čtvrtek 29. srpna 2013

Bláznivá sexy DIETA

Dnes to bude trošku z jiného soudku - nebudu psát ani o jídle ani o cvičení. Výjimečně si tady dnes uděláme takový malý knižní klub!  Když budu mluvit za sebe, tak čtu ráda..opravdu jsem schopna louskat jednu knihu za druhou. Ovšem, to se do toho musím správně "zažrat" :D (což se mi momentálně moc nedaří, takže pořádnou knížku jsem nepřečetla už pěkně dlouho) Když ale dojde na tematiku zdravého životního stylu, tak to je jiná. To zas beru jako takovou naučnou literaturu a jak začnu, tak to pak čtu v každé volné chvíli jenom proto, abych se co nejdřív dověděla všechny informace. A tak nějak to bylo
i u této knížky. Nenechte se zmást názvem bláznivá sexy DIETA - o žádné typy zkušených dietářek se opravdu nejedná. Vlastně by kdekoho mohlo překvapit, co se uvnitř tohoto pokladu vlastně skrývá :)


Autorkou knihy je skvělá Kris Carr - osobně jsem se s ní ani jejím jménem nikdy předtím nesetkala, ale můžu vám slíbit,
že tato žena vás bude bavit :) Je milá, otevřená, vtipná a přesvědčivá - a ano, to vše mohu říct po přečtení této knížky. Čte se to úplně samo - skoro jakobyste byly na kafíčku s kamarádkou. A o co víc, Kriss vás vážně donutí se trochu zamyslet
a nevědomky ji následovat. Ani jsem se nenadála a už jsem za pochodu plnila její doporučení! (Tak jsem se jednou třeba sebrala a šla po přečtení kapitoly na nákup sójového mléka a luštěninových klíčků :D)

Ale nebudeme předbíhat. Určitě je třeba zmínit, čím se kniha zabývá v první řadě :)

Kriss je super ženská, ale v životě si bohužel prošla mnoha ne moc příjemnými věcmi. Jednou z nich byla rakovina. Takový ten typ, u kterého vám lékaři řeknou, že jediné, co vám zbývá, je prakticky čekat na smrt nebo na zázrak. Kriss se ale rozhodla bojovat. A věřím, že většině z vás už došlo jakým způsobem - JÍDLEM.



Všichni to víme, všichni o tom mluvíme, ale málokdo tomu přikládá takovou důležitost. Jsme to, co jíme. Naše stravovací návyky ovlivní mnohé. Vše se neprojeví hned, ale v důsledku času určitě. Sama na sobě sleduji, jak samotná strava může ovlivnit jisté zdravotní komplikace člověka a také zkušenosti ostatních - zkušenosti Kriss - mluví za vše :) Autorka této knihy nad rakovinou opravdu vyhrála, respektive ji umlčela na dostatečně dlouhou dobu, a nám na těchto stránkách radí, jak vlastně strava ovlivňuje nejrůznější pochody v našem těle.

Kniha není jen pro ty, kteří již zdravotní komplikace mají. Naopak, je pro všechny, kteří se jim chtějí v budoucnu vyhnout. Moc pěkně jsou zde zpracovány základní body a vždy je vysvětleno proč tomu tak je. Samotného vysvětlení si vážím nejvíc - kolikrát někde čteme, že to NESMÍME  a něco jiného zas MUSÍME. Ale dozvědět se proč? To je kolikrát teprv oříšek. Na těchto stránkách je to však opravdu pěkně rozebráno :)




Vyzdvihováno je zde v první řadě veganství a zásaditá strava - tedy žádné živočišné produkty, maso, vejce, mléko. Na prvním místě jsou také samozřejmě doporučovány potraviny čisté, ekologické, nikoliv průmyslově zpracované. Ačkoliv vegan nejsem a asi ani nikdy nebudu, četlo se mi o tom všem moc pěkně. Vlastně jsem opravdu měla pocit, že se na veganství dám. Dokonce jsem si to  na pár dní vyzkoušela a ačkoliv jsem se necítila špatně, věděla jsem, že tohle pro mě není cesta na celý život. Co jsem ale ocenila především bylo to, že Kriss nepíše jen "Buďte veganem proto, aby zvířata mohla žít." - samozřejmě, život zvířat je jedním z důvodem proč se na vegetariánství či veganství dát - ale v této knížce jsem konečně našla i to, co jsem tak dlouho hledala. Jaký účinek mají kyselé potraviny (maso, mléko, vejce, káva) na naše tělo a proč je tedy někteří nedoporučují k pravidelné konzumaci. Každopádně jsem se díky těmto informacím naučila zařazovat do stravy zase pár nových potravin a rozšířila si obzory i v rámci tohoto stravovacího směru :)


