úterý 30. října 2012

Je libo svačinku?



Před pár dny jsem přidala příspěvek Čím si zpestřit snídani, který měl k mému potěšení poměrně úspěch. V komentářích se objevila žádost napsat podobně inspirující článek i na téma svačiny. A vlastně se mě na tohle ptáte celkem často. Takže tady je. Co jíst na svačiny? A co jím na svačiny já? Opravdu je nutné k odpolední svačině nejíst sacharidy?

Naštěstí mám v počítači slušnou zásobu fotek, takže vybrat pár svačinkových nebyl vůbec problém. A s fotkami hned všechno vypadá líp, no ne? Tak se pojďme podívat na to, co zhruba svačím já a co můžu jako vhodné svačiny doporučit. V první řadě ale musím zmínit jasné pravidlo, kterým se nejenom u svačin řídím a kterého by se podle mě měli převážně řídit všichni: vždy kombinovat sacharidy s bílkovinami. Co to znamená v praxi? Nikdy jenom samotné ovoce nebo suchý rohlík. Vždy doplnit jogurtem, kefírem a v případě pečiva třeba šunkou, sýrem apod. Pokud svačíte na slano, je samozřejmě vhodné a žádoucí zařadit i zeleninu. Vyjímky toho pravidla u mě tvoří občas svačina po cvičení, kdy si dám třeba do 20 minut po cvičení jenom kus ovoce nebo tyčinku. Ale do další hodiny už musím mít zase jídlo s kvalitními bílkovinami :)

Svačíme na sladko
Jedny z mých nejoblíbenějších svačin jsou ty sladké. A ta úplně nejoblíbenější? Tvaroh s ořechy, sušeným ovocem, medem a dalšími přísadami pro zpestření (mák, kokos, semínka, kakao,...).


Mezi mé další oblíbené, tzv. rychlo svačinky patří neochucené kefírové mléko. Samotné ale nestačí (alespoň mně většinou ne), takže ho doplňuji ještě o nějakou formu sacharidů - tzn. ovoce, ovesné sušenky, celozrnné nebo proteinové tyčinky. Kefírové mléko může snadno nahradit proteinový nápoj, který také spatřuji hodně praktický jako svačinu na cesty.


A pokud nechcete ovoce ke kefíru či proteinu přikusovat, můžete si vytvořit rovnou ovocné smoothie - ke kefíru nebo i mléku přihodíte oblíbené ovoce a jednoduše vše promixujete. Zde se také fantazii meze nekladou a do svého koktejlu si můžete navíc přidat třeba i kokos, arašídové máslo, kakao, chia semímka...



Stejně jako kefír nebo tvaroh můžete samozřejmě využít i obyčejný bílý jogurt - s ovocem, ořechy, sušenkami... Já si občas udělám dopoledne takovou 2. snídani a přibalím si ke kelímku s jogurtem ještě musli. Krom neochuceného jogurtu se nabízí i ty ochucené. Tady ale pozor na složení, abyste nejedly zbytečná barviva, škroby a sladila. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit především Hollandii nebo Jihočeský. a když už jsme u toho - o jugurtech už jsem článek na blogu taky psala, takže můžete mrknout sem ;)



Svačíme na slano
Vhodné je určitě zařazovat i slané svačinky. V první řadě se nabízí pečivo, knackebroty, křehké plátky nebo pufované chlebíčky. Možností je hodně stejně jako toho, čím to doplnit. Pokud nebudete striktně jíst pouze šunku s knackebrotem a rajčetem, můžete si snadno vytvořit širokou škálu pestrých svačin. Zkusme jenom vyjmenovat s čím vším můžete pečivo nebo jeho "náhražky" jíst: šunka, sýry - plátkový, hermelín, mozzarella, tvarůžky, cottage, tvarohové pomazánky, tofu nebo sójové pomazánky, vajíčka na spousty způsobů... Možností je opravdu hodně, hlavně u těch pomazánek můžete volit různé variace (např. na mrkvovou mám recept tady). Tvarohy si můžete ochucené už na sladko koupit nebo je dochutit doma - například paprikový, bylinkový, česnekový, žampionový (nedávný článek o nich zde).


