sobota 30. března 2013

Na chleba s ořechy!

 Dneska se vám jdu pochlubit s mými ořechovými krasavci! Čekala jsem, až se mi jich nasbírá více, abych ten článek měla opravdu čím naplnit. A jelikož už jsem upekla chleba skoro ze všech druhů ořechů, co mám doma...no myslím, že už nastal čas :D


Dříve jsem nikdy nepekla pečivo nebo moučníky čistě z ořechů. Říkala jsem si, že to přece pak bude moc tučné. No, lidi se mění, názory se mění. Teď už peču ořechové pečivo každý týden :) V posledních týdnech až měsících se na nás valí nejrůznější ořechové recepty ze všech stran. A já jsem ráda, protože mám alespoň co zkoušet. Tyto recepty vznikají asi hlavní díky paleu - životnímu stylu, který je teď celkem oblíbený. Já se ho tedy nedržím, ale to mi vůbec nebrání podle něj občas něco dobrého upéct. Zvlášť když mám tak ráda ořechy, které se v paleo receptech často objevují :)

Na paleo/ořechový chléb jsem přišla - jak jinak - u Beautygloss. Můj první kousek byl z mletých mandlí a dopadl na výbornou. Jemná, příjemná chuť. Nic suchého, naopak, díky tukům z ořechů hezky vláčný. V doplnění s nějakou šunkou a zeleninou prostě lahoda :)





A recept na ořechový chleba není vůbec náročný! Já už to teď házím všechno tak nějak od oka - asi 1 šálek mletých ořechů, 3 vejce, špetka soli, 1/2 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva a 2 lžíce nějakého ořechového/arašídového/semínkového másla - já jsem si oblíbila a na chleby používám sezamové tahini :)

Mým dalším pokusem byl chléb z vlašských ořechů. Díky babičce jich máme doma dost (i když zásoby už se taky krátí), tak jsem si řekla, že zkusím chleba upéct i z nich. Ořechy jsem pomlela a dala se do toho. Chleba měl zase úplně jinou barvičku a krásnou strukturu.




Někdy v době, kdy jsem dojedla tento chléb, zrovna začínal v Lidlu americký týden. A já se rozhodla, že toho využiji a zkusím upéct chleba z arašídového másla podle tohoto receptu. Uznávám, že jsem z toho měla trošku obavy - nedokázala jsem si představit, jestli z toho může vzniknout nějaká normální hmota, když budu míchat vajíčka s prakticky tekutým arašídovým máslem. Ale povedlo se! Padla na něj asi půl skleničky, ale byl teda dokonalý! Strukturu měl snad nejvíce chlebovou ze všech :) Jen byl takový více hutnější. Chuťově ale skvělý :) A teď mě tak napadá, že by vlastně šel upéct i čistě z mletých arašídů...no, myslím, že ten bude další na řadě! :)




Z ořechů jsem pekla, z arašídového másla taky...nastal čas vyzkoušet i nějaká semínka. A jelikož jsem doma měla poměrně velké zásoby slunečnicových, padla volba právě na ně. Chleba z nich nebyl vůbec špatný, ale musím uznat, že ořechové mi chutnaly asi více :)




A můj poslední a aktuální výtvor - chléb z lískových oříšků. Opět jiná barva, jiná struktura, ale stejně skvělá chuť.  Včera jsem si namazala asi 3 malé kousíčky s arašídovým máslem (jako by mi ty ořechy nestačily :D) a řeknu vám - já byla z toho tak sytá ještě několik hodin! No prostě tuky dělají své a to stačí opravdu málo :)




Sečteno a podtrženo - ořechové chleby u mě vedou :) Jím samozřejmě i normální pečivo, ale to si dám třeba na snídani, případně jako přílohu k obědu. Odpoledne a večer už si dávám spíše tyhle chlebíky. Většinou si ho upeču 1x týdně a mám vystaráno. A líbí se mi opět hlavně ta spousta možností a variací! I proto už jsem vyzkoušela tolik druhů...a příště asi zkusím nějaký mix více ořechů, to by taky nemuselo být vůbec špatné :)


Co vy? Už jste vyzkoušely péct z ořechů? Nebo z toho máte respekt? :)