V knížce mimo spousty zajímavých informací o základních živinách, glykemickém indexu, pH potravin, trávená či doplňcích stravy najdete taky nejrůznější tabulky vhodných potravin, sexy Tipy od samotné Kriss, ale i příběhy uzdravených a vložené názory dalších lékařů či odborníků. Kniha se nezabývá jen stravou, součástí je také například kapitola o meditaci a duchovním uvolnění nebo sbírka receptů. Na konci knihy najdete plán, který vás provede 21 denní očistou den po dni. Ač jsem o této očistě uvažovala, nakonec jsem do ní nešla. Plán je zpracován pěkně, obsahuje různé tipy a dokonce i meditační motlidby či recepty. Sama o sobě však vím, že na držení takto předepsaných plánů prostě nejsem :) I tak mi kniha dost pomohla některé věci v mé stravě změnit, uvědomit si spojitosti konzumace kyselých potravin s pocity, které po nich můžeme mít. A už to je pro mě zase další krok dopředu :)

Musím tedy uznat, že ačkoliv mě nezaujal název, z vnitřku knihy jsem byla nadšená. Konečně vím, proč pro nás vlastně mohou být mléčné výrobky či káva špatné. Nahlédla jsem na veganství zase z jiného úhlu pohledu a navíc se při čtení informací opravdu dobře bavila :) Kdybych vám dnes měla vypsat všechny zajímavosti, co jsem se dověděla, bylo by to
na hodně dlouho. Dnes jsem vám pouze chtěla tuto knihu doporučit a dát vám nějakou recenzi, kdybyste třeba ohledně její koupi váhali. Zbytek si necháme zase na někdy příště! :)






Knihu najdete na webových stránkách ANAG  ;)


52 komentářů :

  1. Název knihy zní opravdu příšerně a asi bych na ní v knohovně hodila jen ironický úsměv, ale podle tvého popisu zní obsah zajímavě :)
    veganem taky nikdy nebudu, ale ráda zkouším nov= potraviny, občas zařadím sojové jogurty nebo rostlinné mléko - nejvíc jsem si oblíbila rýžové, je nasládlé a hrozně mi chutná, že jsem ho pila jen tak :) a místo masa často radši sáhnu po tofu, to je pro mě lépe stravitelné :)

    Bylo by to sice hezké, kdyby se rakovina dala vždy léčit "jen" změnou jídla, ale bohužel to tak není :( Ale samozřejmě věřím tomu, že jídlo má na tělo velký vliv..

    OdpovědětVymazat
  2. Mrknu na ni, včera jsem shlédla řeč o veganství Garyho (http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M) a dcla mi to otevřelo oči, uplným veganem se nikdy nestanu ale defakto jsem jím na pul aniz bych o tom vedela :D nejím maso, vajicka vyjimecne stejne jako mlíko (vsechny tri potraviny se mi nejí dobře, mam u nich divný pocit už odjakživa) ale nevzdala bych se mleka v latte, smetany, šlehačky, parmazánu apod. Dneska jsem o mase a mlíku - jak na nas pusobi říkala mámě a měla tak příšerné reakce, až jsme se styděla..a takových lidí je moc, takových kteří neřeší z čeho jídlo je, co jim dáva a jen koukají na cenu a chuť. Bohužel:/ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt zajímavé! Já si myslím, že každý jsme byl jednou veganem - v dětství. Co já se nabrečela při tom, když do mě cpali maso a mlíko když jsem byla malá. No, ale dostali mě, teď už mi to připadá normální. A takových dětí co dělají caviky při jezení masa je spousta ...

