pondělí 10. prosince 2012

Zázvorový čaj = nejlepší lék na zimní neduhy

 Zázvorový čaj se mi osvědčil jako ten úplně nejlepší lék na jakékoliv nachlazení. Jakmile se u mě začínají projevovat příznaky nějaké nemoci (a že nemocná nebývám často), běžím okamžitě pro zázvor. Což se mi přihodilo koncem minulého týdne. No a jako bych to neříkala, stačil sobotní litr zázvorového čaje a v krku už mě nebolí :)
 

Na mysli samozřejmě nemám žádný čaj z pytlíku. Hezky poctivě si ten zázvor nastrouhejte! A by to nebyla "nuda" jenom o zázvoru, přidávám ještě další přísady :) Recept na tento čaj jsem objevila někdy loni nebo možná předloni, když jsem zázvor zkoušela poprvé. A všechno to koření navíc ho opravdu skvěle dochutí a ani nepotřebujete čajový pytlík plný smetí :D
 
Suroviny na naši zázračnou medicínu:
čerstvý zázvor, nové koření, hřebíček, skořice, citrón, med

Kousek zázvoru nastrouhejte, hřebíčku a nového koření stačí taky pár kousků
(asi 4 od každého). Skořice alespoň lžička, citrón a med dle chuti :)
 
 

Vše dát dejte do konvice a zalijte 1litrem vody. Nechte chvíli vyluhovat
a pak nalévejte přes sítko :)
 
 
Med dávám podle chuti, někdy se bez něj obejdu úplně. Jinak si čaj vždy přelívám přes sítko přímo do hrníčku. Pozor ale na zázvor, ať to s ním nepřeženete. K sehnání je i sušený, ale s tím to není ono. A malé + navíc: zázvor patří mezi termogenní potraviny a podporuje tak naše spalování :)


 
...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

34 komentářů :

  1. Zázvorový čaj piju už několik let v létě i zimě. Jsem na něj závislá..ale ten hřebíček a nové koření tam tedy nedávám..ale určitě vyzkouším..:)

    OdpovědětVymazat
  2. Zázvorový čaj mám hrozně ráda. Nejenže dobře chutná, ale hlavně zahřeje, což je pro mě důležitý faktor, neboť jsem šílená zmrzlina. Také dost trpím na celoročně studené ruce a nohy, v zimě je to obzvlášt nepříjemné, a zázvor je moje záchrana.
    Dělám si ho vždycky s medem a citronem, ale tvůj recept ještě dneska vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, zmrzlina jsem taky :D Na to je ten čaj ideální, když člověk přijde zmrzlý někde z venku :)

      Vymazat
  3. Konečně někdo kdo ho strouhá:-)) A já ještě vařím, prý to zesiluje účinky (podle číňanů). Akorát ho nepiju při příznacích nemoci, ale neustále celou zimu:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Tak to ho někdy taky zkusím i povařit :) Taky ho piju přes zimu často, preventivně :D

      Vymazat
  4. takhle mi ho kdysi dávno dělala mamka, když jsem byla nemocná :) akorát to s tím zázvorem trošku přehnala...ale účel to splnilo, bacily to vypálilo:D

    OdpovědětVymazat
  5. Zázvorový čaj je nejlepší životabudič, jaký znám! Kam se hrabe kafe, zázvor pořádně nakopne a k tomu je zdravý a moc dobrý (když se to nepřežene, to pak není vůbec pěkné :D). Taky ho takhle dělám, akorát mě nikdy nenapadlo to nové koření, ale když to teď vidím, tak mi tam skvěle pasuje :))

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle je snad ten nejlepší čaj na svět, miluju ho! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. zázvor miluji ve všem... Takže čajda musí být super! :)))

    OdpovědětVymazat
  8. Čaj určitě vyzkouším :) Jednou jsem měla samotný zázvor a byla to fakt síla. Ale tenhle recept vypadá zajímavě.
    Chtěla jsem se zeptat - když jsi tak často nemocná (jak píšeš), jestli a na jak dlouho třeba vynecháváš cvičení?

