pátek 8. března 2013

Pojďme hřešit - aneb fakta o tom, proč je přínosné si při hubnutí 1x týdně navýšit příjem

zdroj obrázku
 Slibovala jsem, že vám napíšu jasná, vědecky ověřená fakta o tom, proč je vhodné si občas dopřát, hřešit, nacpat se, vyhodit si z kopýtka...nazývejte to dle libosti :D Protože přiznejme si to, většina z nás hřešení miluje! Bohužel s ním jsou mnohdy spojeny výčitky, které už tolik příjemné nejsou. Ovšem kdybyste hřešení měli povoleno. Či dokonce nařízeno! No nebyla by to paráda, muset se jednou do toho třeba i nutit? A to vše proto, abyste dosáhly v hubnutí/tvarování/rýsování lepších výsledků. Možná teď máte pocit, že jsem trošku mimo...samozřejmě to vše má jisté podmínky, jak jinak :) Ovšem neřekla bych, že až tak přísné. Pojďme se tedy podívat proč a jak to vlastně funguje :)



Zázrak jménem leptin
Vše se bude točit zejména kolem hormonu, který se jmenuje LEPTIN. Tento hormon ovlivňuje hubnutí a řídí to, zda se tělo bude tuků zbavovat nebo naopak, zda budeme přibírat. Ovlivňuje tedy tělesný tuk, ale krom toho taky rychlost našeho metabolismu a naše chutě k jídlu. Když je jeho hladina v krvi vysoká a náš příjem je nižší než výdej, můžeme snadno tuky spalovat. Když však hladina klesne, je pálení tuků náročnější. Hladinu leptinu ovlivňuje množství tělesného tuku (čím více tuku máme, tím je vyšší) a taky kalorickým příjmem (stejná rovnice - čím vyšší příjem, tím vyšší hladina leptinu).

Pokud se začneme pokoušet o hubnutí, snížíme množství přijímaných kalorií a zařadíme více cvičení, hladina leptinu poklesne po 5-7 dnech až o 50%. Ze začátku nám jde tedy hubnutí rychle. Dobře se nám může hubnout i pokud máme opravdu nadváhu a dost kilo navíc. Ovšem pokud se potřebujeme zbavit těch posledních špíčků, hubnutí se mnohdy zastaví na mrtvém bodě. A nízká hladina leptinu může být jedním z důvodů. Tělo začíná vysílat signál, že hladovíme, vytváří se hormonální prostředí, které podporuje ukládání tuků, uvolňuje se stresový hormon kortizol a hormon ghrelin, který je odpovědný za pocit hladu a vyšší apetit. Takhle to moc příjemně nezní, co? :)


tumblr
Ideální podmínky pro hubnutí tedy naše tělo má právě tehdy, kdy je hladina leptinu vysoká - teoreticky vlastně ve chvílích, kdy ani kalorie neomezujeme. Co tedy musíme udělat, abych hladinu leptinu opětovně zvýšili? Přesně to, na co se všichni těšíme :) Zařadit hřešící den! Tím, že navýšíme příjem kalorií, ale zejména sacharidů, doplníme zásoby glykogenu ve svalech, které se během předchozích dní mohly vyčerpat. A taky, zvedneme hladinu leptinu :) A nejlépe uděláme, když v tento den sacharidy zkombinejeme i tuky. Říkáte si - vysoký příjem kalorií, hodně sacharidů a tuků = zabiják našeho hubnutí? No když víte jak na to, vůbec to tak být nemusí! :)

Vraťme se ještě kousek zpátky - pokud během týdne omezíme příjem a s ním samozřejmě i příjem sacharidů a zároveň budeme pravidelně cvičit, začne hladina glykogenu (cukrů) ve svalech klesat. To může vést k celkem rychlému úbytku, jelikož 1g cukru na sebe váže asi 3g vody. Tudíž mizí cukry, s nimi voda, odvodňujeme se, tělo začíná brát energii z tuků a my hubneme. Pak ale poklesne hladina glykogenu níž, s ním klesá i hladina leptinu a hubnutí se může zpomalit, či zastavit. Kromě toho - pokud snížíme příjem sacharidů zpomalujeme tím i náš metabolismus. Proto je vhodné opět příjem na 1 den navýšit, abychom proces spalování opětovně rozjeli :)


Aby však tento "hřešící" den byl opravdu úspěšný, je třeba se řídit určitými pravidly:

  • Během týdne bychom se 5-6 dní měli snažit jíst opravdu zdravě, v kalorickém deficitu a tzv. clean eating -> žádné průmyslově zpracované potraviny, hodně čerstvé zeleniny a ovoce, dostatek kvalitních bílkovin, příloh, tuků...

  • Vhodné je taky o něco snížit příjem sacharidů, držet se můžete například hodnoty 2.5-3g/kg váhy (někde doporučují příjem do 100g sacharidů, ale to se mi zdá zbytečně přehnané)

  • Když už jsme u sacharidů...dočetla jsem se i o doporučení snížit je poslední den před naším dnem hřešícím na hodnotu kolem 50g. Tato hodnota je sice dosti nízká, ale pro jeden den s vidinou toho množství jídla následovný den to není dle mě až tak radikální :)  

  • Během hřešení bychom se měli vyhnout alkoholu - nebo jej alespoň zařadit až několik hodit po tom, co už hřešíme. Alkohol totiž začne naše tělo vstřebávat jakmile ho přijmeme a může přerušit efekt zvýšení leptinu, o který nám jde.

