čtvrtek 23. ledna 2014

Lednové fitness úspěchy a splněné cíle - aneb nikdy nevíš, co dokážeš, dokud to nezkusíš :)


začínám na tom pracovat! ;)

Dnes si uděláme takovou malou exkurzi do síně slávy - do síně slávy :) Ačkoliv jsem se už s tím vším chlubila na facebooku, instagramu a já nevím kde ještě, zaslouží si to podle mě i umístění na blog. Navíc - jenom tady to můžu pořádně obkecat a aspoň
na chvíli zase změním téma od jídla na něco aktivnějšího :)

Dnes však neočekávejte žádné fotopokroky, before/after dokumentaci a podobně (to si necháme až někdy na konec ledna/začátek února!) - dnes to bude čistě cvičební. Tímto článkem vám chci v první řadě ukázat, že každý máme mnohem větší schopnosti, než si sami myslíme. Sama jsem nečekala, že by se mi něco z toho povedlo - a především, že by to šlo až tak "lehce" (opravdu obrazně řečeno - ono 100kilo nikdy lehké nebude, viz. níže :D). Musíme prostě makat a pak jednoho dne zjistíte, že nepředstavitelné věci pro vás najednou nejsou už takovou výzvou, jako dřív :)  (No a druhý důvod tohoto článku je samozřejmě ten, že se chci pochlubit - to prostě přiznávám :D)




Leden ještě neskončil a přesto se mi již povedlo dosáhnout těchto třech cílů. Mnoho je jich ještě přede mnou, ale beru to jako skvělý start do nového roku :)


SPLNĚNO 1. - PŮLMARATON NA VESLE


To jsem se tak jednoho dne rozhodla, že je třeba vyzkoušet půlmaraton....kecám - vyhecovalo mě to, že kluci od nás jej jeli, včetně jednoho, který si zajel maraton celý. A chtěla jsem být prostě taky tak dobrá :D Takže jsem jednou při neděli sedla na veslovací trenažér a veslovala, veslovala a veslovala...V kuse téměř 2 hodiny, než jsem pokořila oněch 21,098Km. Svůj cíl zajet to pod 1:45 jsem si splnila. A překvapivě jsem to zvládla bez větší krize, svalových křečí či ztráty vědomí - a ano, druhý den jsem i normálně chodila, fungovala a předcvičovala jumping :D Odteď už se tedy vesla nebojím a nějaký ten kilometr už mě nezastraší. A cíl do konce roku? Pokořit celý maraton - tedy dvojnásobek tohohle. Ovšem na to si prosím vezmu pár měsíců, abych nabrala psychické síly :D


SPLNĚNO 2. - UŽ ZVEDNU 100Kg!



Stovka je krásné číslo a překonat tuto hranici mezi dvojčíselnými a trojčíselnými hodnotami v posilovně byl můj sen. Kde jinde se ho pokusit splnit, než u mrtvého tahu? :) Rekordem z listopadu loňského roku pro mě bylo 90Kg. Víc už nešlo. Teď jsem si však věřila a rozhodla jsem se to prostě zkusit. Povedlo se. Oficiálně a hrdě již tedy můžu rozhlašovat, že utáhnu metrák :)
A snad i tohle usvědčí všechny ženy, že ze zvedání těžkých činek vám nenarostou svaly jako kulturistkám ;) Další cíl? Překonat metrák na dřepech. Poslední vyzkoušené maximum mám 85Kg a do konce roku ta stovka jistě padne! :)


SPLNĚNO 3. - KLIKY VE STOJCE



Tak tohle bylo největší překvapení dne :D Minulou sobotu přišli kluci s tím, že jdou natáčet video do soutěže Prove Your Fitness, ve kterém bylo cílem odcvičit 100 opakování mrtvého tahu (kluci 100Kg, holky 55Kg) s tím, že při každém položení činky se za trest dělaly kliky ve stojce (kluci 5, holky 3). Já to automaticky zavrhla s tím, že prostě kliky ve stojce neumím
a 100 mrtvol v kuse asi taky nedám. Ovšem...pak jsem si to jen tak z hecu šla zkusit a najednou jsem nechápala, jak se mi to vlastně povedlo, že to vyšlo :D Nejsou to kliky striktní, nýbrž tzv. kippingové, ale to mi vůbec nevadí :) Takže do natáčení videa jsem se pustila taky. Kliků jsem nakonec nemusela dělat tolik, jelikož jsem zvládla odjet dost mrtvol v kuse - ono asi po tom, co jsem zvedla 100Kg, se 55Kg už zvedá samo :D Natáčet jej však budu nejspíš ještě jednou, protože je to celkem blbě zabrané a hlavně na začátku nejde vidět to, co být vidět má. Ale tak co - další možnost překonat sama sebe :)