      Vymazat
    2. No vidíš, já dělala cavyky, když do ěm rvali zeleninu :D děti to nemají rády proto, že to není sladký a dobrý tak, jak mlíčko od mámy :) Ale jinak mi přijde teda mnohem horší názor, že vlastně se chováme ke zvířatům špatně, ale mlíka v latté a parmazanu bych se nevzdala, než možná úpříšerné reakce mamky :)

      Vymazat
    3. A co je na názoru, že se ke zvířatům chováme špatně, hrozného? Vždyť je to pravda....

      Vymazat
    4. Myslím, že anička mluví o tom, že je hrozné když je někdo přesvědčen, že je náš přístup ke zvířatům špatný, ale přesto se mlíka v latte nevzdá.

      Vymazat
    5. a kdo mluvil o spatnem pristupu ke zviratum vs latte? Iva

      Vymazat
    6. Špatný přístup ke zvířatům vs latté je v tom, že krávy se násilně (jak jinak nazvat inseminaci?)udržují těhotné, aby měly mléko. Tele je jim ihned po narození odebráno. Představ si, že těm krávám a telatům to vadí. Ještě jsem se nešvaru mléka v kafi vzdát nedokázala, ale snažím se, snad se mi to povede jako s masem.

      Vymazat
    7. To já vše vím, mám za sebou střední zemědělku;) proto nerikam,ze jsem uplny vegan a ani nebudu. Iva

      Vymazat
  3. Tohle zní moc dobře!
    Sama jsem vegankou a knihy a dokumenty o veganství mám ráda. I když to tedy dělám hlavně pro zvířata, má to hodně dobrý vliv na zdraví jako bonus. :D
    Možná by tě mohl zajímat tenhle dokument- http://www.csfd.cz/film/302405-forks-over-knives/, také se tam mluví o vlivu rostlinné stravy na zdraví člověka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem chtěla Forks Over Knives doporučit. Hodně zajímavý film. Katka

      Vymazat
  4. Super! Díky za tip na čtení! :) Vypadá to, že to fakt stojí za to!

    OdpovědětVymazat
  5. Název je stejně blbý jako "Hubená mrcha", která je ale ve skutečnosti skvělá a i tahle vypadá skvěle - doufám, že se jednou dostanu k jejímu přečtení :)
    Jinak je super, jak tu poslední dobou čtu o veganství! :))

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravá a vyvážená strava jistě působí příznivě na zdraví člověka, ne každý ale třeba odolá průmyslově zpracovaným výrobkům plných konzervantů, barviv atd. :D Nedávno jsem četla knihu Hubená mrcha, jedná se taky o jisté rady, jak jíst zdravě a překvapivě taky vegansky. Vysvětluje se tam, že lidské tělo neumí správně strávit živočišné produkty jako jiný masožravec, proč nepít mléko apod. Určitě má veganství spoustu kladů, ale bohužel mám ráda mléko (s cereáliemi, do cara i samotný ohřátý na dobrou noc :D a sójový se s kravskym bohužel srovnávat nedá), vejce (ne často), maso (ne ve velkém množství), a nedokážu si svoji stravu bez toho představit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anvi, vše se dá nahradit a někdy překvapivě dobře. Zkoušela si vanilkové/oříškové/mandlové mléko? Obyč sojové mi taky moc nechutnalo.

      Vymazat
    2. Vím, že vše se dá nahradit, netvrdím, že nedá. Ale jde právě o chuť. Tyto mléka jsem nezkoušela. Zkoušela jsem dvě různá sójová mléka. Pokud na taková mléka narazím, tak si je koupím a vyzkouším, ale pochybuju, že normální mléko zavrhnu. Mně prostě chutná ta typická mléčná chuť. :)

      Vymazat
    3. ANVI, zkus třeba to mandlové, možná se pak budeš divit, proč jsi někdy pila kávu s kravským. Já sice mléko z farmy občas taky koupím a domácí vajíčka taky neodmítnu, ale snažím se to držet na minimu. A mandlové mléko je opravdu vynikající, navíc i jednoduché na přípravu (kupovat ho hotové by mě asi zruinovalo).

