středa 14. prosince 2011

Sójové mléko




Ahoj :) Pro dnešek vám přináším mou recenzi a pár informací o sójové mléku, které jsem měla v poslední pár dnech možnost poprvé vyzkoušet. Plánuji občas psát i takovéhle příspěvky, tak snad se vám tato rubrika zalíbí a bude vám přínosem ;)






Kolem sójového mléka jsem mnohokrát prošla v obchodě, mnohokrát s myšlenkou, že bych ho ráda vyzkoušela. Vždy mě odradila hlavně cena. Přežiju to i bez něj, říkala jsem si. Při nedělních nákupech jsem však v DMku na sójová mléka, která byla o polovinu levnější, než ta v běžných supermarketech. No, tak proč to konečně nezkusit, že? Vybrala jsem si jednu litrovou krabici tohoto mléka ještě s přídavkem vápníku.

A můj názor? Po prvním loku - to chutná divně. Po 5s - ale ne, není to tak špatné. Druhý den - miluji sójové mléko, proč jen je tak drahé?! :D Nevím čím, to, ale s každým lokem mi prostě chutná víc a kdyby nebylo tak drahé, určitě bych ho kupovala pravidelně :)

Kde ho využít? Já si ho dávala hlavně do kávy - dodalo ji to opravdu skvělou chuť, krásně ji osladilo, takže cukr by tam byl opravdu navíc. Ráno jsem jím nahradila běžné mléko, když jsem si dělala na snídani celozrnné palačinky (ještě se o nich budu psát), večer jsem si z něj udělala kakao a zbytek plánuji zítra rán využít do krupice. Takže se hodí opravdu všude, kde běžné mléko (jak jinak) a nabídne vám zase jiné chutě a spestření jídelníčku :)


Jak je to s ním po výživové stránce? Zjistila jsem pro vás i pár informací, co se týče složení a prospěšnosti. Napíšu jen těch pár nejzákladnějších:
  • obsahuje řadu vitamínů a minerálů
  • bývá doporučováno lidem trpícím srdečními chorobami, kornatěním cév, či vysokým krevním tlakem
  • přispívá ke snižování hladiny cholesterolu
  • může pomoci odstranit problémy se zácpou
  • neobsahuje laktózu, cholesterol a není znečištěné viry, baktériemi, pesticidy a antibiotiky 
  • obsahuje více železa než mléko kravské - 0,7 mg/100 g oproti 0,1 mg/100 g
Ve 100ml naleznete:
  • 160Kj
  • 3g bílkovin
  • 2,5g bílkovin
  • 1,8g tuků
  • 120mg vápníku

V příštím díle, který zveřejním pravděpodobně koncem týdne, se můžete těšit na článek o kokosovém oleji ;)

PS: informace o mém dnešním dni a jídelníčku můžete čekat zítra

21 komentářů :

  1. Sojové mléko je moc dobré :)) Měla jsem ho několikrát na závodech a i když mi ze začátku moc nechutnalo pak jsem si ho docela oblíbila :)) Takových článků přidávej klidně víc ;))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mě mrzí, že jsem ho nebrala, i když jsem teda u regálu přešlapovala pěkně dlouho! Jaké konkrétně jsi měla?

    Nemáš náhodou tip na přípravu tofu? :)

    Jsi tak trochu moje inspirace, takže já, ač nebloguji, mám alespoň někoho s podobnou váhou, s kým se může srovnávat a kdo mě může motivovat. Díky za to! :)

    Magda

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Magdo :)

    Děkuji z milý komentář :) To sójové mléko mám od Alnatury. Tofu si moc nepřipravuju, ale zkoušela jsem ho kdysy nastrouhat do zeleninového salátu nebo jsem ho udělala na pánvičce s mrkví a hráškem. Nikdy mě ale úplně nenadchlo.

