sobota 4. ledna 2014

Ovesno-tvarohové lívanečky => vhodné i pro hubnoucí!

Obvykle přidávám recepty spíše na svůj druhý receptový blog, ale řekla jsem si, že dnes udělám opět výjimku. Tyto lívanečky si přecejen zaslouží více pozornosti :) Když jíte 10 dní po sobě na snídani ovesnou kaši (však je všechny uvidíte už zítra
ve Food Inspiration :D),
tak přecejen dostanete chuť na vločky v trochu jiné podobě. A jakou lepší podobu, než tu lívancovou bych mohla zvolit? :) 


Zároveň chci tímto příspěvkem ukázat, že takovéto dobroty si opravdu můžete dopřávat v hubnoucím režimu (já sama v něm teď jsem) a to nemusíte mít kdovíjaký výdej. Vše je to pouze o porcích a množství si můžete vždy přizpůsobit. Není tam snad vůbec NIC, co by vám nějaký výživář zakázal - alespoň doufám. Žádná mouka (=žádná pšenice), žádný cukr, žádný zlý tuk, dokonce ani mléko, které by třeba přidávalo kalorie navíc. Pouze vločky (= ideální na snídani za každé situace), vajíčko (=bílkovina ta vůbec nejlepší), tvaroh (=který se sice pravda hodí spíše navečer, ale pro jednou ani na snídani neuškodí
a rozhodně po něm nepřiberete)
, lesní ovoce (ve 100g má cukru opravdu minimum oproti třeba banánu) a mandlové máslo (=zdravé tuky, po kterých se prostě nepřibírá a které navíc můžete klidně vynechat, pokud jej tam přece jen nechcete).

Normálně bych to takhle neobhajovala, ale kolikrát čtu na takovéto snídaně názory typu: "To si dopřeji, až nebudu v redukčním režimu." nebo "Taky bych si dala, ale nemůžu, protože hubnu." (a nepíšu to dnes jen kvůli Bloss, která tento komentář zanechala na instagramu, takovéto názory padají totiž k těmto fotkám pokaždé). Jedna z ideálních snídaní se podle mě skládá právě z vloček, nějaké té bílkoviny, případně ovoce a ořechů - a tady máte úplně to samé :)

To k vysvětlení a obhajobě snad už stačí a teď hurá na ten recept :)



Budete potřebovat:
50-70g mletých/instantních ovesných vloček (dle vaší potřeby, může být určitě i více, pak ale přidejte navíc i vejce či bílek)
1 vejce
50g odtučněného tvarohu
špetka prášku do pečiva
voda

k podávání dle chuti: ovoce, tvaroh, ořechy či ořechové máslo


Postup přípravy:
Vejce rozšlehejte s tvarohem, přidejte vločky, prášek do pečiva a dle potřeby vodu - zhruba 75-125ml, abyste vytvořili hustší těsto. To pak lžíci nanášejte na nepřilnavou pánev (případně můžete jako já použít trošku kokosového oleje) a tvořte lívance. Já pro jistotu dělám vždy první testovací - zkusím, jestli je těsto v pořádku a zda půjdou lívance v pohodě otáčet a až poté jich dám na pánev více. V tomto případě šly lívance perfektně :) 

Nakonec jsem smíchala další část tvarohu s mraženým lesním ovocem a to pak navrstvila mezi lívance a nahoru. Celé jsem to zakápla mandlovým máslem. Dělala jsem je ze 70g vloček a vyšlo mi 7 lívanců. Snědla jsem jich nakonec 6. Orientačně to tedy vychází co 10g, to jeden lívanec (záleží však samozřejmě i na jejich velikosti).