  • Povoleny jsou všechny potraviny jako jsou sladkosti, pizza apod. Vyhnout bychom se měli ale průmyslově zpracovaným potravinám, které obsahují kukuřičný škrob. Ten může požadovaný efekt taktéž zabrzdit. Doporučeno je tedy raději mlsat jídla, které si připravíte či upečete sami doma :)

  • Den před našim hřešením bychom měli vypít hodně vody, den po hřešení ještě více. Kvůli vyššího příjmu sacharidů totiž dojde v těle k zadržení vody, kterou je třeba doplnit a tím omezit pocit nateklosti.

  • Čím více potřebujeme zhubnout, tím méně bychom měli hřešit. Dopřát si můžete například jenom 1 hřešící jídlo. Pokud potřebujete hubnout méně, můžete si udělat hřešící celý den :)

  • Někde doporučují před každým hřešícím jídlem v tento den zařadit krátké posilování, zhruba na 3-5minut (například si udělat 100 kliků či jiných cviků). Tímto dosáhneme toho, že cukr z dalšího jídla pak půjde rovnou do svalů.


tumblr



Přírůstek na váze po hřešícím dni?
Největší blbost, kterou byste mohli udělat, je se jít hned po tomto dni zvážit. Samozřejmě že váha po tomto dni mírně naroste, ale rozhodně ne z toho důvodu, že byste přes noc přibrali 1kg tuku! Nárůst na váze může být způsoben zadržováním vody (už jsme si řekli, že 1g cukru na sebe naváže až 3g vody!), tvorbou zásobních látek ve svalech a samozřejmě taky větším množstvím potravy, která se ještě zpracovává v trávícím traktu. Teprve až je tělo nasyceno, tak začne ukládat přebytečnou energii do tuků a na to jsou potřeba alespoň 2 dny! Proto je třeba se zaměřit na výsledky, které se budou objevovat spíše po několika týdnech a ne po prvním "přejídacím" dni :)


Jak to dělám já...
tumblr
Já osobně jsem se rozhodla něco podobného praktikovat ještě předtím, než jsem se všechny tyto informace dověděla. Řekla jsem si, že zkusím trošku snížit příjem sacharidů, ale 1x týdně v můj odpočinkový den tělu sacharidy dopřeji ve větší dávce a zároveň si užiji více dobrot :) Takže jsme se rozhodla pro přílohy ke snídani (vločky), k obědu a další sacharidy pouze ve formě ovoce po cvičení, případně sušeného ovoce a trochy nějakého toho sirupu do tvarohu. Pořád je těch sacharidů dost, ale rozhodně méně, než kdybych si dala ještě třeba 2 plátky chleba na jednu svačinu a večeři :)

Je fakt, že třeba má poslední sobota až tak "hřešící" v pravém slova smyslu nebyla. To jste mohli vidět ve fotojídelníčcích, které jsem přidávala. Bylo to asi proto, že jsem dost jedla přes týden a neměla jsem takový hlad a chutě se nějak nacpávat. Jsou ale vážně dny, kdy si dopřeji více (ehm, třeba zrovna v tuhle středu :D). A za pár týdnu jdu na svatbu a to bude teprv hřešeníčko! :) Každopádně není třeba se vyloženě cpát nezdravým jídlem, abyste efekt zvýšení hladiny leptinu podpořili. Naopak, podle mě je možná lepší zůstat u zdravé stravy, pouze zvýšit objem příloh a dopřát si třeba nějaký zdravý domácí dezert :) Ovšem jak již bylo řečeno, ani to nezdravé zakázáno není ;)

A jak to zabírá? No musím říct, že jsem maximálně spokojená. Nějaké drobné změny na postavě jsem možná zpozorovala. A pokud si to jenom namlouvám, tak se minimálně cítím lépe :D A to je pro mě důležité :) Hlavně je to ale skvělé i pro psychiku. Máte se na co těšit, můžete si bez výčitek dopřát. Když mě přepadne třeba chuť hřešit přes týden, můžu si říct, že si pořádně dopřeji o víkendu.

Takže kdybych to měla zhodnotit, myslím, že na tom opravdu něco bude a určitě tomu věřím. Minimálně je to příjemná změna v zajetém režimu :) Už jsem kolikrát narazila na to, že se doporučuje občas hřešit, ale až teď jsem objevila vysvětlení toho proč. Osobně jsem spokojená a ráda doporučuji dál :)


Moje středeční mlsání - tedy jedno z mnoha :D


Zdroje informací:
Leptin - průlom v hubnutí?
Leptin - průlom v hubnutí II.
YouTube - getleanin12

...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

82 komentářů :