 ...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

71 komentářů :

  1. tak ty nemaj chybu!! :) já vlastní chleba ještě nepekla, mám z něj respekt :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohodle se nemusíš bát! Tenhle nemusí nijak kynout a není na něm snad ani co zkazit :)

      Vymazat
  2. bezva téma, taky jsem poslední dobou podlehla pečení bez mouky a co se dá nahrazuji ořechy. Do chleba jsem se zatím teda nepustila, peču spíše moučníky s ořechy, ale už jsem zkoušela různé bulky, zatím tedy se semínky, protože bych asi celý chleba nesnědla a doma jedí "běžné" pečivo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase ještě nezkoušela moc těch moučníků, ale snad se i ktomu dostanu. Vypadají totiž lákavě, hlavně i ty u tebe! ;) A toho chleba není nějaké velké množství, tak bych se toho ani nebála. Já ho mám taky jenom pro sebe :)

      Vymazat
  3. Mám z toho respekt a bohužel doma nemám mixér, co by to utáhl to mixování oříšků :). Tak snad brzo pořídíme novej. Ale všechny ty chleby vypdají skvěle, popravdě by mě zajímalo, jaký by byl kešu chleba :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to mě napadlo, jak jsem psala ten článek! Že z kešu jsem ještě nedělala :D Ale úplně se mi sbíhají sliny jenom na to pomyslím...asi taky neodolám a někdy ho zkusím :)

      Vymazat
  4. ja som orechové chleby nepiekla, ale už jedla a musím povedať, že mi velmi chutia :)

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, prosila bych od každého krajíček. :D
    Já se chystám na banánový chlebíček. :P Jinak jsem zatím zkoušela jen kokosový, který mi příliš nechutnal teda. :D S ořechy jsem ještě nepekla. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Banánové jsou taky výborné! A kokosový jsem chtěla zkusit, ale taky jsem se setkala spíše s negativním hodnocením no, tak nevím, jestli do toho půjdu :)

      Vymazat
  6. mnam ! někdy to musím asi zkusit :D kolik tak může mít jeden ten plátek kj a tuků? já jsem totiž velký žrout pečiva tak abych to nepřehnala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vážně spočítané nemám :) Ale bude to dost, protože ořechy jsou tučné žejo. Ale zase tam v tom nemáš snad žádné sacharidy ;)

      Vymazat
    2. Ale kaloricky to bude asi 2x více než klasický chleba řekla bych ;) Ale zase ti ho postačí na porci určitě méně :)

      Vymazat
  7. Ahoj :) na mandlový chléb se dlouho chystám (popravdě čekám až zas začnou v Lidlu prodávat mandle, nechápu kam se poděly) Píšeš, že upečeš a máš vystaráno, to znamená, že chléb vydrží chutný po celý týden? Jinak na těchto chlebech je asi jediné mínus cena. Já zkoušela kokosový chlébíček a byl dobrý http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/03/kokosovy-chlebicek.html#comment-form

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mandle z Lidlu jsou výborné, pravda, a ne moc drahé :) Chleba opravdu vydrží dobrý a vláčný celý týden, neoschne jako klasické pečivo :) No cenově opravdu výjde dráž...ale já jsem už zvyklá utrácet za ořechy více. A navíc jak jsem psala, vlastně mě to výjde nějakých cca 100-200g ořechů a mám chleba na týden :)

      Vymazat
    2. Já si taky říkala, kde zmizely ? A pak když jsem byla na návštěvě v Plzni a tam už taky měli jen poslední tak jsem je všechny koupila :D a mám doma zásobu, tušila jsem že něco se děje když nejsou u nás a ani na druhém konci republiky ... a co já bych si bez nich počla
      Jolča

      Vymazat
    3. V Lidlu prodávají i ne moc drahou mandlovou mouku ;)

