sobota 17. prosince 2011

Kokosový olej



Dneska vám blíže představím zajímavou potravinu, a to kokosový olej. Sama ho mám doma poprvé a že něco takového existuje jsem se dověděla taky poměrně nedávno. Když jsem na něj narazila v obchodě, uvažovala jsem dlouho nad koupí hlavně kvůli ceně. Ale moje nadšení pro zkoušení zajímavých věcí a období vánoc mě nakonec přesvědčilo. Konkrétně tenhle jsem koupila v DM. Je tam 300ml a stál mě 189Kč. V nabídce bylo ještě balení 100ml za 89Kč, to však bylo zrovna vyprodané.




Můj názor: Určitě nelituji, že jsem si ho koupila. Opravdu mě baví na něm připravovat jídla. Nejsem zastánce smažení, ale troška oleje podle mě neuškodí. A tenhle navíc příjemně provoní kuchyň a dodá kokosovou vůni i připravovaným potravinám.Jak jsem zjistila, použít lze na jakékoliv "smažení" místo běžného oleje. Má tuhou konzistenci a i když je to malé balení, úplně stačí, když na pánvičku dáte ani ne celou lžičku, takže vydrží určitě dlouho. Navíc se okamžitě rozpustí, takže můžete pokrm připravovat hned.

Kde ho využít?  Využila jsem ho jak na sladká jídla - palačinky, celozrnné toasty, které jsem pak namazala džemem, tak i na přípravu vaječiny nebo krabích tyčinek na zelenině. Nemusíte se bát, že by slaná jídla připravovaná na tomto oleji chutnala divně. Nejsou cítit nijak výrazně po kokosu, ale mají příjemnou vůni a zajímavou chuť :) Dočetla jsem se, že se hodně používá i v kosmetice - na různé masky, zábaly apod. Tohle využití jsem vzatím blíže nezkoumala, ale možná o tom časem taky připravím nějaký ten článeček :)

Jak je to s ním po výživové stránce?

  • kokosový olej je tvořen několika kyselinami, které mají výjimečné vlastnosti - jsou schopné narušit lipidové membrány kvasinek a virů, čímž působí jako přírodní antibiotikum
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • pomáhá zpomalovat stárnutí buněk
  • působí jako prevence srdečních chorob, senility nebo rakoviny
  • užívání kokosového oleje může pomoci i těm, kteří se snaží nějaké to kilo shodit - jeho trávení je rychlejší než u ostatních tuků, ale ne tak rychlé, jako u jednoduchých cukrů - nezpůsobí tedy rychlý nárůst hladiny insulinu v krvi a následnou hypoglykemii

Co najdete ve 100g?  Jeho energetická hodnota ve 100g je 3700Kj. Ano, je to hodně, ale zároveň stejně jako u ostatních olejů. Navíc si musíte si uvědomit, že pokud na něm budete smažit a použijete rozumné množství - já jsem dávala tak půl lžičky - tak to určitě nebude víc než 5g.

23 komentářů :

  1. Vypadá to parádně, děkuju za info :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek :) Nic jsem o něm nevěděla :) Příště možná vyzkouším :) Zen

    OdpovědětVymazat
  3. čítala som tvoje jedálničky, milujem špaldovú krupicu tiež :-) skvelé raňajky

    OdpovědětVymazat
  4. též se mi to líbí, slyším o tom poprvé :)

    OdpovědětVymazat
  5. Počula som o jeho využití skôr v kozmetike :) Ale inak veľmi dobrý článok. A mám rada všetko, čo súvisí s kokosom :D

    OdpovědětVymazat
  6. Taky už ho mám, ale dostanu ho až na Vánoce xD Já ho asi využiju spíš v kosmetice =)

    OdpovědětVymazat
  7. Týjo, to vypadá fakt zajímavě, asi se po tom v DMku taky porozhlédnu. :))

    OdpovědětVymazat
  8. to se radši ani neptej :D no bylo to pomelo, jahody a hrášek ... ehm, škoda mluvit :D