  1. Zkoušela jsem a efekt to teda nemělo:-) Ale asi jak u koho:-)

    OdpovědětVymazat
  2. super článek! díky za něj! :) O víkendu má babička svátek, určitě (jak už to u ní bývá zvykem) plánuje něco upíct a přichystat nějaké to občerstvení :D tak se aspoň nebudu cítit tak provinile když taky něco uzobnu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Myslíš že by som to mohla zaradiť keď trpím záchvatovým prejedaním :/ a snažím sa liečiť s toho ale len tento týždeň som išla do toho na plno :( Alebo možno o taký mesiac keď už dúfam budem s toho vonku. ďakujem za odpoveď... A zo svadby by si mohla nejaké fotečky hodiť potom :P :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je hodně individuální - někomu to může pomoci a někomu to může spíše ublížit, protože to může to přejídání zase hodně rozjíždět. Já osobně jsem si záchvatovým přejídáním taky prošla, víceméně se ho zbavila, ale právě tento způsob mi vyhovuje, protože mám stále potřebu si občas dopřát větší objem jídla. Takhle to můžu bez výčitek :)

      A fotečky ze svatby určitě nějaké budou, tak pak něco přidám :)

      Vymazat
  4. to zní zajímavě :D ale stejně mám strach že kdž si takový den udělám tak přiberu, nemůžu si pomoct...protože se nemíním na druhý den omezovat zas v sacharidech i na večeři...:)
    a navíc mám strach že si na to zvyknu a když uvidím že z toho nepřibírám tak to začnu jíst pravidelně:D

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, díky za článek. ;-) Mám teď doporučeno od výživového poradce jíst 250g sacharidů, převážně dopoledne a k obědu, k odpolední svačině méně (a ještě méně, pokud večer necvičím) a k večeři jen bílkoviny, tuky a zeleninu. Hřešící den taky doporučoval ;-) Takže teď vlastně budeme jíst podobně, nebo tedy tušíš, kolik máš sacharidů denně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď to vůbec nepočítám, ale řekla bych že tak kolem 200 by to možná mohlo být :)

      Vymazat
    2. Já mám 110B/65T a 250 S. On se právě zhrozil, když jsem mu řekla, jak cvičím, a že jím "jen" 200S :-(

      Vymazat
    3. Taky jsem měla tak kolem 250g, ale to tak ve dnech, kdy jsem si dávala na večeři přílohy. Teď mám možná trošku méně sacharidů, ale zase poměrně dost tuků, určitě více než 65g :)

      Vymazat
    4. Tak to jo. Já už nevím, čemu/komu mám věřit, ale tahle doporučení jsem odhodlaná pár týdnů vydržet. Když to nebude fungovat, zkusím něco jiného, ale s přílohami večer a 8000 jsem nehubla. Snad mi to aspoň zpátky nastartuje metabolismus ;-)

      Vymazat
    5. Určitě, každá změna je super a tělo to donutí zase pracovat trošku jinak ;)

      Vymazat
  6. taky už jsem o tomhle ledacos slysela a neco na tom bude:) A nechtela bys pro predstavu pridat nejake aktualni jidelnicky s tim omezenym mnozstvim sacharidu?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je jeden nedávný ;)
      http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2013/03/fotojidelnicky-klasicky-den-vs-hresici.html

      Vymazat
  7. Zajímavý článek:)
    Já osobně teda hřešící dny přímo nemám. Spíš když jsem třeba na návštěvě a nejde odmítnout jídlo co dostanu, beru to tak trochu jako cheat day, nebo když mám zase rest day, neměním se kvůli tomu měnit jídelníček oproti jiným dnům. Poslední dobou se snažím spíš poslouchat své tělo a tolik jídlo neplánovat, takže si už ani ty sacharidy k večeři kolikrát nezakazuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, obdivuju, že si to holky dokážete "naplánovat", mně do toho vždycky přijde nějaká nenadálá návštěva, oslava, pracovní oběd...Takže "podvádím" takhle a ve zbytku času se to snažím nějak dohnat :-)

      Vymazat
  8. Já si takový den jednou za čas dopřeju. :))
    Jak píšeš, rozhodně je to super změna od zajetého stravování a uvítá to jak tělo, tak hlava. :))

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek, hezky mi ospravedlňuje to, co stejně praktikuju a praktikovat budu...:D Je to možná hlavně o psychice, ale neumím si představit, že když doma o víkendu napeču buchty ke kafíčku, tak bych si sama nemohla dát...:)

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle všechno mě nikdy nepřestane udivovat - při hubnutí můžeme jíst víc kalorií než jsme byli zvyklí, můžeme mlsat (sice zdravější dobroty, ale o kolik jsou horší než ty nezdravé?) a hřešící den se vlastně doporučuje? Není to ráj? :D Kdo říkal, že hubnutí je těžké? :)

    OdpovědětVymazat
  11. Hresici dny jsem tedy nikdy v zivote nepraktikovala protoze me nezdrave jidlo nelaka a zdrave jidlo pro me neni hreseni
    :-)
    Delam to tak, ze se ridim tim, co mi rika telo. Ono si samo rekne kdy ma sacharidu dost a kdy by rado vic a kdy chce pauzu. Kdyz se citim unavena, nebo vystresovana, dam si pohov. Jim to co me nejvic laka a tak je to podle me nejlepsi :)

    OdpovědětVymazat
  12. no zní to fakt lákavě...asi to taky vyzkouším;)

    OdpovědětVymazat
  13. Super článek, a souhlasím s tebou! Já tedy zařazuji tento den tak jednou za 14 dní - nebo prostě když se mi to hodí :)) prostě příležitostně, jak jsi například psala o té svatbě :))

