středa 13. června 2012

Jak jsem se rozhodla vlnit...

Asi by bylo vhodné prvně vysvětlit, co je myšleno pod pojmem vlnit. Já se totiž rozhodla vyzkoušet ony Sacharidové vlny. Ano, přesně tak. Já, která jsem ještě nedávno tvrdila, že bych do toho nešla :D Ale jak jsem již řekla, pouze to zkouším, zajímá mě, jestli to má opravdu takové účinky a jestli to bude fungovat i v mé vlastní úpravě :)



Proč?
Jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď. I já, jako každá žena, toužím vidět výsledky rychle. S běžným zdravým stravováním se s mnou postavou už téměř nic nedělo, a proto na to zkouším jít jinak. Jak již jsem nesčetněkrát zmiňovala, chci alespoň trochu vyrýsovat bříško, a právě k tomu by mi snad vlny mohly dopomoci :) Nejde mi o radikální hubnutí, spíše se chci zbavit pouze nějakých 2 kil tuku.

Jakým způsobem?
Být týden nebo déle jen na vajíčkách, kuřecím masu a rýži? Ani náhodou! Tohle u mě nehrozí. Ale právě z těchto potravin se jídelníčky sacharidových vln převážně skládají. Pro mě žádný problém, já si sestavím jídelníčky své :) Hezky se spoustou ovoce, zeleniny, oříšky, různé druhy masa,...prostě všechny potraviny, které patří do zdravého životního stylu. Jediné, co budu hlídat podle předpisu, je množství sacharidů na den. Pokud tedy někteří neví, co je vlastně principem sacharidových vln, jde o to vytvářet jakésy vlny - tedy začít první den na nejnižším množství sacharidů a ke konci týdne postupně každý den přidávat. Tím by se mělo předejít i jojo efektu. Já je mám například nastavené takto: 50g-85g-120g-155g-190g-225g-260g. Ktomu alespoň 100g bílkovin a kolem 25g tuků denně.

Moje vlny nejsou vůbec nijak striktní, co se potravin týče, ani nevynechávám sůl, takže jojo efekt by tím spíše nastat neměl. Pčecejen je to rozdíl oproti rýsovacích diet kulturistů a fitnessek, kteří po závodech naberou kila zpátky. Právě oni ale tyto rýsovací diety drží velice striktně. 

Na jak dlouho?
Šla jsem do toho s tím, že vůbec nevím, jak to na mě bude působit. Řekla jsem si, že můžu klidně skončit po prvním dnu nebo  půlce týdne. Právě proto jsem se o mém úmyslu nezmiňovala na blogu předem. A taky jsem se tak trochu jsem se bála negativních reakcí. Ale některé o tom už stejně víte z jiných diskuzí, ve kterých jsem se o mém vlnění zmiňovala :) Momentálně vlním 3. den a zatím vše zvládám v pohodě. Nejvíc jsem se bála hladu a chutí, ale nic z toho mě zatím naštěstí nepřepadlo. Nevím přesně, kdy skončím. Pokud budu spokojená po prvním týdnu, tak klidně už po prvním týdnu. Ale ideální by byly podle mě alespoň 2-3 týdny :)

Tímto článkem jsem vás chtěla tedy hlavně informovat o mém aktuálním režimu. Určitě po prvním týdnu ráda přidám i  jídelníčky - myslím, že se mi je daří dělat hezky pestré. A samozřejmě se ozvu se svými dojmy, pocity, popřípadě pokroky, pokud nějaké budou. 