      Vymazat
    4. to je super, že si ho vyrábíš doma, musím se na to podívat
      a co si budeme říkat, kvalitní maso taky není zrovna levné... kuřecí prsa za 99 Kč/kg z Polska, opředené skandály... díky ne

      Vymazat
  7. To zní zajímavě, někdy bych si to taky přečetla :-) Akorát si myslím, že vegankou bych se stát nemohla, to maso a hlavně mléčné výrobky by mi chyběli...

    OdpovědětVymazat
  8. To budu muset zařadit do pořadí přečtených knih :) Já teda s veganstvím moc nesouhlasím, vždyť člověk taky od pravěku jedl maso, sama bych to asi bez něj úplně nedala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk určitě nikdy nejedl maso/mléko/vejce z velkochovů a v takovém množství jako dnes.
      Lidé se o svůj dobytek starali a to na úplně jiné úrovni, než je geneticky modifikovaná krmná sója či masokostní moučka... když si koupím v obchodu kuřecí šunku - to se prostě nedá jíst, vždycky jsem to nakonec vyhodila, proto pro mě není problém nejíst maso + všechny ty skandály s antibiotiky atd.

      Vymazat
  9. Páni! Tak to si musím přečíst!:)

    OdpovědětVymazat
  10. káva a mléčné výrobky jsou moje nejoblibenější věci! :D

    OdpovědětVymazat
  11. S tou recenzí jsi mě předběhla. Zrovna ji mám rozečtenou. :))

    OdpovědětVymazat
  12. zajímavé, normálně bych po této knize nešáhla :) ale ani si jí koupit nemůžu, matka by mě zabila ..

    OdpovědětVymazat
  13. (Pro vegany) Mléčný tuk je právě jablkem sváru. Někteří lidé mléčný tuk zcela zavrhují vzhledem k tomu, že se vlastně jedná o živočišný tuk s rizikem zvýšení nežádoucího cholesterolu v krvi s následkem vzniku či rozvoje civilizačních chorob. Musíme si však také uvědomit, že mléčný tuk obsahuje v naší výživě sporadicky se vyskytující tzv. nízkouhlíkaté mastné kyseliny, které jsou pro pochody v organismu velmi potřebné. Výzkumy dokonce ukazují, že pro děti je mléčný tuk nezbytný ke správnému vývoji nervové soustavy, a to právě pro jeho unikátní složení.
    Mléčné bílkoviny patří spolu s bílkovinami obsaženými v mase a vejcích k tzv. plnohodnotným bílkovinám. To znamená, že obsahují vyváženou směs všech aminokyselin, tak jak je potřebuje lidský organismus.
    Avšak s mléčným cukrem, který se nazývá laktóza, může být malý problém. Někteří lidé totiž postrádají enzym potřebný k jejímu rozložení a následně mohou trpět zažívacími obtížemi. Pro tuto skupinu lidí je však připravené velmi elegantní řešení: kysané mléčné výrobky. Působením mléčných bakterií totiž dochází k částečné přeměně laktózy na kyselinu mléčnou a výrobek se tak stává podstatně lépe stravitelným.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Nezapomínejme, že jen živočišný tuk nezpůsobuje zvýšení LDL a civilazční choroby sám! V přiměřeném množství, stejně tak jako všechno, zdravému organismu rozhodně neškodí. Ovšem stres, kouření, alkohol.. tohle je podle mého názoru mnohem vážnější problém naší doby.

      Vymazat
    2. Ano, děti potřebují mléčné bílkoviny, ale jedná se o bílkoviny z mateřského mléka a ne z kravského. A plnohodnotné bílkoviny, které obsahují aminokyseliny jsou obsaženy i v rostlinné stravě (například quinoa):)

      Vymazat
    3. Rýže také obsahuje kompletní spektrum aminokyselin. Navíc lépe stravitelných, než ty živočišného původu. A pokud někde nějaká aminokyselina chybí, najde se v jiné rostlině. Kombinací různých potravin se pak také dosáhne kompletního pokrytí proteinové potřeby a to bez cholesterolu a zásadotvorně.
      Jak říká KTK, děti opravdu mléko potřebují a mají ho dostávat. Jmenuje se mateřské mléko. Ne kravské. Já sama nejsem veganka, jsem vegetariánka, ale je to spíš tím, že se nedokážu otravné závislosti na sýrech a vejcích zbavit. Ale myslela jsem si to i o mase a šlo to. Dokonce samo od sebe. Tak možná jednou zatočím i s tímhle nešvarem.