Energetické hodnoty:

Na 1 lívanec bez dozdobení: 217Kj/52Kcal, 3g bílkovin, 6g sacharidů, 2g tuků

Na 6 lívanců + 100g tvarohu, 70g ovoce a 15g mandlového másla: 2090Kj/498Kcal, 32g bílkovin, 46g sacharidů, 17g tuků


Vločky jsem použila instantní od nu3tion - jsou to prakticky namleté ovesné vločky a na tohle se podle mě hodí úplně ideálně. Použít ale můžete i vlastní namleté vločky, případně nějakou celozrnnou mouku :)

68 komentářů :

  1. Vločky od Nu3tion mám taky na recenzi, zítra vyzkouším :) snad mi dodají dost energie na leg-day trénink :D
    akorát to mražené ovoce ne a ne koupit, musím si vystačit s kiwi/jablkem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, já myslela, žes tam dala cottage :D Navíc, po přečtení složení bych tohle mohla taky :D asi mě zmátlo i možství, takže se omlouvám.. Ono, člověk nemá kecat, když neví, co má vlastně dotyčný na talíři :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl tam tvaroh no, ono anglicky se řekne i tvaroh "cottage cheese", tak to pak mate :D

      Vymazat
    2. ne ne, tvaroh se rekne "quark"

      Vymazat
    3. Taky si myslí. Nebu curd, ale to je jedno :) Už se chápem :)

      Vymazat
    4. Taky jsem nad těmito možnostmi uvažovala, ale pak jsem někdo našla, že se používá spíše "cottage cheese". Ale je to už jedno, to je pravda :)

      Vymazat
    5. A kde se dají koupit ty pohankové vločky? Já jsem myslela, že pohanka lepek obsahuje, jednou jsem to na obalu od pohankové mouky viděla, že obsahuje lepek.. A to mandlové máslo vůbec neznám, jak to vypadá?

      Vymazat
  3. hezké, ted jsme měli špatnou úrodu rybízu, tak doufám, že příští rok už budu moct nějaký mrazit, furt mám ale dost borůvek, třešní a angrešt (bohužel, ten zmražený už mi tolik nechutná). Lívanečky jsem moc líná dělat, jednou jsem zkoušela a byl z toho trhanec (i když moc dobrý) :D

    OdpovědětVymazat
  4. za mě rozhodně super snídaně, jedla jsem takto než mi zakázali lepek, který je i v PŠENIČNÝCH vločkách,takže to nebude úplně tak bezlepková snídaně=/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no pořád existují i bezlepkové vločky ;)

      Vymazat
    2. jo, to máš pravdu=), ale ta cena mě odrazuje od častějšího nákupu=(

      Vymazat
    3. Já kupuji vločky pohankové, 250 g za 30 kč. Porci ke snídani si dám 40 g - takže to mám na 6x. Jedna porce mě vyjde na 5 kč, což mi drahé nepřijde :)

      Vymazat
    4. Lepek je i v ovesných vločkách, protože se, většinou, zpracovávají ve stejné firmě. Skutečně bezlepkové ovesné stojí kolem 100,-/500g :-D A to je fakt mazec. Ale když to Monča nemusí striktně hlídat, tak pár gramíků lepku se ztratí.

      Jinak podle fotky jsem si na instagramu (rrmok) myslela, že je tam toho víc :-) Aspoň já tam toho nacpu víc. Jen taková věcná - u ovoce se nerozlišuje jen obsah cukrů, ale i to, jestli je to sacharóza, fruktóza nebo glukóza ;-) A jelo-li by se do detailů, mělo by se uvažovat i nad tím, jak tělo který cukr zpracovává. Pak by možná ten banán vycházel trochu lépe než lesní ovoce ;-)
      Ale jinak děkuji za recept - snídani si udělám snad někdy v týdnu. Jsem ten typ, co má 21 dní za sebou k snídani pohankovo-rýžovou kaši 3x jinak a když si jeden den dám něco jiného, už v poledne se mi po ní stýská :-D

      BarbaraCh - Kde kupuješ tak levné pohankové? Většinou je kupuju kolem 45,-/250g. Ty levnější potkávám jen instantní. Navíc mě ani v redukci nestačí k snídani tak malinko, snídávám snad 60-70g.

