čtvrtek 25. července 2013

Spartan Race a má dvouměcíční výzva

Tak už je to "skoro" oficiální - za 2 měsíce budu stejně jako spousta dalších odvážlivců a bláznů stratovat na závodě Spartan Race. Již jsem se o něm zmiňovala několikrát a tak myslím, že asi zhruba víte, o čem je řeč. Pokud ne, tak video níže  mluví za vše :D Až se o tom doví doma, tak si řeknou, že jsem se pomátla, ale já se fakt už nemůžu dočkat! Pravděpodobně budu litovat už pár minut po vyběhnutí, ale co - je to výzva a nic jednoduchého neočekávám (a ani nechci!). No a musím se teda ale sakra snažit, abych neudělala ostudu. Pojedu tam totiž v týmu s lidmi z práce a dalšími, kteří dělají crossfit. Zatím jsem v klidu, ovšem ve fitku (a nejen tam) se neflákám, to je jasné. Člověk nikdy nemůže být připraven na vše, zvlášť když jde o závod, jako je tenhle. Ale vybudovat kondičku, zdatnost, sílu, vytrvalost, obratnost...jo, na tom už se dá aspoň trošku zapracovat :) A vyformovat při tom trošku více postavu, to už by mohl být takový bonus navíc, kterého bych však při této události také dosáhla - ale o tom více dál v článku ;)





Že bych ze dne na den změnila svůj způsob cvičení, se zrovna říct nedá. Ovšem pár změn jsem již v průběhu posledních týdnů udělala a možná ještě udělám. Hlavně mi teď jde o to, dostat se zase někam dál. Tělo potřebuje nové podněty, aby bylo připraveno na nejrůznější druhy zátěže. Řeknu vám, že je mnohem zajímavější trénovat, když máte nějaký cíl - a hlavně, když trénujete proto, abyste byly "výkonnější" nejen hubenější. Mnoho lidí cvičí právě jenom kvůli formování postavy, ale cvičit kvůli výkonům, to je zase úplně nový rozměr a také větší zábava :) Sama jsem většinou kombinovala obojí - byly oblasti, ve kterých jsem se chtěla zlepšit, ale až takový důraz jsem na ně nekladla. Teď už se však právě na výkonnost musím zaměřit v první řadě!

Někde u mých oblíbených YouTuberů jsem zaslechla věty: "Netrénuje cviky, trénujte pohyby. K čemu vám v životě bude izolovaný cvik, když potřebujete zvednout dítě, podat něco z horní police... To vše jsou pohyby, na které musíte své tělo připravit." A já s nimi naprosto souhlasím. Najednou mi přijde zbytečné stát a dělat například bicepsový zdvih. Trénuji základní vícekloubové cviky, u kterých si více si máknu lépe připravím tělo na různé překážky. Trénovat na nějakou fitness soutěž, tak by šlo samozřejmě o něco úplně jiného - tam je třeba zaměřit i izolovanými cviky nejrůznější partie. Ale když potřebuji připravit tělo na něco jako Spartan Race, tak přístup musí být trochu jiný. A pro mě také příjemnější, protože mě samotnou už takové ty "klasické" tréninky ve fitku dávno omrzely :)



Co cvičím, jak cvičím...
Ale teď už konečně k tomu, jak konkrétně cvičím. Před pár týdny jsem se vrátila spíše k HIITům s menší či větší zátěží. Postupně jsem přešla i k silovějším tréninkům, ale opět v intenzivnější formě. Cviky zařazuji většinou v supersériích, v různých kombinacích a s různou intenzitou. Tělo musíte neustále něčím šokovat. Mezi základní cviky, které nyní často zařazuji patří:


