pátek 21. června 2013

Můj aktuální workout plán - aneb cvičení ve fitku trošku jinak

 Je mi jasné, že v těchto vedrech je pocení se u cvičení to poslední, na co má většina lidí náladu. I tak mi to ale nedá a podělím se s vámi o pár postřehů z mého cvičení :) Za poslední týdny se toho u mě v této oblasti dost změnilo, a tak jsem si řekla, že by nebylo na škodu o tom zase něco napsat. No a třeba se někdo i inspiruje :)


Ti, co mě sledují už delší dobu ví, že co se cvičení týče, začínala jsem jako většina z vás doma různými online programy - hlavně jsem tedy cvičila se Zuzkou její vysoce intenzivní workouty. Zhruba před rokem jsem měla chuť zkusit něco nového a v září jsem začala chodit cvičit do fitka, které jsem si naprosto zamilovala. Až jsem se rozkoukala, tak jsem si rozdělila tréninky na jednotlivé partie a začal jsem cvičit úplně jiným stylem. Zuzku jsem zařazovala jenom občas, zhruba 1x týdně pro zpestření. Nadšení mi vydrželo celkem dlouho, ale jak šel čas, i tento styl cvičení mě už pomalu přestával bavit a na jaře jsem zjistila, že jsem z těchto workoutů spíše otrávená... Navíc mě vážně omezovalo a nebavilo to, že abych tak nějak komplexně procvičila během týdne celé tělo, musela jsem si vymezit minimálně 3 tréninky a ty vždy vyžadovaly i celkem dost času, který jsem pak obzvláště v období zkouškového postrádala.

No jednoduše řečeno, chtělo to změnu. Cvičení mě musí bavit a naplňovat, abych ho dělala s radostí pravidelně. Nechci cvičit z donucení, jenom třeba proto, že zrovna dneska jsou na řadě prsa a ramena. Chci cvičit pro radost :) Už pár měsíců uvažuji, že bych chtěla zkusit crossfit. Ten kombinuje vše, co mě baví - rychlost, intenzitu, rozmanitost a zároveň činky a nutnost překonávat své limity. Zatím jsem však nenašla nikoho, kdo by mě v tomto vedl a sama z toho mám tak trošku obavy. Občas zkusím nějaký lehčí začátečnický workout nebo se snažím zařazovat alespoň některé cviky a prvky do svých workoutů...no jednoduše řečeno se zatím v této oblast rozkoukávám a uvidíme časem :)


No ale teď už konečně k jádru věci a podstatě tohoto článku - jak cvičím nyní. Po měsících klidného cvičení ve fitku mi začaly chybět kruhové a intervalové workouty. Zároveň jsem se ale zamilovala do některých cviků a činek jsem se prostě nechtěla jen tak vzdát. Taky samozřejmě chci zachovat nějakou tu souměrnost v tvarování a posilování těla. No a z těchto důvodů jsem si začala skládat workouty sama. Víceméně je to ve stylu cvičení Zuzky Light, ale ušito na mé potřeby :) Workouty si sestavuji pode své nálady a toho, co bych chtěla posilovat. Snažím se tam vždy přidat nějaké klasické cviky s činkami, využívám funkčních pomůcek (bosu, TRX, kettlebell, medicimbal, step můstky, hrazda...) a vkládám mezi ně intenzivnější kardio cviky (skoky, přeskoky, burpees apod.). Takovéto workouty mi zaberou okolo 20 minut, samozřejmě se při nich nenudím a vždy si pořádně máknu :)

No a jelikož jsou stále cviky a partie, na kterých chci pracovat více a které se do těchto workoutů zařazují občas těžko, dávám si často nějaké bonusovky na závěr. Většinou jdu třeba ještě na hrazdu dělat shyby s dopomocí. Včera to byl zase třeba peck deck na prsní svaly a stahovaní lana na triceps (chtěla jsem i shyby, ale hrazda byla obsazená). Hodně jsem si oblíbila veslování, které je k mému překvapení opravdu intenzivní - 500m je ještě v pohodě, ale taková tisícovka už mi dá často zabrat :)