      Jana

      Vymazat
    5. Měla jsem tam určitě víc toho tvarohu a mandlového másla, ale nevážila jsem to, takže tady jsem pak ty gramáže psala spíše průměrně, které si třeba někteří "dopřejí". Lívanců jsem měla tak jak jsem psala :)

      S tím cukrem máš určitě pravdu, to ještě nemám tolik nastudované (bohužel) a asi na to budu muset taky konečně více mrknout. No už abych studovala nějakou tu výživu :)

      Jinak já i v redukci taky dávám průměrně kolem 70g vloček, někdy i víc :)

      Vymazat
    6. jo,jo to pak nevypadá tak draze=) jenže já mám moc velkou spotřebu vloček=( taky tak 70 - 80g/snídaně....to se pak nedá moc srovnávat s 15kč za 500g

      Vymazat
    7. já si svoji denní dávku bezlepkové pohankové kaše dělám i z pohanky lámanky, která je levnější než vločky. Prostě to déle povařím a taky se to dá. :)

      Vymazat
    8. to máte ještě drahé, ja ted kupoval ve zdrave vyživě pohan. vločky 400g za 28 :-)

      Vymazat
  5. za mě rozhodně super snídaně, jedla jsem takto než mi zakázali lepek, který je i v PŠENIČNÝCH vločkách,takže to nebude úplně tak bezlepková snídaně=/

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam!
    Lívanečky a palačinky ve všech podobách taky miluju, akorát teď na kolejích to s nimi bude slabší :D

    OdpovědětVymazat
  7. Bych je snědla z toho obrázku :D vypadají báječně :) !

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to sakra skvěle! :))
    Jen teda k těm ořechům, mně bylo z více stran řečeno, že v dietě kombinace sacharidy+tuky není vhodná, takže já bych se bez toho másla klidně obešla. :))
    A za tvaroh ke snídani jsem již párkrát dostala pěkně vynadáno, takže si ho dávám radši až na sváču a pak před spaním. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky se tím teď více řídím a snažím se tolik nekombinovat tuky a sacharidy. Ale občas to podle mě nevadí, zvlášť když je i zbytek dne vyvážený :)

      Vymazat
    2. Ahoj :) mohu se jenom zeptat z jakého důvodu není při dietě vhodné kombinovat tuky a sacharidy? díky :)

      Vymazat
    3. Sacharidy zvyšují hladinu inzulínu v krvi, jehož funkcí je mimojiné ukládání tuků. Pokud spolu s cukry příjmeš i tuky, tak je pro tělo mnohem jednodušší to pak uložit. Alespoň tak nějak jsem to pochopila já, pokud se pletu, tak mě klidně někdo opravte :)

      Vymazat
    4. tak to teda vůbec nechápu jak je mám jíst zvlášť? Já jsem myslela, že každé jídlo by mělo obsahovat sacharidy, bílkoviny i tuky, aby byl jídelníček vyvážený...:( a proč by se neměl tvaroh na snídani? já ho jím na snídani každý den:( Tak už jsem myslela že mám ve všem jasno, a ono je to zase blbě.. proč je to tak složité?:(

      Vymazat
    5. to jsem tedy nepochopila a slyším o tom poprvé :) mohla bys o tom napsat článek, třeba co a jak kombinovat při hubnutí...co jíst a co ne...

      Vymazat
    6. Není to vyloženě blbě - pořád je to zdravé, racionální stravování, při kterém i velká část lidí dokáže krásně hubnout - já a desítky lidí co znám tak zhubli. Jsou to už prostě spíše takové detaily, jak to vlastně funguje. A když se někomu třeba nedaří shodit ta poslední kila, tak to může pomoci. A hodně se to dodržuje třeba ve fitness stravě. Alespoň takový názor na to mám já :)

      Vymazat
    7. Díky za odpověď... to jsem chtěla slyšet:D Zatím to nebudu řešit, třeba jednou, až mi bude chybět jen nějaké to kilíčko ke shození:)

      Vymazat
    8. Přesně jak píše Monča, nejde o velké chyby, ale už spíš o ty mouchy, které je třeba vychytat, pokud chce mít člověk vše ťip ťop. ;)
      Po ránu se mají dodávat tělu rychle vstřebatelné bílkoviny, což tvaroh není, dlouho se tráví.
      Pokud někdo jí zdravě, tak kombinace bílkoviny+sacharidy+tuky v každém jídle jsou oukej, ale pokud už se někdo zaměřuje spíše na tu fitness stravu a je v dietě, tak kombinace sacharidy+tuky není vhodná. ;)