Když si pokaždé připravíte jinou zeleninu, máte pokaždé trochu jinou svačinu. Já nejčastěji krájím do krabičky okurku, papriku, cherry rajčátka, občas i mrkev a jednu dobu jsem jedla i na kolečka nakrájenou cuketu nebo syrový květák :D Občas si nakrájím třeba i nakládané okruky. A ledový nebo jiný salát vložím třeba do rozkrojeného pečiva.

Když je čas...
Pokud se už hodně nudíte, můžete se dát do vaření - resp. pečení. Já kdysi pekla například vajíčkové muffiny se zeleninou (recept na blogu tady). Anebo zrovna tento týden mamka pekla chléb se sýrem a sušenými rajčaty - taky parádní na svačinu nebo večeři. Mimo to se pak taky nabízejí nejrůznější lívance a placky na slano - květákové (recept), bramborové, cuketové, mrkvové... A jako silvestrovská svačinka mi loni skvěle bodly třeba zeleninové jednohubky se sýrem a olivami :)


Upéct samozřejmě můžete i něco sladkého - taková zdravá celozrnná buchta třeba s ovocem a tvarohem je určitě vhodná svačinka - pokud se tedy zvládnete udržet a nesníte celý plech :D Další volbou mohou být i domácí musli nebo proteinové tyčinky. Na nejrůznější buchty mám každopádně také na blogu dost receptů- Jednotlivé odkazy sem dávat nebudu, stačí najet do záložky Recepty a můžete vybírat :)



Saláty
I na svačinu si můžete připravit salát. Proč taky ne? Zeleninové osobně volím raději na večeři, ale na svačiny mám ráda například mrkvovo-jablečný. Občas přidám i banán a téměř vždy ořechy, rozinky a citrónovou šťávu. Doplňuji většinou opět jogurtem nebo kefírem.



A sacharidy na odpolední svačinu? Nevidím důvod, proč ne. Dogma o vynechávání sacharidů je hodně zažité, ale stejně tak se začíná opět rozšiřovat, že by se sacharidy vynechávat neměly. A určitě ne, pokud cvičíte. S tímhle naprosto souhlasím, ačkoliv jsem jedu dobu sacharidy odpoledne také vynechávala.

Závěrem bych jenom podotkla, že každý si v těchto radách a doporučením musí najít to své. Pokud se snažíte hubnout, určitě se inspirovat můžete, ale pozor na množství. Určitě byste neměli moc přehánět se sušenkami nebo buchtami, byť jsou zdravé. Dát si je můžete, ale s mírou. Např. já když se snažila hubnout jsem si takové věci neodpírala, ale jedla jsem je zhruba v polovičním množství, než si dopřávám teď :)

Tak přeji dobrou chuť ke všem vašim svačinkám :)





60 komentářů :

  1. Prosím tě, mohla bych se zeptat, co je za dobrůtku na obrázku nad saláty? Levý dolní roh :)
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud koukám správně, tak tvarožník ;)

      recept tady: http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2012/05/tvaroznik.html

      Vymazat
    2. Děkuji moc, vypadá hrozně luxusně :) Určitě ho vyzkouším
      PS: jsi skvělá!

      Vymazat
  2. Určitě se nechám inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak svačíme uplně stejně. Jinak já osobně nevynechávám sacharidy v podobě knackebrotu,rýže,kukskusu apod ani na večeři,pouze omezím množství..nezvládla bych to bez nich..:D Ale udělala jsi mi chut na nějaký užasný koktejl a zdravou buchtu nebo muffinky...brzy se do těchto dvou věcí pustím..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na večeři taky nevynechávám. Stejně bych pak měla hlad :D K nějaké další zdravé buchtě nebo muffinům už se taky chystám nějak dlouho, měla bych se v tom pečení taky polepšit no :D

      Vymazat
  4. Všechno vypadá úžasně :) hlavně ty buchty a tvarohy na sladko ;) Díky za inspiraci. :)

    OdpovědětVymazat
  5. svačiny jsou pro mě každodenním dilematem,hlavně ty odpolední,takže děkuju za typy!

