neděle 3. března 2013

LEMON CURD - nový objev, nová závislost

 
 Mám pro vás článek o další dobrotě, která naprosto ohromila mé chuťové buňky! A to doslova. Po ochutnání této dobroty s názvem lemon curd mi vylezly oči z důlků a říkala jsem si "Ježiš to je taaak dobré!". Některé z vás už o něm psaly na svých blozích a díky za to! Bez toho by mě nenapadlo si jej taky pořídit (ehm...a bez té 20% slevy bych se k tomu asi taky nedokopala :D).


O co vlastně jde?
Lemon curd je, cituji: citrónový krém ze sicilských citrónů. Jeho hlavními složkami jsou: cukr, vejce, máslo, šťáva ze sicislkých citrónů, voda, olej, citrónová kůra, olej ze sicilských citrónů, agar. Chutná tedy jako takové sladké, citrónové máslo. To je něco pro nás máslové závisláky! Jestli je z arašídů, jiných ořechů nebo citrónů, máslo mi prostě chutná :D A vsadím se, že vám by tahle dobrota chutnala taky! Z té mojí už je skoro půlka pryč a to ho mám doma asi tak..týden? To myslím mluví za vše.




Pořídila jsem ho v prodejně Marks and Spencer. Ta mě vždycky nějak intuitivně přitáhne v poslední den nějaké super akce. Posledně jsem tam přišla a bylo poslední den zlevněno arašídové máslo a musli. Tentokrát jsem tam taky zavítala úplnou náhodou (opět pro arašídové máslo :D) a šup...poslední den v akci -20% lemon curd a jiné marmelády! Tak to už jsem ho tam prostě nemohla nechat :) Běžná cena je 90Kč za 325g, se slevou mě vyšlo na 72Kč. Pořád celkem dost...ale kdo by odolal, já ne :)

Na internetu ale existuje spousta receptů na lemon curd domácí! Jak by taky ne, když základem jsou vlastně jenom citróny, vejce, máslo a cukr :) Já chtěla alespoň na poprvé vyzkoušet originál, ale jakmile bude má sklenice prázdná, tak ji naplním domácím :)

Co se hodnot týče, na 100g to vychází na 1595Kj, 2,7g bílkovin, 55,4g sacharidů a 16,4g tuků.




A teď už hurá k mému využití! Podle internetu se lemon curd využívá hlavně do nejrůznějších koláčů, dezertů, moučníků... Uznávám, tam musí chutnat perfektně, ale to bych nebyla já, abych ho nemrskla do tvarohu nebo kaše :D Kam jinam taky, než do jídel, které jím nejčastěji, že? A je to opět další super zpestření :)



 v tvarohu s oříšky
Citrónový tvaroh, no prostě mňamka! Fakt to chutná, jak citrónovo-tvarohová fitness tyčinka z Rossmannu, pokud ji znáte :)


 s rýžovou kaší, banánem a mandlemi
V rýžové kaši taky vůbec nechutnal špatně. Ještě ho někdy zkusím do ovesné :)


 namazný na palačinku se slunečnicovými semínky
Aby to nebyla nuda, tak aspoň trošku kulinářského umění s palačinkami. Ladí s nimi perfektně, ovšem nesmíte ho tam dát tak moc, jako já (s jídlem nešetřím, no :D). Není ho tam jenom ta troška nahoře, ale bohaté množství i uvnitř :) Takže jsem to nakonec zjemnila tím, že jsem na palačinku dala ještě zakysanou smetanu a pak to bylo perfektní! :)


Už jste taky lemon curd vyzkoušeli? Máte ho doma? Každý tip na nějaké dobré využití uvítám! :)

...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

51 komentářů :

  1. Slyším o tom prvně a píšeš o tom tak chutně:), že ho při příští návštěvě MaS budu muset taky přihodit k nákupu. I když to možná nevydržim a pustim se taky do domácí přípravy, každopádně jsem zvědavá, jak se to povede tobě a těšim se na článek!

    OdpovědětVymazat
  2. už jsem na něj slyšela hodně chvály :-) u nás bohužel prodávají jen kosmetiku a hadry, takž budu muset zaúkolovat kamarádky z Prahy :)

    OdpovědětVymazat
  3. achjo ty mě chceš snad finančně zrujnovat ! :-D Musím ho mít ! :-D

    OdpovědětVymazat
  4. už nad ním dlhšie uvažujem tak keď mi prídu peniaze asi si ho kúpim mňam :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je výborná záležitost! Vždycky se málem rozplynu blahem, když ho jím :D Kupuju ho už dlouho, co jsem byla na podzim u kamarádky v Londýně na návštěvě a pravidelně ho chodím do M&S okukovat, jestli není ve slevě :D V Anglii to servírují doslova se vším možným. Já to mám nejradši v tvarohu nebo v jogurtu a už dlouho se chystám, že s ním něco upeču :)

    OdpovědětVymazat
  6. Holka, když jsi ho fotila naposledy, dva dny zpátky, byl plnej :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noaco? Ona se neomezuje a nepřehání to jak ty - a má lepší výsledky, navíc je mladá a tak jí metabolismus pracuje..

