středa 27. června 2012

Hořčík - doplněk stravy v šumivých tabletách

Nikdy jsem nebrala žádné vitaminy v tabletách. Jediný doplněk, který používám pravidelně, je hořčík. Jakmile jsem začala s intenzivnějším cvičením, zjistila jsem, že ho mé tělo potřebuje asi více, než mu můžu dát prostřednictvím potravin. Užívám obyčejné šumivé tablety rozpustné ve vodě, které jsou k sehnání za pár korun. A musím říct, že to mi úplně stačí a vyhovují. Piju ho vždy po cvičení a nepříjemné křeče, které mě v noci chytaly do lýtek, jsou dávno minulostí. Dokonce mám pocit, že když jsem ho neužívala, občas mě trochu bolela i kolena. A s tím už nyní také nemám problém. V tomto článku vám uvedu pár značek, které jsem vyzkoušela, a představím vám také mého prozatimního vítěze :)


Proč je hořčík pro nás důležitý? Pár základních informací na úvod.
Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Řadě žen odstraní potíže spojené s premenstruálním syndromem. Mírní deprese a přispívá ke zdravým zubům.
V kombinaci s vápníkem působí hořčík jako přirozený uklidňující prostředek. Jeho nedostatek často pociťují sportovci, diabetici a lidé, kteří pijí příliš alkoholu. Projevuje se podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce nebo arytmiemi. Může vyvolat také deprese, případně záchvat astmatu.
Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí a celozrnné pečivo. Uvádí se, že průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně.

(zdroj: Wikipedia)

Vyzkoušela jsem:
Šumivé tablety značky Maxi Vita. Kupovala jsem ho v hypernově. Bohužel mě zklamal a už po něm určitě nesáhnu. Účinky měl samozřejmě stejné jako každý jiný, ale bohužel mě zcela neoslovil chuťově.




Hořčík značky Haas,kupovaný v Bille, cena do 30Kč. Tuhle značku jsem užívala pravidelně a opravdu dlouho. Chuťově dobrý a vyhovující.



Můj poslední objev a pro mě prozatím naprostý vítěz. Je k sehnání v Rossmannu a jeho cena je pouhých 20Kč. Poprvé jsem si ho koupila nedávno a dnes jsem šla již pro druhé balení. Chuťově je určitě ze všech nejlepší, má skvělou pomerančovou chuť. K tomu také nejnižší cena ze všech zmiňovaných. Tuto značku budu nyní určitě kupovat pravidelně :)



Tento doplněk stravy užívám prakticky každý den. Nápoj si dělám vždy po cvičení a 1 tabletu rozpouštím v cca 300ml vody. Určitě ho můžete dát i do 0,5l, protože je opravdu dost sladký. Pro mě je to příjemné zpestření. Jelikož celý den piju pouze čistou vodu, je toto většinou můj jediný sladký nápoj. Kdykoliv jsem ho chvíli nepila, vrátili se mi křeče. A vzbudit se uprostřed noci s křečí v lýtku není opravdu nic příjemného.

A co vy? Užíváte nějaké doplňky stravy? Minerály, vitaminy,.. Nebo sázíte spíše na přirozené zdroje těchto látek v potravinách? :)

37 komentářů :

  1. ahoj, můžu ti doporučit dvě knížky, které stojí za přečtení - když se člověk zabývá o zdravé stravování?

    1) O zdraví úplně jinak (od J. a J. Průchových)
    2) Doba jedová

    OdpovědětVymazat
  2. Ten pomerančový mám taky doma a k tomu ještě musím brát křemík, protože toho mám strašně málo. A ten hořčík určitě zabírá na ty křeče a kolena, protože jsem ho začala na radu mojí výživářky brát právě na tohle a úplně to přestalo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. mám to úplne rovnako, hoci v noci som kŕče zatiaľ nikdy nemala, ale občas keď som dlhšie sedela (a hlavne s prekríženými nohami, áno, ja viem :-/) tak som kŕče dostala. zo začiatku som brala aj tabletky magnesia ale už asi posledný rok každý deň jeden šumák a kŕče ma obchádzajú. hoci na jednej strane viem, že je to samý sajrajt v tých tabletách, avšak keď človek cíti zmeny..
    občas si ešte prihodím nejaký iný vitamín či minerál, striedam to, lebo predsa len človek stravou nemusí získať všetkého dostatok.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ten poslední pujdu vyzkoušet...chvilku jsem pila ten první(z hypernovy) a ted momentálně mám multivitamín kde je vše hořčík,ruzné minerály a vitamíny..a zatím křeče taky nemám, takže to budu asi střídat..:)

