středa 13. března 2013

Kdopak by se TUKŮ bál?

zdroj obrázku
Poslední dobou se blogovým, a vlastně tak nějak celkově internetovým, světem začínají šířit informace, díky kterým si (snad) oddechne nejedna zarytá dietářka. Na mysli mám například záležitosti typu: hranice příjmu 5000Kj denně je největší nesmysl, přílohy bychom neměli vynechávat ani při hubnutí a hřešící den je vlastně velice prospěšný. A je jenom dobře, že právě tyto záležitosti si lidé začínají uvědomovat, šíří je dál a sami se už neřídí podobně nesmyslnými pravidly, které nám nacpal do hlavy bůhví kdo :) Dneska však chci napsat něco málo o záležitosti, která v poslední době začíná být taky celkem aktuální - TUKY. V posledních týdnech až měsících jsem na ně celkem podstatnou mírou změnila názor. A víte co? Ony ty tuky vůbec nejsou tak zlé, jak se nám všichni vždy snažili vštěpovat!


Nikdy jsem tuky nevyřazovala ze stravy úplně, ale tak nějak jsem měla zažité, že bych to s jejím příjmem přehánět neměla. Nekupovala jsem odtučněné jogurty, ale zásadně jsem se ve většině případů vyhýbala těm smetanovým. Stejně tak u sýrů - 30% nebyl problém, ale tučnější už jsem si nedala. Když to šlo, kupovala jsem mozzarellu a hermelíny v light verzi. Zakysaná smetana? Nejlépe odtučněnější nebo radši vůbec. Žloutky? Ano, i já jsem měla období, kdy jsem je prostě vyhodila do koše. Oříšky? Moje věčná láska, ale jejich příjem jsem přísně kontrolovala, max 10-20g na 1 porci a jenom 1 denně, vždyť jsou tučné!

Myslím, že podobný přístup praktikuje mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout. Jasně, někdy je třeba ubrat, aby ve výsledku byl příjem menší než výdej. A u tuků to jde lehce - stačí ubrat trošku a na kaloriích se to naskáče celkem snadno (1g sacharidů nebo bílkovin obsahuje 17Kj, zatímco na 1g tuku připadá zhruba 37Kj). Možná i proto je nejčastějším doporučením pro hubnutí právě ubrat tuky. Ne vynechat úplně, protože pro tělo jsou nezbytné a nějakých 30g je opravdu minimální dávka, ale značně omezit - to je to, na co většinou narazíme v "zaručených" hubnoucích doporučení :)


čerstvé zásoby ořechů :)

Ale je to opravdu nutné? No jak sama v poslední době zjišťuji - není :) Žloutky již nevyhazuji, zakysaná smetana (ta 14-16%) i smetanové jogurty mají u mě v lednici již čestné místo, stejně jako tučnější sýry. A že jsem začala do jídla zařazovat i slaninu snad na svém "zdravém" blogu ani nebudu zmiňovat :D Ale konečně jsem alespoň vyzkoušela recept na pohanku se zelím a slaninou, který mě už dávno zaujal, ale nedělala jsem jej...no právě kvůli tomu, že tam byla ta slanina ;)

pohanka se zelím, slaninou a troškou kuřecího


Proto bych všem chtěla vzkázat, že se tuků opravdu nemusíte bát! Mnoha lidem se dokonce hubne lépe, když namísto tuků regulují ve stravě sacharidy - tzv. high fat, low carb diet jsou v dnešní době celkem populární. Ale nemusí jít nutně o úplné vyřazení sacharidů - pouze například místo 280g sníte za den 180g a dopřejete si místo toho více tuků :)

Každý jsme originál, každému z nás vyhovuje něco jiného. Někdo si dá radši více sacharidů a sní méně tuků, jiný si zase radši pochutná na tučnějších potravinách a hubne se mu lépe s omezením sacharidů :) Jenom je dobré vědět, že opravdu nebudete tlustí, když si dáte na svačinu více než 10 mandlí a jogurt, který má nad 3% tuku :) Ale hlavně se  nepokoušejte extrémně omezovat obojí (jak sacharidy, tak tuky), protože to je podle mě cesta jedině do pekel a nic jiného než zpomalený metabolismus, jojo efekt a mrzutá nálada vás nečeká :)