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasný článek! Měla bys vydat kuchařku;-)

    OdpovědětVymazat
  7. pěkný článek! všechno vypadá moc dobře:)

    OdpovědětVymazat
  8. Výbornem článek! Určitě se inspiruju, abych pořád nejedla tvarohy :D

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za skvělý článek :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý článek, opět děkuju za spoustu inspirace ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Svačiny sú večné dilema :-D. Tú dopoludňajšiu som sa naučila nejako zvládať, ale poobede je je to horšie, dochádzajú mi inšpirácie. Musím uznať, že mám nejako malé svačinky :-/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj se si svačiny určitě zvětšit. Mě se taky většinou zdá, že je máš malé. Já většinou dtřídám - např. dopoledne kefír + ovoce + sušenka a odpoledne knackebroty + cottage + zelenina. Jednou na slano, jednou na sladko :)

      Vymazat
  12. Super super super! Bezva inspirace, děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Vyčerpávající článek :) Řeklas úplně všechno, což je super. Některé věci by mě ani nenapadli si na svačinu do školy vzít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, snažila jsem se tam zahrnout snad všechno, co na svačiny kdy jím :D Taky jsem si hodně vzpomínala postupně až při psaní na různé další jídla, tak je to alespoň kompletní :)

      Vymazat
  14. super článek:)
    svačím hodně podobně a na svačinu si sacharidy neodpírám ( jen večer je nejím - maximálně tak jednou do týdne si dám večer pečivo, jinak ho k večeři nahrazuju knackerbrotama a hodně hodně hodně zeleniny)
    nejčastěji svačím právě jogurt nebo tvaroh s banánem, celozrnné sušenky se sklenicí mléka, kefír, celozrnné lupínky s jogurtem, banánovou palalčinku ( jeden banán a dvě vajíčka) s jogurtem.....no jak to tak vidím, pořád tam mám bílý jogurt:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky konzumuju bílý jogurt ve velkém. Dneska jsem zas kupovala 2x 500g balení + 2 malé 150g :D Stejně tak se považuji i za velkého "žrouta" tvarohů :D

      Vymazat
  15. Super článek! Já svačiny trošku odbývám takže mám inspiraci. Jen jak tak koukám na slané svačiny,velikost porcí...to je u mne večeře :-) Vidím,že se budu muset polepšit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že i ty slané svačiny mám celkem velké. Prakticky stejně velké jako večeře :)

      Vymazat
  16. téda...ja by som si dala úplne všetko z toho...samozrejme nie naraz...waw...úžasné to je

    OdpovědětVymazat
  17. páni děkuji za veeelkou inspirace, ještě že tě máme :-)

    OdpovědětVymazat
  18. super článek :) já nikdy nevím co si dávat na svačiny ale většinou je to nějaké ovoce s jogurtem nebo ořísky, musli tyčinky ale vesměs se to všechno pakuje :D a odpoledne teda nevím nikdy co si koupit :D ale ted jsem nabrala inspiraci, tak snad to bude lepší :)

    OdpovědětVymazat
  19. Od návštěvy výživové poradkyně jsem se naučila brát svačinu jako ,vycpávadla´mezi hlavními jídly- ovoce,s oříšky, sušeným ovocem, případně kefírem nebo jogurtem. Jako odpolední svačiny to samé, občas plátek hrubozrnného chleba s lučinou, zeleninou a oříšky.. ale teď se snažím přibrat a snažím se zvětšovat porce. Každopádně jsem musela přestat cvičit, a tohle jsou porce pro tebe, která to jaksi zpracuje..
    Ještě tip na svačinku- uař si jáhly\ječné kroupy ve vodě, na posledních pár minut povař v mléce. Oslaď, rozmixuj ponorným mixérem a podle chuti doplň ovoce, sušeným ovoce, oříšky nebo čímkoli na co máš chuť. Je to boží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip - podobná jídla si dělám spíše hlavně na snídani :)