    Eliss

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psala jsem právě, že NEBÝVÁM nemocná. Což je fakt. Maximálně nějaké to nachlazení přes zimu, které většinou zaženu tím čajem. Takže ynechávání cvičení jsem skoro nikdy ještě řešit nemusela ;) Maximálně si odpočinu den, dva, když mi není nejlíp a nějaká větší nemoc už mě dlouho nezkolila (musím zaklepat teda!)

      Vymazat
  9. zázvorový čaj není dvakrát můj oblíbenec, ale když přijde nachlazení, věřím, že je to to nejlepší, co si můžeme dát! :)
    jelikož vím, že už dlouhou dobu hodně cvičíš a ve cvičení a hubnutí vůbec se orientuješ a víc jak to funguje, jak tělo na co reaguje, chtěla bych tě poprosit o radu. jak jsem psala už dneska u sebe v článku, je tomu 3 týdny, co jsem začala jíst normálně, v rámci možností zdravě a začala jsem cvičit Body Revolution. v prvním týdnu mi moje váha klesla o 1,5 kg, jenže teď to leze zase zpátky ... bojím se, že na konci Body Revolution moje váha bude ještě vyšší, než na začátku :( chtěla bych zhubnout 10 kilo, a ne přibrat .. vím, že to je třeba svalová hmota, proto roste váha .. ale ... víš jak, není mi z toho nejlíp když to vidím. poradila bys mi, anebo mi k tomu něco pověděla, pls? díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nekoukej na váhu! Zrovna o tom psala i Nikki na jejím blogu mojetelo.blogspot.com, doporučuji přečíst, protože to je naprosto vystihující a napsala bych to úplně stejně! Hlavně nestresuj. Já už jsem přibrala skoro na váhu, ze které jsem hubla a neřeším to, protože vím, že vypadám a cítím se dobře. To je důležité. Ne čísla na váze. Radši na ni ani nelez ;) Neříkej si, že chceš/musíš zhubnout X kilo. Dej si za cíl cítit se dobře, vlézt do oblečení o nějakou tu velikost menší, mít dostatek energie... Vážně, dokud jsem řešila váhu a čísla, tak jsem se necítila tak skvěle, jako se cítím teď. I to hubnutí pak jde mnohem lépe ;)

      Vymazat
    2. OK, dobře :) zaměřím se na cvičení a jídelníček a vyprdnu se na čísla ... :) snad se z toho úplně nezblázním :)

      Vymazat
  10. Ahoj, vidíš, musím si kúpiť zázvor na to moje nachladnutie :) Myslíš, že sa tým zaliatím vriacou vodou nezničia všetky vitamíny? Ja to robím tak, že si uvarím nejaký ovocný čaj a keď je mierne vychladnutý, dám tam zázvor a citrón.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevím, snad ne :) Já ale nikdy úplně vařící vodou stejně nezalévám ;) No popřípadě se dá čerstvý zázvor použít třeba i do salátů nebo tak :)

      Vymazat
    2. Ta vařící voda je potřeba na extrakci těch účinných látek, nejsou to vitaminy, ale většinou se jedná o heterocyklické organické látky, jinak ven nedostaneš ... To máš jak kafe - kofein se z něj uvolní jenom horkou vodou, kdyby jsi ho zalila jen teplou tak by to nemělo absolutně žádný povzbudivý účinek. A jinak pojem termogenní potravina - je to jen výmysl. Nic takového neexistuje, šlo by to snad proti většině biochemickým zákonům. Mějte se pěkně a omluvte mé "chytračení".

      Vymazat
  11. Skvely napad, vcera jsem ho zkousela a byl vyborny !! Vubec jsem netusila, ze nove koreni lze pridat i do zazvoroveho caje :)

    OdpovědětVymazat
  12. Díky, tenhle čajík si určitě uvařím, někde jsem četla, že zázvor působí velmi dobře i na lymfatický systém.