Možná je to proto, že jsem se těmto potravinám dlouho vyhýbala, ale teď si ty tuky opravdu vychutnávám :) Sacharidů jsem se taky nevzdala, pořád jich alespoň takových 40% ve stravě mít budu, ale své místo si už našly i tuky. Přiznávám, že zpočátku jsem měla taky obavy, co to udělá, ale ono se vážně nic strašného nestalo. Jak psala i Beautygloss - druhá hlava vám z toho nenaroste :D

Co vy a tuky? Ještě pořád z nich máte respekt nebo si je s radostí dopřejete? Jelikož vím, že většina z vás je stejný milovník arašídového másla jako já, tak počítám spíše s tou druhou možností! :)


...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

56 komentářů :

  1. Já se jich, bohužel, bojím...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Mončo. Na tvojí radu, jsem začala jíst více příloh atd. abych nabrala, ale bohužel jsem zjistila, že mám celé tučné břicho :( Zase se mi tam klepe tuk a nevím jak se toho zbavit, když jsou sacharidy pro svaly taky důležité. Přitom cvičím každý den zwow (samozřejmě s regeneračkou..). Docela mě to zklamalo, sice jsem přibrala a ruce už se rýsujou, ale co se stalo s tim břichem? to je skoro to hlavní o co mi jde, doufám, že to do léta ještě nějak půjde pořádně (pod tim tukem vyrýsováno mám..). Jinak to neber, jako bych tě nějak obviňovala, to rozhodně ne, jen mě to trochu trápí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to takhle na dálku opravdu těžko posoudím. Nevím kolik a jak jíš, je spousta věcí, ve kterých můžeš dělat chybu. Nejsem odborník, můžu ti dát nějaká doporučení, ale nemůžu zaručit výsledky podle tvých představ ;) Pokud chceš přibrat svaly, tak je třeba mít vyšší příjem než výdej zhruba o 2000Kj a toho lze dosáhnout právě zvýšením porcí kvalitních příloh. Ovšem teď zase píšeš o rýsování a to je zase úplně něco jiného :)

      Vymazat
    2. Péťo sleuduju tvoje počínání na blogu a četla jsem tvoje komentáře. Podle mého za tvoje ,,tučnější" bříško může to, že strašně málo pořád jíš na to co cvičíš. Poměr výdej a příjem je podhodnocený. A zrovna u náročných cvičení jako je Zuzka se klidně stane, že tvoje tělo nestíhá regenerovat, přílišná intenzita cvičení vede ke stresu (což v podstatě z každého)->uvolňuje se kortizol a tučné bříško je na světě!! Tohle odpovídá tomu, co píšeš paže ok, ale za krátkou dobu ,,ztučnění v oblasti břicha". Doporučila bych ti klidně trošku zvolnit s tou intenzitou - klidně domácí posilování při kterém nejdeš tak vysoko s tepovkou jako u Zuzky, dva dny volna. Pak je důležité, jestli máš dost bílkovin - asi jo předpokládám. A hlavně jaké sacharidy a v kterou dobu jíš.. to už nevíme. Jinak držím palečky v tvém počínání. A věř, že je to tím (osobní zkušenost :-)

      Vymazat
    3. To se mi zdá jako rozumná rada. Tohle je taky dost možné ;)

      Vymazat
    4. No teď jsem právě začala jíst dost, třeba včera jsem měla k večeři dvě větší misky rýže (z toho jedna byla rizoto..), takže si naopak myslím, že jím až moc.. Já si dávám přestávku jen v pondělí a pak jedu po zbytek zwow (plus o víkendu přidám něco víc..), jo ve stresu jsem docela často :( to bylo myšlený jakože dva dny volna v týdnu? bílkoviny jsem musela právě že naopak snížit, předávkovávala jsem se jima :D takže si mám dávat akorát víc odpočinku a to pomůže? nevím, nějak se mi to nezdá, ale zkusit to můžu.. Když jsem se dneska tak vyděsila tak jsem se hned rozhodla, že si budu kombinovat zwow s cardiem, aby to šlo dolu, tak teď už vůbec nevím co dělat :D