Možná máte větší cíle než já, možná mnohem menší. Ale na tom nezáleží. Každý jsme jiný a máme své limity. Důležité je si věřit a posouvat se dál. A hlavně - předem to nevzdávat! ;)

58 komentářů :

  1. Jsi šikulka! Moc ti fandím! :))
    A líbí se mi, jak tě kolegové podporují. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s Kristýnkou, jis vážně šikovná! :))

      Vymazat
    2. Já taky! To je úžasný, jak tě podporujou a ještě lepší je, jak se posouváš. Fakt gratuluju, jsem na tebe pyšná :D :)

      Vymazat
  2. Wow, dost dobrý! Máš můj obrovský obdiv. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi skvělá! :) Ty pokroky jsou naprosto úžasné, já bych se u těch kliků asi zlomila :D Jen tak dál!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsi fakt borka :) A taky souhlasím, že je super, že máš podporu kolegů :)

    OdpovědětVymazat
  5. Gratuluju ke skvělým úspěchům, videa jsou super! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Frajerka :-) Jsi fakt skvělá! Klobouk dolu :-)

    OdpovědětVymazat
  7. wau, si skvela:) sice ta nepoznam, ale som na teba hrda :D

    OdpovědětVymazat
  8. a inak drobna poznamka...odkaz na instagram v clanku nejde na instagram, ale na facebook

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) i za připomínku - opravdeno ;)

      Vymazat
    2. Také jsem si to všimla už minule v nějakém článku ale zapomněla jsem to napsat :D

      Vymazat
  9. tyjo, jsi fakt dobrá! :) moc ti fandím a držím pěsti ;)

    OdpovědětVymazat
  10. si fakt dobrá, já mám max 50 kg na mrtvým tahu, a stojku neudělám ani o zed natož kliky ve stojce, ale už jsem jí zkoušela, hold na ní budu muset zapracovat, ale bude mě muset někdo hlídat. Veslování mám strašně ráda a po docvičení si dávám tak 1-1,5 km podle času a nálady. Ono je fakt se toho nebát a zkoušet, třeba nedávno jsem zkoušela box jump a překvapilo mě, že dokážu vyskočit na tři stupínky (ty černý od Reebok), ale musela jsem na to sebrat hodně odvahy a všechny podložky na cviční, kdybych náhodou spadla tak at do měkkýho :D
    Jinak k tomu mrtvýmu tahu, není bezpečnější mít páteř v neutrální pozici? Chápu, že koukání nahoru pomáhá s výkonem, ale asi to není nejlepší na krční páteř ne?

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Mony.. když čtu co všechno jsi překonala, jaké rekordy, jaké cíle jsi si stanovila.. tak smekám.. :-) No a já bych se měla jít někam zahrabat :-D Také "posiluji" s činkami, ale musím to napsat v uvozovkách, protože když to porovnám s tebou (ono to vlastně ani porovnat nejde).. tobě by to připadalo jako zvedání nějakých tenkých větviček a ne činek.. posiluji pravidelně už asi půl roku ale nikam se moc neposouvám.. moje jednoručky váží cca 2,5kg (mám ještě i 5kg, ale s těmi nezvládnu více jak 10 opakování).. a jinak když dělám clean and press tak to raději ani nemůžu napsat kolik zvedám jak se stydím.. no dobře, nemám zátěž, mám jen samotnou osu cca 10kg..
    A tak se ptám...
    Jak je možné že dokážeš to co dokážeš??? Kdy jsi začala poprvé posilovat, před kolika lety to bylo když jsi poprvé chytila do ruky činku? Jak dlouho ti trvalo než jsi se dostala tam kde jsi teď? A jak intenzivní trénink jsi měla v začátcích? Kolikrát týdně, jak dlouho?
    Já mám takový pocit že tohle jsou mé hranice (hodně slabé) a už to asi ani nezlepším :-(((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trénink musíš obměňovat a přidávat na intenzitě, aby ses posouvala ve svých výkonech dál ;) Já začínala zhruba před 5 lety čistě domácím cvičením - Zuzka Light, intervalové tréninky, občas Jillian Michales...a měla jsem maximálně 1,5Kg činky :D Pak jsem párkrát zkusila fitko, ale spíš tak 1x týdně a vždy jen pár týdnů v kuse, než mi vypršela permice - a ani jsem nevěděla, co tam dělat, takže to bylo takové fakt chabé cvičení. Před zhruba 2 lety jsem začala do fitka chodit pravidelně - na internetu jsem celé dny studovala cviky a učila se, jak je dělat správně, co zabírá na jaké partie. Na každý cvik jsem měla zátěž jinou a většinou jsem pravidelně přidávala. Cvičila jsem tehdy hodně stylem 3x týdně - zvlášť nohy + zadek, potom záda + ruce, hrudník + ramena. K tomu stále HIIT tréninky, občas nějaká skupinovka, jumping... No a pak jsem tak nějak přešla i na crossfit, začala jsem se učit techniku cviků a i váhy celkem pravidelně zvyšovala. Nemám žádné tajemství, vlastně jsem asi tak nějak "silnější" byla vždycky. Asi je to tím, že už cvičím pár let a taky jsem vždy dostatečně jedla a nijak nehladovkovala :D Chce to prstě vytrvat a nebát se přidávat. Ono na budování síly je obecně lepší jet i světšími vahami a méně opakování - třeba 3-6, ve více sériích. Takže se netrap, že s těžšími činkami neuděláš 10 opakování a udělej, kolik zvládneš. Víckrát za sebou. To ti může pomoci se posunout dál ;)