Thrusters
dřepy - s osou, závaží 20-50Kg, ale asi by už to chtělo přidat :)
mrtvé tahy - klasické méně často, doteď jsem dělala hodně rumunský, ale už je třeba přejít na "klasiku"
kettlebell swings - tento týden jsem přešla z 12Kg na 16Kg a nepřijde mi to pořád nijak strašné :D
přítahy kettlebellu k bradě - taktéž z 12 na 16Kg, někdy dělám ve stoje, někdy přidávám dřep
thrusters - zatím tak 15-20Kg, absolutně mučící cvik na celé tělo, ale miluji ho :D
hang clean and press- taky slušná makačka
přemístit takových 20Kg ze země až nad hlavu, a to to někteří u nás dělají i s několika násobnou vahou :D
dřepy na jedné noze - ty už celkem zvládám, zatím ale bez přidané zátěže
výskoky na bednu - aspoň 3 step můstky na sobě, ať to má smysl!
Hang Clean and Press
přítahy osy v předklonu - úžasný cvik na záda, který jsem si teď zamilovala
stahování horní kladky - záda potřebují ještě posílit no :)
shyby - většinou s dopomocí no, sama se skoro nepřitáhnu, což je bíída :D ale dělám nadhmatem i podhmatem, občas jenom výskoky k hrazdě
přítahy kolen ve vysu
tricepsové kliky na bradlech
tricepsové kliky o step můstek
kliky - desítky variací, zde se člověk nenudí
BURPEES - ty jsou prostě nutností!


No, to jsem se pěkně rozepsala :D Těch cviků je samozřejmě ještě více, ale tohle jako takový základní náznak určitě bude stačit :)

Cviky jsme si stručně probrali. Jak jsem již psala, dělám je většinou v různých supersériích a kombinacích, okolo 12-15 opakování, většinou s pořádnou zátěží. Kombinuji to různě, většinou prostě celé tělo. A plánuji zařazovat i nějaké crossfitové workouty, ve kterých se tak jako tak tyto cviky často objevují. Jen asi v intenzivnější formě.

Hodně jsem si oblíbila také veslovací trenažér, který do svých tréninků pravidelně zařazuji. Hlavně vršek těla je z něj teda pěkně cítit! A dát si ho po posilovací části je vždy pěkná výzva, i když si na něm dám třeba jen 500m (cca 2-2.5 minuty). No a co bylo taky nutné zařadit, je samozřejmě běh. Jelikož je Spartan Race závod na 5km s překážkami, nějaký ten běh mě nemine. Takže se snažím alespoň 2x týdne, v rámci možností, vyběhnout. Hezky do terénu, s kopečkama. Žádná flakáčka, mírné tempíčko na tepovku, ale pořádně! Zatím se tedy spíše tak nějak rozběhávám, ale plánuji to pak zintenzivnit, přidat nějaké sprinty do kopců apod. A nějaký ten intervalový 20-40 minutový trénink si občas i na tom běžeckém pásu ve fitku dá.



Fíha, tolik řečí a pořád jsem nezmínila ještě všechno. To už jsou ale jednom takové "doplňky" - jumping nebo posilování břicha v práci (15 minutové břišní buchty téměř denně), doma když není na nic jiného čas nějaký ten ZWOW nebo Insanity a občas jen tak lehce, v mírném tempíčku, nějaký ten eliptical nebo běh taky dám :) Vypadá to jako hodně, ale opravdu cvičím asi tak 5-6x do týdne a odpočinek určitě nevynechávám. Můj plán je jet alespoň 3-4 týdny intenzivněji, pak si dát jeden týden volnější a následně znovu zintenzivnit. Základ na spartan je ale jasný - posilování, běhy, sprinty.... Prostě dát tomu všechno a naučit se alespoň 1 shyb :D A když bude příležitost, chtělo by to natrénovat i nějaký šplh na laně apod., protože to si v téhle chvíli taky nedovedu představit, že bych měla zvládnout.


