středa 17. dubna 2013

Na vaše přání #2: Doplňky stravy - proteiny, gainery, kreatin, glutamin, BCAA


 
 Minule jsme si představili první část doplňků stravy a dnes se mrknem na nějaké další pomocníčky. Zejména ty, které jsou známé a používané ve fitness. Vy osobně pravděpodobně většinu z nich ani v životě potřebovat nebudete - hlavně je to pro naše rekreační cvičení dosti zbytečné. Zkusím vám je ale alespoň stručně představit, abyste již věděli, o co se jedná, když o nich někde třeba uvidíte zmínku :)


Protein
Pro nás - blogerky, ale i čtenářky blogů a nadšenkyně do cvičení - je aktuálně známý asi hlavně protein. Hlavně v poslední době se jeho užívání rozšířilo a skoro každá ho chceme mít doma :) Je nezbytný? NE. Můžeme po něm čekat zázračné účinky? NE. Je to vhodný zdroj bílkovin? ANO.  

Neberte protein jako něco, co vám přinese lepší výsledky. Pořád je to jenom doplněk stravy. Já bych ho nazvala prostě dalším zdrojem bílkovin - bílkoviny najdete například v masu, vejcích nebo mléčných výrobcích a pokud si chcete své zdroje rozšířit, můžete sáhnout i po proteinovém prášku. Nejideálnější je získávat bílkoviny z jídla, ale na občasném zařazení proteinu nevidím nic špatného. Má spotřeba však rapidně klesla. Dřív mě prostě bavilo si udělat před spaním proteinový koktejl, ale na co si ho dělat každý den, když už vaše tělo další dávku bílkovin nepotřebuje? Proto i já jej dnes používám už jenom příležitostně - tu a tam do nějakého receptu a občas i ten koktejl, když přijde vhod :)

To by bylo asi tak vše, co bych chtěla říct k proteinu - nejsou to žádné konkrétní informace, protože mám za to, že tento doplněk je většině z vás již známý. Pokud si ale chcete o proteinu přečíst více, odkážu vás na TENTO článek, kde jsem se o něm rozepisovala více ;)


Gainer
Gainer je řekla bych druhým nejrozšířenějším doplňkem stravy. Opět jde o prášek, ale tentokrát s vyšším obsahem sacharidů. Je určen hlavně těm, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu a užívá se hlavně v době hned po tréninku. V nabídce najdete gainery s různým zastoupením sacharidů. Ve složení najdete i bílkoviny, ale procentuelní zastoupení se opět liší podle jednotlivých druhů. Obecně jsou gainery mnohem levnější, než proteinové prášky. Doporučila bych je hlavně těm, kteří mají problém s přibíráním nebo se rozhodly budovat svalovou hmotu a chtěli by své snažení nějak podpořit. Ovšem opět to není nutné a výsledků lze efektivně dosáhnout i stravou ;)



Kreatin, Glutamin, BCAA
Tak tady už jsem si musela vzít na pomoc i já chytrou knížku (Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z), jelikož o tomhle a následujícíh doplňcích jsem toho doposud moc netušila. Hlavně asi proto, že jsem věděla, že to není nic, co bych potřebovala. A myslím, že většina z nás se bez nich úplně v pohodě obejde. Ale pojďme si alespoň stručně vysvětlit, k čemu jsou dobré...

Kreatin
Kreatin je látkou s anabolickými účinky, která nám umožňuje trénovat s vyšší intenzitou, provádět více opakování, používat vyšší zátěže...jednoduše zvyšuje naši sílu. Mimoto zrychluje nárůst objemu svalových buněk a zkracuje dobu nutnou na regeneraci po tvrdém tréninku. Podmínkou maximálního efektu je užívání společně s dávkou glukózy nebo jiných jednoduchých sacharidů.

Glutamin
Jde o neesenciální aminokyselinu, která urychluje proces regenerace po tréninku a nárůst svalové hmoty. Z všech více než 20 aminokyselin v našem těle je svalová hmota tvořena zhruba z 60% právě glutaminem, a proto je jeho užívání opravdu účinné. Glutamin navíc podporuje funkci buněk střevní sliznice, čímž příznivě působí na posílení imunity.