    OdpovědětVymazat
  9. Ja viem, že to nie je dobré, ale ťažko sa s tým niečo robí.
    Nechcem sa stresovať, ale proste upratovanie, darčeky, to všetko, čo sa očakáva, že bude ok, to je stresujúce :)

    OdpovědětVymazat
  10. však už to ani zkoušet nebudu :D

    OdpovědětVymazat
  11. Taky vůbec neznám, ale snad zkusím. :)
    Jinak za ten den po tom alkoholu jsme měla o necelé kilo míň, myslím, že o 0,8, možná víc. Ale určitě to bylo kvůli něj, kvůli tomu odvodnění. Zase tak dobrá nejsem. :D

    OdpovědětVymazat
  12. Kokosový olej používám už asi rok a přiznám se, že já osobně hlavně v té kosmetické části... na odlíčení a do přírodních masek, protože mám suchou pleť - můžu doporučit, ale pozor u citlivé pleti! Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  13. Kebyže nestojí toľko, určite je to výhodná kúpa. Alebo aspoň pre toho, kto sa snaží nejesť vysmážané a olej používa málo. Milujem olivový, no chcem skúsiť aj tento alebo vínny.

    OdpovědětVymazat
  14. No už sa to aj roztopilo :(
    Jasné, pocit je to skvelý, že ma parádne bolí prdel :D A ak mi bude dnes fajn, pôjdem. Uvidím, nebudem to siliť :)

    OdpovědětVymazat
  15. díky já vím že už bych nepotřebovala hubnout ale víš jak...ještě pár kilo, furt si to tak říkám:) zvracení ted zvládám...je to přesně jak říkáš, neřešit každý kousek jídla...

    OdpovědětVymazat
  16. měla jsem kokosový olej na vlasy :)) (spíš vazelína to byla, ale tak nějak tekutá ;))

    OdpovědětVymazat
  17. zajímavé, hmhhm, no řeknu ti, na těch palačinkách to musela být bomba! Ještě pak do nich rozpustit čtvereček hořké čoko.... no mňam! A taky kuře musí být dobré, protože mám ráda kuře na sladko, tak by to mohla být zajímavá kombinace... pošpekuluju. Dík za info, to jsou fakt skvělé recenze!

    OdpovědětVymazat
  18. Už po něm delší dobu pokukuji :-)tak snad bych si ho mohla už konečně koupit, když už jsi ho vyzkoušela :-D

    OdpovědětVymazat
  19. A zkoušela jsi na něm třeba kuřecí maso? Jestli maso chytí nějakou "příchuť"?

    OdpovědětVymazat
  20. Ten si chci koupit :) hlavně kvůli kosmetickému využití :D ale do kuchyně ho určitě taky zkusím ;)

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj,
    parádní blog, určitě si podle Tebe něco uvařím =)
    Jinak kokosový olej doma mám a já se s ním mažu =D po koupeli, když jsem ještě mokrá =) stačí troška.. sice chvilku trvá, než se to vsákne, ale ta vůůůůůně a hebká kůže =)

    OdpovědětVymazat
  22. právě že na tomhle mě vždycky odradí ta cena i když bych ho určitě chtěla vyzkoušet...co ale můžu doporučit tak je dýňový olej. Doporučila mi ho doktorka kvůli nedostatku zinku a to 1 moka lžičku denně. Nejdřív jsem si říkala to budu pít olej samotný? Tenhle ale krásné voní po oříškách a chutná skvěle. Dá se využít do různých salátů a zkoušela jsem ho dát i do tvarohu;) Barva sice potom nebyla moc vábná (je totiž tmavě zelený), chyť byla ale skvělá :) Jo a s tou cenou...je fakt že 250ml stojí taky 200Kč.

    OdpovědětVymazat

  23. Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll definitely digg it
    and for my part suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this site.|

    Also visit my page: 부산오피
    (jk)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)