Za 2 měsíce do formy!
No a jak jsem nastínila už v úvodu, chtěla bych do Sparťana zapracovat i více na postavě. Jasně, tělo potřebuje energii, aby mohlo podávat výkony a tu mu já ani brát nebudu :) Ale chce to zkrátka a dobře upravit stravu do více clean podoby. Teď to bylo takové silně udržovací a hřešící, řekla bych. Až moc často jsem si dopřávala různé sladkosti, zákusky, pekla pizzu, lasagne...no zdravý životní styl se tam taky někde ukrýval, ale ne úplně v ideálním poměru. Jak prostě začnu, tak si dopřávám až moc a chce to zase najet pěkně na zdravější stravu a více se teď hlídat. Mám 2 měsíce, mám cíl. Pořádně se do toho opřu, ať v tom bahně pak vypadám aspoň dobře :D No zkrátka a dobře chci, aby to v tom září vypadalo lépe (mnohem lépe!) než to vypadá teď. Nehledě na to, že mě inspiruje i to, že bych si ráda udělala nějaké lepší, profesionálhnější fitness fotky a zfromovala postavu už jen kvůli práci. A třeba se mi budou dělat pak i lépe shyby, když budu třeba aspoň o něco málo lehčí :D

Takže 2 měsíce...snad to bude pro mě dostatečná motivace. Pro mě je hlavní naučit se to, že ne vždy je to lehké. Ne vždy se člověku chce cvičit nebo odmítnout ten čokoládový dort. Já měla tendence si teď nic neodpírat a být na sebe až moc mírná. Nene, je třeba zase trošku zakročit a naučit sama sebe větší poslušnosti. Jak mi to půjde, o tom vám určitě ještě napíšu. Uvidíme, možná za měsíc bych mohla přidat takové malé shrnutí z přípravy a konečně zase i nějaké fotky. To je teď můj plán a představa. Jdu do toho naplno a věřím si. Protože teď už není čas ztrácet čas! :)



47 komentářů :

  1. Pááni, to vypadá opravdu...ehm krutě :-D Moni, hlavně ať to přežiješ ve zdraví! Z těch některých pádů mě až zamrazilo. Nepochybuji však o tom, že bys to nezvládla :-) Budu držet palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nějaký pád je samozřejmostí, ale snad to nebude až tak kruté no :D

      Vymazat
  2. Je super mít cíl na který musíš makat. Já jsem se přihlásila na we run Prague nakonci srpna a je to super motivace jak zvednout zadek a jít běhat. Držím palce, ať jde příprava tak jak má:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, přesně tak, motivace je to skvělá. Taky ti držím palce! ;)

      Vymazat
  3. pane to jsou slova, přeju ti aby ti tvý dvouměsíční plány vyšly jak nejvíc to půjde a na závodě zazářila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Držím palce, ať to zvládneš..
    Máš hezky propracovaný plán jak cvičení, tak i jídla, tak věřím že to klapne :-D

    Potom přidej třeba fotky jak se ti mění postava, nebo jak jsi změnila jídelníček, tak jako celkově sn,sv,ob,sv,ve :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, zkusím něco takvého přidat. Pořád si o to někdo píše, tak snad se k tomu časem odhodlám :D

      Vymazat
  5. To je skvělá motivace, jen tak dál :)
    no a když koukám na ty tvoje cviky - paráda! něco bych nezvládla ani z poloviny:D

    OdpovědětVymazat
  6. Tož s takovým tréninkem to musíš vyhrát!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam to není ani o výhře, ale o tom vůbec doběhnout. Já budu ráda, když to přežiju a dostanu se do cíle :D A teda tréninky na Spartan jsem viděla i ještě mnohem náročnější!

      Vymazat
  7. Toto bude bolieť :) ale držím palce, moc moc. Bude to v Bořeticách?

