pondělí 11. března 2013

Mé začátky - s jakým cvičením jsem začínala než jsem přešla na náročnější workouty

"S jakým cvičením jsi začínala?"
"Jak se ti povedlo zvýšit kondičku?"
"Chtěla bych zkusit workouty od Zuzky, ale zatím si na ně netroufám..."

 
Tak podobné dotazy dostávám poměrně často. Hodně se ptáte, co jsem cvičila ze začátku, jakým způsobem jsem se dostala k tomu, co cvičím teď. Tak já vám to tedy povím. Předtím, než jsem poprvé sebrala odvahu zacvičit si nějaký ten náročnější workout jsem cvičila...no vlastně nic. Já se vrhla rovnou na Zuzku a její tehdejší Bodyrock! :)


Žádná Jillian předtím (jak je dnes moderní), žádná několikaměsíční příprava před mým prvním workoutem. Důvod bude jednoduchý - nic jiného jsem v té době neznala :) Odkaz na Zuzčino cvičení na YouTube mi poslala kamarádka. Nepřemýšlela jsem nad tím, jestli to je nebo není moc náročné, prostě jsem začala! A pak už nebylo cesty zpátky, protože jsem se prostě zamilovala :)

Až o pár měsíců později jsem začala poznávat další fitness osobnosti jako je Jillian, Bob, Cassey Ho...a něco vám řeknu. Jejich programy mi pak přišly celkem nudné a jednoduché :D Hold začla jsem trošku vyšším levlem. A jsem za to ráda :) Začátky byly kruté. Po jednom 15 minutovém workoutu jsem potřebovala alespoň 2 dny na regeneraci! No prostě žádná sranda, ale nikdy mě nenepadlo přestat a hledat něco méně náročného :) 



Proto bych chtěla vzkázat všem, co se bojí do toho jít a chtějí nejdříve vybudovat kondičku - vážně to není třeba. Prostě jděte do toho! Já to zvládla bez jakékoliv příravy. V té době byl můj jediný pohyb snad jen školní tělocvik. K tomu jsem možná ještě akorát začínala hrát volejbal a jednou za 3 měsíce jsem vydržela třeba týden usilovně cvičit podle "chytrých" ženských magazínů (cviky typu sed-leh, zvedání nohy na boku apod. :D). Takže jsem do toho prostě skočila a jsem za to nesmírně ráda :)
 
Není třeba se bát, přemýšlet nad tím, dlouho se na to připravovat...ono to stejně bude náročné a je jedno jestli dnes nebo za 2 měsíce. Ale o tom to je - překonávat se a pozorovat, jaké pokroky budete dělat. A že ty pokroky budou! ;) Nemusíte jet hned na 100% stejnou rychlostí jako Zuzka s poctivými kliky a dřepy na jedné noze. Vždy existují variace pro začátečníky. Jde jen o to zavřít oči a skočit do toho ;) 

K napsání tohoto příspěvku mě inspirovalo i to, že jsem si náhodou vzpomněla na můj historicky první odcvičený workout se Zuzkou. Už jsem jej s vámi sdílela i na facebooku, ale nedá mi to a podělím se o něj s vámi i zde :) Odcvičila jsem desítky...co desítky, pravděpodobně stovky! workoutů se Zuzkou, ale na ten první prostě nezapomenete :) Přesně se vidím, jak stojím v obýváku a 20s cvičení kontroluji podle sekundové ručičky na hodinách na zdi :D Abyste mi tedy rozuměli, šlo o workout, kde se vždy 20s cvičilo a 10s byla pauza :) Celkem 5 cviků. Každý cvik se jel 4 minuty (celkem 8x po 20 sekundách). Jak já byla zničená!