      Vymazat
  8. Chlebíky vypadají moc hezky.. hned se mi sbíhají sliny jen je vidím :-D
    Ráda bych také zkusila nějký upéct ale trochu se bojím vyšší energetické hodnoty.. přece jen ořechy mají více kalorií než běžná mouka... myslíš že to je tolik znát? O kolik se ta hodnota liší od obyčejného chleba? Mám totiž trošku nadváhu a tak nevím kolik si takové "kalorické" dobroty mužu dopřát...
    Díky za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ořechy jsou kaloričtější, takže je jasné, že ta energetická hodnota bude vyšší. Já se toho kdysi taky strašně bála, ale teď už jím ořechy prakticky neomezeně a nic to se mnou nedělá - nijak potom nepřibírám. Naopak, podle mě, když si dáš jenom takhle ořechy bez nějakých sacharidů, tak je to právě dobré a vhodné. Navíc to jsou zdravé tuky ;) Kaloricky to bude odhadem asi 2x vyšší než klasický chleba. Ale jeden pláteček je opravdu malý a na porci ti určitě vystačí méně gramů než kolik si dáš normálního chleba ;)

      Vymazat
  9. No.. tak pohledám formu a zkusím to, že :D Ještě uvidím, který si vyberu, co bys teda doporučila? Asi zkusím arašídový nebo mandlový. A nevyschne moc časem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že nevyschne vůbec! Pořád je hezky vláčný ;) Arašídový i mandlový jsou skvělé. Možná bych na začátek taky doporučila ten mandlový :)

      Vymazat
  10. Ořechový chléb jsem ještě nezkoušela. Ale určitě to zkusím až se vrátím domů. Tu chuť si neumím moc představit, ale ráda zkouším nové chutě. :)

    OdpovědětVymazat
  11. teda to musi byt dobrota!!a fakt se ti povedly!!
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  12. Ty vypadají úplně dokonale!:-)
    Určitě někdy zkusím ten s mandlemi- ty jsou moje nejoblíbenější

    OdpovědětVymazat
  13. No teda, to je překvapení!
    Udivuje mě, jak vypadá ten pouze z vajec a araš.másla, to snad ani není možné :D Chtěla bych je ochutnat, ale kdo by mi koupí tolik ořechů? :/ Asi začnu jako veverka na zimu shánět oříšky kde se dá, pěkně si je shovávat a pak si něco upeču, protože jsem fakt ohromena!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nevěřila vlastním očím! Ořechy jsou bohužel dražší no...moje peněženka taky pláče :D

      Vymazat
  14. vypadají úžasně :) já včera koupila další dvě sklenky másla v lidlu (ano u nás pořád je, a furt za stejnou cenu), tak už se konečně na chleba taky chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, já tam kupovala dneska! Taky ještě u nás mají, díkybohu :D

      Vymazat
    2. Kdyby e tak chtěli zlevnit,co? :D

      Vymazat
    3. Myslím, že kdysi je zlevnily po pár týdnech, ale jenom o 10Kč. A tak i to dobrý, třeba to příjde, pokud jim tam ještě něco zbyde! :D

      Vymazat
    4. každá kačka dobrá ;) u nás jich ještě pár těch kartonů měli, tak snad ano :)

      Vymazat
  15. já bych zkoušela pořád nové recepty, ale bohužel na to nemám čas :( .. vážně to není jen výmluva :D .. ale vyštráchám doma domácí pekárnu a pak určitě nějaký chléb vyzkouším :) .. nejspíš ten z burákového másla, ale z toho mého domácího :D (vyjde to levněji :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, zkus. Akorát teda nevím, jestli je dobrý nápad to dělat v pekárně, protože toho těsta je celkem málo a myslím, že by se to nemuselo moc dobře promíchat. Navíc to ani neptořebuje kynout ;)

      Já taky na pečení nemám moc času, nebo se mi ani nechce :D Ale ten chlebík je fakt hotový hned - za 5 minut hotové těsto a pak se to jenom šoupne do trouby ;)

      Vymazat
    2. Já teda většinu svých 'výtvorů' mám hotových do 10 minut, pak se to akorát hodí do trouby a už se o to nemusíš starat (ale nesmíš to pak zapomenout vytáhnout :D)

      Vymazat
    3. To je můj častý problém - to tam hodím, odejdu do pokoje a pak běžím s panikou do kuchyně, že jsem na to zapomněla :D Naštěstí mi to často zachraňuje mamka :D

      Vymazat
  16. Zrovna jsem se na nej chystala:) takze uz je v troube, delam arasidovy, tech jsem mela doma nejvic..sice byly prazene, solene, ale ja z nich delam i maslo, vzdy je pred tim poradne properu horkou vodou a pak uz samozrejme nepridavam sul:) Ted akorat musim odhadnout dobu peceni:) K.