    OdpovědětVymazat
  8. Parada! Clanky o trenovacich praktikach fakt miluju. Je to hodne zajimave cist. :) Drzim opravdu palce - po tomhle musis krasne vyrysovat a kondicku budes mit urcite mega! Spartan me taky laka, ale zatim ne, treba priste. Tyhle vyzvy jsou pro me hodne inspirativni, ale ted mam pred sebou vyzvu statnicovou, tak zatim aspon tu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc ti fandím a držím palce :)

    OdpovědětVymazat
  10. Obdivuju tě, že jsi na to sebrala odvahu! :) Těším se na tvé postřehy ze závodu a držím palce, aby ses zvládla pořádně připravit. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, tvůj blog sleduji už dlouhou dobu a moc tě obdivuji. Jsem také velký maniak do cvičení a všech možných sportů. S přítelem jsme se dohodli, že se Sparťan Race také zúčastníme :) S pozdravem Klára.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Super, že do toho jdeš taky třeba se tam uvidíme :)

      Vymazat
  12. Ahoj Moni, jsem taky přihlášená..ještě se 4 klukama, teď jsem skoro 2 měsíce nic nedělala. Vůbec nevím, jak začít..Nějaká rada?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakýkiv začátek je dobrý ;) Zařaď určitě běh - v pomalejším tempu a postupně zrychlovat a dělat intenzivněji. K tomu nějaké posilování, nejlépe kombinovaat činky i vlastní váhu. Taktéž intenzivněji. Začít třeba lehce a postupně přidávat ;) Pěkně je to popsané i v této sérii na stránkách Ronnie.cz

      http://kulturistika.ronnie.cz/c-15716-priprava-na-spartan-race-a-zavody-podobneho-typu-i.html
      http://kulturistika.ronnie.cz/c-15817-priprava-na-spartan-race-a-zavody-podobneho-typu-ii.html
      http://kulturistika.ronnie.cz/c-15918-priprava-na-spartan-race-a-zavody-podobneho-typu-iii.html

      Vymazat
    2. Děkuji...Doufám, že to nevzdám!

      Vymazat
  13. Jednou bych se takové akce chtěla zúčastnit :) Držím ti palce, good luck :) !

    OdpovědětVymazat
  14. Ty jo, máš můj obdiv a strašně moc budu držet palce, ať to vše dopadne, jak si přeješ! :) A jsem hrozně zvědavá na tu Tvou dvouměsíční cestu! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Takové plány si v hlavě stavím vždy v týdnu těsně po menstruaci, kdy je mé tělo zbaveno vody, lehčí, vyčištěné. Během pár dnů jsem zas při starém ... Držím palce ať ti to dopadne lépe než mě. Obdivuji tě ..

    OdpovědětVymazat
  16. Super, budu držet palce! :) I já mám ráda ty cviky, které popisuješ. Taky jsem skoro jediná u nás v posilce, kdo něco takového dělá :D Všichni chlapi furt dokola bicepsový zdvih a nebo bench press... :D

    OdpovědětVymazat
  17. Líbí se mi ty cviky které provádíš.. to já byla minule v posilce s tím že si trochu zaposiluji, sama jsem si ale nějak netroufla, tak jsme šly s kámoškou, jenomže ona zamířila hnedka k orbitreku, rotopedu apod. no a já si pak už sama na ty činky mezi chlapy netroufla :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nehleď na kámošku, seber odvahu a jdi do toho! nesmíš nad tím moc přemýšlet, ale prostě začít ;)

      Vymazat
  18. pevně věřím, že se ti to povede podle tvých představ !!! přítel by rád dělal časem crossfit (teď jede "klasickou" posilovnu"), tak mě do toho taky trochu zasvěcuje a můžu ti říct, že je to sice namáhavější, ale mám pocit, že je to mnohem přínosnější, že to není jen zvednout-položit něco, ale má to takový smysl, náboj :)) no moc držím palce ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dííky :) Crossfit je super a rozhodně mnohem namáhavější i přínosnější :)

      Vymazat
  19. Tak tenhle článek mĕ hodnĕ potĕšil, jsem ráda, že ses takhle rozhodla, bude to motivující pro spoustu tvých příznivců.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem taky ráda, děkuji. Snad to opravdu motivající bude. Už jenom proto se musím snažit :)

      Vymazat
  20. Moc pozitivní článek! Bude fajn sledovat tuhle cílevědomou přípravu :)

    OdpovědětVymazat
  21. Ty vole! tak ten závod je hodně drsnej :D už se těším na článek po závodě :D na tvoje prožitky!! :P Pilně trénuj, držíme ti palce :) šíleně tě obdivuju, že jsi do thoo šla!!