BCAA
Konkrétně jde o 3 aminokyseliny: valin, leucin a isoleucin. Tyto 3 kyseliny jako jediné projdou po vstřebání do krve játry naprosto beze změny a mohou tak být velmi rychle vychytávány z krve svalovými buňkami.  BCAA chrání svalové bílkoviny, zejména při intenzivním tréninku či dietě. Mají nejsilnější antikatabolický účinek ze všech suplementů a výrazně urychlují proces regenerace po tréninku.




Můj závěr? Pro běžné, aktivně žijící lidi, nejsou tyto doplňky stravy podle mě vůbec třeba. Tedy krom proteinu nebo gaineru, které se občas hodit můžou :) Ostatní suplementy vám v jistých směrech pomoci mohou, ale proč do sebe od rána do večera cpát nějaké prášky, abyste dosáhli všech možných účinků? Myslím, že si vystačíme s přirozenou stravou a tělu tak prokážeme mnohem větší službu :)


Předchozí díl:
Doplňky stravy 1 - vitamíny, kloubní výživa, rybí tuk


...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

24 komentářů :

  1. tak se mi opět potvrdil názor, který jsem si sama udělala po přečtení několika článků :) sama používám občas protein a to spíš ve dnech, kdy trénuju a zároveň nebyl čas udělat si pořádný oběd s flákotou masa (nebo jiným zdrojem bílkovin). Takže děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  2. souhlasím :) jediné, co mám je protein, a taky si ho dávám jen jednou za čas, taky zastávám názor, že to není nutné...ale mám ho spíš jako zpestření...ne proto že ho potřebuju, ale proto že mi chutná :)
    přítel má i gainer, ale ten já opravdu nepotřebuju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to mám tak, mám ho, protože mi prostě chutná :D A bez gaineru se obejdu taky určitě. Když chci sacharidy, dám si radši ovoce :)

      Vymazat
    2. Gainer se určitě nedá nahradit ovocem. První důvod je, že po tréninku je vhodná spíše tekutá forma živin, aby se minimálně zatížila trávicí soustava, která není na pevnou stravu připravena. Druhý důvod je, že ovoce obsahuje fruktózu, která je absolutně nevhodná pro doplňování energie. Fruktóza totiž není závislá na inzulínu a pokud se to s ní přežene, může to vést k tvorbě nových tukových zásob. Viz. článek http://www.kulturistika.com/tri-triky-pro-rychlejsi-hubnuti nebo http://www.foractiv.cz/cukry/t-380/ .

      Vymazat
    3. Jasně, ale když to vztáhnu na nás - obyčejné holky - co nijak tvrdě netrénujeme, tak je myslím ovoce dostačující ;)

      Vymazat
    4. Jako zdroj vitaminu, minerálů, antioxidantů apod. určitě, ale jako zdroj sacharidů asi ne. Vím, jak si to myslela a že to víš, ale ostatní by třeba mohli do sebe cpát hromady ovoce a pak se divit, proč nehubnout a je to naopak. To samé platí i mimo trénink. Fruktóza je prevít :)

      Vymazat
    5. Dobře, tak díky za info ;) Já jsem věděla, že se doporučuje gainer, protože se živiny lépe vstřebají a něco o fruktóze už jsem taky postřehla...ale tak je to těžko no, když ti stejně každý druhý trenér řekne, že po cvičení stačí ovoce :) A myslím, že právě ovoce je taková nejpřínosnější volba pro všechny, když chcou doplnit sacharidy.

      Vymazat
    6. Tak banánem nikdy nemůžeš nic zkazit a to jak před fitkem, tak i po. Je to právě tím, že obsahuje větší množství glukózy. Není holt ovoce jako ovoce. Každopádně čerpám jen z článků na netu, které mohou obsahovat různé bláboly... dneska se pravda hledá hodně těžko. Uvidíš, co ti řeknou na trenérském kurzu ;)

      Vymazat
    7. Pravda, v dnešní době už člověk vážně neví :) Tak doufám, že aspoň na kurzu dostanu nějaké pořádné informace a budu v tom pak mít jasno :)

      Vymazat
    8. Nejde o to že by trávící soustava nebyla po tréninku připravená na tuhou stravu, ale že pokud chcete co nejrychleji obnovit svalový glykogen a zastavit katabolismus co nejrychleji a nejúčinněji, tak se doporučuje dát si gainer který je rychle stravitelný a vstřebatelný. Ovoce po tréninku není vhodné z důvodu obsahu vlákniny která zpomaluje vstřebávání živin.