Koho by to zajímalo, tak zde jsou odkazy na jednotlivé části tohoto workoutu:
A stálo to za to, protože to byl začátek něčeho, co mě naprosto pohltilo. Zuzka mě okamžitě inspirovala a já chtěla vypadat jako ona. Tak jako většina z vás cítí velkou vděčnost k Jillian, tak já vděčím hodně Zuzce. Jasně, ten zadek jsem z gauče zvedla já sama, ale tak jako tak pro mě Zuzka vždy byla a je největší inspirací. Právě proto, že kvůli ní jsem ten zadek zvedla :)

Co jsem tím tedy chtěla říct - nebojte se začít, prostě začněte! Ono vás to posílí, a nejen fyzicky. Budete se divit, ale i v běžném životě pak bude mnohem jednodušší se odhodlat k náročnějším věcem ;)

...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

50 komentářů :

  1. Já musím nejdřív dodělat Jill a pak se vrhnu konečně na Zuzku... Všechny o ní básníte a já prostě nechci zůstat pozadu! už to konečně musím začít taky dělat, jako věci tak, že prostě do toho skočím rovnýma nohama bez dlouhýho přemýšlení a rozebírání pro a proti...
    Díky ti, za tenhle článek!

    OdpovědětVymazat
  2. krásně řečeno, já to říkám furt, že stačí jen začít :)

    OdpovědětVymazat
  3. krásně jsi to napsala a jen souhlasím..
    Také jsem začínala tvrdě a když jsem pak zkusila Jill, byla pro mě jednoduchá a popravdě se ani moc nezpotím! ;)
    Zuzku mám ráda, jen při ní trpí mé kolena, takže ji nemohu zahrnovat tak často, 1-2 týdně mi stačí! .)

    OdpovědětVymazat
  4. ja treba zacla maruskou z rutiny, bylo mi takova sympaticka a hlavne me vyhovovala cestina, bo jako uplny zacatecnik sem BR a zuzku moc nechapala a bala sem se i kdyz ono cviceni s rutinou je to sami:) takze sem si nepomohla co se narocnosti tyka ale vlastne diky tomu sem se dostala k zuzce ktera je momentalne od podzimu u me n.1. Miluju ji,jeji pristup, jeji workouty jeji anglictinu(ten prizvuk je sladkej proste) je to clovek kterej me dokazal namotivovat ze kdyz clovek neco chce jde to! Kazdopadne moje velke diky patri marusce diky ni sem se dokopala k zuzce:)
    A mas pravdu je jedno jak dlouho se budete na zuzku "pripravovat" bude to stejne bolet:) ale o tom to je a ten pocit za to stoji:)
    takze sup holky kluci jdete do toho, kdyz to zvladam ja pomalu v petatriceti tak vy taky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky ráda Zuzčin přízvuk a to hodně lidem vadí :D A vidíš, vlastně díky Zuzce jsem se naučila hodně anglicky :) Když jsem začínala s jejím cvičením, tak jse angličtinu neovládala skoro vůbec :)

      A Maruška je taky super, ale objevila jsem ji až celkem pozdě. Teď už její cvičení bohužel nemám kam "vmáčknout".

      Vymazat
    2. Ja uz se ted k rutine vracim vyjimecne ale ma tam byt ted nove cviceni na core tak to urcite zkusim:)

      Vymazat
  5. Tak to sme dve ja taky diky ni procvicila anglictinu:)

    OdpovědětVymazat
  6. Nedá mi to a musím se s vámi podělit o můj včerejší zážitek se Zuzkou :D Přijela jsem pozdě domů a rychle jsem hledala něco krátkého a rychlého. První na co jsem narazila bylo nějaké zwow. Ve spěchu jsem se převlékla, zahřála a šla na to :D (musím podotknout, že jsem samozřejmě slyšela o výzvě 100 burpees, ale když jsem viděla tu číslovku, řekla jsem si, že to v jeden den prostě nemůžu zvládnout). No zkrátka a dobře po odcvičení ZWOW jsem zjistila, že Zuzka zařadila 10 burpees po každém cviku. Cviků bylo 11, takže když si to spočítáte...! :D Udělala jsem 110 burpeesků a nebylo to tak hrozné jak jsem myslela :D ;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 49ka?:) tam je jich 120 delalasem v patek tak si to pamatuju jeste:)

      Vymazat
    2. No vidíš, říkám, že to nic není! Hlavně není problém si to ani při té burpees challenge zařadit touhle formou ;)