    OdpovědětVymazat
  22. Páni to je aspoň motivace :) Jde vidět, že toho chceš opravdu dosáhnout a to je krásné! Držím palečky, ale ty to zvládneš :))

    OdpovědětVymazat
  23. Přesně tak, cvičení není jen pro hubnutí a tvarování, ale taky pro radost a dobrý pocit ze svých lepších výsledků, pocit větší síly, to je k nezaplacení! :) To mě právě naplňuje ze všeho nejvíce.

    Přeji hodně sil do trošku "tvrdšího" režimu, jsem si jistá, že budeš ještě silnější, krásnější a budeš se cítit ještě lépe! Plán se mi dost líbí, zintenzivnění je nejlepší. Mně k fyzičce hodně pomohlo Insanity (hecla jsem se a vyzkoušela skoro všechna videa :D) a taky HIITy, samozřejmě. Jestli můžu doporučit, vyzkoušej nějaká videa (nebo aspoň cviky)) z Insanity The Asylum (videa Speed & Agility, Vertical Plyo). Cvičí se s tím lanovým žebříkem, který je položen na zemi a cvičí se hlavně přesnost, hbitost a rychlost, což je pro Spartan Race podle mě to nejlepší. Koukni na vimeo, tam ta videa najdeš online :) Lezení po laně mám hrozně ráda, skoro jako jediná ze třídy z holek ho umím (s pěknou kličkou přes chodila) :D, takže jsem ráda.

    Jsem na tvoje pokroky zvědavá a jsem si jistá, že rozhodně budou! Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asylum znám, mám ho v PC a pár workoutů jsem si odcvičila. Ale to já tak spíše pro zpestření, když není nic jiného. Raději si zacvičím něco podle sebe třeba ve fitku. Ale hodně se i u Shana inspiruji, co se cviků týče :)

      Vymazat
  24. Teda, ty se vůbec nešetříš - obdivuju tvoji odhodlanost a přípravu :) Z tebe snad bude ještě k tomu všemu instruktorka crossfitu :D :) Ať se daří a hlavně ať tě neopouští elán!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No instruktorka crossfitu ani náhodou, k tomu mám ještě hodně daleko :D To tak za 10 let možná, pokud bych s crossfitem teda vůbec nějak více začla :D Ale děkuji, cením si tvé podpory a víry ve mě :D ;)

      Vymazat
  25. ahoj, muzu se zeptat, jaka firma te oslovila s tou reklamou nahore? a jak takovehle veci funguji? to musis mit zivnost na to, aby sis to sem mohla dat nebo staci nejaka dohoda? dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to ve spolupráci se serverem blogerky.cz ;) Živnost musíš mít na to, abys tímto případně mohla něco vydělávat.

      Vymazat
  26. hodně štěstí při spartanu, myslíš, že máš dost velkou šanci se nějak umístit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam se nezávodí o nějaké umístění, je to o tom doběhnout a i to je dost náročné ;) Ale děkuji :)

      Vymazat
  27. držím palec! kamarát chodí pravidelnejšie, aj na to trénuje (aj tak vyzerá) a celkom sa mu v tom darí, klobúk dole, že sa chceš zúčastniť, je to makačka, hlavne tá príprava si myslím :)

    OdpovědětVymazat
  28. Video vypadá dost děsivě, ale už se těším, až nám o tom povykládáš za 2 měsíce! :)
    S tím jak cvičíš teď, tak tam budeš za hvězdu, ale neusínej na vavřínech! :)
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)