Pokud vás zajímá konkrétněji princip sacharidových vln, můžete hledat na internetu, kde je článků o nich plno. Jeden z článků o vlnách najdete například tady: http://www.prokrasnetelo.cz/clanky/efektivni-dieta-sacharidove-vlny--2-dil/

43 komentářů :

  1. o vlnách jsem už dost slyšela, ale zatím jsem se neodhodlala to zkusit, možná někdy časem...:) a na tvé výsledky jsem zvědavá:)

    OdpovědětVymazat
  2. Panejo Moni, jsem velice zvědavá na tvé dojmy a těším se na jídelníčky a veškeré články! Já o tom dřív totiž taky přemýšlela, ale potom jsem měla strach, že bych si nedokázala poradit s pestrostí jídel... Jistě mi budeš velkou inspirací a časem se do toho pustím třeba taky! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna včera jsem přemýšlela o tom, že zdravý životním styl je skvělý - ale těch pár kilo, které mě trápí bych ráda dala dolů rychleji a potom najela na správný režim už bez těch kil...tak jsem ráda, že dokonce i ty umíš být nedočkavá .) těším se na výsledky vln .)

    OdpovědětVymazat
  4. wau, tak to som zvedavá čo to s Tebou bude robiť, dúfam, že nás všetkých zvedavcov budeš o tom informovať:) ja by som do toho nešla, v poslednom čase som si príliš zvykla na to jesť čo mi chutí (aj keď stále zdravo) a nejaký režim a neustále počítanie sacharidov by ma asi zabil..:D o to viac Ťa obdivujem a možno keď budem vidieť aký pokrok si s vlnami dosiahla, donútim sa do toho tiež :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem zvědavá! Už jsem o nich také přemýšlela, ale pořádně nebylo kdy... Těším se, že uvidím, jak to funguje v realitě :) Tak budu držet palce!
    Mimochodem, máš naprosto parádní blog!!!

    OdpovědětVymazat
  6. na jedálničky sa fakt teším ja si totiž tie hodnoty neviem vyrátať(trapas:D ) a vlny som chcela skúsiť tak sa zariadim podľa teba:) inač keď máš v Insanity 2 cvičenia v 1 deň cvičíš to hneď po sebe alebo máš pauzu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, moc často to tam nebývá, jenom s tím Pure Cardio a to cvičím hned po sobě - to Cardio Abs má jen nějakých 15 minut ;)

      Vymazat
  7. Ahoj, mimo téma článku mám na tebe dotaz.:)
    Vím, že se občas ve tvém jídelníčku objeví sojové maso a tak jsem se chtěla zeptat, jak ho připravuješ. Měla jsem klasické kostky od BonaVity a připravila ho normálně podle návodu na obalu, vařit ve vodě s kořením, ale hrozně mě to zklamalo, nechutnalo to ani trochu jako maso, bylo to takové měkké a slizké a nedokázala jsem sníst víc než dva kousky.:D Je to u sojového masa normální anebo jsem to..já nevím, převařila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím že to není adresované mně ale.. je to ze sóji, proto to není jako maso, maso je sval, sója je luštěnina, nikdy to nebude stejné :) měkké a slizké to je (vymačkala jsi z toho i utěrkou vodu?). A pak záleží na receptu kde jsi to použila, jen tak ho dá k bramborum totiž nestačí, to asi až když si na něj zvyklá ale tyhle kostky umí přejímat chut potravin, se kterými je vaříš takže super jsou do omáček, třeba zkus udělat guláš, mohlo by to vyjít líp :)

      Vymazat
    2. taky si dovolim reagovat na prispevek B., ze zacatku jsem mela podobne problemy se sojovym masem, ale ted uz jsem si zvykla a velmi jsem si ho oblibila! pokud ti vadi ta "slizkost", zkus sojove kostky nahradit sojovymi nudlickami (stejna firma, stejny sacek, jen jiny tvar :) ) a doporucuju je orestovat po uvareni na panvi, treba na cibulce, to je pak dobrotka! Laila

      Vymazat
    3. Já je vařím ve vodě s kostkou masoxu a takto mi chutnají. Dříve jsem masox nedávala a taky jsem to nemohla pozřít :)