      Vymazat
  7. Pěkný článek, máš můj obdiv za to, kam až ses dopracovala! :)

    Já se přiznám, že se Zuzkou asi nikdy nebudu schopna cvičit, neboť mě její přízvuk šíleně irituje. Dalo by se to obejít tím, že bych si videa nepouštěla, ale to cvičení mě pak tolik nebaví. Ale je to škoda, je to sympaťanda a tělo má úžasný, ale její angličtina mi trhá uši :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám to samé, vždycky mám pocit, že mi ty uši uletí, když to slyším :D ale jednou si třeba vypnu zvuk a odhodlám se! :D

      Vymazat
    2. Já nevím, mě ten její hlas nikdy nevadil. Asi jsem zvyklá, protože jsem ji začínala sledovat ještě když jsem ani sama anglicky pořádně neuměla :D

      Vymazat
    3. Já tu její angličtinu mám zase ráda, hezky jí všechno rozumím :-D

      Vymazat
    4. jde to vydržet, mám jí ráda, ale má hrozně český přízvuk :)

      Vymazat
    5. já dneska překonala, překousla jsem ten šílenej přízvuk a zvládla to :-) až tak hrozný to není jak si všichni myslíme... většinu cvičení je potichu ;-)

      Vymazat
  8. Já když jsem začínala cvičit takto podle videí, tak jsem začala se Zuzkou i Jillian zároveň... A taky jsem si někdy po cvičení se Zuzkou musela dávat minimálně dva dny regenerace :D

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jsem začínala se Zuzkou, protože jsem nic jiného neznala, ale pak se mi to zdálo dost na fyzičku, tak jsem teď přešla na popsugarfittv, Taru Stiles, blogilates, který mi přijdou náročný tak akorát a občas si na youtube zkusim něco nového nebo tu Zuzanu, nebudu ti to tu spamovat, psala jsem o svém cvičení o víkendu taky článek:)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to jsi vážně dobrá!:) Insanity jsi začala cvičit také až po Zuzce?
    Mimochodem máš naprostou pravdu, paleo chléb je opravdu dobrota! Dělala jsi ho i z jiné "mouky", než jen z té mandlové? Pkud ano, který u tebe víc zabodoval?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Insanity jsem objevila až později a ze začátku to pro mě taky byla slušná makačka :)

      Já dělala ten chleba mandlové mouky, z vlašských ořechů a pak ještě podobný z arašídového másla :) A těžko říct, který byl nejlepší, chutnaly mi všechy! Teď plánuji ještě zkusit ze slunečnicových semínek :)

      Vymazat
  11. ani nevím, co označit jako svůj začátek cvičení, protože už od základky dělala pořád něco...ale Zuzka je prostě o level výš než všechno ostatní:) začala jsem s ní až před dvěma týdny, protože jsem se taky bála..:D Náročné to je, ale nic co by se nedalo zvládnout ( i když u každého burpee mám pocit že další prostě nezvládnu..:D ), ale o to je lepší ten pocit po docvičení :))

    OdpovědětVymazat
  12. Pořád chci začít ale nějak se k tomu nemohu dokopat :XX


    http://nikol-kach.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem začínala s Jillian, ale stejně jako ty nejvíce vděčím Zuzce. Myslím si, že Jillian prostě není pro mě, teď když kouknu zpátky tak mi přijde cvičení s ní nudné. Ale každému vyhovuje něco jiného a o tom to je najít si to svoje. Zuzka je mi sympatická a její angličtina mi nevadí :).