      Vymazat
  20. úžasné fotky:) mám na tebe takový dotaz, zajímalo by mě, jestli svačíš ještě i po večeři, nebo je večeře tvoje poslední jídlo, popř. v kolik večeříš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, jak kdy :) Večeřím cca kolem 6-7 hodiny. Když mám hlad, tak si pak ještě něco dám, když ne, tak už nejím. Někdy si udělám jako 2. večeři proteinový nápoj. Mám ráda taky pufované rýžové chlebíčky s arašídovým máslem, kdy si právě třeba jenom 1 nebo 2 namažu :)

      Vymazat
  21. Musím se stydět, ale zřejmě jím děsně málo... to co ty sníš na svačinu je moje snídaně nebo večeře. Zkoušela jsem jíst víc, ale jsem pak strašně najedená, a já nemám ráda pocit, když jsem narvaná... takže třeba odpolední svačiny vynechávám úplně.
    Bohužel mě to dost mrzí, ale asi jsem si to zavinila sama, v minulosti jsem měla problémy s jídlem (klidně jen okolo 500 kcal za den) a dodnes jsem se nenaučila jíst víc než 1500, a to přitom cvičím, takže vím jak málo to je. Neříkám, že každý den, ale průměrně to tak vyjde

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje tělo to hold potřebuje a vyžaduje, když pořád někde běhám :) Určitě bys ale přidat měla. 1500 je děsně málo, to já jedla více i ve svém hubnoucím režimu. Nemusíš přidávat najednou, zkus to postupně. Tvé tělo takhle trpí a mohla by sis v budoucnu špatnou stravou způsobit nemalé potíže ;)

      Vymazat
    2. Vím o tom a snažím se na tom zapracovat, tak doufám, že to půjde

      Vymazat
  22. Tak tenhle článek jsem potřebovala. Hlavně to že na svačinu by měla být kombinace sacharidů a bílkovin. To jsem nevěděla. Od zítřka začnu praktikovat. Náhodou to tak tento týden dělám - namixuju si kiwi s proteinem. Stačí mi to, do oběda nevyhládnu. No a odpolko si dávám Hollandii s kouskem ovoce nebo jihočeský s ovocem - jahodový nebo borůvkový. A pak tak za 30 minut cvičím.
    Díky S.

    OdpovědětVymazat
  23. Zrovna dneska jsem přemýšlela, že si musím někde na netu najít inspiraci na svačinky, protože pořád baštím to samé - knackbroty se šunkou nebo sýrem a zeleninou a tvaroh na sladko s ovocem. Takže jsem hrozně moc vděčná za tenhle článek! :-) ještě by jsi mohla udělat článek o večeřích a bylo by to úplně dokonalé! :-) Takovéhle články miluju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že přišel vhod. No vidíš, večeře mě taky napadly. Tak třeba někdy :D Když už o to je zájem, proč ne :)

      Vymazat
  24. Vyborny clanok, dakujem za skvelu inspiraciu :)

    OdpovědětVymazat
  25. Teda, musím říct, že si pěkně papáš :). Těším se, až budu mít svou ideální váhu a nebudu už v redukčním režimu, že budu mít víc možností na svačiny. Zatím jsem odpoledne bez sacharidů (krom těch ovocných).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se dočkáš. Já se kdysi taky nemohla dočkat, až si toho zařadím více a ve větším množství :D Tak teď si to užívám :)