      Vymazat
  8. Ahoj Moni, gratuluji k rozhodnutí vlnit. Já vlním také už nějaký ten rok, takže zkušenosti mám. A musím říct, že jsem si také vždy sestavovala jídelníček ze zdravých věcí, žádná striktní vlna pro kulturisty a ono to funguje:-)Držím palce! Jen nezapomeň, že v prvopočátku jde z těla ven jen voda, tuk až později:-) Pa Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No právě proto, že jde nejdrřív voda si říkám, že by to chtěla držet alespoň ty 2-3 týdny, tak snad mě to neomrzí :D Sice mi ty jídelníčky nedělají problém ,ale i tak není nadto si jíst podle sebe :D

      Vymazat
  9. pre B.: dovolím si Ti poradiť aj ja ak môžem :D ja sójové mäso varím kratšie ako je uvedené na obale a potom ho na niekoľko hodín naložím do marinády (olivový olej, soľ, korenie podľa chuti, cesnak...) a ešte chvíľku opečiem na panvici. nečakaj ale, že to vôbec niekedy bude chutiť ako skutočné mäso..

    moni: ďakujem veľmi pekne, ale ešte je na čom pracovať:) ja sa veľmi teším keď Ty pridáš nejaké aktuálne fotky Tvojej postavy, vždy mám potom motiváciu čo ma ženie :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jak jsem psala minule, tak to budeš muset občas zopakovat aby ti vydržely výsledky..Já jsem to zkoušela..ale vzdala jsem to ,protože jsem usoduila, že prvni zhubnu a potom s nima jenom trošku vyrýsuju..takže ja si na vlny, ještě tak dva měsíce počkám...Ale ty už jsi krásně hubená, takže se teším na vysledky po vlnění..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, mě právě stačí jenom trošku na to vyrýsování. Pořád taně doufám, že to pak zvldánu udržet a nebudu muset opakovat...uvidíme no :D Kdyžtak to není až takový problém, jak už jsem sama zjistila :)

      Vymazat
  11. Ty jo mně děsí ty gramy podle mě málo tuků, z dlouhodobého hlediska moc bílkovin a po čase až moc sacharidů.. no já jsem taky po létech hubnutí a řízení se gramy rozhodla, že na to kašlu a bude se řídit hladem a chutí, takže cokoli co je proti tomu odmítám :) Ale napiš pak i shrnutí a tak, hodně mě to zajímá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak bílkovin je 2g na kilo váhy, což je důležité pro udržení svalů během vln :) A tuky taky nebudu držet takhle nízko věčně :) Jinak já taky nikdy nepočítala přesně gramy a Kj a řídila se vlastním tělem. Ale sacharidové vlny si to prostě vyžadují. Pár dní či týdnů počítání mě nezabije a vlastně mě to zatím celkem i baví :)

      Vymazat
  12. no tak tieto vlny počuj prvý krát má to celkom logiku aspon sa telo nedostane do stale rovnakeho rezimu na ktory si zvykne a potom sa uz nechudne takze teoreticky by to malo ist rychlejsie dolu podla mna, no uvidím ako ti to pojde a možno sa aj ja potom na to dám :) takže som zvedavá na tvoje výsledky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, přesně tak. V prvních dnech tělo z nedostatku sacharidů čerpá hlavně tukové zásoby. Ale nemá šanci přepnout na úsporný režim, protože než se ktomu dostane, už má zase sacharidů dostatek :D Celkově by to mělo zrychlit metabolismus a úbytky bývají kolem 1Kg za týden :)

      Vymazat
  13. Tak to jsem zvědavá! Určitě se pak ozvi jaké byli výsledky.

    www.dukanova-dieta.blogspot.cz
    Tlustoprdka

    OdpovědětVymazat
  14. Moc ti držím palce a zároveň jsem ráda, že v tom nejsem sama! :) Já mám dnes DEN 1, 50g sachrů (110g bílkovin a 25g tuků), a zatím mám v jídelníčku naplánováno 38g,tak přemýšlím, čím to ještě doplním.. Je to všechno jen o počítání, improvizování a pevné vůli :) snad mi to taky půjde tak dobře, jsem zvědavá na pokroky!