      Vymazat
    9. Ahojky,mám taky tuhle zkušenost,tvaroh je živočišná bílkovina,to samé mléko,déle se tráví a v kombinaci se sacharidy spíše kvasí-jednoduše vysvětleno.Ráno si mixuju vločky s banánem a mlékem,normální jsem vyměnila za sojového zajíce a mám klid od "pálení žáhy".

      Vymazat
  9. mňam,ty někdy vyzkoušim:) asi zítra,protože jak začne škola,tak po ránu jsem schopná si max nasypat musli nebo namazat chleba:D jsem tak rozespalá že i ovesná kašeje na mě moc a když si jí připravim,tak to stojí hodně přemáhání:D

    OdpovědětVymazat
  10. mandlové máslo (=zdravé tuky, po kterých se prostě nepřibírá.
    Musím reagovat: Látková výměna tuků: Tuky přijímané s potravou jsou v játrech přeměněny na tuky tělu vlastní a ukládány např. v tukových tkáních v podkoží. Citace z knihy o lidském těle - trávení. takže není pravda, že ,,zdravé tuky" po nich se nepřibírá ano může se po nich přibírat, záleží na mnoha faktorech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale krásné fotečky jinak, to musím pochválit :-)

      Vymazat
  11. IDEÁLNÍ... Dííííky za recept.. nejsem sice v hubnoucím režimu, jen udržuji ale snídaně si dávám max. těch 2000 kJ takže tohle mi naprosto vyhovuje :-D Hned zítra zkouším :-D

    OdpovědětVymazat
  12. proč ses dala na hubnutí znova :DD??

    OdpovědětVymazat
  13. jak to ze hubnes? pribrala jsi moc pres ty vanoce? me se to jinak stava take ze v lednu musim dat nejakou dietku ale tento rok to nebylo tak strasne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To co jsem nabrala přes Vánoce šlo hned dolů. Ale ještě to trošku chce :)

      Vymazat
  14. Vypadá to lákavě :-) Taková fajn víkendová snídaně (přes týden bych na to neměla čas. Určo si udělám.

    http://fitjane.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  15. S tím tvarohem to zní fakt zajímavě, určitě někdy vyzkouším :) Nevím, proč by si "hubnoucí" měli odpírat takovéhle dobroty, když to vážně nic není, navíc snídaně je základ a to se může všechno :)) (skoro :D)

    OdpovědětVymazat
  16. Ha, vidíš, já střídám buď kaši nebo palačinky, tak bych mohla udělat i nějaké tvarohové lívance. A to sis je neslladila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lívance nesladím, nevidím důvod, když tam pak dám ovoce, které je sladké :)

      Vymazat
    2. To jsi dobrá, zrovna borůvky a rybíz mi moc sladké nepřijdou a jen tak samotný tvaroh... nic moc pro mě :)) tak ať se ti v hubnutí daří :)

      Vymazat
    3. Už jsem si nějak zvykla. Nepotřebuji moc doslazovat skoro nic. Občas použiji třeba akorát vanilkový protein nebo stévii na doslazení :)

      Vymazat
  17. Díky za recept, hned zítra vyzkouším. Nemám tedy instantní vločky, tak ty klasické zkusím hodit do mixéru a snad to bude taky dobrý :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Krásné fotky, moc se povedly a proto si je zítra také udělám jakožto zakončení prázdnin :D. Děkuju za inspiraci, škoda jen, že nemám doma nějaké máslíčko. A mražené ovoce také ne, ale nahradí to třeba pomeranč, ten mi na lívancích moc chutná :).
    A jenom že se zmíním k těm všem komentářům a názorům, jak dietní to je nebo není... viděla bych to tak, že je to krásná zdravá hodnotná snídaně (kterou jíme už i očima :D), dá nám energii, potom si dobře zacvičíme a celý den budeme jíst zdravě, vyváženě, tak z toho budeme mít dobrý pocit, hubnutí půjde snáze. Škoda že mi to teďka moc nejde, ale i na mě to dřív tak fungovalo a byla to paráda! :)
    Moni, držím palce, ať si maličko shodíš a tím jsi spokojenější! Těším se na zítřejší kašičky ;))

