středa 26. prosince 2012

Milujte sami sebe a objevte cestu k vašim cílům

 Rok se s rokem sešel, úspěšně jsme přežili obávaný konec světa a za pár dní přivítáme rok se šťastnou třináctkou na konci - 2013. Nevím jak vy, ale já vždy číslo 13 měla ráda :) Brzy se to pravděpodobně bude všude hemžit novoročními předsevzetími a všichni budou mít  spoustu elánu do nových začátků. Já si občas taky nějaké předsevzetí dám, ale spíše pro zábavu, než že bych do toho byla nějak zapálená. Začít přeci můžeme vždy, no ne? Ne jenom 1. ledna. Konec roku je ale čas, který si přímo říká o nějaké to zrekapitulování roku předchozího a promyšlení toho, na čem bychom mohli zapracovat rok následující. K tomuhle se ještě vrátím, teď bych ale ráda přešla k hlavní část - psychika, láska, řeč těla a důležitost těchto věcí při dosahování našich cílů :)


V první řadě musím odkázat na zdroj, který mě k napsání tohoto článku inspiroval. Teoreticky jsem si všech těchto věcí vědoma a sama všem říkám, že všechno začíná v hlavě a nejdůležitější je milovat sebe sama. Prakticky mě  k napsání článků na toto téma nakopne většinou až nějaký cizí článek nebo video. Tak nějak mi pak všechno zapadne do sebe, samotnou mě to znovu nakopne a já cítím, že se s vámi o to musím podělit. Takže kdo má zájem, může zkouknout toto video (v angličtině). Kdo není zdatný v angličtině nebo by si chtěl přečíst moji převzatou verzi, může pokračovat ve čtení ;)




Milovat sebe sama...to se lehce řekne, ale pro mnohé je to prakticky nesplnitelný úkol. Sami sebe často spíše kritizujeme, a to nám na sebevědomí rozhodně nepřidá. Přitom sebeláska je to nejdůležitější, co můžete pro své zdraví udělat. Ne nadarmo se říká, že všechno začíná v hlavě - zde by se možná dalo dokonce říct - v srdci. Myslíte si, že se vaše snaha a tvrdá práce vyplatí, když tomu nebudete věřit? Když se budete neustále kritizovat, říkat si, jak vypadáte strašně, tlustě, jak jste neschopní,...těžko dosáhnete svých cílů. Základem je si věřit :)

Zkuste občas sami sebe pochválit, podívejte se do zrcadla a řekněte sami sobě, že se máte rádi. Ale musíte to myslet vážně! Když to budete často opakovat, začnete tomu věřit a nakonec se to stane realitou :) Víte, já se kdysi taky neměla ráda. Sama sobě jsem neříkala hezké věci. A upřímně můžu říct, že to bylo nejhorší období v mém dosavadním životě a nic se mi tehdy nedařilo. Ale ono opravdu stojí za to otevřít oči a dívat se na svět jinak. A někdy je opravdu hodně těžké brát věci optimisticky. Možná si říkáte, že teď motám sebelásku a optimismus dohromady, ale ono to spolu tak nějak souvisí. Dokud jsem se neměla ráda, na všem jsem viděla jen to nejhorší...



Tak nějak jsem už nakousla ten optimismus a hodlám v něm ještě pokračovat. Budu se opakovat, ale vše začíná v hlavě. Na co myslíte, ovlivní to, jak se cítíte. Vaše pocity ovlivňují vaše jednání a to ovlivňuje co? Vaše výsledky! Vidíte, jak to na sebe hezky navazuje? :) Z toho tedy jasně vyplývá, že bychom se neměli nechat pohlcovat negativními myšlenkami. Přemýšlejte, jestli vaše myšlenky vedou k tomu, abyste dosáhli svých cílů. Soustřeďte se na to, o čem, a jakým způsobem, přemýšlíte. Nemá smysl si dávat cíle, pokud sami nevěříte, že je zvládnete splnit...

Přeneste pozitivní přístup a postoj také do vašeho těla. Určitě se budete cítit lépe a sebevědoměji, pokud budete stát hezky vzpřímeně. Z člověka, který je shrbený, kouká do země a něco potichu mumlá, sebevědomí moc nevyřazuje. I postoj vaše těla ovlivňuje to, jak se cítíte -> jak jednáte -> jakých výsledků dosáhnete. Zkuste se vžít do situace, jako byste už svých cílů dosáhli.  Chovejte se, jako byste už tam byli. Ve výše zmíněném videu je hezky řečeno: "Fake it until you make it." Tedy něco jako "Předstírejte to, dokud toho nedosáhnete."