    OdpovědětVymazat
  14. Tak tohle taky zkusím :D. Co si myslíš o tom, dát si v hřešícím dnu tabulku mléčné čokolády? To je totiž věc, které se mi strašně těžko vzdává. Říkala jsem si, že si jednou za čas přece můžu dát kostičku, jenže nikdy nedokážu zůstat jen u kostičky...jakmile ji načnu, tak je to v háji prostě :D. Takže se držím, nekupuju ji, a když už je doma, nenačínám... Ale mám na ni pořád chuť, tak mě napadlo si to regulovat a třeba v hřešícím dnu si ji prostě dovolit a bez výčitek ji spráskat? :D Nemusela bych ji zařazovat do hřešícího dne každý týden, třeba jen jednou za měsíc a ostatní hřešící dny hřešit zdravě. Myslíš, že by to mohlo fungovat? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I to bude v pohodě, když jinak budeš jíst zdravě a vyváženě ;) Já taky občas "zpráskám" celou tabulku bez problémů. Zrovna právě teď ve středu se mi to zase "povedlo" :D

      Vymazat
    2. No tak to je skvělý, to si asi po hodně letech dám čokoládu s dobrým pocitem a bez výčitek :D.

      Vymazat
    3. Jinak obdivuju, s jakou vervou se do toho pouštíš a jaké dovedeš najít informace! O leptinu jsem plus mínus něco věděla, ale že se dá jeho hladina takhle (příjemným způsobem) ovlivňovat, jsem vůbec netušila. Vždycky jsem se soustředila spíš na inzulin. No a když si představím, jak jsem to asi v těle měla s leptinem, když jsem se snažila zhubnout velkým omezováním jídla, kdy jsem měla třeba 5000kJ na den, nebo i míň, brr. No aspoň víme, proč jsem tímhle stylem nikdy nezhubla :D.

      Vymazat
    4. Když mě něco zaujme, tak se toho snažím nastudovat co nejvíc. A tohle bylo poměrně lehké dohledat, jak už jsem našla jeden zdroj :) Je fajn mít přehled a vědět, co se vlastně v našem těle děje :) No a je pravda, že to může vysvětlovat i to, že když lidi radikálně sníží příjem, tak pak nehubnou :)

      Vymazat
  15. Pocas celeho mojho chudnuceho procesu som si cca raz za 7dni dopriala tzv. prasaci den. :) ano, mala som to uplne stejne a pritom som tieto info vobec nevedela. Nazdielam. Opat super clanok.

    OdpovědětVymazat
  16. Cheat day si taky dopřávám a po delší době začínám pozorovat, že efekt to fakt má :) Minulý týden jsem si ho dopřála během odpočinkového dne, druhý den jsem sacharidy snížila na nějakých 160 g a přišlo mi, že jsem se naprosto parádně zregenerovala ze cvičení, po kterém mě předtím všechno bolelo, a normálně se mi víc vyrýsovaly svaly na rukou :D Podle mě je to dobrá věc, vždyť i Havlíček ho doporučuje v tom svém "dietním programu". A na stejném principu vlastně fungují i sacharidové vlny :) Takže cheatování zdar! :D

    OdpovědětVymazat
  17. Já tuhle metodu nedodržuji :) protože mám vnitřně jakýsi "blok" a strach" :D
    Nicméně musím i pro ostatní říct, že jsem si o této metodě přečetla spoustu materiálů a něco na tom bude.
    Tuhle metodu napřiklad dodržuje Margret Gnarr (myslím, že si dává CAndy Day v sobotu), naopak Zuzka Light je zastáncem, že takový "Candy Day" není potřeba a ona ho zrovna .. jak to říct, není jeho příznivcem, ale dá se zmrzku místo sváči kdykoli ... je pravda, že to každý má nastavené jinak. Je to hodně o hlavě, jak tam to má člověk cvaknuté... já mám třeba SUPER MEGA HŘEŠÍCÍ TÝDEN :D :D :D O Vánocích :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vianoce snad mame vsetci. :D Ja som nemohla nemat prasací deň. Každý víkend v lete sa na chate grilovalo. A ked som si šla dat 10km tak mi to bolo uplne jedno, čo zjem. :D

      Vymazat
    2. Každému nám vyhovuje něco jiného no :) Zrovna Zuzka to ale jednu dobu taky praktikovala - ježdě za dob Bodyrocku, ale vím, že po pár týdnech skončila. Ale zase jak píšeš, si teď dá třeba zmrzlinu místo svačiny :D

      Vymazat
    3. Jen to jen aplikace přístupu - věříš, že ti to nic neudělá --- nic se nestane, máš blok a strach? --- bude to přesně tak jak si podvědomě myslíš, že to je. Nějáké vědecké vysvětlení bych za tím nehledala ...