      Vymazat
    2. Noíkky, schválně jsem koukala a kupovala jsem ho ve středu no..když on to celkem rychle mizí, lžička sem, lžička tam... :D

      Vymazat
    3. to Anonymní: To snad nemyslíš vážne?!

      Vymazat
    4. Anonymní :D dej si tabulku čokolády, ať se ti zvedne nálada :D Evidentně si jediná nepochopila vtip :D

      Vymazat
    5. Moni: však já to chápu, musí to být strašlivě dobrý, jsem svědkem tvého rozjímaní na FB :D Takže se po něm také ohlédnu :) Protože pokud máš závislost na arašídovém másle stejně jako já, tak to musí být eňo ňuno... :P

      Vymazat
  7. Jooo, lemon curd, to je lahodička :)) Já si ho teda zatím nekupovala, už jsem ale asi 5x dělala domácí, bez cukru a teda i bez másla (né, že by mi máslo vadilo! ) ;)
    http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2012/09/lemon-curd.html
    Ale toto jsem viděla třeba i u Mell, takže i kupované musí být moc dobré, jinak bys nám ho určitě tak nevychvalovala :DD A jinak - do čeho to tak nacpat? Hm, já jsem ho zatím vždycky dávala jen jako náplň do různých taštiček, nebo přimíchala do cheesecaku ;D A šetři s ním, ať to s ním nakonec nebudeš mít jak s arašídovým máslem! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten tvůj taky vypadá dobře! No šetřit bych měla, nemůžu si dovolit mít vedle arašídového másla další závislost :D

      Vymazat
  8. Má anglická láska!!:)
    Nedivím se ti, že si se do něj tak zamilovala:))

    OdpovědětVymazat
  9. Achjoo, proč mi děláš chutě? :D. Dneska přijedu domů a budu si ničit mixér na kešu másle. A teď mě budu muset vyzkoušet i ten Lemond Curd :D

    OdpovědětVymazat
  10. Lemon card chci dělat domácí, přece jen mi moc nevyhovuje složení, ale jsem hrozně zvědavá, jak chutná, nikdy jsem ho zatím neměla.

    OdpovědětVymazat
  11. Já dělám teda taky domácí ale je skvělý :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to nevím jestli by mi chutnalo, protože ať už arašídové máslo, nebo citron mi moc nejede :D
    Ale může to být zajímavé ozvláštnění :)

    OdpovědětVymazat
  13. úplně mě fascinují ty tvoje kombinace potravin :) .. a ty tvoje kaše, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  14. tak počkej, teď přichází důležitá otázka: co je lepší, pb nebo lemon curd? :D

    OdpovědětVymazat
  15. Mám za sebou taky jednu skleničku a ještě dneska na ní vzpomínám, ale je to nebezpečný si jí koupit, já z ní pořád ulizovala a za chviličku byla pryč.
    Super nápady s tím, jak jí využít.

    OdpovědětVymazat
  16. nikdy jsem ho neměla, ale po přečtení článku ho musím ochutnat!:)
    ale MS je v Brně dost z ruky, v Olympii úplně mimo město, tak to možná zkusím doma:)

    OdpovědětVymazat
  17. Zrovna minulý týden jsem si koupila curd, tedy limetkový curd v tescu ve slevě :) a je výborný !! Dneska jsem ho použila do ovesných sušenek a je to mana nebeská :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On existuje i limentkový? Tak to zní parádně, ten musím taky někdy zkusit :)

      Vymazat
  18. Chápu, že to chutná, ale každá závislost má svůj rub a líc a každodenní pojídání sladkého a tučného vede za pár let k cukrovce 2 typu. tady pak nejde jen o udržení linie, ale spíše o vliv na lidské zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, jestli čteš můj blog pravidelně, ale já bych řekla, že jím dostatečně zdravě :) Problémy, co popisuješ, se podle mě týkají lidí, kterří o svou životosprávu moc nedbají. Neřekla bych, že ta troška něčeho sladkého mi přivodí nějaké vážné zdravotní problémy ;) Mám ráda sladké, ale upřednostňuji zdravé alternativy ;)

      Vymazat

  19. Čtu pravidelně a protože dělám výživu profesionálně, tak vím o čem mluvím. Každý den trocha sladkého s vysokým GI ti rozhodí glykemii a slinivka vyloučí inzulín na srovnání hladiny krevního cukru ( med, třtinový cukr aj.), takže i zdravé alternativy ti ubližují, hledej cukry s nízkým glykemický indexem a pak tuky je problém, máš 2/3 rostlinných? a 1/3 živočišných?
    Jsi chytrá holka, zkus trochu zapátrat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No i tak si nemyslím, že bych to nějak kriticky přeháněla. A poměry tuků tedy nepočítám ;)

      Vymazat
    2. Ok, zkus se zamĕřit na agave a kokosový cukr. Je to tvůj život a jak žiješ a stravuješ se tak se ti to vrátí. Doporučovala bych ti projít kurzem výživy, ale tam kde jsou alespoň základní znalosti anatomie a funkčnosti tĕla, travicí systémm aj., pokročíš dál a hlavnĕ získáš certifikaci. Pak budeš inspirativní a fundovaná.

