pátek 21. prosince 2012

Moje cesta ke "clean eating"

Jsou lidé, kteří se rozhodnou změnit svůj životní styl a udělají tak ze dne na den. Prostě najednou úplně změní své stravovací návyky a nedělá jim to žádný problém. Vynechají úplně všechno špatné a začnou žít úplně jinak. Šťastní to lidé :) Já jsem spíše a na opačné straně - můj přechod na zdravé stravování byl poměrně dlouhý a pořád jsou věci, na kterých pracuji. V poslední době si ale začínám všímat toho, že těch oblastí, které potřebovaly dopilovat, je čím dál tím méně.


Nejlepší na tom všem je to, že je to úplně přirozený přechod. Jakoby se moje tělo naladilo na zdravou vlnu a některé méně zdravé potraviny, které jsem si ještě před pár měsíci dopřávala, už ani nechce. Jednoduše už cítím, že to nepotřebuji, spíše ani nechci, jíst. 

A co jsem si ještě nedávno dopřávala, ačkoliv jsem věděla, že to není nej? Tak například tavené sýry - ano, já vím, Havlíček a Cajthamlová by mi dali :D Když oni mi připadali ideální třeba na sýrovou omáčku nebo do rizota... Teď jsem je nahradila sýry typu lučina nebo žervé. 100% lepší volba a taveňáky mi vůbec nechybí! Už na ně ani nemám chuť :) A díky této změně jsem se alespoň nemusela stydět při sledování nejnovějšího dílu pekla na talíři.

Další dobrotou, kterou jsem jedla ve velkém, byly fazole v nejrůznějších chilli nebo rajčatových omáčkách. No taky žádný zázrak, když se podíváte na složení. Teď už jedině fazole samotné :) Stydět bych se mohla i za zahušťované, cukrem nacpané mléčné rýže od mullera. Můj oblíbený dezert před pár měsíci. Teď už mě nelákají, ani když jsou ve slevě :D To si radši vezmu další krabičku 250g tvarohu :)

Mléčné rýže jsou jedna věc, ale co takové instatní pudinkové prášky nebo dokonce kupované hotové pudinky? Zas samý cukr a škrob. Naštěstí už ani tohle mé tělo nevyžaduje. A když už jsme u toho cukru - mé kdysi oblíbené Corny tyčinky? Teď už mi přijde škoda za ně utrácet, když si můžu doma upéct kvalitnější. 

A na závěr ještě stará známá záležitost, pečivo. Na bílé rohlíky jsem zanevřela už dávno, ale nějaké obarvované kaiserky jsem si kupovala celkem často. Teď jsem se ale přistihla, že kupuji už pouze opravdu celozrnné, semínkové chleby (v takových těch vakuových obalech).


Tímhle vším chci pouze poukázat na to, že nemusíte jíst hned 100% zdravě. Vše se dá pilovat v průběhu, ono si pak tělo samo začne říkat o ty správné potraviny :) I já mám pořád nějaké rezervy, ale zároveň mám tak nějak pocit, že se konečně začínám přibližovat k tomu, co je na zahraničních webech označováno jako clean eating: tudíž hlavně čerstvé poraviny a maximální omezení těch průmyslově, chemicky, zpracovaných. 

Co nezměním je asi to, že jsem byla, jsem a vždycky budu, sladkožrout :D Ale mé sladké chutě se mi celkem daří uspokojovat sladkými snídaněmi a svačinami. Na nějaké další hřešení už většinou ani chuť nemám. Jedinou výjimkou, kdy bych sladké mohla jíst na kila (a hlavně to nezdravé), jsou chvíle, kdy je mi psychicky špatně (starý znamý emociální hlad) a v období PMS (nestačila jsem se minulý měsíc divit, že jsem spořádala celou oříškovou Milku , kolem které jsem do té doby chodila skoro bez povšimnutí).