    Jinak držím palce, pokud se taky snažít hubnout a formovat postavu ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsme u toho tofu, já si ho kupuji docela často, ale nikdy ne přírodní, vždy nějak ochucené! Mé nejoblíbenější je uzené a česnekové! Koupím k tomu olivy, rajcata a k tomu třeba Kuskus :) Nejlépe to vše ještě osmahnout na pánvičce a véča je mnam :)
    Jinak super článek o mléku, zítra ho vytáhnu z ledničky :) už tam na mě čeká :) Zen

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju za krásný komentář :-) Chci se do toho pořádně opřít a dávat svýmu tělu to, co potřebuje. Nešidit ho a neničit. Děkuju za podporu!

    OdpovědětVymazat
  6. Zen: To zní vážně skvěle, asi to někdy vyzkouším :) Já si taky vždy kupovala jenom uzené, ale třeba to česnekové jsem ještě neviděla - určitě musí být dobré :)

    OdpovědětVymazat
  7. Je to rychlé a vážně chutné. Ani to nemusíš solit, ochucovat, protože samotné ochucené tofu i olivy tomu dodají tu specifickou chut:))
    Jinak dnes jsem si udělala poprvé po opravdu hodně dlouhé době zdravou večeři - Brokolici, olivy, směs hrášku a kukuřice, osmahnout vše na cibulce trošku koření, dva celozrnné toustíky! Mnamka rychlá, chutná večeře a nemám ani ted hlad :) Zen

    OdpovědětVymazat
  8. hele taky mi chutná, ale prý je škodlivý..

    OdpovědětVymazat
  9. Tak mne osobne normálne mlieko veľmi nechutí. Len ako kakao, ale proste studené mlieko nevypijem. Ani s vločkami alebo tak...takže niekedy skúsim toto, do kávičky to môže byť bomba :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojky Fitnessgirl, super, tohle jsou úžasné články, protože info na webu najdeš, když tě to zajímá, ale já hlavně nadšeně přijímám tvoje příklady praktického použití a jak to na tebe působilo. Teď už vím, že když mi nebude chutnat první lok, tak to neznamená, že ho druhý den nebudu milovat! Bezva!

    OdpovědětVymazat
  11. Sójové mlieko som opila, ale je fakt drahé, ale inak mi chutná. Veď ako inak, vegetariánovi chutí všetko zo sóje :D

    OdpovědětVymazat
  12. jn škoda jen, že je dražší. Já už kravské mléko nemůžu vůbec, prostě je mi zněj zle xD Navíc je to zvláštní pít mléko určené pro telata,vyvolané umělým oplodněním....

    OdpovědětVymazat
  13. Občas je sojové mléko fajn, hlavně pro přípravu kaší atd., ale to jsem vždy raději volila buď mléko ovesné a nebo pohankové, ale třeba na studené koktejly atd. je úplně výborné domácí kokosové a nebo ořechové (hlavně mandlové) mléko (ještě mám v plánu vyzkoušet pohankové), doporučuji vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já miluju lískooříškové. Do muffinu bylo moc dobrý.

      Vymazat
  14. Já na sojové mléko nedám dopustit a hlavně na značku alnature, zajímavostí je, že v regálu na d ním bývá ještě jedno a je na něm napsáno s menším množství tuku.. hahaha .. ovšem jak se podívá, tak má víc tuku než toto. Alnatura vede! :) Já si ho dávám, taky do kávy, ale taky když mám na něco chuť. Mrsknu do něj lžičku granka a ochutnávám si.. :) Dobré je ještě rýžové mléko, ovesné stejné značky :)

    OdpovědětVymazat
  15. Já zatím zkusila jen ten sójový "pudink", je to něco mezi pudinkem a jogurtem a ten jsem si zamilovala, takže jsi mne navnadila a zkusím i mléko :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Holky nevíte jak je to s hodnotama toho čokoládového sójového mléka? :) Děkuji za odpověd a pěkný článek ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to bude na obalu nebo můžeš pohledat na internetu ;)

      Vymazat
  17. my už doma většinou ani jiný nemáme:-) mamka má alergii na laktózu a tohle teda byla jasná volba.. myslíš že je teda lepší než normální mlíko?

    OdpovědětVymazat
  18. ...a original Soya drink se dá napěnit v napěňovači na Soya latté :-)))

    OdpovědětVymazat
  19. Ondyno jsem jí říkal: "Méně těch smajlíků děvče, méně těch smajlíků"

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)