a já přeci musela z někama brát energii na učení-tak jsem si aspoň dovolila 3 sklenky kofoly, džusů atd za jeden den (mimo tohle jsem si dovolila příjimat za jeden den asi půl jablka, jogurt, jednu bebesušenku, trochu zeleniny a trochu masa a přílohy)..jenže někdy jsem měla chutě, tak jsem si dávala sklenek víc a víc...a pak už mi ty kalorie z toho pití byly šumák...ale samozřejmě-výčitky se dostavily :/..jenže pak v léčebně, jsem si řekla dost-od teď piju jen čistuu vodu..a možná čaj..jenže já to pití nensášela (spíš tu vodu,teda)) a tak jsem to vypití toho určeného množství chtěla mít co njedřív za sebou (abych přes den nemusela nosit flašky)-tak jsem třeba 1,5 litru vody, vypila ráno naráz(i před vážením-ale to jsem se byla vyčůrat) a kvůli tomuhle jsem vstávala v léčebně třeba už ve tři hodiny.....no a když mě přešoupli na JIpku-pila jsem vody ještě víc (nesměla jsem tam sice mít vodu, ale zásobičky flašek a násdledné tajné doplňování vody v koupelně, nikdo nezjistil..jinak bych musela pít ten hnusně přeeslazený čaj-kterým ta žízeń fakt zahnat nešla!)..navíc do mě tekla umělá výživa, katetr, kterým teklo "bílé" mléko dutou žilou do srdce..a kdžy jsem na JIpce sbírala moč-ejhle-6litrů moči!!!!!!! to byl mazec..to jsem pěkně "schytala"..řekli mi, že takhle si vyplavuju všechny ty látky, co do mě pracně cpou, všechny mineály, vitamíny všechno..od té doby piju denně tak asi 2 litry čisté vody a čajů.. (musím ale zaťukat: ťuk, ťuk, ťuk)...jo..z extrému do extrému..takže zase bacha-na pitný režim dbát, ale nic se nemá přehánět!! :)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omlouvám se za román :D :(

      Vymazat
    2. Jasně, člověk by to neměl přehánět. Záleží na mnoha okolnstech, ale více, jak 4 litry už asi není dobré. Holt staré dobré "všeho s mírou" :)

      Vymazat
  17. Já jsem se ve svých dvaceti letech konečně naučila pít holou neperlivou vodu :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. gratuluji :) Já už to "umím" pár let a nedovedu si představit začít pít celý den něco slazeného. Takže myslím, že už mi tento zvyk zůstane :)

      Vymazat
  18. Pamatuju si, když jsem se "učila" před několika lety pít holou vodu. Minerálky a sladké vody mi přestaly chutnat, tak jsem se potřebovala přeorientovat...ale trvalo to, nejdřív mi voda absolutně nechutnala, po sklence jsem se nadavovala atd. Ale teď po době taky chodím se svým kríglem :D A mamku nepití dovedlo tak daleko, že jednoho dne se probudila, bylo jí neskutečně zle, nemohla chodit, zvracela. Prý si myslela, že umírá. V nemocnici jí řekli, že je to dluhodobá dehydratace. Takže pít se vážně vyplatí :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ještě před tím, než jsem začala měnit svou životosprávu, jsem pila jen čistou, neperlivou vodu :) Chutná mi víc, než ty hubolepy a jedině čistá voda nejlíp zahání mojí žízeň :) Měla by se sice střídat s minerílní vodou, ale mně nejvíc chutná obyčejná Aquilla :)

    OdpovědětVymazat
  20. Já jsem si hrozně dlouho neuměla představit život bez těch sladkých sirupů, normální vodu jsem vůbec nepila, říkala jsem že mi nechutná :D Pak jsem se ale vzdala takových těch hnusů jako instantních polívek, omáček ze sáčku a nakonec i těch sladkých pitíček, který jsem už neměla několik let a vůbec mě nechybí :) Teď si naopak vodu nosím pořád sebou, i do kina, protože když si ju tam chci koupit, tak tam stojí i 40 kč ta malá flaštička! :D A stejně to tam lejou z kohoutku určo :D Jinak pak piju hoodně mléka a proteinový nápoje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nosím vodu pořád s sebou. Jak říkáš, všude je strašně drahá a z dou ji mám zadarmo. A mlíko taky piju celkem dost, nebo ho mám teda velkou spotřebu. Dávám ho do kaší, do kávy, do proteiňáků... :D

      Vymazat
  21. Když si teď ten článek čtu, šla jsem si honem vypít vodu co jsem měla napuštěnou (taky z kohoutku) ve skleničce v kuchyni. Rychle jsem ji vypila a napustila novou :) Věděla jsem, že se voda zadržuje v těle a tím pak "tloustneme". Já totiž brala HA a přibrala jsem 12 kilo nejspíš z nabrání vody. Ale nevěděla jsem, že se voda v našem těle ukládá stejně jako tuky když se lidi snaží jíst málo a myslí si že zhubnout. Přitom je to logické.. Jsem fakt blbá blondýna asi :DD

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)