      Vymazat
    4. Anonymní: možné to je :)
      Fitness-girl: fakt? já zase právě našla článek za doby Bodyrocku, kdy o tom psali, že tohle napraktikují, že to "nemaj za potřebí"... ale je pravda, že si neudělali hřešící den jednou za týden, ale třeba jednou za měsíc a fotili se u hranolek a hamburgrů a Freddy funěl pak ve videu za volantem v autě :D :D
      Běžkyňě: grilovačka, mňam :D

      Vymazat
    5. Já si právě pamatuji, že to tak aplikovali asi každý týden po dobu jednoho měsíce a pak to nějak ukončili. A ty fotky u hranolek si taky pamatuju no :D

      Anonymní: Samozřejmě, to dělá taky hodně :) Ale věřím, že i na těch vědeckých faktech může být něco pravdy ;)

      Vymazat
  18. No, zní to moc pěkně, až na to, že je to přesně naopak. Leptin, je pouze indikátor příjmu potravy a jeho nutriční ekvilibrace. Nemá absolutně (už podle názvu!) nic společného s "pálením" tuků. V posledních (dobře pochopených) prácích je zveřejněno, že jeho hlavní úlohou je singální činnost pro reprodukční systém. Jednoduše řečeno, je to obraný mechanismus, pro to aby, nebyla myš oplodněna v době "krize".
    Je legrační sledovat honbu za vědecky podloženými důkazy, které slouží jako argumenty pro lidské slabosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je přesně ono, čekala jsem, kdy s tím někdo přijde. Ve svém stravování, hubnutí a posilování se hrabu dost dlouho se střídavými úspěchy, a těch názorů, co je správně a co jak funguje je nepřeberně, a ohánějí se s nimi laici i doktoři. To, co jsem vyzkoušela já na sobě, je jednoduché a už to tady padlo - záleží, čemu člověk věří, a hlavně musí věřit sobě. Stejně jako má každý jinou metodu, jak se naučit na zkoušku, tak každý uznává trochu jinou strategii ve sportovním stravování (na nějakých základech zdravé výživy se většina odborné veřejnosti shodne). Naše těla jsou dobře prozkoumaná, ale pořád to nejsou stroje. o leptinu nic nevím a nemůžu říct, kdo má pravdu, ale kdo chce, ten si najde vědecké argumenty pro téměř cokoli.

      Vymazat
    2. Je pravda, že snad na každý způsob stravování se dají najít nějaká "vědecká fakta" a ve výsledku vše ovlivňuje hlavně naše psychika. Ovšem nevidím důvod k tomu, proč si nenajít nějaká vědecká vysvětlení pro něco, co podle mě funguje.

      Vymazat
    3. Nechápu co tím "oním" vlastně myslíš. Samozřejmě, že žáleží na tom čemu člověk věří, ale vytačí mě příspěvky, který právě vědu a víru motaj dohromady. Já biochemií žiju, je to můj svět který miluju. Příjde mi trapné, když ekonom, či geograf, který nepozná rozdíl mezi enzymem a hormonem píše článek na téma "leptin" a v nadpisu se objeví "vědecky ověřená fakta". Tvoje "kdo chce, ten si najde vědecké argumenty pro téměř cokoli" neberu, jen hlupák bude psát o věcech o kterých nic neví a bude šířit polopravdy a nesmysly. A nemysli si, naše těla nejsou tak dobře prozkoumaná jak si myslíš. Například právě leptin - existují snad jen dvě studie, které byly prováděny na lidech a to ještě s nejasnými závěry! Každý si může dělat a psát co chce, já prostě jen píšu, že se mi nelíbi když někdo úmyslně špatně interpretuje vědecké výsledky a příjde mi směšné když je někdo dál šíří aniž by jim pořádně rozumněl ... samozřejmě je to můj problém :).

      Vymazat
    4. Proč člověka, který se v biochemii, medicíně atd. nevyzná, je problém zjistit, jak jsou věci doopravdy (pokud tedy vůbec někde vyzkoumané jsou). Prostě se k těm inforamacím nedostane, a pokud ano, nepochopí je. Fitness-girl ti vysvětlila, o co se snažila - nepsat jenom, co funguje u ní, ale i to nějak zdůvodnit. Třeba to není leptinem, ty víš, proč cheat-days fungují? Fitness-girl našla tohle vysvětlení, které se jí, s tím, že není vystudovaný odborník, zdálo správné (logicky nemohla posoudit jeho kvalitu). Udělala, co mohla. Ano, psala o něčem, čemu přesně nerozumí, ale její blog není žádný odborný článek, a logicky na něm uvádí i věci, kterým na 100% nerozumí - jinak by sem půlku věcí nemohla dávat.

      Vymazat
    5. Děkuji Kači za podporu, máš pravdu - já nedokážu posoudit, zda ty informace jsou 100% pravdivé, nejsem odborník. Ale snad není zakázáno se alespoň snažit této problematice porozumět a předat ostatním to, co jsem pochytila a považuji za rozumné. Troufám si říct, že většina blogerů těm problematikám 100% nerozumí, ale nikde snad není zakázáno o tom psát. Ale samozřejmě jsem ráda za každý názor - pokud má tedy někdo pocit, že píšu nesmysly, tak se příště tím spíš zamyslím nad tím, než něco napíšu :) Každopádně jsem uvedla zdroje - sama jsem si tohle nevymyslela, pouze jsem se tomu snažila porozumět prostřednictvím toho, co už bylo napsáno nebo řečeno někým jiným...