    OdpovědětVymazat
  5. V době kdy jsem dělala sport fakt hodně hodně hodně, tak jsem jedla a pila nejrůznější vitaminy po kilech a litrech...A pěkně mi to lezlo krkem :D Všechno je to hnusně sladký a prostě hnusný :D Teď už sportuji mnohem méně, křeče mě ovšem stále drží a nejen ty noční, proto teda magnesium do sebe láduju dál, jak v podobě těchto šumivých tablet, tak i v podobě vody Magnesie...Je pravda že není zrovna dobrá a fakt se musím přemáhat, ale dvě lahve týdně, to se dá nějak přežít, zejména když jinak piju jen čistou vodu...Když jsem lenoch a tu svou dávku si nedám, tak mě křeče opět navštíví, jen ty tablety mi nestačí.

    http://kocourpsild.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky, taky jsem dostávala v noci do lýtek křeče a ráno jsem měla lýtko úplně tvrdé a nemohla pomalu ani chodit. Poté co se to začalo zhoršovat a tyto křeče jsem měla 4x do týdne jsem začala jíst hořčík a od té doby je to naštěstí dobré. Kupuji si ho v lékarně v takovém zeleném balení. Stojí 120,- a vystačí na 3 měsíce. Jsou to klasický kapsle.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, to je vážně super tip, mě taky občas berou křeče, ale táta doktor mi to nějak neřeší, že prej se mám napít magnézky, to bych musela vypít celou :-D takže se co nejdřív vydám do rosmanna, jsi hodná, že jsi to vyzkoušela za mě a já budu moct jít rovnou pro tutovku :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Zkusím ho. Mám teď docela problémy při cvičení. Při warm-upu u Insanity mě chytají křeče, pak je to ale dobrý, tak zkusím, jestli horčík pomůže. Ten druhý máme doma stále, pije ho taťka, ale mně vůbec nechutná, tak zkusím toho tvého favorita!

    OdpovědětVymazat
  9. ten druhý piju pravidelně každý den:) mám to uplně stejně jako ty, když si ho nedám tak mě chytají strašné křeče do lýtek...zrovna včera jsem spala u přítele a večer si nedala hořčík, a křeče byly zpátky:/ taky mi chutná,jak limonáda kterou nepiju, tak si to vynahradím takhle :D ...a do rossmana si pro ty tabletky určitě skočím, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  10. Taky jsem začala užívat hořčík v šumivých tabletách ze stejného důvodu jako ty.:) Při i po cvičení mě chytaly neskutečné křeče, které odstranil až horčík. Navíc se cítím tak nějak celkově lépe, ale to jsem si asi vnitřně namluvila.:D Jinak sázím spíše na vitamíny v jejich přirozené podobě.:)

    OdpovědětVymazat
  11. Já ho kupuju v lékárně od firmy zdrovit, obsahuje i vitamin B6 který prý napomáhá vstřebávání hořčíku v těle. Chuťově to není nic extra ale dá se zvyknout :)

    OdpovědětVymazat
  12. Taky užívám hořčík, ale bohužel mi toto šumivé tablety nestačí, užívám ho tabletách na menstruační křeče a opravdu pomáhá :) Ale určitě dobrý tip :))

    http://marquissalife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem dříve mívala taky křeče, v nohách večer. Ale pak jsem víc přidala na jídle, a křeče byly pryč :D Navíc jím každý den ty potraviny, o kterých píšeš že mají hodně hořčíku, takže nemám starosti :D Ořechy, banány, pečivo, a hlavně mandle, které pojídám po kilech ... :D

    OdpovědětVymazat
  14. Ja uzivam Magnosolv, ale kvuli zdravotim problemum, velke bile tabletky uz nemuzu ani videt a i ten Magnosolv mi pomalu zacina nechutnat :(

    OdpovědětVymazat
  15. Tak musím zaklepat na dřevo, křeče jsem zatím neměla, ale šumáky z rossmana kupuju už dlouho a miluju je. Jsou cenově dostupné a chuťově dobré, každý den si dávám šumák. A přesně jak píšeš ty, piju jen čistou vodu a šumák je supr zpestření :-) Sija

    OdpovědětVymazat
  16. Taky ho můžu jen doporučit, já už bez něj nedám ani ránu! Určitě pociťuju změnu, když si ho nevezmu, cítím se vždycky tak nějak chcíple :D Je to prima věc :))

    OdpovědětVymazat
  17. U mě se nedostatek hořčíku projevuje křečemi a stavy na omdlení. Nechala jsem si napsat hořčík od lékaře, byl zadarmo a zdá se mi účinnější než ty šumáky.

    OdpovědětVymazat
  18. Tak teda v blízkej dobe zavítam do Rossmanu a kúpim si tie tablety. Teraz užívam presne tie, čo sú nad nimi a celkom som spokojná :) Ja mám radšej vitamíny a všetky (minerálne) látky z potravín, ale už asi 2 roky užívam šumivé tablety a ešte nejaké vitamíny. Vlastne som ich začala brať po tom, ako som si všetko pokazila veganstvom a vitarianstvom. Potom som zmenila stravu a pridala som aj tie vitamíny a tablety, teraz je to oveľa lepšie :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj.
    Nejspíš ho také vyzkouším. V noci mě budí bolestivé křeče do lýtek, který nejsou zrovna příjemný..;-)

    OdpovědětVymazat
  20. vďaka za tip, nevedela som ,že horčík je dobrý aj na kolená, mňa začali dosť bolieť kĺby ako som začala s 30 day shred a som predtým také problémy nikdy nemala..