      Vymazat
    9. http://www.body-test.cz/jak-jist-pred-a-po-treninku

      Vymazat
  3. Tak já myslím, že pro většinu 'normálních' se tyto doplňky nehodí, když si vezmeš třeba cvičení jako Jill, blogilates nebo insanity, ale když už, tak ten protein pro zpestření stravy sem tam :) Já si nedávno koupila ten glutamin, když už jsem s cvičením pokročila, ale teda to dávkování... to je něco :D Jinak souhlasím, že nejlepší je do sebe všechno dostat normální stravou :)

    OdpovědětVymazat
  4. já bych také řekla, že také závisí na kvalitě proteinu, není protein jako protein:-)
    já sama žádný z těchto výrobků nepoužívám, ne že bych je nějak odsuzovala nebo tak, ale prostě mám pocit, že je k život nepotřebuju:-) nicméně, možná ten protein někdy zkusím...

    jinak hezký článek, jako vždy:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Někdy používám protein a navíc ho často zařazuju i do pečení nebo vaření např:)

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám jen protein a po počátěcním nadšení ho skoro nevyužívám, spíš jako dochucovadlo než zdroj bílkovin :D

    OdpovědětVymazat
  7. Velmi poučující článek :) Na mém blogu probíhá GA, jestli budeš chtít můžeš se zúčastnit, budu jedině ráda :) http://nikol-kach.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. já využívám protein a moc ráda. Z ostatních suplementů mám v plánu pořídit ještě karnitin. Přítel má krome proteinu doma gainer a i nějaký nakopávač a vitamíny v tabletách...vypadá to u nás trošku jako v nějakém kuluturistickém shopu:D

    OdpovědětVymazat
  9. Co se manžel začal vĕnovat posilovàní, tak máme doma proteiny, kreatin a glutamin. Výraznĕ mu to pomohlo, protože bĕžnou stravou nenahonil tolik bílkovin (166g), ono pro ženskou je to snadnĕjší než pro chlapa pokrýt si bílkoviny. Já ty syntetické opravdu nemusím, mám radĕji přírodní jako je konopný protein a pk ten co mám na blogu od Sunwarior a to už je o nĕčem jiném.:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Když jsem se začala zajímat a pokoušet o zdravější živ. styl, dávala jsem si protein 3x denně. Nebyla jsem totiž schopná jednak snídat, to jsem si ho dávala ráno s banánem, a jednak celkově mít aspoň přiměřený příjem bílkovin. Teď si ho dávám jen jednou denně, a to v ne celé dávce a to pouze po cvičení. Jinak strava je opravdu základ, A ne pro každého to je jasné a jednoduché.
    Světla

    OdpovědětVymazat
  11. Já využívám protein, hlavně po ránu, protože ráno moc jiných bílkovin většinou nemám (pokud si nedám vajíčko) a po tréninku využívám teď nově gainer nebo proteinové tyčinky:)

    OdpovědětVymazat
  12. Protein (sojovy nebo hraskovy) se davam rano do kase..pres den nejsem schopna snist potrebnou davku bilkovin (nemuzu vubec mleko, a maso zase nechci, vejce opravdu vyjimecne:). jinak souhlas, ze ty ostatni veci jsou pro normalniho cloveka zbytecne. K.

    OdpovědětVymazat
  13. noo :D .. je fajn že peníze můžu investovat spíše do činek než do "zázračných prášků" :D .. bo všichni kolem mě si všechny různé spalovače, proteiny a dalších milion malých krabiček s různýma práškama vychvalují, ale nejsem narkoman abych to podporovala :D :D

    OdpovědětVymazat
  14. Cvičím 3-4x týdně a doplňky stravy (suplementy) využívám maximálně, protože jsou přímo připravené pro aktivní lidi. Z obyčejného jídla veškeré ty látky přínosné pro hubnutí nebo budování svalů jen tak nedostanete, takže za mě určitě ano.

    OdpovědětVymazat
  15. Využívání doplňků by mělo patřit ke každému sportu. Avšak nutné je nejdříve zapracovat na svém jídelníčku a až poté začít zařazoivat doplňky stravy. Často se setkávám s názorem, že doplňky jsou jen předražené pilulky bez účinků. S tím musím souhlasit, ale pouze z 1/2. Na trhu najdete několik produktů, kde účinná látky tvoří 10% a zbytek je "odpad." Při výberu je nutné dbát na recenze a vybírat pečlivě.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)