      Vymazat
    3. Agáve používám, kokosový cukr neznám, tak díky za tip ;) Jinak v květnu mě čeká kurz na instruktora fitness, kde se tato tematika bude určitě taky řešit. Kurz výživy mám samozřejmě taky v plánu, ale až později, až na to budou zase nějaké finance :)

      Vymazat
  20. Já mám výživu, ale brala se i sportovni výživa a dietologie,chci taky fitness trenera, ale zatím odpočívám, protože mám náročnou práci a pak svou výživu, ale sen je mítstudio s komplet službami. Vím čeho chceš dosáhnout, ale bez sportovní výživy stagnuješ, fandím ti, alle bez zmĕny v určitém časovém úseku to nedokážeš, taky jsemse oto pokoušela. Jenže mĕ je ponĕkud více let a mám to tĕžší než ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem spokojená s mými dosavadními výsledky :) A tvůj sen zní moc hezky, tak ti přeji hodně štěstí, ať ti to výjde. Mně by se taky líbilo v něčem takovém pracovat.

      Vymazat
    2. Človĕk je spokojen chvilku, příjde stagnace, ale ty budeš připravená na ni. No já teď jedu v soutĕži a jsem zvĕdavá kam to dotáhnu, loni 6 místo, a letos chci lepší, jinak stravuji se kombinacemi stylů.. již nebudu prudit na tvém blogu. Mĕj se hezky a přeji hodnĕ úspĕchů.
      R.

      Vymazat
  21. ahoj, už dlouhou dobu sleduji tvůj blog a ještě jsem ti nenapsala žádný komentář. Jsi jednoduše super! hltám každý článek, vždy mi zlepší náladu:) zhruba dva roky vyznávám zdravý životní styl.Chtěla jsem tě poprosit o radu, co se týká rýsování břišních svalů a taky na tvůj názor na můj jídelníček. Měřím asi okolo 170cm a mám kolem 53kg...orientačně jsem si spočítala živiny na kalorických tabulkách a vyšlo mi zhruba 80g bílkovin, 180g sacharidů a 35g tuků. Kde myslíš že je třeba přidat a jsou dobré tzv. sacharidové vlny? na druhou starnu bych si nerada nějak poškodila metabolismus. Každý den cvičím videa na břicho podle cassey nebo 8minutes abs...hubnout nechci,jen trošku zpevnit a vyrýsovat. Předem děkuju za odpověď:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tvou výšku vážíš opravdu málo, řekla bych, že to už je prakticky podváha, takže by to vážně chtělo nabrat alespoň nějaké ty svaly :) Určitě navyš sacharidy alespoň na 220-250g a tuky taky, kolem 50-60g. Později můžeš klidně ještě trochu přidat. Sacharidové vlny určitě ne, ty jsou právě na hubnutí a mají většinou krátkodobý efekt ;)

      Vymazat
  22. Drahá fitness girl, chtěla jsem Ti doporučit, že jsem viděla Lemon curd i Tescu a to bez slevy asi za 72 Kč ;-) a mělo lepší hodnoty- méně tuků, méně KJ :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, nevěděla jsem, že je i v Tescu, moc často tam nechodím :) Ale už mi i někdo psal, že tam mají limetkové, tak tam pak někdy mrknu ;)

      Vymazat
    2. Určitě mrkni, nevypadalo vůbec špatně ;-) :-)

      Vymazat
    3. ja ho koupila minulej tejden v tescu ve sleve (ne prosly) za 19,90 ;)
      Bára

      Vymazat
  23. tak tohle vidím poprvé:) asi stojí za vyzkoušení, ale kdybych měla více času, tak je to úplně o něčem jiném, si člověk může udělat cokoliv doma:))

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj, omlouvám se, tenhle dotaz se sem nehodí, ale nemám účet na fs :)
    Začala jsem 6x týdně cvičit a mám pocit, že mi ,,dřou" klouby, že mi v nich občas lupne a tak, poradila bys mi prosím nějaký doplněk stravy nebo něco, co mi na to mohlo pomoct? :)
    Mockrát děkuju a fandím ti!
    Tina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel v těchto doplncích se nevyznám, nemám s nimi zkušenosti, takže ani nemohu poradit ;)

      Vymazat
    2. Zkus doplnit kolagen a mĕlo by to přestat, užívání je 3 mĕsíce. Pokud chceš tak je hodnĕ výrobků, ale ovĕřený mám colafit který kupuji, ale na veterinĕ je přímo pro konĕ. Seženeš i pro lidi v lékárnĕ, tam je ta ùčinnost slabší.

      Vymazat
  25. Mockrat dekuju, holky! :) a co rikate na horcik nebo vapnik v tabletach? Jsem v tom uplny amater, musim si neco nacist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky radĕji ne, lepší je doplnit zdravou přírodní cestou jako jsou magnezie vody a zelené potraviny-ječmen achlorella.
      Naty

      Vymazat
  26. Koukám nic zdravého, vysoky obsah cukru a disiřičitan draselný, žádná zdravá strava tedy.
    Naty

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)