    OdpovědětVymazat
  14. tak to tě teda obdivuju, já když jsem nedávno začínala, tak jsem se taky hned vrhla na náročný workout, jenže jsem ho prostě nezvládla a navíc jsem byla naprosto demotivovaná. Proto jsem se rozhodla začít na něčem jednodušším a postupně přidávat. Začala jsem s Jillian 30 day shred a v podstatě první 2 levely jsem po pár zacvičení přeskočila. Teď střídám různé workouty od Jillian, zkoušela jsem i Boba a jsem moc pyšná na to, že jsem už zařadila i Zuzku :) V pátek jsem od ní cvičila ZWOW 24 a to její "hadí protahování" mě fakt odrovnalo, ruce cítím ještě teď :D
    Jinak jak dlouho si myslíš, že je denně dobré cvičit, aby to mělo smysl? V tom pořád nemám jasno, jelikož se někde píše, že člověk začíná spalovat až po 20 min aerobní aktivity...Zuzka má ale většinou 15-20minutové workouty, sice intenzivní ale krátké. Stačí to za ten den? Mě totiž potom vždycky přijde jako kdybych ještě měla za ten den něco odcvičit.
    Omlouvám se za tak dlouhý koment.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono Zuzka ta cvičení krátké má, ale právě o vysoké intenzitě a víceméně formou HIIT - a právě tam se zase nedoporučuje cvičit takhle déle než 20 minut ;) Ta doporučená délka cvičení je pro aktivity, kdy jsi v nižší tepovce (aerobní zóna, spalovací), Zuzka je spíše anaerobní. Pokud ti to příjde málo, tak to můžeš doplnit právě o něco lehčího aerobního. Já si třeba ve fitku dávala občas něco od Zuzky a pak jsem šla ještě na chvíli lehce na eliptical ;)

      Vymazat
  15. Paráda, to se mi líbí. Ze dne na den prostě začít ze Zuzkou, máš mů obdiv. Já jsem za vybudování fyzičky vděčná Jillian. Je, možná je to trend, začín s ní skoro každý, kdo chce zhubnout a vede blog, ale pro mě byla dříve náročná a teď si s ní občas tak jedno dvě videa zacvičím. A na Zuzku jsem přešla tak z ničehož nic. Jednou takhle v podvečer jsem uviděla právě přidaný zwow 44 a tak jsem si ho pustila. No a tak od ledna ji zařazuji častěji a častěji.
    Jsi prostě šikula, to se musí nechat a všechno si tak hezky napsala.

    OdpovědětVymazat
  16. V tomhle jsme úplně stejné, taky jsem kdysi začala rovnou s bodyrockem. Jillian jsem za celý život odcvičila jednou a děsně mě to nudilo, nedokázala jsem pochopit jak to někdo může vydržet každý den. Cvičení s Bobem bylo ještě horší, to hodinové video jsem ani nedocvičila, protože mi to přišlo nenáročné, neustále se opakující a nudné. Jediný další trenér který mě nadchl byl Shaun T s Insanity, to je jiná :) Teď už cvičím hlavně ve fitku a domácí workouty si sestavuji sama tak, abych byla totálně vyřízená, ta stará videa z bodyrocku už holt nestačí a tělo si žádá větší dávku teroru :D

    OdpovědětVymazat
  17. A ze svého prvního workoutu si akorát pamatuju že jsem odcvičila jenom jedno kolo a připadalo mi to děsně náročný :D Byl to nějaký z těch videí na maltě ale nevím přesně který :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme hodně podobné. Já jsem taky začínala v období, kdy byli na té Maltě :) a zbytek jak říkáš - Jillian i Bob i přišli celkem nudní :D a nadchl mě pak pořádně až Shaun :) Teďka už si taky musím máknout ve fitku, abych byla spokojená. Doma si dávám třeba 1x týdně ZWOW, protože mě to nebaví a nechce se mi většinou nic svého vymýšlet :)

      Vymazat
  18. úplně miluju se dívat na tyto videa už nějakou dobu :) .. a je fakt že ty jejich postavičky mě vždy nakopnou :) .. ale přesně jak říkáš, nesebrala jsem odvahu něco z toho vyzkoušet.. ale ani ne proto že si myslím že bych to nezvládla, ale spíš neumím cvičit podle videí :D .. mě musí hrát u cvičení hudba na plné pecky, jinak mě to nudí :D .. ale z těch videí co si sem dávala určitě něco vyzkouším :) .. jelikož kardio potřebuju jako sůl :)