Principy "clean eating"
(tento obrázek jsem našla nedávno na thumblru - popisuje principy již zmiňovaného "clean eating")
  • jezte 5-6 menších porcí denně
  • jezte každé 2-3 hodiny
  • kombinujte bílkoviny a komplexní sacharidy v každém jídle
  • pijte minimálně 2l čisté vody denně
  • nikdy nevynechávejte jídlo, hlavně ne snídani!
  • mějte vždy s sebou dostatek jídla 
  • vyhněte se průmyslově zpracovaným, rafinovaným potravinám, zejména bílé mouce a cukru
  • vyhýbejte se všem nasyceným a trans-mastným tukům
  • vyhýbejte se cukrem naplněným colám a limonádám
  • konzumujte adekvátní množství zdravých tuků každý den
  • vyhněte se alkoholu - další forma cukru pro vaše tělo
  • vyhněte se všem kalorickým potravinám, které namají pro vaše tělo žádnou nutriční hodnotu (obsahují teda tzv. prázdné kalorie)
  • dbejte na příjem čerstvé zeleniny a ovoce, které obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a enzymů 
  • držte se vhodných velikostí porcí

Celou dobu tu píšu o clean eating, ale ono to vlastně není nic jiného, než v češtině řečeno zdravý životní styl. Načasování tohoto tématu možná není nejvhodnější - vsadím se, že ve vašich domech už se pomalu začínají prohýbat stoly pod tíhou toho všeho jídla, co se chystá na Vánoce. Ale na druhou stranu, možná právě teď bychom si tyto principy měli připomínat :)

Nemyslím tím samozřejmě to, že byste si o Vánocích neměli dopřát a držet se zásad zdravého stravování. To by byl hřích a já sama bych hnala toho, kdo by mi tohle nařizoval :D Ale stále platí to moje oblíbené všeho s mírou :) Nezapomínejte, co všechno už jste pro své tělo udělali a netrapte ho týdenním přejídáním - věřím, že toto se ale nestane :)

 Zároveň se ale nebojte si dopřát. Pokud se převážně stravujete zdravě a cvičíte, cukroví, bramborový salát ani ten smažený kapr vám neuškodí. Možná se budete pár dní cítit trochu otekle, ale to je úplně normální. Vaše tělo se pak brzy vrátí do původního stavu ;)

Ale hlavně - proboha - nekazte si svátky a nelezte na váhu!! Když už ty čísla musíte tolik kontrolovat, tak si to radši nechte na období někdy (nejlépe hodně dlouho) po Vánocích ;)

Tímto ukončuji můj dnešní román a vám přeji hezký předvánoční víkend :)


...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

30 komentářů :

  1. krásně napsáno :) taky jím celkem "clean", ale nijak to nehrotím, kousek čokolády si klidně dám, stejně tak jako svařák v tomhle předvánočním období:) hlavní je taky dostatek pohybu, a potom malá sladkost neuškodí:)
    a na toho mastného smaženého kapra se taaaak těším! jak celý rok smažené nejím a ani mě neláká, tak u kapra je to naopak a nemůžu se dočkat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, nic se nemá přehánět, já si taky s klidem něco dopřeju. Jenom už na to nemám takové chutě jako dříve :)

      A smažené teda taky nejím, jak je rok dlouhý. A ani nevím, jestli na toho smaženého kapra mám vůbec chuť. Uvidíme v pondělí no :D

      Vymazat
  2. tavené sýry a věci od mullera :D hh, taky už to u mě v jídelníčku neuvidíš a se sladkým to mám stejně - stačí mi snídaně a svačinky :)
    všechny principy dá se říct splňuji,to mám radost:)
    stoly se probíhat sice už začínají,ale nějak mě to netankuje :D letošní Vánoce si hodlám užít i bez tun nezdravého jídla :)
    román za jedna! a hezký víkend přejeme i my tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme krabice plné cukroví, ale letos mě to taky nějak "netankuje". Uvidíme, jak dlouho m ito vydrží :D