      Vymazat
  26. Moni, moc díky za tipy - přesně to jsem potřebovala :). Bohužel mám problém, že bych ty upečené buchty vždy snědla nejradši celé :D. A dnes jsem třeba k dopolední svačině měla tvaroh na sladko (jenom s trochou třtinového cukru, žloutkem a rozinkami) a moc jsem si pochutnala :). A jinak souhlasím, že článek s večeřemi by se taky šiknul - víš jak, inspirace není opravdu nikdy dost. Akorát teda já mám potom vždycky na všechno chuť hned :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se ti článek hodil :) S buchtama mívám podobný problém :D Ale paradoxně - když jsem hubla, byla to 100x horší. To jsem už vůbec nedokázala odolat a snědla jich většinou více než bych měla. Teďkom už se dokážu spokojit s množstvím, které je tak akorát a víc nepořebuji. Naopak, když sním více, tak pak cítím, že to tělu nesedlo.

      Vymazat
  27. Super článek, škoda že jsem pořád v dietním řežimu :( Nechceš postnout třeba článek o jídle při hubnutí? Kolik si ty jedla, v jakých porcích a co? I třeba před a po cvičení? Byly bysme vděční :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, asi už si to ani pořádně nepamatuju. Navíc vím, že v mém dietním režimu jsem dělala taky plno chyb, takže nechci uveřeňovat své jídelníčky a to jak jsem jedla, aby si to někdo nebral za inspiraci :) Víceméně jsem ale jedla úplně to samé co teď, jenom v menších porcích ;)

      Vymazat
  28. Moc krásně barevné, to se pak musí baštit samo :-)

    OdpovědětVymazat
  29. Úžasný článek :) Děkuji za tip

    OdpovědětVymazat
  30. Supr článek :) Klidně bych uvítala takovýhle typ článků i co se obědů a večeří týče. A ty fotky jsou prostě nejlepší, vše vypádá náramně dobře. Člověk dostane na vše hned chuť :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Moc pěkný článek.. svačíme skoro stejně. Já mám teďka v oblibě kefír s nějakým ovocem. Ať už rozmixovaný nebo zvlášť:) Ale třeba i tvaroh či jogurt s oříšky a se skořicí. A zdravé pečení? ..jo to je moje :D

    OdpovědětVymazat
  32. Super díky za tipy :)) .. a za článek o večeřích bych byla taky ráda ;) dochází mi inspirace :D

    OdpovědětVymazat
  33. Dnes se inspiruji svačinkami už potřetí. Týden totiž mám zhruba to samé - kefír s ovocem nebo tvaroh s ovocem a o ani nemluvím že ráno snídám jogurt. Ale asi si moje tělo o zakysané výrobky říká, protože jsem si to všechno prohlídla, šla do obchodu a koupila kefír a jogurt :) (Minulý týden jsem byla nemocná a brala antibiotika, možná to bude i tím) Teď ještě pořádně prohlídnu snídaně, ale zas to vidím na jogurt. Jsem nepoučitelná. Až si říkám jestli je to zdravé tolik mléčných výrobku denně:) Krávu bych si měla koupit.
    Světla

    OdpovědětVymazat
  34. Super inspirace moc děkuji za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  35. Muzu se zeptat jaky kefir pijes? Nizkotucny nebo ten klasicky s 3 (4? ted nevim presne) procenty tuku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už kefíry nepiju, ale dřív jsem brala prostě ten co byl v obchodě - tam to snad ani nebylo moc rozlišované. Ale většinou měl jen kolem 1% myslím.

      Vymazat
  36. Ahoj, jaké ty celozrnné sušenky kupuješ? Nebo pečeš? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  37. SUper článek ? A co si jedla v redukčním obobí a kolik jsi shodila popř. nakupuješ ještě někde suplementy?

    OdpovědětVymazat
  38. Suprové svačinky. Úplně se mi sbíhají sliny! Já jsem si nedávno na svačiny do práce pořídila svačinové boxy , protože mě nebaví si chodit kupovat při pauze, když mám tak málo časo, nějaké jídlo z obchodu nebo restaurace.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)