    OdpovědětVymazat
  19. na Zuzčiny workouty si taky zatím moc netroufám :D a hlavně mě ty videa neba..
    moc tě obdivuju za tvoje cvičící rituály :)
    programy od Jillian, Boba a Cassey jsou jistě jednodušší než ty Zuzčiny:D ale ani ty mě nebaví:D
    překonat se a sledovat pokroky :)) taky neznám lepší radu
    napadá mě, že bych s workouty mohla začít právě jako ty, tím prvním :) hh

    OdpovědětVymazat
  20. Ja som Zuzku-bodyrock prvykrat objavila v juni 2011, ale prve cvicenie som dala az koncom septembra ked sme sa prestahovali, lebo v izbe predtym nebolo miesto ani na podlozku :D..odpozeranych som mala vela videi, ale zo zaciatku som vyberala len tie kde netrebalo ziadne vybavenie, alebo som improvizovala..a v zasade, kedze som si o tom nic nehladala, tak som nevedela ze zuzka je mega tazka, pre zaciatocnika priam nezvladnutelna.. :D..vybrala som si cvicenie a proste cvicila..myslela som ze umrem :D:D, ale zvladla som to a nevedela sa dockat dalsieho workoutu..tymto som len chcela povedat, ze netreba sa bat a skusit to..a vysledky bolo vidiet pekne ;))

    OdpovědětVymazat
  21. Po tomhle článku jsem přestala plánovat Jillian, přemýšlet jestli to zvládnu a rovnou se pustila do 30DS 1...A nebylo to až tak těžký, ale bavilo mě to a myslím, že u toho vydržím...Díky za nakopnutí =D

    OdpovědětVymazat
  22. Tak to jsem ráda, že tě to tak nakoplo! :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj, do Zuzky jsem skocila asi po dvou dnes, co jsem na ni narazila.. take to bylo, kdyz zili na Malte.. a muj prvni workout ever byl prave ten stejny jako tvuj :D nahodicka:) a dik za pripominku, protoze ten workout je super a zitra si ho dam:) Jinak ta jeji anglictina mi ze zacatku vadila, ale uz jsem si zvykla, tak mi to ani neprijde. Kazdopadne souhlas s tim, ze extra priprava neni potreba..stejne pak bude clovek zniceny:D K.

    OdpovědětVymazat
  24. Zuzka je určitě pro všechny velká motivace. Pro mě třeba ne jenom pro to, že má sympatickou tvář a super tělíčko o kterém se mi zdá každou noc ale i proto že si myslím že je to hodně silná osoba. Určitě bylo v jejím životě hodně těžkých chvilek které musela přestát a ona to zvládla a po každé co jí vidím je vysmátá a hýří pozitivní energií. To pak člověka nabudí nejenom k nějakému tomu wokroutu ale dodá sílu i po náročném dni nebo když je špatná nálada.
    Ještě musím dodat, že právě její přízvuk se mi dost líbí a připadá mi roztomilý. Stejně jako každý jiný - britský, italský a jiné co jsem kdy měla možnost slyšet. Podle mě je to něco co nás nějak odlišuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musím souhlasit. Zuzka je opravdu islná osobnost. prožila si toho dost (co vím) a stehně hýří jeno msamý pozitivismus :)
      S přízvukem souhlasím, alespoň je vidět/slyšet, že je Češka! :)