Možná vám tyhle záležitosti připadají zbytečné, nedůležité, směšné... Ale věřte, záleží na nich mnohem víc, než byste si mysleli ;) Ráda bych ještě napsala něco k tomu, co řeší Yuri v závěru videa - tedy předsevzetí do nového roku 2013 a relaxace před spaním. Nechám si to ale do některého z příštích příspěvků, který můžete určitě čekat někdy do konce prosince ;)

Pro dnešek se loučím a přeji vám hezký 2. svátek vánoční ;)


...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

24 komentářů :

  1. Krásný článek..naprosto souhlasím!:) a také přeji krásný 2.svátek vánoční :))

    OdpovědětVymazat
  2. 2013 - magické! a i já mám třináctku ráda :)
    dosahování cílů mám celoročně, ne jen 1. ledna :) takže si žádné předsevzetí nedám
    ráda budu pokračovat ve čtení a přečtu si tvou verzi :)
    "všechno začíná v hlavě" to mě děsí, ale je to tak
    jakmile jsem nějakým způsobem nespokojená, nemůžu být happy
    na článek o relaxaci před spaním jsem zvědavá :)
    hezký 2. svátek vánoční i tobě!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, musím ti moc poděkovat za toto video, celé jsem si to poslechla, jsou tam moc pěkné a zajímavé názory! To je přesně to, co jsem teď během toho všeho volna, jídla a oslav potřebovala, udat nějaký směr do budoucnosti.

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek! :) Úplně jsem se při něm uklidňovala a říkala si, že se přece jen mám ráda, ikdyž ne tolik jak bych si zasloužila. Zapracuju na tom :)

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní článek! Musim říct, že mě opravdu donutil se nad sebou zamyslet. Díky :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju ti za tenhle článek, docela jsem ho potřebovala. Ve všem s tebou a s tím pánem naprosto souhlasím, ale není to tak lehké. Zrovna čtu knihu Bez hranic od Jillian a začínám cítit, že si všechno tohle začínám více uvědomovat a brát jako dost důležitou věc.
    Své cíle mám, věřím v ně po většinu času, ale jakmile příjde jen menší zaváhání, zvrat, neklid, tak mi příjde, jako by se mi moje snění zbortilo a že je na nic. Jsou to ale jenom prkotiny, ze kterých se hnedka oklepu a pokračuji dál. Ale říkám si - mám to tedy vůbec zapotřebí, když jsem z toho pak akorát smutná? No nestojí, ale jak píšeš, všechno začíná v hlavě (za všechno si můžu já sama) a už v hlavě bych to měla korigovat. Snažím se o to, je to už lepší, ale sem tam se mi to stane a já se cítím nepoužitelná, hlouhá, ošklivá, na nic..
    Proti tomuhle bojuju a stále bojovat budu, protože já ve své cíle (které reálné jsou) věřím, věřím, že budu trošku spokojenější.

    Těším se na další články, tobě přeji pěkný zbytek svátků a taky to, ať jsi pořád tak úžasně naladěná, pozitivní a milá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka Bez Hranic by měla být Biblí pro člověka :)) nemám ji přečtenou celou, ale je to úžasná kniha, skvěle napsaná... a člověk po jejím čtení věří, že je schopen mnohého :))

      Vymazat
    2. Naprostá pravda! ale cítím, že je spíš pro lidi, co už něco pořádného zažili, než pro 16letou holku, jako jsem já. Ale i tak se mi líbí...

      Vymazat
  7. Pravdivé. Já se tedy snažím být pozitivní neustále..a předsevzetí letos nebudou..mám stále stejné cíle...a ty měnit nebudu..stojím si za tím co si přeji už dlouho..zatím jsem přečetla jen tvůj překlad..ale až bude čas, tak poslechnu i video... teď běžím slavit ..:)

    OdpovědětVymazat
  8. Nemám ráda novoroční předsevzetí ;-) Už kvůli tomu, že se min po dobu ledna, max ale do půlky února rapidně zvedne počet návštěvníků ve fitku a člověk těžko hledá volný stroj (a mnohdy na něm sedí vystajlovaná kráska ve značkovém oblečení, jejíž jedinou snahou je se moc nezpotit - ok, přeháním to, ale fakt takové potkávám ;-) )

    Už dva roky mám své cíle stejné - chodit rovně, nevztekat se pro hloupost druhých (což jde někdy fakt těžko), pečovat o svůj zevnějšek (ale na kosmetiku si moc nepotrpím - použím jen krém/olej na tělo, když si vzpomenu, a lepší kartáč na vlasy) a hlavně o vnitřek. Jo a naučila jsem se být trochu sobec - proč se rozkrájet pro ostatní, když na péči o sebe sama pak čas nevybyl? Takhle si dávám každý den hodinku, kterou mám sama pro sebe (popř. s mamkou či přítelem) a je mi jedno, že na mě čeká úklid pokoje, umytí nádobí atd.