    OdpovědětVymazat
  17. tak to vypadá super, já celkově pečivo miluju a tohle bych si hned dala :)

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj :)

    Uz velmi dlho Ta sledujem a zboznujem Tvoje prispevky a recepty. Neskutocne ma motivujes a aj vdaka Tebe som so sebou ovela spokojnejsia ako kedysi, lebo telo sa mi neskutocne meni :)

    Ae chcem sa opytat: Chcela by som vela veci upiect, alebo urobit, ale neviem, aky mixer na to zvolit... Myslis, ze s tymto mixerom by som urobila vsetky veci z Tvojich receptov?

    Bud ten rucny mixer aj s nadstavcami, alebo ten multifunkcny krajac:
    http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/lidl_sk/hs.xsl/offerdate.htm?offerdate=31836

    Chcela by som robit aj paleo veci, ale raw food, ale neviem, ci by mi to dobre zomlelo oriesky, alebo nejake cesto.

    Dakujem za radu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)

      Já mám doma něco hodně podobného jako je ten ruční se všemi těmi nádstavci a s ním peču a vařím vše ;) Už jsem si říkala, že by se mi možná hodil i nějaký lepší, třeba na ty ořechová másla, ale zatím mi vystačil i tento na všechno :)
      A vím že i ten multifinkční kráječ holky na facebooku chválily. Mě příjde ale praktičtější ten s těmi nádstavci - přecijen člověk ho využije na více věcí :)

      Vymazat
    2. Super, dakujem :) Hned v utorok ho kupim a mozno si konecne urobim nejaky raw cheese cake alebo vlastne arasidove maslo :)

      Pokracuj v tom, co robis, viem, ze vela ludom pomaha citat Tvoje clanky a inspirovat sa :)

      Vymazat
  19. vypadá to fakt skvěle!:) já jsem chléb nikdy nepekla, hrozně se bojím, že to zkazím, protože v kuchyni nejsem žádný velký umělec:D
    Ellie^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle ani není klasický chleba - ono ten klasický je těžší, protože musí déle kynout a fakt dobře se připravit. Tohle je brnkačka, to jenom smícháš a dáš upéct ;)

      Vymazat
  20. Peču je už dvakrát do týdne :D Nejčastěji ze lněného semínka, nebo mletých mandlí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak lněné semínko chci taky zkusit! :)

      Vymazat
    2. Připomíná mi to potom makovec celkem :) Je to v pohodě a nejlevnější varianta :)

      Vymazat
  21. Zbožňuju všechny ořechy!! Tvoje výtvory vypadají perfektně! :)
    Střípky z mého života

    OdpovědětVymazat
  22. taky jsem dneska pekla chleba :) vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
  23. Všechny se ti moc povedly, jsem ráda, že sis je tak oblíbila ;D Já je teda nedělala už pěkně dlouho, ale příště bych ráda zkusila třeba i z kešu, jak už někdo nade mnou zmiňoval. A teda máš štěstí, že ti ten chlebík ze slunečnicových semínek nezezelenal! Fakt, když peču něco ze slunečnicové mouky, často je pak výsledek zelený ;)) Něco tam reaguje s tou jedlou sodou :) A teda, ty otázky ohledně kalorické hodnoty...grrr..zabíjela bych! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nemají potom ty chleby moc TUKU když je to z oříšků?! :-O :D :D

      Vymazat
    2. Ha, tak on mi taky zezelenal! Jsem trošku zatajila no... :D Ale mě teda těší, že nejsem jediná, jsem nechápala, čím to může být! Přitom jse věděla, že plesnivé to není :D

      Vymazat
    3. :DD Já se taky nejdřív vyděsila, když asi před měsícem pekla muffin, pak do něj kousla a byl zelený. Ale zase by se to hodilo na zelenej čtvrtek ;D