      Vymazat
  3. Mám to asi stejně :) Pečivo i chléb, musli a "sladkosti" jako musli tyčinky si peču doma. Mléčná rýže mi nikdy moc nechutnala protože byla na mě příšerně sladká. Pudink mám ráda pořád ale kupuju si ten prémiový od dr.oetkera a nepřijde mi to jako takové zlo jako třeba cremé olé, ty hotové kupované jsem snad nikdy neměla ani :D
    Taveňáky jsem nejedla už někdy od základky...
    Takže by se dalo říct že víceméně dodržuju clean eating už tak druhým rokem. Ono čím míň ty věci jíš tím menší na ně máš chuť. Ale samozřejmě je zdravé si čas od času dát něco co není vyloženě "clean" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, takový "cheat" day je přímo často doporučován :)

      Vymazat
  4. Supr, zrovna řeším svůj bod v notesu ohledně článku Clean eating :D Nevěděla jsem, jak to napsat a přitom jsem to chtěla napsat :D Asi si ještě dám pauzu než se na to vzmůžu :D Když jsem projížděla BodyRock skrz na skrz den po dni, všimla jsem si, že ZUzka Light je docela velká propagátorka tohoto stravování ... Musím toho ještě hodně pročíst :)))

    Pěkný článek z tvého pohledu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Zuzka to propaguje hodně. Už se těším na článek ztvého pohledu :)

      A problémy s tím, že chci něco napsat, ale nevím jak, mívám taky :D Většinou prostě začnu, nechám tomu volný průběh a něco z toho vznikne :D

      Vymazat
  5. Ahoji, nemyslela si Cajthmalová? :D ;) Samozřejmi si to ale napsala hezky a souhlasím s tebou :)

    OdpovědětVymazat
  6. No jasně, já věděla, že mi tam něco nesedí, že to mám asi blbě :D Ale díky, opravím to :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkný článek :) To jsme na tom podobně, já jsem taky sladkožrout :) Miluju sladké :) Řeším to tak, že jsem omezila cukr ve všem možným (např. kupuju pouze bílé neochucené jogurty, kefíry, tvarohy, nejím už žádné sladké musli - do všeho přidávám jen ovoce.
    Ale zato si pak občas nějaký zákuseček dám :) Např. o víkendu jsem si dávala teď cheesecake a cupcake.. pak jsem zas byla s holkama na makrónkách atd:)

    A co se týče lučiny a žervé - byla jsem sama překvapená, jak moc tuků v nich je. Tak se jím snažím vyhýbat. (na pečivo si nic nemažu, jím ho pouze se šunkou nebo sýrem, případně s tvarohem) Ale chápu, že je to pořád lepší varianta, než tavené sýry :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky kupuji vše neochucené a i ten dezert si někdy dopřeju :) A lučinu a žervé - já je dávám hlavně do obědů. Řekla bych jako takovou náhradu smetany, když potřebuji něco "spojit". Nemám ráda, když je oběd "suchý", ale omáčky taky nedělám. A tohle je pro mě ideální varianta :) Většinou smíchám nějakou přílohu + zeleninu + maso + lučinu :)

      Vymazat
    2. Já aby nebylo jídlo suché, tak většinou orestuju na oleji cibulku.. a pak tam přidám maso a do toho třeba rajčata a zeleninu a docela to pustí šťávu :) I když to mám zas na tom oleji, no..

      Vymazat
  8. byl by nějaký recept na zdravější bramborový salát? kde kupuješ salám do brambor.salátu? kde, a jaký? nebo jaký by si doporučila, děkuji .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravější bramborový salát ani nedělávám, na Vánoce si vždy dávám klasiku :) Ale pokud bys chtěla zdravější, tak vynech majonézu nebo dej místo ní jogurt ;)

      A salám, ten teda do salátu nedávám a nikdy bych ho tam nedala. Alespoň v naše receptu tedy není :)

      Vymazat
    2. Zkus dát místo masa jedno nastrouhané jabko, to přidává naše rodina již desetiletí, maso tam taky nemáme, ale bez domácí majolky od mámy, nevím to bych ho asi vynechala úplně. Třeba to tak hrozné není, ale můj hřích jsou brambory ve velkém množství a majolky, no bojuju s tím jak umím, ale asi se toho neumím vzdát.