      Vymazat
    6. Samozřejmě, že není zakázané "snažit se porozumět" a psát o něčem mimo svou kvalifikaci. Ale když blogger něčemu porozumí špatně nebo zveřejňuje nepodložené informace a nazývá je vědeckými fakty, tak se musí smířit s tím, že je šance, že si to nějaký přírodovědecky založený člověk (co se mimo jiné může zabývat i fitness) přečte a zareaguje na to kritickým způsobem.

      Lidi si v současné době dělají z vědy takovou pomocnou berličku víry. Media vědu zneužívají, jakmile se napíše "vědci zjistili že, ... " tak to lidi berou jako autoritu, ale tak to prostě je a s tím se zas musím smířit já.

      Vymazat
    7. Já si cením jak pochvaly tak kritiky. Samozřejmě, že kritika mě potěší méně, to je jasné, ale aspoň se nad věcí můžu taky zamyslet z jiného úhlu. Takže i tak děkuji za připomínku a komentář ;) Máš pravdu, že média to v dnešní době zneužívají hodně. Asi jsem ten článek taky mohla pojmout trošku jinak a neoznačovat to přímo za vědecká fakta, ale ve chvíli, kdy jsem to psala, jsem si to prostě neuvědomila.

      Vymazat
  19. skvělý článek :) .. a konečně chápu, proč jsem třeba po týdenní "dietě" (když to srovnám s mým dřívějším jídlem, vypadá to jako dieta :D) už to nevydržela a snědla nějakou "blbost" proč jsem měla za 2 dny menší váhu :D .. vždy se mi váha snížila kdyz jsem zhřešila :D .. kámoška z toho byla na větvi :D :D

    OdpovědětVymazat
  20. No tak mě celkem dostala, že nejen navýšit sacharidy ale i tuky. To už je pro mě docela náročné tak si poskládat jídelníček. To už nad tím musím přemýšlet. Nějak témeř samo mi totiž vychází, že jeden den mám víc sacharidů a míň tuků a naopak. No ale myslím, že to bude aspoň částečně fungovat i když budu mít víc sacharidů a míň tuků.
    Taky si myslím, že další důvod proč to funguje je ten, že jen ten kdo moc neplačí na pilu je schopen si trochu dopřát a je uvolněný a užívá si to a ne že se hrotí i z jedné lžičky vloček navíc. (já se zatím hroutím).
    Ale zas na druhou stranu jsem byla minulý týden s taťkou ve Vídni a tam jsme si dali do nosu a bylo to úplně super.
    Světla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, psychika dělá hodně a kolikrát stačí, aby člověk věřil, že mu ta trocha hřešení neuškodí :) Je třeba se naučit proti těm výčitkám obrnit a v kombinaci se zdravým a rozumným přístupem jde pak téměř vše bez problémů :)

      Vymazat
  21. Ahoj, hezký článek, ráda bych to také zkusila ale mám trochu strach že se mi může opět rozjet PPP - záchvaty přejídání. Nejsem z toho ještě tak uplně venku, psychika pokulhává.
    Myslíš že mám raději jíst bezpečně a neexperimentovat nebo bych to měla zkusit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No záleží, na každého to může působit jinak. Mně to právě kvůli tomu, že jsem si záchvatovým přejídáním prošla, vyhovuje. Stále mám totiž potřebu se občas "pořádně najíst". Můžeš to zkusit a uvidíš, ale je třeba, abys to i psychicky brala v pohodě a bez výčitek ;)

      Vymazat
  22. "hřešící" den mívám taky, někdy tedy spíše opravdu hřešící, bez těch uvozovek :D nijak to neplánuju, vyplyne to vždycky samo - buď když jsem u přítele, nebo když na mě prostě "padne žravá" :DD
    ale něco dobrého si dopřeju každý den - když teď mám "zákaz čokolády" o kterém pořád melu, místo ní si dám nějakou ovesnou sušenku nebo hodně hodně ovoce...takže je to kaloricky úplně stejné, ne-li více :D

    OdpovědětVymazat
  23. Jojo s tim leptinem je to pravda..nemusi se to nazyvat zrovna hřešici den ale pokud chce člověk hubnout nemuže byt jeho přijem trvale sniženy ale dokonce muže byt i par dni navyšenějši ale vice dni sniženy..každopadně hřešici dny jsou skvěla varianta :) A je to moc pekne napsany članek - jako běžný hřešící den bych nedala přecpávání se chipsama a čkololádou ale zdravé dopřání si domácích dobrot :)...jinak za sebe :-D hřešim skoro pořad, ale zase mam hodne "jednoduchy" jidelniček tak se to asi tek nějak vykompenzuje, nebo aspon teda nepřibiram :-D

    OdpovědětVymazat
  24. Konečně mi někdo vysvětlil, jak to s tím cheat day(em) vlastně je a k čemu je dobrý! :) Vždycky jsem si říkala, že si to musím zjistit a než jsem to udělala, tak jsem to zas zapomněla :D Takže jsem za tento článek opravdu ráda a moc za něj děkuju :) A už se těším v neděli k babičkám na jejich bábovku a bezkonkurenční věnečky! :D
    Já chci taky jít na nějakou svatbu :/ problém je, že ze všech příbuzných a známých jsem věkově na řadě se svatbou já :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda, že se ti článek hodil, neděli u babiček si určitě užij! :)

      No já jsem taky ze všech příbuzných věkově na řadě, ale přecejenom mě někdo předběhl - a to konkrétně rovnou moje mamka :D