      Vymazat
  12. Jsi skvělá :-) Tady je opravdu vidět, že když se chce, všechno jde :-) Pro mě jsou ty tvoje váhy tak nepředstavitelné, já cvičím s 3,5 kg činkama a připadám si jako borec :-D :-D Kam se na tebe hrabu :-D Držím ti palce, ať se dál zlepšuješ :-)

    A na ten článek s fotopokroky se moc těším! :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jsem tvojí pravidelnou čtenářkou snad od začátku založení blogu, opravdu. A je super vidět, jak se postupně "vyvíjíš" :D Ať už jde o cvičení, zlepšování postavy, tak i pracovní úspěchy. Jsi velkou inspirací! ;)

    Já naposled dala na dřepech 45kg - ale jen proto, že mi trenér řekl, že si tam ty kotouče dám a oddřepuju to s nima. :D Nakonec to nebylo tak těžké a zvládla bych i víc, takže teď už se nebojím, že mě to povalí.

    OdpovědětVymazat
  14. a jak to vypadá s adamem?

    OdpovědětVymazat
  15. Jsi dobrá, přijde mi fajn, že se zaměřuješ spíš na výkony, než na vzhled postavy.. Ale na fotky před/po se těším :))
    Příští týden v Lidlu = americký týden! Hurá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolik budeš brát těch másel Moni a jaká teď máš nejradši? Crunchy nebo smooth? :D

      Vymazat
    2. Z Lidlu mám radši Crunchy :) Ale vezmu asi "jen" 2 - jedno crunchy a jedno smooth možná. Doma mám ještě celkem velké zásoby ořechových másel. Ovšem uvidíme, až budu v akci na nákupu, tak to může dopadnout úplně jinak. A s tím, jak dlouho teď americký týden nebyl a jak mi začíná chybět tento druh arašídového másla (doma mám teď dosti jiné), tak se možná pojistím většími zásobami :D

      Vymazat
    3. Pokud dobře vzpomínám tak americký týden byl naposled v červenci a předtím v březnu.. takže už bylo fakt na čase.. zásoby mizí.. alespoň ty moje :D

      Vymazat
    4. ....a neviete kedy bude v SR? Škoda, že nie sú tie týždne rovnaké.

      Vymazat
    5. ....a neviete kedy bude v SR? Škoda, že nie sú tie týždne rovnaké.

      Vymazat
    6. Na Slovensku to je stejně jako v ČR.. čili i tam to bude příští týden :)

      Vymazat
  16. Super pokroky, gratuluju! :) Je úžasný sledovat, co všechno lidský tělo dokáže,když na sobě usilovně pracuješ a nevzdáváš to :) Ale ten půlmaraton na vesle by mě ale asi zabil :D

    OdpovědětVymazat
  17. ahoj, super! to je jatomi, že? :)))

    OdpovědětVymazat
  18. Neuvěřitelné, tohle vážně obdivuji :) Je vidět, že Tě to těší, máš úžasné pokroky!:)

    OdpovědětVymazat
  19. tleskám a i "trochu" závidím :)