      Vymazat
    5. Stres dělá hodně a hlavně na tom břichu se opravdu podepisuje ;) ZWOW můžeš s LEHČÍM! cardiem klidně zkombinovat, ale tak, abys ty 2 dny týdně volno měla. Nemysli si, že čím víc budeš makat, tím to bdue lepší. Ono to bývá právě naopak, s dostatečnou regenerací to jde mnohem lépe! A tou dostatečnou právě myslím tak ty 2 dny týdně, to je podle mě ideál ;)

      Vymazat
    6. Ne ne, nepřidávej kardia, to tě dostává více do stresu - více kortizolu - více ukládání v oblasti břicha (to by sis opravdu pohoršila). Je možné, že sis nejedením zpomalila metabolismus, protože většina lidí není silných z brambor a rýže, to si řekněme :-) Je hodně tlustých lidí, co každý den cvičí, jak blázen a nehubnou a ještě více tloustnou (malý příjem, velká intenzita). Uvědom si na čem jsi přidala sacharidy - nejsou tam nějaké cukry sušenky, i skryté viz bebe a podobné ,,zdánlivě zdravé věci"? Ráno klidně vločky (skvělé), těch se neboj, maximálně dva kousky ovoce nejlépe ráno a po tréninku, to tělo je využije na 100%. oběd normální porce cca 200g rýže nebo brambor je úplně v pořádku, to se nemusíš bát. Odpoledne záleží kdy cvičíš, ale sacharidovou přílohu k večeři bych si dávala fakt malou porci tak 100gramů. Počkej 14 dní, co to udělá. A máš dost tuků-zdravých? Také důležité pro přeměnu - avokádo, oříšky, olivový, řepkový olej? S těma bílkovinama, když víš, že jsi jich měla moc, je to opravdu na 100% spočítané, ne nějaká domněnka? Pokud je vše v pořádku v tomto ohledu, tak je chyba v tréninku. Držela bych se 1,6 g bílkovin na kg tvojí tělesné váhy, min 1g tuků (neboj se víc těch zdravých zdrojů) na 1kg váhy a 2,5g sacharidů opět na kg váhy. Tohle by mělo být vyvážené a neměla bys po tom nikdy tloustnout! Ale i mírně redukovat tuk bez úbytku svalové hmoty. Dávej si dva dny volna nebo popřemýšlej o tréninku v menší tepové frekvenci (zpět Jillian nebo posilování :-)) Vydrž 14 dní a dej vědět, nemáš co zkazit! Já se těším na zaručené výsledky :-)

      Vymazat
    7. No já zrovna myslela cardio3 z body revolution od jillian (to je opravdu sebevražda, jsem totálně oddělaná, ví jak od zwow) aby se mi ty tuky spálily :D dobře, zítra si dám volno, ikdyž nemyslím si, že by to udělalo tolik :) já se snažim vyhýbat stresu, ale nevím jak, jsem už ve stresu jen z toho, že pospíchám domu z autobusu rychle cvičit a ubíjí mě, když má autobus zpoždění :D já jsem fakt případ, prostě se nemůžu dopracovat k tomu co chci aniž bych nenadělala tisíc chyb.

      Vymazat
    8. Jinak prostě základ k večeři jsou bílkoviny a tuky a méně sacharidů nebo bez, takže dvě misky rýže je možná dost na objem a ty chceš spíš rýsovat. Jinak Monča má pravdu, kolikrát člověk maká víc a víc a pak se podívá a jejda je oplácaný to souvisí se vším popsaným výše.