      Vymazat
  25. Já začala se cvičením docela pozvolně :D Dřív jsem vůbec nic nedělala, v těláku jsem byla lemra a můj celodenní pohyb spočíval v klikání do klávesnice :D Pak jsem zničehonic začala s aerobikem a občas jsem doma jezdila na orbitreku, nic extra :D Pak jsem k tomu začala přidávat jumping a občas posilovnu. Od všeho jsem ale nakonec upustila a začala cvičit sama doma. Nakonec jsem se dostala k insanity a úplně si to zamilovala, nejdřív to bylo dost těžký, když si to ale dám někdy teď, není to zas taková makačka a všechny cviky zvládám bez pauz - Shaun T si mě hold vycvičil k obrazu svému ;D Ale nakonec mě ve cvičení stejně nejvíc ovlivnila Zuzka a její workouty, hrozně ju obdivuju! :) Můj první workout s ní byl myslím This is sweat :) Zprvu jsem cvičila zároveň s ní a moc jí nestačila, postupně jsem ale začala být nějaká rychlejší a nebavilo mě na ni pořád čekat, tak jsem začala cvičit sama ty workouty, jen s hudbou a je to daleko lepší. Jinak mi připadne, že se Zuzka poslední dobou úplně mění před očima a přitom ty workouty co zveřejňuje mi připadnou často čím dál jednodušší, zvláštní :D Každopádně teď má nejlepší postavu, jakou jsem kdy viděla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Shaun je pašát, ten vycvičí každého! O Zuzce ani nemluvím :) Taky už často cvičím spíše jenom s hudbou nebo si ji nechám zapnutou, ale necvičím zároveň s ní. Většinou se mi povede ji předběhnout :D

      A soihlasím - vážně se její tělo úplně mění před očima. Kdoví, třeba více dbá na stravě. Sama teď říkala nebo psala, že něco zhubla bez toho aniž by cíleně upravovala stravu na hubnoucí. Dělá teď zároveň se svými fanoušky ten její program, tak prý díky tomu :)

      Vymazat
  26. Můžu se zeptat.. jaký máš názor na plavání? Slyšela jsem, že na hubnutí není to pravý ořechový, jelikož si tělo v té studené vodě dělá tukové zásoby pod kůži, prý to je spíše rehabilitační cvičení. No a potom babo rad :D, člověk potom neví, čemu má věřit, přijde mi, že všude říkají něco jiného, děkuji za odpověď :) pěkný večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to neporadím, protože netuším. Nikdy jsem se plavání nějak moc nevěnovala. Ale tak taky ej to slušná makačka podle mě. Kalorie nějaké spálíš a tímpádem to i na hubnutí vhodné bude. Ale určitě bych to střídala i s jiným pohybem ;)

      Vymazat
  27. Souhlasím, prostě do toho skočit. Taky se mi tohle cvičení zalíbilo, tak jsem se do něj pustila, protože jsem ho chtěla dělat. :) Když občas vidím ty přípravy, tak mi to přijde úsměvné. Ale snažím se je chápat a podporovat k jejich cvičení.

    OdpovědětVymazat
  28. Moc ti děkuji za odkazy. Hned se na to vrhnu. Jen se chci zeptat, máš to rodělené na části. To se o cvičí všechno najednou nebo je to každé samostatné cvičení s tím,že si to jedno video zacvičím třeba 2x? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vše dohromady, ona to Zuzka totiž nahrála ve více videích :) Odcvičíš 1. cvik 4 minuty, pak přejdeš rovnou na další. Dohromady 20 minut ;)

      Vymazat
  29. Ja sa musím priznať, ale workouty so Zuzkou necvičím, pretože mi je nesympatická, nedokážem vystáť ten je prízvuk a nechápem čo na nej všetci vidíte:D
    Ja som si obľúbila Cassey a jej neustále bľabotanie počas cvičenia :D

    OdpovědětVymazat
  30. Já jsem začala cvičit jako první Insanity, což bylo dost šílené. Už po deseti minutách jsem byla úplně mrtvá, ale nakonec jsem měla fakt vytvarovaný tělo a dobrou kondičku.
    Takže s tebou souhlasím :). Měj se, Mončo!

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, já s cvičením stále bojuju, často navštěvuju tvůj blog, který je mi motivací. Ostatně, podívej se sama, k čemu jsem zatím došla:
    https://magdakaderava.wordpress.com/2015/03/04/ja-chci/

    OdpovědětVymazat
  32. Jsem nadšený, zkuste tohle, jakmile jsem přestat brečet nad tím, jak ji osvobodit, je najít si cvičení video, které není zastrašující af. Těším se, až uvidím lidi s tělem, jako jsem já, a odpočítávač. Je snadné to vzdát, když jdeš do neznáma, jako je tohle, ale tohle je příjemné a dvojité.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)