      Vymazat
  25. Na tvé články prostě pár minut nestačí:D vždycky si je nechávám naposledy,abych je pořádně přelouskala!
    Leptin je tedy pěkný parchant u někoho, koukám:D
    ale hlavně,že se cítíš i po hřešících dnech skvěle! :)
    miluju tvé fotky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, když už píšu, tak se snažím pořádně :D Ale tak hlavně, že je přelouskáš! :)

      Vymazat
  26. hehe muj posledni cheat day se zmenil na 4denni maraton takze jednou za cas sice zhresim, ale spis 1x denne:) to mi pripomelo ze zitra jdeme po pul roce na pizzu:D
    pravidelne to nepraktikuju i kdyz sem na to tez cetla spoustu kladnejch nazoru ve fitnees casakach, u me je tez problem v hlave/myslim ze psala nikki) ze ja pak nemam brzdu a mam z toho akorat blbej pocit/a rozhozenej zaludek:)
    ale urcite se nebranim sem tam zhresit to zase ne:)

    OdpovědětVymazat
  27. Tak už chápu, proč jsou lidi, který se cpou od rána do večera prefabrikovanejma nechuťárnama, hubenější než já :D. Každopádně děkuju za informace, vždycky je dobrý vědět, že vyhodit si z kopejtka nemusí být jen rozmar, ale i nepsaná povinnost :)

    OdpovědětVymazat
  28. Myslím si že na tom opravdu něco je. A líbí se mi to:D Není přece možné jíst pořád málo,cvičit a vůbec si nedopřát. Nejsme roboti. Zase si nemůžeme myslet, že za hřešící den se přecpeme a nebude to mít žádný efekt. Ale nějaký domácí dezert.. Mmmm. Článek se mi moc líbí. Také je zajímavé to, že co člověk, to názor a v dnešní době je vážně fuška sjednotit všechny informace a vybrat to co by mělo být 100% správné, nemyslíte?:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono ani nejde sjednotit to správné :) Právě proto, že každý jsme individuál a na každého funguje něco jiného. Myslím, že všechny ty doporučované "techniky" mají něco do sebe, ale ne každému to třeba sedne :)

      Vymazat
  29. Sice jsem o vhodnosti takovéhoto dnu slyšela už dřív, ale teprv teď jsem se o tom něco dozvěděla víc :) Myslíš že bych měla zařazovat podobný den i když nehubnu, ale snažím se spíš tvarovat a navíc mám i přes týden celkem dost sacharidů (někdy i přes 200g)? Třeba zrovna dneska to byl extra hřešící den jelikož jsem si na snídani dala dort a odpoledne jsem byla v cukrárně kde jsem peněženku nešetřila.. :D Každopádně se těším na zdravé jídlo a pokud budu příště hřešit tak spíš v podobě nějaké (byť kalorické) dobrůtky co sama upeču ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně ho zařadit můžeš, ono není nic špatného na tom si občas dopřát něco dobrého a je jedno jestli hubneš nebo tvaruješ ;)

      Vymazat
  30. jéé to zní dobře, ale u mě počítání sacharidů moc neprošlo zatím, jsem fakt líná, kalorie půl bídy, ale tohle je na mě moc matiky :D

    zrovna peču tvé mrkvové brownies! snad se povede!

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, chválím hezký článek :)
    Ráda bych také zkusila hřešící dny..
    Mám 167 cm / 65 kg.
    Současný příjem 8.000 - 8.500 KJ
    Bílkoviny: 100 - 110 g
    Tuky: kolem 70 g
    Sacharidy: 210 - 240 g
    Bude mi 19 let.
    Můžeš mi prosím poradit, jak to mám upravit? Myslím kolik toho ubrat a pak zase v hřešící dny přidat? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusila bych třeba akorát sacharidy držet okolo 200g, jinak bych asi ani nic neomezovala ;) A v hřešící den si pak sacharidy přidej třeba o 100g a klidně i něco v těch tucích navíc ;)

      Vymazat
  32. Já hřeším teda 2-3x týdně (což je asi vcelku dost :D) a když to FAKT nepřeženu tak si myslím že to metabolismu i mojí psychice vcelku prospívá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono taky záleží JAK člověk hřeší. Jestli si dá kousek něčeho navíc anebo fakt jí extra velké porce celý den :D Pokud je to nějaký jeden dezertík navíc, tak to podle mě určitě nevadí :)

      Vymazat
  33. Já teda z knížky pana Bukovského pochopila, že leptin rozhodně nemá nic společného s pálením tuků, ale že je to hormon, který vysílá signály našemu mozku, že už jsme např. najedení, že máme dost. Je tedy určitě dobré mít hladinu leptinu výš, ale díky němu žádné spalování neprobíhá. Terka

    OdpovědětVymazat
  34. Achjo já už jsem z toho na větvi. Pořád se objevují nové a nové věci, co kdo jak a proč a já jako začátečník jsem z toho všeho zmatená, že vůbec nevím, co mám dělat :D Ale jinak článek zajímavý, možná by to vysvětlovalo, proč když už přes týden se snažím jíst zdravěji, jsem nějaká zavodněná. Poradila by jsi mi prosím, co s tím dělat, já už totiž vůbec netuším co a jak dělat, aby to bylo správné :D