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Moni ten deadlift no kraaasa :D a jake mas rekordy u jinych cviku - pokud tedy delas neco z techto napr. snatch, clean, thursters, back squat, clean and jerk, push press, over head squat, bench press..?
    Kolik udelas shybu podhmatem a nadhmatem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Z těch ostatních jsem maximálky zkoušela jen u některých. Snatch - asi 40-45Kg? Tam mi ještě moc nejde technika. Clean and Jerk - 52,5Kg, Clean 55Kg. Thruster jsem nezkoušela. Back squat asi těch 85Kg, ale šlo by i víc :) Push press - těžko říct, ale minulý víkend jsem jela pár sérii a v nich třeba 5x 45Kg. Overhead squat jsem na max taktéž nezkoušela, ale do workoutů, kde se jede hodně opakování tohoto cviku dávám běžně kolem 30Kg. Bench - to je slabina největší, ten jsem dělala asi tak 4x v životě :D Ale 40Kg jsem párkrát zvedla aspoň no :D Shyby nadhmatem aktuálně asi 2-3, podhmatem 4-5. Poslední dobou jsem je trénovala méně, ale teď jdu zase na ně, už mi dorazila guma na dopomoc :) A ještě trénuji kliky na bradlech - u těch se mi taky už povedlo z dřívejších max. 2 opakování dojít na 7 v první sérii ;)

      Vymazat
  21. Hej, ty jsi pěkná frajerka, jako dávat si mrtvý tak se sto opakováním a takovou váhou a ještě si to prokládat klikama ve stojce!:P Jsi užasná!:P

    OdpovědětVymazat
  22. Jednou to dopracuji tam ,kde si teďkom ty:D bohužel to bude ještě chvíli trvat :( :D

    OdpovědětVymazat
  23. Nejde to říct jinak, než že jsi prostě skvělá! :)
    To co v téhle oblasti dokážeš je neuvěřitelný....já sama ani nechápu, jak je možný něco jako kliky ve stoje vůbec provést:D

    OdpovědětVymazat
  24. Wow..wow..wow:)
    Jsi skvělá:))
    Já teď s deadliftama teprve začala, zatím zvládnu 35kg..no co to je oproti tobě!:D 10 po třech seriích:)

    OdpovědětVymazat
  25. Gratuluju moc, je fajn vidět, že tě tato práce baví a je zároveň tvým koníčkem :) Jsi skvělá ;)) Bude nějaké pokračování ohledně změn v jídelníčku? :)

    OdpovědětVymazat
  26. Pomalu jsem to četla s otevřenou pusou :-D :-D moc moc gratuluju a obduvuju !!!!

    OdpovědětVymazat
  27. Neuvěřitelný pokroky! A na tom videu ti to moc sluší, nejsi ani nějak spocená, no jo začíná z tebe být profesionál Mončo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Zpocená nejsem proto, že jsem teprv cvičit začínala a trvalo to jen 5 minut :D Jinak sep otím dost, to se neboj :D

      Vymazat
  28. Wow vyzeráš drsně, ako Rambo :).

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj, chtěla bych se zeptat na ten veslovací trenažer. U nás máme taky Concept 2, ale mám problém s tím, že když přestanu veslovat na déle než 8 sekund, trenažer se vypne a ztratí se mi všechny údaje o tom, kolik jsem najela. Dělá to i u vás nebo to je nějaká chyba na tom našem?:D Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ten náš se taky vypne, ale ne tak brzo - když dám pauzu třeba i na 2 minuty, tak to ještě běží. Asi to tam bude někde v nastavení ;)

      Vymazat
  30. Moni, moc ti fandím... jde vidět, že cíle mohou být různé :)) Taky, co furt dělat jiného.. hubnout těžko furt, že? :D Teď už člověk prostě "přepnul" a dělá tohle všechno pro jiné věci, dokazuje si věci "jinak". Parta ve fitku super, závidím (v dobrém) :)) Ať se ti daří :)

    OdpovědětVymazat
  31. Jsi skvělá ! snad někdy budu aspoň trochu jako ty :)

    OdpovědětVymazat
  32. Smekám, protože ty kliky by mě položily.. nechápu jak jsi to mohla dokázat :D nepochop to teď tak, že bych Tě podceňovala, to vůbec, ale pro mě je to prostě nepředstavitelné, že může holka unést takovou váhu a ještě 100krát!! Plus ty kliky, to je fakt síla.. jsi borka, fakt! Já cvičím s činkama 1,5kg a když je mám zvednout třeba už po 50té, tak je to pro mě záhul, takže teď už asi chápeš, proč je pro mě Tvůj výkon tak nepředstavitelný :D
    Jinak je moc hezké jak Tě kluci podporují a hecují, to se mi fakt líbí ;)
    GRATULUJI!!

    OdpovědětVymazat
  33. Teda Moni, ty ses do toho plnění cílů postila s vervou :) Jsi pro mě inspirací :)

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj Moniko, ráda sleduji Tvůj blog. Nedávno jsem založila svůj blog http://powerplatelife.blogspot.cz/
    Můžeš se přijít podívat. Momentálně jsem vyhlásila oříškovou soutěž. J.

    OdpovědětVymazat
  35. Wow, smekám!

    http://www.fitjane.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  36. No teda super!!!!! jsem to na konci u druhého videa hrozně fandila :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)