      Vymazat
    9. Klid Péťo, právě moc na všem lpíš. Uvidíš, že největší výsledky budeš mít po dvou dnech odpočinku, svaly rostou, když regenerují a ne v momentě, kdy je cvičíš. Prostě měj jeden workout na den a nepřepínej to. Drž se typů tréninků jako zwow do těch 30 minut. U mírnější zátěže to může trvat i déle. Problém cardia je, že vyvolává hodně kortizolu, když trvá moc dlouho, hodně při něm pálíš jako šíleně, ale po něm už tolik ne. Proto je výhodné posilovat, protože spaluješ i v klidu. Nejlépe to kombinovat, ale nedělala bych to v jeden den. Můžeš třeba hodinu posilovat a pak dát 20 minut chůze, nějakou aerobní aktivitu při tepu do 120 (prostě tak, že můžeš mluvit a máš pocit, že skoro nic neděláš :-) Např 3 krát týdně posilko + jeden den kardio.

      Vymazat
    10. Přesně tak, chce to klid ;) Stres, terý popisuješ jsem taky zažívala a kvůli němu jsem nehubla ani o píď, byla jsem věčně nervní, nevrlá a akorát to vedlo k přejídání. Takže ti radím, abys na tom všem tolik nelpěla. Jak se hodíš do pohody, půjde to úplně samo, uvidíš ;)

      Vymazat
    11. Ale to je právě ono, jak se hodit dopohody? v týhle době a tomhle světě to moc dobře nejde.. navíc je pravda, že poslední dva měsíce mám nějaké špatné období - deprese atd. :(

      Vymazat
    12. To přejde ;) Hlavně na to jídlo, hubnutí/nabírání prostě nemyslet, užívat si to, nestresovat a půjde to ;)

      Vymazat
  3. naprosto souhlasím :)
    s tukama to nijak nepřeháním (ehm..teda ráno možná jo s tím burákovým máslem :D ), ale jím je s rozumem, u plátku sýra nebo lžičky smetany to fakt neřeším, jen mozarellu nebo hermelín si kupuju v lehčí verzi, protože si toho dávám do jídla dost, ale ani z klasické verze bych samozřejmě hrůzu neměla :D

    a otázka : Je burákové máslo DIETNÍ mi neskutečně leze na nervy:DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme dvě, na to už se mě taky ptalo hodně lidí :D

      Vymazat
  4. Tohle je skvělý a myslím si že nejen pro mě přínosný článek! :):*

    OdpovědětVymazat
  5. já právě nevím,také tuky nijak nehrotím jím okolo 55g na 57 kg, ale chci se vyrýsovat a všude čtu, jak s rozvahou sacharidy a minimum tuků někde píšou do těch 30 gramů za den (to jsou docela dobré stránky o posilování a kulturistice). Jsem z toho docela jelen..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem byla, tím spíš když to právě tyto kvalitní stránky doporučují. Ale je třeba zkoušet a najít si, co ti bude vyhovovat. Pokud se budeš cítit dobře s vyšším příjmem a bude se ti dařit i hubnout, tak nevidím důvod, proč tak nejíst. Je třeba taky poslouchat své tělo, nejen internetové stránky :)

      Vymazat
    2. Teď si myslím, že to mám nastavené dobře - aspoň pocitově. Na výsledky je ještě brzo, měla jsem ted období hledání a experimentování a tak nějak jsem se snad ustálila :-) Ještě se mám sejít s trenérem a poradím se s ním.

      Vymazat
    3. 55g je docela málo, se mi zdá, ne?

      Vymazat
    4. Tak na 1Kg váhy by měl být alespoň 0,8-1g tuků, tak to by tak odpovídalo a je to nastaveno rozumně ;) Ale nebála bych se i většího množství, já jej mám taky podstatně výš. Ovšem záleží na každém, co mu vyhovuje :)

      Vymazat
    5. Samozřejmě, když jdu se sacharidy níž tak navýším tuky :-) Ale zrovna tuky nehlídám úzkostlivě, někdy i 75 :-D Spíš jsem měla vždy problém vybalancovat sacharidy, bílkoviny mi vůbec nedělají problém. Mony, četla jsem myslím u tebe, že si bude dělat instruktora fitness u Ronnie? Já bych do toho chtěla také jít, ale o něco déle, rozmýšlím mezi trenérskou školou Stacha a Ronnie a jestli fitness instruktor nebo kondiční trenér, ale v podstatě bych měla vykonávat to samé vid? Je to dlouho můj sen a ještě bych chtěla nějaký odborný kurz ve výživě..