      Vymazat
  24. Přijde mi, že 1 šálek ořechů je docela málo na tak velký chléb, co máš na fotkách, ne? Ale můj pekařský odhad není nic moc, tak možná se pletu :-D A ještě mám (blonďatý) dotaz, zda-li dáváš směs vždy do nějaké formy nebo těsto drží tvar a šlo by vytvarovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ten chlebík není moc velký, je hodně tenký ;) A určitě dát do form, žádný tvar to nedrží, těsto je tekuté ;)

      Vymazat
  25. který z nich ti chutnal nejvíce? :-) nemůžu se rozhodnout jaký vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně chutnaly fakt všechny, těžko říct :) Možná můžeš zkusit prvně ten mandlový, ten bych řekla je takový nejvíce "klasický" a určitě nezklame ;)

      Vymazat
  26. Tak já zatím dělala jen lívance a muffiny, ale chleba asi taky zkusím, když vidím jak krásně se na mě směje z tvých fotek. Mám málo tuků v krvi ( i když jich jím dost), tak zařadím jako pečivo, které já normálně nejím, jen si budu muset vymyslet paleo recept - já ráda experimentuji. Myslím, že tohle uvítá i manžel. Super, díky za tip. :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Jak dlouho takový chlebík vydrží? :) Píšeš, že týden...je to ten týden ještě dobré? Nebo ho potom rozpejskáš třeba v mikrovlnce? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dobrý i po týdnu, pořád hezky vláčný a stejně dobrý. Nikdy jsem ho nemusela rozpékat ;)

      Vymazat
  28. Vypadá to prostě báječně, skvělá bezlepková varianta pečiva. Určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  29. Šlo by to i s normálním máslem ? Tatka má celiakii, tak bych mu ho ráda upekla :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že asi jo, ale nemám to odzkoušené, takže to nemůžu potvrdit :)

      Vymazat
  30. Všechny ty chleby vypadají lákavě, připomínají mi strukturou ořechové buchty od babičky, úplně je tu cítím...určitě musím vyzkoušet, prvně asi ten slunečnicový :)

    OdpovědětVymazat
  31. Přesvědčila jsi mě! :) Konečně zkusím bezsacharidové večeře, ale nebudu furt tápat CO, aby mě to zasytilo!:) Ty jsi teda koumák, šikovná ;)

    OdpovědětVymazat
  32. Bezva článek! Ten arašídový a z kešu se mi docela zamlouvají. Já jsem zatím zkoušela jenom z mandlí a někde jsem udělala asi chybu, byla z toho spíše musli tyčinka:(:D no, možná je na čase dát těmhle dobrotám ještě jednu šanci!:D

    OdpovědětVymazat
  33. ještě jsem nezkoušela, ale určitě zkusím :) neumím si tu chuť vůbec představit, ale jsem zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
  34. Juuu to vypada luxusne...taky nejaky zkusim

    OdpovědětVymazat
  35. Nezkoušela jsi místo vajec dát chia semínka odstátá ve vodě?:)
    Třeba by to pak bylo ještě "zdravější"

    OdpovědětVymazat
  36. Chci se zeptat, kolik denně přijmeš tuků? Já se jich tak nějak pořád bojím, dnes jsem přijala 88 g tuků a 185 g sacharidů, jinak mám přijmout 60 g tuků a 230 g sacharidů, potřebovala bych poradit, chci sundat nějaký ten špíček a pořád se tuků bojím, dnes jsem měla ořechy a nějak se mi to nakupilo:)) děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to nepočítám, ale možná to okolo těch 90-100g bude...jak který den :) Ono musíš sama zjistit co ti víc vyhovuje a co na tebe funguje, jestli víc tuků a méně sacharidů nebo naopak :)

      Vymazat
    2. Děkuju Ti moc za odpověď, mně jde spíš o to, že se bojím, když budu jíst více než 60 g tuků, že přiberu:) Takhle se chci alespoň ujistit, jestli je to tak možné nebo ne, chci hubnout, takže jsem se chtěla poptat přímo tebe:-)

      Vymazat
  37. Prosím, neměla by jste vyzkoušený recept s nízkým obsahem sacharidů na pečený domácí chléba? Děkuji Katka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)