    Jo a už nějaký čas si při pohledu do zrcadla říkám - "Dneska máš krásný vlasy" nebo "Tahle řasenka ti sluší" a neřeším, že mám povislou kůži a je mi báječně ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, máš recht. Taky nesnáším, jak jsou ty fitka v lednu narvaná a člověk nemá ten svůj klid a prostor na cvičení :D

      Vymazat
  9. "Z člověka, který je shrbený, kouká do země a něco potichu mumlá, sebevědomí moc nevyřazuje." Úplně se v tom vidím :D, ale aspoň pozitivní jsem, když nemoc sebevědomá. :D Trochu povzbuzení jsem zrovna potřebovala a naučit se líbit se sama sobě bude moje první předsevzetí v životě asi. :) Milý to článek...

    OdpovědětVymazat
  10. hezky jsi to napsala Moni. Tohle jsou články a slova, která de facto každej ví, ale potřebuje je číst pořád dokola, aby si to neustále uvědomoval, že jakmile je to v hlavě, všechno jde mnohem snáz. Jak jsi psala u mne v komentáři, teď už si nějak svoje další cíle ohledně tuku dokážu reálně představit a vím, že to půjde, protože jsem se naučila používat onu pozitivní mysl, jelikož tam to všechno začíná. Na začátku má člověk obavy ve všem, ale postupně si opravdu uvědomí, že má ke všem cílům blíž, když věří a pak je ta odhodlanost prostě k nezastavení :)) Jak jsem psala, dala jsem si cíl s tím tukem a jsem už jen z té myšlenky uplně nadopovaná :D Takže jsem ráda, že do toho jdeme spolu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, tohle bychom si měli připomínat pořád :) Taky jsem ráda, že do toho jdeme spolu a že jsme tím stejně nadopované :D

      Vymazat
  11. hezky napsáno, a můžu jen a jen souhlasit:)

    OdpovědětVymazat
  12. Krásnej článek:))

    OdpovědětVymazat
  13. Bezva článek. Víc takových :)))
    Knížku Bez hranic jsem četla, ale mě teda neuchvátila. Naopak, byla jsem z ní zklamaná. Moc pěkná knížka o sebelásce a všemu co potřebujete ke štěstí je Najděte si svého marťana od Marka Hermana http://www.martinus.cz/?uItem=104240. Doporučuji. Knížka nejenom že poradí, ale i pohladí duši.
    Teˇčtu Čtyři dohody od Ruize a taky to vypadá zajímavě, ale marťan vede:)))

    OdpovědětVymazat
  14. Super článok. Sama sa tým riadím a radím to kamarátkam, ale majú s tým obrovské problémy. Pritom je to tak super. :)

    OdpovědětVymazat
  15. cílem mého nového roku bude, začít mít ráda sama sebe se vším všudy, tak jak jsem, mít ráda všechny kolem, stále se usmívat, myslet pozitivně. ne že bych neměla lidi kolem sebe ráda, dokonce se i dokážu v jednom kuse usmívat, ale uvnitř jsem úplně jiná, jsem citlivá, stydlivá, nesvá, nesebevědomá. navenek možná sebevědomě působím, ale v hloubi duše je vše jinak. a jelikož nemám ráda sama sebe, nedokážu přijmout ani to, že by mě mohl mít někdo rád, že bych se mu líbila taková, jaká jsem ... a to je docela problém. rozhodně s tím chci ale něco začít dělat!

    OdpovědětVymazat
  16. Tento článok je jedným slovom skvelý!

    OdpovědětVymazat
  17. Krásně jsi to celé napsala. Je důležité, aby jsme se sebou byli spokojení, měli sami sebe rádi, vždyť sami se sebou budeme muset žít celej život!! :DD Fakt, moc inspirativní článek :) Ještě jsem si ti ale chtěla postěžovat, že mi nedodali ten Dip station, jak jsem ti psala, že jsem si ho objednala :D :(( Prej ho už mají vyprodaný. No nic, asi se budu přitahovat o zábradlí :DDD já si poradím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda. A tak můžeš zkusti objednat odjinud. Nebo zkus ten equilizer (či jak se to píše), to je podobné a taky to tam používali myslím :D

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)