      Vymazat
    6. To jste si spletla Fitnessgirl, to je doporučení na bílkoviny, tuky by mĕly bÿt 0,3g na kilo aktuální váhy.

      Vymazat
    7. Kurz instruktora fitness si dělat budu, ale ne u Ronnie. Budu ho dělat v Ostravě ve středisku Prosport. Ronnie nebo kurz pana Stacha by byl určitě lepší, ale bohužel pro mě moc náročné finančně a navíc hodně daleko od mého bydliště :-/ Nevím jak to tam je, zda je to to samé, určitě se dočteš víc v popiscích k jednotlivým kurzům. Ale asi to bude hodně podobné ;)

      A viz. Anonyní č. 2: 0,3g na kilo váhy určitě nebudou. To bych osobně musela jíst sotva 18g ;)

      Vymazat
    8. Omlouvám se, upsala jsem se je to 0,5g na kilo váhy, vím není to moc, ale je to doporučeni v dietologii. Jestli chcete kurz, tam je tam důležitá anatomie a vše o ní vĕdĕt , u kvalitního kurzu.

      Vymazat
    9. No v kurzu který budu dělat anatomie je :) A těch 0,5g...to je právě to, co jsem měla na mysli, že doporučují dietologové. Ale podle mě není třeba se držet až tak nízko :)

      Vymazat
    10. Já sama jím jich také více, ale rozlišuji zdravé tuky co tĕlu neublíží a pak minimum živočišných, a to z důvodu ucpávání cév a zvedání cholesterolu. Ryby jsou zdravé tuky, protože i když jsou živočišného rázu, tak v tĕle se chovají jako rostlinné, obsahují omega 3. To je na přednášku, tak už radĕji končím.

      Vymazat
    11. Anonymní: každý má na to jiný názor, například paleojedlík by s vámi absolutně nesouhlasil a už rozhodně ne s tím ucpávání cév a zvedání cholesterolu :D ale jak říká fitness-girl je to na každém co komu vyhovuje a tak to má být - ne nějaký "obecný vzorec" pro všechny protože každý je jiný originál :)

      Vymazat
    12. Ale ja jsem paleo jedlík :-). Jen se bezhlavĕ nevrhám do nĕčeho, abych si nezjistila vliv na lidské tĕlo, a studie ukazují na omezení živočišného tuku (ne úplné odbourání), paleo doporučuje libové maso - ne tučné, ořechy, semena, ovoce a zeleninu, podstata vychází z přírody, a z toho co sám človĕk dokázal sebrat a ulovit, tehdy zvířata byla volná a tudíž minimum tuku v sobĕ až nyní se chovají na zásoby tuku viz výkrm prasat na jateční váhu.
      Pokud se človĕk pro nĕco nadchne, tak si má zjistit více informací a studií.
      Proč již dnešní 30-40cátníci mají problémy s cholesterolem a ani vyjímkou nejsou infarkty v tomto vĕku.
      Vaše babička má ještĕ zdravý kořínek, dříve se tak často tyto potraviny nejedly,vĕtšinou jen o víkendu a dnes se s nima cpeme + další přídatné látky a problémy jsou na svĕtĕ hned.