    OdpovědětVymazat
  19. Vidíš kolik má tento článek komentářů? A víš proč? Já bych řekla že to dělá ten nápis vhodné i pro HUBNOUCÍ :-))
    Zřejmě je nás hodně co potřebují shodit nějaká ta povánoční kila, takže takovéhle články teď budou asi hodně vítány.. :-)) A hlavně se mi MOC MOC MOC líbí ta energetická hodnoty, protože já jsem líná na to počítání takže je super žes to tady sečetla a vychází to hezky.. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, to je mi jasné, na to lidi slyší :D

      Vymazat
    2. Ne všichni potřebují po Vánocích schazovat ;-) Já jsem nastolila režim "příprava na léto" (nástup do práce, imunologické problémy střev, které skončily díky poruše vstřebávání živin v částečnou podvýživu a přibrání cca 5 kg) už cca na Mikuláše (po poslední kontrole) a od té doby i přes svátky mám přes 2 kilča dole a 2-3 cm dole :-) Já čtu Monči blog už dlouhooo :-) Monča ví

      Jana (jen mi zas nejde se nalogovat na google)

      Vymazat
  20. Vypadá to výborně, až jednou zase nebudu vědět, co k snídani a budu mít trochu času, rozhodně vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  21. Vypadají krásně. Ale bezlepkové nejsou - vždyť tam jsou ovesné vločky!!! :)

    OdpovědětVymazat
  22. Prosím, vedela by si mi objasniť,prečo tvaroh nie je dobrý na raňajky? Toto by ma naozaj zaujímalo :)

    Inak, lievance vypadajú božsky! Priam volajú, aby boli zjedené :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvaroh obsahuje bílkoviny, které se tráví dlouhou dobu - proto je lepší třeba právě na noc, kdy tělo během spánku žádné jídlo nepřijímá a tyto bílkoviny se tráví postupně. Ráno jsou lepší nějaké rychleji stravitelnější, tělo je potřebuje rychleji doplnit, využít a případně být připraveno na nějakou aktivitu místo dluhého trávení :)

      Vymazat
    2. Ďakujem veľmi pekne, to som nevedela. Zase som o niečo múdrejšia ;)

      Vymazat
  23. Přesně podobný recept jsem hledala včera, sice o den později, ale díky tobě už ho mám! :)

    OdpovědětVymazat
  24. Omnomnom! ty bych si dala líbit :)

    OdpovědětVymazat
  25. To vypadá perfektně, hned v pondělí vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  26. Nemůžu je dělat, protože by se určitě nepovedly (mám na tohle vyloženě "talent") ale bude se mi o nich dnes zdát.. :) :)

    OdpovědětVymazat
  27. Vypadají úžasně, já už nad nimi slintala :)
    jen chci trošku upozornit že máš u odkazů na Bloss a Instagram stejnou webovou adresu.. :)

    OdpovědětVymazat
  28. Hned zítra vyzkouším ! :)

    OdpovědětVymazat
  29. Úúúúžasné! :) Absolútne úžasné! :) Ja som použila klasické jemne mleté vločky a trochu ich rozmixovala ponorným mixérom a lievance chutili priam famózne :) Len ja som si cesto trochu dosladila (trstinovým cukrom), pretože ich zväčša jedávam len čisto s jogurtom a ovocie si dám až po nich :D Super :)

    OdpovědětVymazat
  30. Už se těším na léto, tyhle placičky pěkně obložené grilovanou zeleninou......to bude lahůdka.

    OdpovědětVymazat
  31. Dost dobré! Livance mám rád a podle tvého receptu jsou výborné!
    Přikládám článek - Superpotraviny vhodné pro sportovce

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)