    OdpovědětVymazat
  35. to zní fakt rozumně :)
    ale pobavilas mě s cvičení na 3 - 5 minut
    100 kliků :D ty bláho
    já už beru velký úspěch to, že se těch sacahridů nebojím tolik jako kdysi.. a po cvičení si vždycky dávám třeba pár kuliček hroznového vína nebo tak :)
    a tohle taky zařadím! :)

    OdpovědětVymazat
  36. Super článek! Já chtěla zkusit na 3 týdny sacharidové vlny - 50,50,100,150,200,250,volno. Ale narovinu - bojím se, že 3 týdny to nevydržím. Takže jsem hledala "přijatelnější" alternativu a rozhodla se, že zkusím něco takového, jako zde popisuješ. Tedy jíst normálně, vyváženě celý týden a v pátek udržet sacharidy na 50g (ráno 35g vloček + 250ml mléka, svačina 30g proteinu, oběd 100g kuřecího masa, svačina 30g proteinu, večeře, 100g kuřecího masa) a v sobotu si udělat PD (prasátkový den) :-) Uvidím, jak to zafunguje :-)

    OdpovědětVymazat
  37. Je fajn, si občas beztrestně zamlsat :)))) já to provozuju s arašídovým máslem a hořkou čokoládou :)

    OdpovědětVymazat
  38. O leptinu sice nic nevím (až na tento článek), ale musím říct, že to na mě funguje. Hubnu dlouhodobě - pravidelně zdravě jím, cvičím - mám dole nějakých 23kg, ale ještě by to tak 5-6 chtělo. A když se mi váha zasekne, tak to řeším právě takhle:) "Masochisticky" se teda vážím, takže ze zkušenosti musím říct, že slabší povahy by se po takovém hřešícím dnu opravdu vážit neměly:) Ale třetí den poté pokaždé váha klesne pod tu původní "nepřekonatelnou". Takže za mne ANO:) Eliška

    OdpovědětVymazat
  39. Ja sa držím už 4 mesiace bez sladkého a tukov a už mi chýba posledných 2-3 kg dolu a chcela by som tento den zaradiť (aj ked mi chvalabohu váha nestojí) mám ale pár otazitek :D teda chcela by som sa ako by taký hresici den mal vypadať...teda či si v kľude môžem dať každé jedlo (hriešne alebo dietne) alebo radšej len jedlo jedlo (obed) plus sladkost? A dalsi den na to mám cvičiť normálne alebo extra viac? Ďakujem za odpoveď alebo rady :) pretože veľmi ten den chcem zaviesť ale bojím sa pribratia pre 'hlupe chyby' a malo info :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hriešne alebo nedietne tam malo byť :D

      Vymazat
    2. No záleží na tobě, co ti bude vyhovat, musíš si to vyzkoušet. Podle mě pokud jíš celou dobu zdravě a víceméně dietně, tak si klidně můžeš těch hřešících jídel dát více než jedno ;) Další den není třeba nějak extra dřít, prostě cvič klasicky, jak jsi zvyklá :)

      Vymazat
    3. Ďakujem, vyskúšam (a dúfam že má nechytili prejednanie) a prídem sa podeliť so zistením :)

      Vymazat
  40. A myslíš že je chyba po dni hřešení omezit sacharidy na tak 50g? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chyba to určitě není - zvlášť pokud je to hřešení větší a máš ten den opravdu hodně sacharidů, tak je pak můžeš 1 den omezit ;)

      Vymazat
    2. Děkujuu! :)

      Vymazat
  41. Děkuju za článek!Já jsem zrovna jedna z těch co se řídí"sladké?nikdy.." po tomhle článku,jeden hřešící den sii dopřeju,jsem zvědava jestli to zabere..

    OdpovědětVymazat
  42. Dnes jsem jela hřešící den. No ještě trochu jedu. Dojídám tu celozrnný dia sušeny a už mi je zle :D A to ještě na mě čeká menší večeře v podobě bílkovin (chodím spát až po jedné v noci) což už asi do sebe nenacpu :D Asi do sebe šoupnu jen trochu zeleniny :D Jednou jsem se dopřávala na chatě ještě více (dort, dva zákusky, klobása, vývar, pár kousků čokolády z bonbošky, chlebíček, sklenička šampanskýho a nevím co ještě :D) váha mi před spaním ukázala dvě kila na víc. Pěkně jsem se lekla :D Pak jsem pár dní na váhu radči nestoupala, hodně jsem pila, jedla zdravě a cvičila denně 40 minut kardio. A po týdnu jsem shodila 2kila! Teď si každý měsíc dopřávám hřešící dny a kila jdou hravě dolů :) Teď už mi zbývá se zbavit 10 cm přes břicho a budu skoro jak modelka :D A bude to asi dost těžký shodit to břicho, tak od zítřka začínám se sacharidovejma vlnama :)

    OdpovědětVymazat
  43. At Asara we have a stringent process to decide which products to add to our brand. We conducted market research to understand the needs of our consumers, and came up with the perfect assortment of luxury skin care products. Our collection ranges from facial massagers and rollers to hair care, body care and skin care products. All our massagers are produced from finest raw materials.

    https://fiveml.com/product-brand/asara-london/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)