      Vymazat
    13. babička naopak jedla snad každý den ořechy, vepřové a hlavně to máslo což je živočišné.. no nevím prasátka byla vždycky považována za tučné maso i když jsou v přírodě jako divočáci.. a ti lidé mají problémy protože jí samé hnusy z mekáčů, rychlých občerstvení a bufetů a cpou do sebe samé cukry, majonezy a přeškvařené tuky,protože nemají čas jíst ne protože by jedli dobré máslo nebo dobrou smetanu nebo podobný živočišný tuk a to je rozdíl. Navíc studie.. studie kdysi ukazovala že tuky všechny jsou špatné a dneska od toho upouští, studie kdysi říkali a dneska už je to jinak.. a opakuje se to stále dokola. Já si osobně myslím, že pokud jí člověk kvalitní potraviny a ví co je rozumné je jedno jaký tuk to je ;) hlavně vždycky s mírou. Navíc to s paleolitem je pěkná blbost :D tehdy byla opravdu velká zima venku a všechny zvířata měli pořááádnou tukovou vrstvu ;) třeba například mamuti, zajíci či kanci kteří tvořili velkou část stravy paleolitu

      Vymazat
    14. Já jsem si tuky snížili na 0,3g na kg a sacharidy jen 2,5g na kg váhy, dlouhodobě a teď už skoro rok a půl čeklám na menstruaci a snažím se začít jíst normálně...takže to moc nedoporučuju...

      Vymazat
  6. Tak já je miluju a nikdy jsem se jich nebála..a nikdy by mě nenapadlo vyhodit žloutek..V pohodě jsem s nimi hubla a v pohodě si s nimi i váhu držím..sacharidy jsou to zlo, které musím omezit abych opět hubla...:D

    OdpovědětVymazat
  7. S oříškami,avokádem kamarádka nejsem. Tuků se bojím.. to nebudu lhát. Jenom čeho se nevzdám asi nikdy bude sýr! :D Ten miluju.. ale je fakt že i ten kupujeme 20% (a ne kvůli mě) .. Žloutky taky vyhazuju a smetanu nesnáším. Jo.. je to se mnou těžké. Ale udělala sem pokrok! dřív sem se děsila i olivového oleje v salátu.. a teď už ho tam dávám i sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si k zelenině nedáš žádné tuky, není tělo schopné vstřebat vitamíny v ní obsažené.

      Vymazat
    2. To je taký mýtus s tými tukmi! Avokado, olivy oriesky to sú úplne najzdravsie tuky! Nikdy nechudnete dlhodobo keď vyradite tuky! Správny metabolizmus ma spalovat tuky, nie sacharidy.. A presne ako píše kacenka sú vitamíny ktoré sú rozpustne v tukoch inak ich telo neprijme... V TV Vám stále budú pchat do hlavy ako je tam a tam 0% tuku a že je to strašne zdravé, pričom vás len oblbuju namiesto tukov je tam milión sacharidov co nie je pre telo vôbec dobre.. Napr. Bebe dobre ráno, tie nie sú vôbec zdravé ani zďaleka môžte si dať horalkuje to to iste. Zuzana

      Vymazat
  8. To je zase článek, zkuste se zamĕřit nejen na linii , ale i jak to v tĕle funguje. Co se v tĕle dĕje po snĕdení živičišných tuků, a pak co se dĕje , když jíte rostlinné tuky a uvidíte rozdíl. Za mĕ tuky ano, nebojím se jich, ale hlavnĕ rostlinné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem již psala výše - hodně lidí by s Vámi v dnešní době hodně nesouhlasilo. Například i moje babička která nikdy nejedla jak ona říká nějaké kytky namazé na chlebu, ale vždy pravé máslo, dobrou smetanu, ořechy jakbysmet a je ji 88 roků a nemá žádný cholesterol ani ucpané cévy ani nemoci srdce ;)

      Vymazat
    2. Jé kytky na chlebu :) to zní strašně pěkně. A máš úplnou pravdu, starší generace co jedí poctivé jídlo jsou často mnohem zdravější než ti co jedí 100% zdravě.