      Vymazat
  14. Ten název je drsný, koho by napadlo, že je kniha o veganství :D Já jsem teda vegetarián, co si dá občas lososa nebo tuňáka, maso jsem nikdy nemusela. Ale bez mléčných výrobků by mi strava připadala taková chudá.. a neúplná. Ale kdo ví, k čemu bych se obrátila v případě zdravotních komplikací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže jsi semivegetarián jako doktor Fořt:-).

      Vymazat
    2. Spíš pescetarián :) ono tohle "semi" nebo "občas si dám" se za vegetariánství moc považovat nedá. Ale je fajn, že aspoň něco, obzvlášť když ti to vyhovuje :) Byla jsem asi 10 let vegetariánka a teď si někdy dám sushi nebo makrelu, takže se považuju za pescetariána. Ale na veganství hodlám přejít už dlouho. Mléčné výrobky nekonzumuju už dlouho, spíš vejce :D Ale i ty se dají nahradit :)

      Vymazat
  15. Já jí mám v angličtině, ale ještě jsem se k tomu nedostala..jsem vegan a těším se na ní:) Děkuji za recenzi a za pozitivní pohled na veganství:) K.

    OdpovědětVymazat
  16. to bude asi podobné jako Jillian o metabolismu, viď? :)

    OdpovědětVymazat
  17. Mne popravdě její web a anglická verze celkově zaujala víc, v češtině mi to nějak nesedí... a překladatelé si asi užili s jejími výrazy :) já mám k veganství daleko, nicméně sem tam jsem si inspiraci vzala

    OdpovědětVymazat
  18. Veganství jakožto směr se mi moc líbí, zkoušet veganské recepty a odbourávat pomalu trochu více kyselých živočišných potravin je skvělé, ale sama bych se na veganství asi nedala i přesto že vím, co je s chudáky zvířata prováděno. Ano, mohla bych žít s čistým svědomím, že dělám trochu lepší život třeba kráva, jejíž maso bych si právě nedala, ale to bychom se na veganství nebo makrobiotiku museli dát všichni na zemi, aby se změnilo to, co se se zvířaty dělá. Není to jednoduché.
    Knížka musela být vážně hezká, dost o ní díky tobě uvažuji. A taky mě navádíš hezky na více rostlinné stravy. Ne, že bych masa, vajec a mléčných výrobků jedla moc, ale domácí ovesné, rýžové nebo makové mléko bych určitě zvládla :)

    OdpovědětVymazat
  19. Věřím, že stravou lze opravdu dosáhnout vyléčení i z takto těžké nemoci, která potkala autorku ale ve vegetariánství, potažmo veganství nevěřím a ani bych ho praktikovat nechtěla. Nejvíc mi jdou na nervi lidé, kteří jsou vegani a nutí to ostatním, já jim přece maso také nenutím tak když už mají tak otevřenou mysl, ať ji mají i vůči neveganům ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš a já mám přesně tu zkušenost, že všichni, kdo jí maso mi ho celou dobu nutili a dělali mi kvůli vegetariánství ze života peklo a já nikdy nikomu neřekla, že by neměl jíst maso. Takže nejde házet všechny do jednoho pytle, ať jde o vegany tak nevegany.

      Vymazat
    2. Blbci se najdou všude, znám je v obou táborech. Tedy spíš ve všech třech. Někteří vegané totiž opovrhují i vegetariány. Takž já dostávám čočku jak od masožroutů, tak od kytičkožroutů. Ale od masožroutů asi víc, snad 90% lidí na mě kouká jako na nějakou prapodivnou bytost, kterou na Zemi vyvrhl hluboký vemsmír a nejradši by mě nechali odvézt někam hodně daleko ve svěrací kazajce. A to nikomu svůj názor nevnucuji, stačí jen to, že si dám k obědu falafel místo karbanátku.

      Vymazat
    3. Jo, tak přesně tohle znám. A navíc to neustálé vnucování masa, posměšky, že jíš králičí jídlo... Proč se každý nemůže zabývat vlastním životem? Každý ať má svoje důvody pro to, co jí a nevnucuje je ostatním.