      Vymazat
  9. Sladký taky zbožňuji a myslím, že mě od něj neodradí ani to složení. Prostě si ho nějak nedokážu odepřít. Dneska jsem to teda docela přepískla, necvičila jsem už týden kvůli času a ještě jsem se dnes docela přejedla blbostmi. Ale co.. zítra to zas bude "clean" a sem tam nějakej cukr v cukroví, no což, jsme mladé, omezovat se nemáme proč. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, však to zase srovnáš. Mě od některých věcí taky neodradí ani složení, když na ně mám fakt chuť :D Ale jinak se víceméně držím a vyhledávám spíše ty zdravější alternativy :)

      Vymazat
  10. Já jsem taky k tomuto 'stylu' jezení přicházela vcelku pozvolna. Ale ty moje libůstky jako párky v rohlíku před půlnocí a balíček chipsů na posezení jsem vyřadila hned :D Teďka se lehce dotýkám paleo stravy. Tedy co nejvíce energie přijímat z tuků a bílkovin, a zatím mi to vyhovuje nejvíc a taky jsou vidět výsledky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? No zní to dobře, a ty tvoje recepty vypadají fantasticky! Já si jenom nějak nedokážu představit život bez sahcaridů. Když je trošku omezím, mám vždycky hned hlad. A navíc, ořechy jsou děsně drashé a právě těch je tam tuším celkem dost :D

      Vymazat
    2. Dneska se pokusím dokončit ten článek o paleo, tak se tam snad vše dozvíš :). To s tím hladem tak není, ale hold musíš navýšit ty tuky, které mají ve skutečnosti daleko větší sytící schopnost než sacharidy, fakt :)

      Vymazat
    3. O paleo jsem si přečetla dost a nakonec jsem tuhle stravu jako jediný styl zavrhla. Ano, některé recepty praktikuji, ale žít jen na paleu. Ne, nechci si oddělat ledviny. Sacharidy mají v racionálním jídelníčku tvořit 55-60% denního příjmu energie, navíc po nic nejlépe a trvaleji rostou svaly.

      Chápu, že někomu to vyhovovat může, ale po anorexii se radši držím racionálna, než zkoušet něco nového, vlastně mi to bylo i zakázané doktorkou, protože pak bych se z problémů s jídlem nemusela nikdy dostat a mohla bych sklouznout k ortorexii.
      (ač teda zastánci tvrdí, že paleo je racionálnější než dnešní strava a porovnávají, že tehdejší lidé neměli rakovinu, osteoporózu, .... Jak to sakra vědí? ;-) Z doby, z které se paleostrava "bere" nemáme takřka žádné poznatky a navíc - ti lidé se dožívali max 30 let )

      Vymazat
    4. Taky bych na tento styl nepřešla úplně. Ale nějaké ty recepty se mi líbí :) Je to zajímavý směr, hodně lidí i v oboru fitness ho praktikuje (aspoň co sleduju ty zahraniční).

      Vymazat
  11. Já bych jenom jednu poznámku ke kupovaným instantním pudinkům:-) Víte, jak se dělá pudink domácí? Vaříte mlíko a po chvíli do něj zamícháte CUKR a ŠKROB:-)) Jinak já se tímhle způsobem stravuju celkem přirozeně, aniž bych se k tomu nějak rozhodla. Když čtu články o zdravé výživě, vždycky si vzpomenu na babičku, kterak smutně sedí před sáčkem celozrnné rýže a tvrdí, že "jí to sice nechutná, že když ono je to zdravý". Já si teda tu rýži od Muellera klidně hrdě dám:-)Bětka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betko,
      omyl puding domaci se dela ze zloutku a mleka.