    OdpovědětVymazat
  15. Holky mohly byste potom dát někam své výsledky? Jak jste se cítily? Třeba i foto před a poté? Chodím i na Omlazení..Jám mám teď zkouškové, takže do toho nejdu, ale potom o tom dost vážně uvažuji,-) Protože bych se ráda zbavila posledních 3 kil a už to vůbec nejde pomocí vyváženého jídelníčku a sportu každý den..Ještě otázka na Monču víš jaký je tvůj podíl tuku a vody v těle?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to nevím. Mám doma váhu, která to měří, ale moc ji teda nevěřím :D Asi to nebude moc přesné :) Zkoušela jsem i nějaké výpočty na netu a tam to zase vycházelo jinak. Už jsem byla rozhodnutá zajít tento měsíc na bodystat, ale ještě s tím asi chvíli počkám. V Expresce, kde snad budu mít brigádu, prý mají nějakou více spešl váhu, tak to možná zkusím změřit ještě na ní. A kdyžtak zajdu na bodystat po vlnách. Jakmile to budu vědět, tak o o tom určitě něco napíšu ;)

      Vymazat
    2. fitness-girl - máš obyčejnou váhu, která měří obsah tuku v těle? Zkoušela jsi se zvážit, pak vypít 0,5 litru vody a zvážit se znova? Já to zkoušela na váze kamarádky. Váha stála asi 2,5tis Kč, takže nic levného. Váha mi po vypití té vody ukázala o 0,5kg TUKU více! Řekla mi 13,5kg tuku, BodyStat o den déle 10,5kg a BS veřím víc. Tyto váhy pracují na základě nějakého průměrného složení těla populace, těch 13,5kg odpovídá 22,5% tělesné váhy, což je takový zlatý střed u ženy. BS ukázal 17,5% a to je už pod normou. Takže těmto osobním váhám nevěřit ;-) (mmch- expreska pokud se nepletu provádí analýzu přístrojem InBody, ten je méně přesnější než BS :-) )

      Vymazat
    3. To jsem nezkoušela. Tu váhu mám, fakt obyčejnou asi za 500Kč, ale nevěřím ji stejně vůbec :D Už jenom to, že je tam rozdíl skoro kilo, podle toho jestli chci vidět jenom váhu anebo nastavim měření váhy, tuků, apod. A je fakt, že po přepočtu mi ukazuje taky nějakých 13Kg tuku (cca 25%). Chci se objednat na ten bodystat, asi někdy začátkem července. Zajímá mě, jak na tom opravdu jsem s tuky i svaly a jaký mám bazální metabolismus :)

      Vymazat
  16. Pane jo, slyším o tom prvně, takže si to jdu pročíst :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahojky! Som zvedavá na výsledky :) O vlnách čítam pravidelne, ale som srab sa do nich vrhnúť :D

    OdpovědětVymazat
  18. Snažila jsem se o něco podobného před rokem, ale asi jsem to vzala za špatný konec. Tuky sice vážně hodně ubyly, nicméně mi klesla výkonnost a v nízkosachardiových dnech jsem byla dost slabá, tak jsem toho nechala. Teď to dělám akorát tak, že pokud některý den vím, že budu cvičit něco hodně intenzivního nebo o dost víc, sacharidy přidám a ve dnech s menším pohybem je zas uberu a vyhovuje mi to :))
    Každopádně jsem moc zvědavá jak se ti bude dařit a držím palce! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Díky za názor, moc si toho vážím .) jojo, zeleninu můžu vařenou, pečenou, grilovanou i dušenou .) ovoce jsem nikdy tepelně upravovat nezkoušela .) já si pak vždycky přišla, jako že nejím dost zdravě, když polovina mého jídla není čerstvé, ale opravdu to nejde...