Většinou dělám pouze tyto workouty a na závěr jdu na pás, eliptical či veslo zhruba na 5-10 minut. Pokud mám ale čas a mám chuť navíc trošku podpořit spalování, dám si třeba ještě klidných 20 minut na elipticalu. Ve výsledku ale ve fitku cvičením trávím mnohem méně času než kdysi. Tehdy mé cvičení trvalo až 1,5 hodiny se vším všudy. Dnes jsem za 30-60 minut hotová, cvičím méně častěji a cítím se mnohem lépe :)




A abyste měli trošku představu, začala jsem některé mé workouty psát i na blog - konkrétně je najdete ZDE. Na tuto stránku se dostanete také kliknutím na první obrázek v levém postranním sloupci ;)


Nemám ráda stereotyp a když jde o cvičení, tak to by rozhodně stereotypní být nemělo. Proto tyhle změny občas nejsou na škodu :) Neříkám, že teď cvičím a budu cvičit jenom takhle - občas si dám zase třeba nějaké to klasické, ne kruhové, posilování ve fitku na strojích a v činkárně. Někdy si dám třeba jen hodinku běhu či zaskáču jumping. Co však chci říct je to, že mě teď opravdu baví sestavovat si své workouty využívat tu spoustu skvělých pomůcek, co fitko nabízí :)


A jak cvičíte vy? Klidně dejte i své tipy, třeba jen na zajímavé cviky. Ráda se inspiruji :)


...................................................................................................................................


                     FACEBOOK - STRÁNKA
       FACEBOOK - SKUPINA
          ASK.FM




30 komentářů :

  1. Také mám ve cvičení ráda rozmanitost :) Když jsem dřív cvičila nějaký program třeba od Jillian, nikdy jsem ho nedokončila, protože mi vadilo, že přesně vím, co řekne a který cvik po kterém následuje :D A jak píšeš - nebudu přece posilovat břicho, když mám náladu na na něco jiného. To bych pak z tréninku nebyla příliš nadšená.
    Já teď cvičím právě podle Zuzky Light, protože dlouhé kardio by mě nebavilo. Její workouty jsou krátké a intenzivní, tak se mi to líbí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Měla jsem velmi podobný vývoj jako ty a ve finále jsem taky zjistila, že mě baví nejvíce skládat si vytrvalostně-silové workouty pomocí nejrůznějších pomůcek. Jde si to udělat krásně pestré a zároveň to může být skvěle efektivní :o) takže za mě palec nahoru

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně cvičíš, pestrost je podle mě to hlavní :)
    Já teď konečně po několika dlouhých měsících (nebo možná i letech?:D) konečně zažívám to, co to znamená se na cvičení těšit a mít z toho radost a necvičit z donucení - když jsem chodila běhat tak se mi nikdy nechtělo a musela jsem se nutit a chtěla to mít co nejdřív za sebou, ve fitku to samé, a to stejné při cvičení doma (i když jak už jsem začala cvičit, tak mě třeba některá videa od Boba nebo Jill bavily, ale hrozně se mi do toho nechtělo) a navíc prostředí v tělocvičně s trenérem a dalšími lidmi je mi na cvičení příjemnější, než maličká ložnice :D I když teď to v té rozpálené tělocvičně, bez klimatizace samozřejmě, není nic moc, ale ani vedro mi nezabrání v tom, abych se vzdala TRX nebo fitboxu a bodytylingu, a tak chodím každičký den co nejsem na brogádě, takže 5x do týdne, svou permanentku využívám poctivě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, mě to taky více baví ve fitku - jednat tam je klimatizace teď v létě :D a jednat ta atmosféra :) Doma se k tomu člověk dokopává půl dne.Do fitk příjdeš a cvičíš, co jiného bys tam taky dělala žejo :D Navíc ve fitku cvičím rád i delší dobu, je tam více možnsotí...a protstě mě to i více baví a zd se mi to účinnější. No a je super, že si konečně to cvičení i užíváš! ;)

      Vymazat
  4. tak ja naopak z celeho srdce nenavidim si neco vymyslet sama..:D nejradeji mam zuzku, klasicky trenink ve fitku..v posledni dobe trampolinu a beh..kazdopadne workouty sestaveny nekym jinym mam rada :D nechces natacet?...ale tve cviceni zni opravdu dobre..hlavne ze te to bavi to je zaklad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No kdybych sehnala kameramana a někoho, kdo by mi to vždy zpracoval, tak bych klidně i něco natočila :D No ale zatím to budu přidávat asi jen tou psanou formou no :)