    OdpovědětVymazat
  13. Super nápad, čaje mám moc ráda, hlavne ted v zime, ale furt dokola jedu ty svoje ovocnè, tak by bylo fajn vyzkoušet něco nového ;) A chtěla jsem se zeptat, vím, že jsi tady někde měla článek o pomuckach z bodyrocku. Já jsem si ted z netu objednala ten dip bar station a kettlebell, a chtěla bych sehnat i ten sandbag a ten velkej mekkej medicimbal (uggibal). Ale obe věci maji jen v jednom českým eshopu, a to hrozne předražený (3000 Kč za sandbag a 2000 za medicimbal?? :D) Nemáš nejakej tip, kde bych to mohla sehnat? Asi by bylo lepší to spis doma vyrobit, co? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my sme si s pritelem nechali sandbag usit u svadleny(pokud zvladnes sama tim lip)vysel nas na 600kc(350kc byla prace zbytek je material-latka,zip.popruhy) bez naplne(nacpali sme ho pytlikama soli z lidlu kg-3,30kc:D) a musim rict ze je uplne paradni temer identickej s predrazenym originalem. uz z principu bych za "pytel pisku" 3tisice nedala:D effi
      jinak co sem koukala lidi koupej i nakou trosku tvarem podobnou tasku(nedavno sem neco podobnyho videla i u vietnamcu asi za 150kc)a nacpou to popripade presijou pevnejsi popruhy.

      Vymazat
    2. No sandbag jsem si taky doma vyráběla, zdal se mi předražený :) Taky jsem použila jednu obyčejnou sportovní tašku podobného tvaru a do ní dala pytel, který jsem ušila ze straých ryflí a naplnila solí, jako závaží :D No a medicimbal jsem neměla, ale určitě se dají koupit i levněji nějaké ty obyč a ne přímo značky Ugiball :)

      Vymazat
    3. docela peknz(z kuze) a levne prodava maruska na rutine http://www.rutina.cz/e-shop-a65

      Vymazat
  14. Zazvorovy caj je supr, ale pozor, zazvorem se da i predavkovat. Doporucene denni davkovani je neco kolem 4 g, caste uzivani zpusobuje bolesti hlavy a muze i nevolnost, tak opatrne s nim :) T.

    OdpovědětVymazat
  15. zázvorový čaj je bezva! Taky ho piju v zimě ráda, když na mě něco jde :) A když je to o něco horší, dám si trochu silnější dryják, tenhle: http://veganodaktyl.veganka.cz/?p=1033. Sladím teda raději medem. I když recept může vypadat šíleně, fakt to člověka vytáhne z každého neduhu ;) A ten česnek při pití není nijak zvlášť cítit, takže doporučuji! ;)

    OdpovědětVymazat
  16. takto som cez vikend liecila priatela:)

    OdpovědětVymazat
  17. Milujem zázvorový čaj :)

    OdpovědětVymazat
  18. jak se pozná v obchodě čerstvý zázvor?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čertsvý zázvor znamená to, že není sušený, kandovaný apod. Je to ten kořen, co je i na fotce ;)

      Vymazat
  19. dotaz:jedna paní v práci říkala, že ten Knackebrot z Lidlu/je buď modrý nebo červený ten obal/ je kalorický? já se v tom tedy nevyznám, ale připadá mi to blbost, mohla by si se prosím podívat na složení a pak sem napsat jestli je to ok nebo ne, děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel knackebroty z Lidlu neznám, takže nemůžu soudit, ani vyhledat. Ale složením budou určitě stejné nebo podobné jako ostatní knackebroty. Kalorická bomba to určitě nebude, leda že bys snědla celé balení. Pár plárků je v úplném pořádku a právě při hubnutí se často zařazují ;)

      Vymazat
  20. já myslela, jak se pozná čerstvý zázvor, jako jestli není už starý, jestli má být měkký no to asi ne, ale třeba když ho v obchodě přepůlím, tak jak by měl vypadat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak potom si myslím, že zázvor, který by nebyl už čertvý, bude jakoby "sklýcvrklý" :D Alespoň něco takového mi myslím dělal, když už jsem ho měla doma dlouho :D

      Vymazat
  21. Čerstvý zázvor je hezky svěží, a teče z něj šťáva asi jako když přepůlíš brambor

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)