      Vymazat
  9. Já jsem kdysi jedla tuků hodně málo.. jen kolem těch 30-40g a také se to podepsalo.. vynechání menstruace, únava, slabost, pocity chladu na těle.. nyní tedy tuky navyšuji a snažím se jíst zdravě.. tuky jsem zvýšila na minimálně 60g, ale klidně až 75g.
    Můžu se zeptat, kolik máš denně tuků ty?
    Jinak hezký článek a hlavně poučný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No když jsem si to ještě trošku hlídala, tak jsem mívala okolo těch 60-70g. Teďko už to nehlídám, ani nepočítám, takže nevím. Určitě to bude víc, okolo těch 100g by to mohlo být. Ale zas to bude různé i den ode dne :) Někdy bych to mohla pro oritentaci spočítat no, ale už se mi do toho zase strašně neche :D

      Vymazat
  10. Miluju oříšky nade vše, tyhle tuky si opravdu neodpustím :) naopak oleje úplně nesnáším, používám olivový a co nejméně, v jogurtech si tuky hlídám také a smetanu vůbec nepoužívám :D

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem (po dlouhé době) začala jíst normálně.
    Předtím jsem taky jela jen jogurty do 2%, žádné ořechy, smetana nepřicházela k úvahu, apod. Pak jsem týden počítala, pečvivě všechno vážila a vyšlo mi neuvěřitelných 26g tuky, 170g sacharidů a 81g bílkovin!! Bohužel, při mojí váze to bylo žalostně málo! O tom, že jsem 3 měsíce neměla menstruaci, nemluvě. Sice jsem neměla pocit, že hladovím (namlouvala jsem si to), ale tělo to prostě vědělo a tak jsem za jeden takový měsíc zhubla jen cca 3kg.
    Pak jsem dostala rozum, zpočítala si dalších pár normálních dní a teď jím uplně normálně, trochu zdravých tuků ke každému jídlu, jím víc zeleniny, ovoce, přílohy, bílkoviny,....vyváženě!
    Ono i ty tuky jsou důležité pro vstřebání vitaminů, uvědomila jsem si a už se jich nebojím :)

    OdpovědětVymazat
  12. Super článek, přesně jak jsi psala, tuky jsou naprosto nezbytné pro udržení zdravííí! To si musí všichni uvědomit :-)! Mě to vštěpují neustále ve škole do hlavy ať svým pacientům nikdy tuky nezakazuji! :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Já se tuků bála spíš na začátku, ale pak jsem spíš přišla na to, že když si dám tučnější jogurt, zakysanou smetanu, tvaroh, nebo sýr, tak ne jen, že to chutnalo daleko líp (miluju smetanový bílý jogurty) ale dokonce jsem po tom měla aj víc energie, líp jsem se soustředila na práci a celkově mi bylo tak nějak líp... :-) právě kvůli tomu, že konzumuju poměrně hodně tuků, tak jsem musela přestat počítat kalorie, pač jsem měla (i po navýšení denních dávek) tendence se držet pořád na spodní hranici a to nebylo nic moc dobrýho no... jak jsi napsala... mrzutost to bylo nejhorší...

    OdpovědětVymazat
  14. Nádhernej článek! děkuju! :)
    Jinak jsem příklad nad příklady toho, že nelze mít nízkosacharidovou a zároveň nízkotučnou dietu - je to cesta slušně řečeno.. do Motola. :)

    OdpovědětVymazat
  15. No já abych pravdu řekla, tka jsem se taky hodně bála tuků..a teď?:D Min. 2 lžíce arašídového másla denně + 50g různých oříšků, či semínek..až se hanbím,jak moc to je:D:D Ale tyhle přírodní tuky miluju..ale taky mám ráda sacharidová jídla, takže se vlastně neomezuju ani v jednom, což asi bude problém:(

    OdpovědětVymazat
  16. Já a tuky? :) miluji sýry (kozí, ovčí) a na tuky nekoukám. Dám si prostě jen přiměřené množství. :)