    OdpovědětVymazat
  21. prečo si radšej nekúpiš normálny horčík ? v tabletkách? (ak sa to vobec dá v česku, žijem v anglicku tak neviem :D)
    v tomto je hrozne vela umelého cukru, chémie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože je oproti těm tabletám moc drahý. A mě tenhle vyhovuje ;)

      Vymazat
  22. Já teď měla křeče každou noc, takže jsem si koupila horčík v tabletách. Naprosto nesnáším šumivé věci :)

    OdpovědětVymazat
  23. :D Tak to jsme na tom stejně, taky je to můj rituál po cvičení :) Já mám teď nějaký malinový za kaufu, ale už mi dochází, a jelikož jdu příští týden do města, kde je Rossmann, tak se po něm kouknu, díky za tip :) Jinak mám ještě něco vyhlídlého v DM, tak uvidím, porovnám ceny a poměr Mg :)

    OdpovědětVymazat
  24. Přiznám se, že v tomhle jsem byla do přečtení článku absolutně neznalá, v rámci toho, že celkem pravidelně mne v noci budí křeče v lýtku tak si ho jdu dnes koupit :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Ty jo, tu krc v lytku som mala pred 2 dnami, skoro ma porazilo. dnes teda utekam pre horick do rossmana :) dik! :) Lea

    OdpovědětVymazat
  26. Já vyzkoušela ten první. Pomohlo mi to od brnění, ale jak jsem přestala, bylo to jednou tak strašny, než když jsem to začla brát. Takže nic :/

    OdpovědětVymazat
  27. Byla jsem si ho nucena koupit, kvůli křečím a hned zmizeli, tak ještě že tak :))
    Jo já vím, že musím i sacharidy, ale dneska jsem to měla také rozlétané ten den. Jinak u mě o sacharidy nouze není...sním někdy i 250g :D Zítra to už bude lepší :)

    OdpovědětVymazat
  28. Na křeče nemusí být nutné hned do sebe cpát Mg v tabletách. Většinou postačí zařadit banány, celozrnné pečivo, mandle apod. A k tomu čas od času Magnézku na pití. Ale hlavní příčina vzniku křečí po sportovní aktivitě je nedostatečné protažení po posilování. V každé poloze je nutné k dostatečnému protažení setrvat aspoň 20s (aby došlo k protažení i hluboko uložených svalů a ne jen k zapojení vazů a úponů), pořádně hluboce dýchat, pozice opakovat alespoň dvakrát. Nejenže se pak podstatně rychleji regenerují svaly a omezují se svalová zranění, ale taky dojde k rychlejšímu vyplavení kyseliny mléčné, která blokuje přísun minerálů do svalů a pak vznikají ty křeče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodem- doporučená denní dávka Mg je cca 300mg. Toto množství obsahuje jedna šumivá tableta (našla jsem od 250 do 300mg). Jenže!! Tělo není schopno vzít si všechen ten Mg z jedné tablety, pokud je to dávkováno takto najednou. Je lehce "v šoku" a může se stát, že vyloučí i ten Mg, který má v sobě přirozeně uložený. Dlouhodobé užívání podobných vitamínových preparátů, které obsahují 100% DDD v jedné tabletě často vede naopak k demineralizaci organismu a velkým problémům. Lepší je si koupit ten "drahý" horčík v tabletách, protože ty mají pozvolné uvolňování a tělo lépe spotřebuje to, co je mu dodáváno.

      Nicméně si nastuduj stránky www.magnezium.cz a tam si najdi, kolik Mg které potraviny obsahují. Já třeba zjistila, že denně do sebe dostanu +-350mg Mg a to se na to nijak extra nesoustředím ;-)

      Vymazat
    2. oprava webu http://www.magnesium.cz

      Vymazat
  29. Tabulka s obsahem hořčíku v potravinách se nachází i na http://www.prvky.com/horcik-v-potravinach.html

    OdpovědětVymazat
  30. Nevím jestli zrovna v šumivých tabletách je ten nejlepší zdroj hořčíku, raději jsem si proto na https://www.jml-zlin.cz/cs/magnesium-375-b6 objednala klasický doplněk stravy ve fromě tobolek. Tomu věřím daleko víc.

    OdpovědětVymazat
  31. Ahojky, je pravda, že hořčík je skvělý doplněk stravy. Díky němu už nemám takové křeče v nohou (mám sedavou práci) :D Nedávno jsem narazila na tuto stránku: https://apothecamundi.cz/ kde mají hodně doplňků stravy, které nejsou zas tak tradiční, ale zkusila jsem a musím říct, že je to super:) Najdeš tam doplňky stravy jak v kapslích, tak i tinktury. Určitě také zkus!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)