pondělí 18. června 2012

Kuře v mrkvovo-zázvorové omáčce

Mám pro vás další receptík. Tentokrát na můj včerejší a dnešní oběd. Inspiraci jsem opět čerpala na internetu, konkrétně na stránkách Bodyrocku. Jde o trošku exotičtější recept, obsahuje spoustu zajímavých surovin, které ve výsledku vytvoří opravdu překvapivou chuť. Možná to nebude pro každého, ale mně rozhodně chutnalo :)


Budete potřebovat:
           na 2 porce

300g kuřecích prsou
1/2 cibule
2 lžičky oleje
200g mrkve
100ml kokosového mléka
šťáva z poloviny pomeranče (50ml)
kuřecí/zeleninový vývar nebo 1/2 bujónu
1 lžička skořice
1/2 lžičky sušeného zázvoru (nebo nastrouhaný čerstvý zázvor)
1/2 lžičky chilli
sůl, pepř dle chuti

Postup přípravy:
Cibuli nakrájíme na drobno a v hrnci osmahneme do zlatova na lžičce oleje. Přidáme lžíčku skořice, půl lžičky chilli a půl lžičky sušeného zázvoru (lze použít i čerstvý, já ho bohužel zapomněla koupit). Poté přilejeme 1 hrnek kuřecího nebo zeleninového vývaru (popřípadě 1 hrnek vody + 1/2 bujónu). Mrkev očistíme, nakrájíme na drobno, přidáme do hrnce a vaříme do měkka. Nakonec přilijeme 100ml kokosového mléka, 50ml pomerančové šťávy a vše pomixujeme ponorným mixérem do hladkého krému. Dle chuti můžeme přidat ještě sůl či pepř. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a orestujeme na lžice oleje. Podáváme například s rýží nebo celozrnným pečivem.

Energetické hodnoty:
bez přílohy, na jednu porci = 1/2 celku
  • 1256Kj (300Kcal)
  • 32g bílkovin
  • 15g sacharidů
  • 12g tuků

Tento recept mě zaujal už velice dávno. Většinou jsem zrovna ale neměla po ruce všechny ingredience, zejména kokosové mléko. Nechtělo se mi kupovat velkou plechovku, celkem drahou, když jsem nevěděla, na co bych využila zbytek. Před nedávnem jsem ale náhodou narazila v Albertu na maličkou plechovku právě s kokosovým mlékem, 160ml a cena okolo 25Kč. Ihned jsem si vzpoměla na tento recept a kokosové mléko koupila. Je také celkem kalorické, protože obsahuje dost tuků (700Kj a 15g tuků na 100ml). Proto se ve velkém nehodí do redukčního jídelníčku. Ale do tohoto receptu dle mě pasuje ideálně :) Zbylých 60ml jsem využila ráno do ovesné kaše, která se tak rázem stala o něco zajímavější.

Chuť této omáčky je, jak jsem již psala, hodně exotická. Prolíná se tam pikantnost způsobená chilli kořením a zázvorem se sladkou chutí pomerančové šťávy a překvapivou vůní kokosu. Já hodně ráda experimentuji a zkouším nové chutě. Při tomhle experimentování jsem nebyla zklamaná a určitě se budu k tomuto receptu často a ráda vracet :) 

19 komentářů :

  1. musí to být moc dobré:) omáčku z kokosového mléka s kari si jednou za čas dám k masu a rýži v jedné asijské restauraci :) musím se po tom mléku podívat v Albertu, všude jsem taky viděla zatím jen velké plechovky

    OdpovědětVymazat
  2. Mňaaam....omáčky přímo zbožňuju a tahle vypadá fakt výborně. Taky ráda experimentuju, takže tohle určitě musím vyzkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě jednoznačně zatím nejlepší recept z bodyrocku:))

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá skvěle a jsoou tam moje nejoblíbenější koření, všechna! :D Kari,zázvor,skořice a chilli ! :D ještě přihodit kurkumu a je to kompletní ! Musím vyzkoušet, určitě! Dokonce i kokosové mléko mám doma, ale to mi nechutná :/

    OdpovědětVymazat
  5. Však píšu že z toho nedepkařím .. se celkem divím :D ale je to fajn! Konečně to není jenom hmota ale tvar! :D Brusle opravdu pomáhají , už po měsíci vidíš rozdíl a i na druhých to můžu potvrdit :)

    OdpovědětVymazat
  6. vzpoměla-vzpomněla

    OdpovědětVymazat
  7. Zítra musím koupit kokosové mléko. Zrovna mám doma zbytečnou mrkev a zázvor, přemýšlela jsem, co s tím.. A ty se zrovna hodíš recept. Super!

    OdpovědětVymazat
  8. Ja to skusim bez toho mlieka, ale cibulku osmahnem na kokosovom oleji a dam viac vyvaru, nech je to zdravsie :) Lea

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to super, až budu po fit fázy, tak to zkusim. Zrovna dneska jsem psala článek o mém stravování a cvičení :)

    OdpovědětVymazat
  10. Co třeba říkáš na pití neslazené kofoly a coly light?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to není moc vhodné kvůli sladidlum a kyselině citrónové, které mají negativní účinky. Přiznám se, že si něco takového ale taky občas dám, většinou ale jen tak 1x do měsíce. Nejlepší na pití je samozřejmě čistá voda, ale když už vybírám sladké nápoje, tak taky většinou šáhnu po těch bez cukru, abych nepila zbytečně stovky kalorií.

      Vymazat
    2. Zkuste kofolu, je slazená pouze stévií, což je čistě přírodní produkt, žádná umělá sladidla.

      Vymazat
  11. vyzerá to super a vážne by som chcela vyskúšať kombináciu tých chutí. odkedy som mala kokosové mlieko prvý krát, úplne ho milujem (v kauflande bola vtedy akcia, 500ml za cca 1,80). len odvtedy ho neviem zohnať :( ale hneď ako sa mi to podarí, varím tento recept ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to vyzkouším...hned jsem šla se dívat jestli máme kokosové mléko..a našla jsem....bohužel plné éček no fuuj..dostali jsme ho asi od někoho v nějakém balíčku(tak jsem ho rovnou vyhodila...:D)

    OdpovědětVymazat
  13. Super recept, určo vyzkouším, mrkve máme teď zásoby na roky dopředu ;D

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, přestěhovala jsem blog, mohla bych tě poprosit, zda by jsi si u mne změnila adresu na hubneme-a-zhubneme.blogspot.cz ?

    Děkuji Adele

    OdpovědětVymazat
  15. Mám na to chuť. :) Asi sa prvykrat pustim do nejakeho receptu z netu. :)

    OdpovědětVymazat
  16. ahoj, vypadá to moc zajímavě. Určitě to vyzkouším. Vzhledově to vypadá jako moje zdravá svíčková :)

    P.S. - líbí se mi tvoje recepty, často se inspiruji. Například celerové hranolky jsou bezkonkurenční :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)