      Vymazat
  5. Ahojky. Nechtěla bys zase přidat pro zpestření nejáké tvé nové fotečky? Pa Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš mojí postavy? No ty možná někdy zase přidám, až budu mít zase více času na nafocení a zpracování ;)

      Vymazat
  6. Já jsem teď věrná Zuzce:) ale doplňuju o fitko a posilování extra:)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak já jsem Zuzce teď nevěrná, využívám poctivě permici a týrám se 4x týdně posilovacím tréninkem, na kardio prdím :D Tvoje workouty vypadají skvěle, možná, že si sestavím podobný, až nebude ve fitku sto lidí a budu mít prostor na střídání stanovišť :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj prosim te asi to je trochu hloupa otazka ale co jsou to SHYBY? A co jsou to take SHYBY S DOPOMOCI?
    Dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Shyb neboli přítah na hrazdě, neboli anglicky pull ups - kdyžtak si ot vygoogli ;) S dopomocí jsou na stroji, kde si můžu přidat váhu, která mi usnadní se přitáhnout nahoru.

      Vymazat
  9. taky cvičím hlavně podle nálady.. taky i podle toho co dál v určitém dni mám ještě v plánu.. ale ted přes léto mám v plánu spíše spalovat než přímo zpevňovat a posilovat.. tak uvidím jak mi to půjde :D

    OdpovědětVymazat
  10. já si vždycky přijdu hrozně hloupě, když cvičím hiity ve fitku, lítat tam jak splašená od stroje ke stroji:D ty si radši nechávám na doma:D líbí se mi, jaký máš i po těch letech vztah ke cvičení:) já za dob své anorexie cvičení nesnášela, ale stejně jsem to dělala dlouhé hodiny. při body revolution jsem k tomu zas našla takový hezký vztah, ikdyž kolikrát tak trpím:D pak ten pocit mi za to stojí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já naštěstí od stroje ke stroji lítat nemusím. Zalezu si do sálu a mám klid :D Naštěstí tam tedy máme takto dost postoru, pokud tam nejsou zrovna nějaké lekce :)

      Vymazat
  11. Moni, :-)
    gratuluji ke krásnému cvičícímu vývoji... To je skvělá motivačka.
    Já jsem asi jedna z mála, které fitko a lidská společnost při cvičení nesedí:-(
    Zkoušela jsem víckrát...a připadal jsem si blbě. Tak si to užívám doma. I když teď ve vedru to není nic moc...ale zase je to výzva. I Yoga od Jill je super namáhavá (pro mě) v tom hicu. Právě že se do cvíča doma vůbec nutit nemusím a cvičím s radostí...vždycky už se těším, co si dám další den. Kombinuji programy od Jill (ona mě vždycky nakopne, jako nikdo jiný), Cassey Ho- (když jsem v časové tísni- u ní moje je likvidace do 15 minut zaručena), někdy dám i Zuzku...ale u ní mám pořád problém s Burpees. Zkouším je denně, ale mám stále slabší ruce...i když na nich pracuji :-), není to ono...:-( Zkoušela jsem párkrát i Marušku z Rutiny...a taky zajímavé. Hlavně Core sestavy.
    Tvé woukouty také ráda vyzkouším. Změna je život:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No ono každému vyhovuje něco jiného. Já se ze začátku taky cítila ve fitku divně, ale teď už se mi tam cvičí lépe než doma. Je tam prostě jiná atmoška, mám tam více možností i mě to více baví. Ale je fakt, že v dnešní době je už i spoousta možností, co se domácího cvičení týče :)

      Vymazat
    2. Třeba se k tomu časem dopracuju... :-) Možná jsem na to v té době, kdy jsem to zkoušela prostě nebyla připravená.Je to asi trochu podobné jako začíst se do knížky (nevnímat okolí a jet si svoje)- a to mi ještě nešlo.
      Máš pravdu, že možností a kombinování i na doma je hodně... Z těch posledních, co mě třeba dostalo (kecám :-) zlikvidovalo)... byl Maruščin Zumba běh....po 70ti opakovačkách ze mě lilo jako z konve :-) + to teplo posledních dní jako bonus. Třeba se ti to bude zdát jako brnkačka... (nemám ještě pořádně vypracovanej core...a je to znát na všech cvičeních). V této sestavě: Nemluvím, neslyším, nevidím, ale cvičím - sestava z 28.1.13
      Pěkné odpoledne:-)