    OdpovědětVymazat
  20. Tak to jsem moc zvědavá na jídelníčky, jednou jsem to chtěla zkusit, ale odradil mne právě předepsaný jídelníček :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Jsem dost zvědavá jak budou vypadat tvé jídelníčky. Mě to taky láká,ale když vidím jak omezené jsou na netu všechny ty jídelníčky u této diety,tak mě přechází chuť. A sama si netroufnu všechno počítat... tvé recepty které máš na blogu miluju a co se týče všech sladkých a snídaňových dobrot,tak je mám všechny vyzkoušené a některé peču pravidelně :)Tak se těším s čím přijdeš a třeba mi pomůžeš začít...

    OdpovědětVymazat
  22. Já už jsem nad tím taky dost přemýšlela, ale pořád se mi to zdá nějaký složitý :-D Prostě mě nebaví počítat to množství sacharidů, atd... Jsem na tohle hrozně pohodlná :-D Ale možná když u tebe uvidím ty jídelníčky, tak bych se mohla inspirovat :) Těším se, až je začneš přidávat ;)

    OdpovědětVymazat
  23. Četla jsem o tom taky dost, ale nemám odvahu. Navíc mi to s hubnutím moc nejde, tak by asi bylo zbytečné je dělat. Ale na výsledky jsem zvědavá.. Zajímá mě, co to udělá s tělem..

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj, projizdim ted nekolik clanku o syrovem stavu potravin. Konkretne ryze a masa (kureciho) a jsem z toho dost zmatena :-D Omlouvam se teda za dotaz OT, ale nedalo mi to se nezaptat a rada budu za jakoukoliv odpoved. Merim 164cm, vazim kolem 50kg a Jillian se snazi zpevnit mou postavu :-D A ted k tomu dotazu.. kolik ryze a masa k obedu? Napriklad v syrovem stavu? Vim, ze u ryze s ezvetsi objem, tak potrebuji mit predstavu. Odhaduji to tak na 40-50g ryze v syrovem stavu a 100-150g masa? Vazne nevim.. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odhaduješ správně :) Rýže alespoň 50g v syrovém stavu a masa těch 100-150g ;)

      Vymazat
    2. To byla bleskova odpoved, za kterou velmi dekuju. Uz mam asi trochu zkresleny pohled, protoze mi to v kastrulku prislo jako vetsi porce. :-D

      Btw. tvuj blog sleduji uz nekolik dni a musim rict, ze jsi motivaci pro mnoho lidi. Ja sama rada vidim zdravou, mladou a inteligentni slecnu, pro kterou zdravy zivotni styl neni jen touha za vychtlosti a naslednymi poruchami prijmu potravy.

      At se ti dari po vsech strankach! :-)

      Vymazat
    3. Jojo, když jsem na netu, tak většinou odpovídám hned :D Jinak moc děkuji za milý komentář :)

      Vymazat
    4. Jestli chceš postavu zpevnit a nabrat nějaké svalíky, tak té rýže klidně přitlač! Min 60g, lépe víc ;-) Svaly rostou po sacharidech!

      Vymazat
    5. Jestli chceš zpevňovat a nabírat nějaké ty svalíky, tak na té rýži klidně přitlač! 50-60g je hubnoucí dávka pro hubnoucí slečnu, udržovací je min 70g. Navíc- svaly rostou po sacharidech

      Vymazat
    6. Omlouvám se, že je to dvakrát, házelo mi to error

      Vymazat
  25. Držím Ti palce ! Je pravda, že Ťa osobne nepoznáme, ale myslím, že más na to teraz ten najlepší čas, voľno bez školy, keď sa Ti podarí práca, tak aspoň budeš menej myslieř na jedlo, len sa tým nejak veľmi netráp, myslím, že sřažovať sa na zvyšné kilo je pri 54 kg úžasné :) Sacharidové vlny sú celkom fajn, hlavne na tie posledné kilá, avšak dlhodobe by som ich pre ženy neodporúčala, hlavne kvoli vysokému podielu bielkovín a nízkym tukom, čo však ale určite vieš :) po pár týždňoch prejsť na variantu kde v silné tréningové dni zaradíš viac sacharidov a kľudnejšie oddychové menej, ale čo ja tebe budem písať že? :D Tak good luck !

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)