    OdpovědětVymazat
  17. tak není tuk jako tuk :D .. tak jako není jídlo jako jídlo :D .. jsou věci ve kterých mi je tuk fuk a jsou věci, které právě kvůli jeho obsaženému tuku nejím :D .. ale já osobně mám strach spíše z těch sacharidů, jelikož je neumím omezit :D .. umím vyřadit pečivo a nahradit něčím jiným... přílohy taky nejsou problémem.. ale ten problém je v tom že miluju ovoce :D :D .. jedla bych ho od rána do večera :D .. za to nejsem velkým milovníkem zeleniny a to mě celkem štve :D

    OdpovědětVymazat
  18. Dříve jsem se tukům vyhýbala jako čert kříži, ale od té doby, co jsem zjistila, že mě tuky více zasytí, je zařazuju v docela velkém množství a s váhou to nějak nehýbe : )

    OdpovědětVymazat
  19. Poslední dobou, jsem hlavně díky tobě a Beautygloss, zásadně změnila pohled na jídlo. Jogurty už odtučněné nekupuji, tvaroh jedině polotučný:) Mléko nepiji,takže u toho to neřeším:) Poslední dny zkouším, co jaká stavba potravin se mnou udělá..K mému nemilému zjištění jsem objevila,že je mi těžko po více mléčných výrobcích, kdežto jedenjogurt denně mi ještě žaludek vezme:) Takže jsem zvýšila příjem ořechů, což mi vůůůbec nevadí :D ale zase..jsem to asi přehnala a zase mi bylo těžko. Takže hledám balanci a snažím se můj pochroumaný žaludek nějak uspokojit:)

    OdpovědětVymazat
  20. Já si jídlo dopřávám a je mi jedno co to je :D))) Ale až pak po tom někdy mám výčitky :X

    nikol-kach.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Odkaz na tento článok budem posielať všetkým, ktorý to ešte stále nechápu, už ma nebaví to stále niektomu vysvetlovať keď sa ma pýtajú prečo nieje lepšie si kupovať light jogurty alebo (ešte lepšie) LIGHT MARGARÍNY :D Ja sa už teraz (najmä vďaka Beautygloss a tebe) tukov vôbec nebojím, teda nieže by som predtým kupovala light produkty, to nie, ale teraz mi nevadí si kúpiť aj plnotučný tvaroh, proste je to v pohode (pneumatiku ešte nemám:D) A navyšše neni nad ten pocit, že si kedykoľvek môžem dať moje milované arašídové maslo, alebo orechy :D Samozrejme tým že jem viac tukov nechcem povedať že sa napchávam MC donaldom a vyprážanym syrom, ale jem viac zdravých tukov. Vážne podarený článok, snáď si z toho tí, ktorí sa ešte boja tuku niečo zoberú :)

    OdpovědětVymazat
  22. Já si je dopřávám až až a nevidím v tom žádný problém :) Dneska jsem u večeře snědla asi půl balení obyčejnýho másla, mňam :DD Samozřejmě né samotnýho :D Ale jsem hrozně ráda, že i ostatní se těch tuků tolik nebojí, připadnu si jako reformátor :D Když si vzpomenu na ty svoje suchý kuřecí steaky, jak jsem si je dělala úplně nasucho, k tomu suchou rýži, jak to vůbec 'nelezlo do krku', úplně mi běhá mráz po zádech :D A já si myslela, jak žiju zdravě a dělám něco pro své tělo. Ale člověk hold po celý život mění svoje názory, když se podíváš na mé starší recepty, tak je tam vychvaluju jako 'jsou úplně bez tuku takže jsou hrozně zdravé', zato ťeď bych ti dokázala napsat recept založený jen na tuku a rozhodně bych si na tom pochutnala :))) Skvělý článek, a moc děkuju za zmínku o mě, cítím se jak celebrita ;DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že takový reformátor a celebrita seš :D I díky tobě jsem přišla tukům na chuť a přestala se jich bát ;) A souhlasím - dřív jsem dělala maso úplně bez tuku, smíchala se suchou rýží...za prvné mě to nezasytilo a za druhé nic moc :D Teď už si maso na troše tuku připravím a klidně a přimíchám tam třeba zakysanou smetanu, aby to bylo lepší a taky to víc zasytilo :

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)