      Jinak ke clean-vzala jsi to dost hopem a rict, ze je to vlastne to stejne co zdravy zivotni styl je dost zavadeji ci protoze si pod tim predstavuje kazdy neco jineho. Nechapu i ty zasady, jsou napsane dost blbe. Resp. hodne vseobecne.

      Cely clean jidelnicek by mel byt ze zakladnich potravin a zakladnich prvku, jako ovoce, zelenina, maso, semena, lusteniny, koreni, tuky a z tech nadale vytvaris uz samotna jidla.Obecne je principze jakekoliv kupovane jidlo-cimvice slozek, tim horsi a min clean. Vse by se melo doma vyrabet a z kvalitnich, bio surovin-i maso by melo byt"grass fed". Vyloucena jsou umela sladidla a jine chemky, vcetne temer vsech ecek a umele vyrobenych prichut( aroma v caji). CLEAN je clean proto, ze to ma byt ciste jidlo. A taky se ma jist sezonne...Trochu me pobavila Lolo (v diskusi na fcb), ktera ji kureci prsa, ta jsou nadopovana antibiotiky a uz vubec ne clean.

      Ale ja nechci nikomu rikat co ma delat, nebo kritizovat, jen nechci at mas nepresne informace. Hodne dobra stranka je http://www.marksdailyapple.com/ kde jsou nejnovejsi vyzkumy apoznatky, primal blueprint je taky bozi, sice to neni celan ale paleo, ale cloveku to hodne otevre oci...jeste znam jednu stranku, kde pise primo biolozka odborne clanky o pusobeni jidla a vyvraci ruzne myty atp., ale nemohu si vzpomenout, kazdopadne je to kamoska od toho Marka a nekde na tom webu ten odkaz je.

      Vymazat
    2. Prosím tě, máš recept na domácí pudink bez škrobu?? Hledala jsem v babičtině starých receptech a i ona tam má cca 30g kukuřičného škrobu na 1/2 litr mléka. A to je recept starý cca 50-60 let.

      Vymazat
    3. No hopem, asi trochu jo. Máš pravdu v tom, co jsi o clean napsala. Já jsem spíše chtěla poukázat na to, jak se třeba i u mě mení postupně stravovací návyky :)

      Vymazat
    4. Já čerpám recepty odsud: http://conovehonakopci.cz/?p=885 , ale pokud někdo dělá pudink jinak, ráda se poučím:-) A i kdyby, co je na škrobu tak špatného? Internet tvrdí, že maizena se skládá z kukuřice, tečka:-) S nechemickým jídlem naprosto souhlasím, jenom si myslím, že se jídlo obecně v dnešní době moc řeší. Když mám na něco chuť, tak si to prostě dám:-) B.

      Vymazat
  12. Mě taky dost trvá než přejdu ke zdravému životnímu stylu úplně, ale zase si říkám, že ta cesta bude sice delší, ale za to lepší :-). Máš moc hezký blog, já mám teď založený nový, ale pokud budeš chtít, mrkni ke mě :) Íva.

    OdpovědětVymazat
  13. Já myslím, že ty tyčinky nejsou tak strašné, já je jím docela často a jsou mi docela dobrou rychlou svačinou, když nemám, co bych si s sebou někam vzala (navíc třeba ty modré z lidlu mají docela dobré složení, a pak také kupuji "swisi" nebo jak se jmenuje a ta nemá žádné přidávané cukry. Navíc v tom množství mezi 25-35 g je lepší, když si dáš něco, v čem je trochu sirupu a podobně, než když si dáš nějakou domácí bez cukrů a podobně( (samozřejmě nemluvím o tobě, nevím, jaké děláš a podobně :)). Já jsem svým hubnutím zašla hoodně daleko a teď se naopak snažím učit jíst i věci, které jsem celého třičtvrtě roku nestrčila do pusy. Takže ráno třeba jeden kus cukroví, čtvereček čokolády a podobně....doufám, že nepřiberu, ale také doufám, že zase ještě víc nezhubnu. :/ :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)