      Vymazat
  12. Já mám šílený problém s vnitřní stranou stehen :(

    OdpovědětVymazat
  13. Mě zase nikdy nebavila Zuzka, Jillian, ani nic podobnýho, vyhledávám trx, alpinning, a pak klasický tréninky v posilovně :D ale myslím si, že o tom to je, najít co ti vyhovuje, a toho se držet. Taky nebudu dělat zwows, když mě to nebaví, to dá rozum :) Hlavní je mít v tom jasno, a hlavně, mít rád aspoň něco jinýho, než gauč... :D

    OdpovědětVymazat
  14. taky už mě přestala Zuzka bavit a bylo to spíš z donucení, ale teď posiluji 3x týdně (dotoho běhám) a je to fajn :) crossfit by se mi líbil, ale tady nic není :)

    OdpovědětVymazat
  15. Já do fitka nechodím a doma kombinuji různá videa. Poslední dobou mě dost baví Zuzka, ale dám si i Jill a podobně. Po videu si někdy dám ještě pár svých cviků na určitou partii (VĚTŠINOU BŘICHO, ALE MĚLA BYCH ZAMAKAT NA STEHNECH. Celé mi to zabere maximálně hodinku. Každé úterý chodím na pilates. Teď k tomu ještě plavu. A chtěla bych co nejdřív zkusit běh a TRX...:)

    OdpovědětVymazat
  16. Crossfit jsem nedávno začala a musím říct,že jsem si ho zamilovala.jak říkáš,taky to u mě chtělo změnu a díky kamosum jsem najela na novou vlnu. :-D určitě doporučuju-je to cvičení při kterém si musíš a taky budeš sahat na dno:-)

    OdpovědětVymazat
  17. Crossfit bych hrozně chtěla zkusit, zatím aspoň zapojuju nějaké ty cviky v posilce nebo doma :) Jinak u mě vede momentálně fitko na plné čáře, hrozně mě baví vymýšlet si různé kombinace cviků, překonávat se a tak :)

    OdpovědětVymazat
  18. Zdravím. Přemýšlím, že si domu koupíme cyklotrenažer myslíte si, že je to třeba lepší než běžící pás?

    OdpovědětVymazat
  19. Také se snažím hýbat. Pár let zpátky jsem hrozně nakynula a bylo pro mě těžké, naučit se omezovat. Dřív jsem totiž mohla jíst, co jsem chtěla a nepřibrala jsem ani gram. Chtěla jsem chodit do fitka, ale když se teď střídavě zavírá a otvírá, je pro mě lepší, když cvičím doma. Objednala jsem si takové ty připínací činky na ruce a nohy tady: https://www.gogu.cz/ a musím říct, že už jsou vidět první výsledky.

    OdpovědětVymazat
  20. Já ráda taky cvičím. Zkusila jsem Jillian, ale je to na mě moc stejné cvičení na hodně dní. Ale zase se po něm fakt hubne a zpevňuje. Ale chci se zeptat, jaké oblečení máte při cvičení. Asi mám nevhodné bavlněné. Koukala jsem na nějaké eshopy a nejvíc se mi líbí tady. Poradíte?

    OdpovědětVymazat
  21. Je vidět, že na sobě fakt makáte. Držím vám palce. Já teď po zimní sezóně ve fitku vyrážím zase do přírody. Kombinuji to zpravidla s během, takže vytáhnu smart watch a předem si najdu nějakou posilovnu v přírodě nebo prostě kus nějaké přírody, na které cvičím s vlastní vahou. Anebo si tam dám třeba pár poloh z jógy. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Tak samozřejmě že je jasné, že když budu chtít atakovat Oktagon žebříčky na tak budu cvičit trochu něco jiného, když se budu připravovat na maraton a pak třeba i něco jiného, než když se budu připravovat na triatlon. Prostě každý sport si žádá trochu jiný trénink. Podívejte se třeba na to, jak specifický je trénink cyklistů, kteří trénují tak, aby nenabírali svalovou hmotu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)