      Vymazat
    4. Ano, to máte pravdu že v každém táboře se najde někdo takový, kdo nutí své návyky ostatním. Třeba mě se kolegyně v práci ptají proč pořád jím cottage a celozrnné pečivo ke svačinám když je to (pro ně) hnusné. No nechápu :-) Já se jich taky neptám proč jí denně majonézové saláty plné éček :-)

      Vymazat
  20. Mončo, tak tedy proč pro nás vlastně mohou být mléčné výrobky či káva špatné?? Slyším to teď často, ale ten důvod je mi pořád utajen :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O mlíku mluví až v druhé polovině - http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M

      Vymazat
  21. Knížka mě zaujala, možná se po ní poohlídnu.. taé ráda čtu věci z oblasti výživy, cvičení :)
    Ale jediná věc která se mi trošku nezdá úplně správně je ta konzumace (resp. spíš nekonzumace masa).. myslela jsem že člověk se stane vegetariánem kvůli zvířatům, ale jiný důvod tady nevidím.. vždyť maso obsahuje železo, bez kterého hrozí chudokrevnosti a jiné problémy, navíc živočišné bílkoviny jsou pro tvorbu svalů vhodnějš než ty rostlinné..
    Já se tedy masa nikdy nevzdám, už jen z těcto důvodů.. a navíc mi chutná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne každý se stane vegetarianem jen kvuli zviratum, já třeba hlavně kvuli chuti, nepotrebuju maso, nevyhledavam ho uz od detstvi a mam proste divný pocit kdyz ho jim, protivi se mi to a tezko se mi tráví, hned za tim je zachazeni ze zviraty.

      Vymazat
    2. To jsou poněkud zastaralé názory viz např. http://www.vegan-fighter.com/
      spousta úspěšných sportovců jsou vegani - třeba sestry Williamsovy... spousta lidí přechází i kvůli zdraví... maso z velkochovů nadopované bůhvíčím, utýraná zvířata (ty emoce se musí někde projevit), spousta nemocí je z nadměrné konzumace živočišných produktů... pestrá veganská strava je určitě přínosnější a navíc vegani si svou výživu hlídají víc než průměrní zákazníci supermarketu http://www.vegan-fighter.com/clanky/na-co-nezapominat-ve-veganskem-jidelnicku.html

      a super pozitivní video tady: http://www.youtube.com/watch?v=ZjgdxO7DCEY#t=1887
      Dnes vás už žádný lékař od vegetariánství či veganství odrazovat nebude, od masa a mléka ano :)

      Vymazat
  22. zajímavý tip na knížku, taky to vždycky beru tak, že když si čtu něco o stravování, tak se vlastně vzdělávám a veganství pro mě sice nikdy nebude, ale určitě jej nezatracuji (taky jsem zkoušela paleo/primal, které mi ze začátku přišlo padlé na hlavu a teď mluvím úplně jinak;), taky ráda zkouším různé nové druhy potravin a poslechnu si rady jiných dle jejich zkušeností a pokud ještě autorka píše vtipně, tak věřím, že se to četlo skoro samo:)

    OdpovědětVymazat
  23. Tuhle knížku jsem viděla nedávno v Luxoru, když jsem tam byla a uvažovala jsem o ní, nicméně mě právě odradilo to, co Tebe nadchlo - že je tam dost povídání o vegetariánství a veganství, což vím, že já osobně nikdy nebudu a proto jsem se rozhodla, že ačkoliv jsi jí tu doporučovala a vypadala dost zajímavě, si jí kupovat nebudu. Já se o zdravou stravu zajímám, ale na vege způsob života prostě nemám a vím to o sobě, takže jsem si místo téhle knížky koupila knížku plnou receptů se stévií a jsem spokojená. :)

    OdpovědětVymazat
  24. Tu knihu miluji. Ráda se k ní vracím. Myslím, že by si jí měli přečíst všichni. Možná by se pak divili...Je to přesně jak říkáš, Kriss tě nenutí tohle dodržovat, ale tak nějak ti to najednou přijde správnější:) Už její osobní výsledky musí dokazovat platnost toho, co píše. Jsem ráda, že nejsem jediný magor;) Dík Moni
    Lucka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)