čtvrtek 28. března 2013

Opravdu žiji tak zdravě, jak tvrdím?


 
 Tento článek vzniká hlavně za účelem toho, abych objasnila to, co možná někomu tak úplně jasné není. V poslední době mám pocit, že se na mě stále častěji valí komentáře, které tak úplně nechápou můj osobní přístup ke zdravému životnímu stylu. Možná to jsou jen připomínky lidí, kteří prostě čekají na okamžik, kdy si budou moci rýpnout, možná chtějí jenom pomoci anebo prostě vyjadřují svůj názor. Ale mě to prostě nedá. A už jenom proto, abych vše uvedla na pravou míru, jsem se rozhodla tomuto tématu chvilku věnovat :)


Takže já a zdravý životní styl....žiju zdravě? Evidentně se o to snažím, o čemž nemusím snad žádného z mých čtenářů přesvědčovat. Ani bych vlastně nepoužívala slovo snažení, protože ono už to jde prostě samo bez nějakého přemáhání :) Jím ale opravdu 100% zdravě? Rozhodně ne :) Kdybych měla dbát na každý malý detail a být opravdu pečlivá, tak by mě to asi spíše obtěžovalo než těšilo. Protože v dnešní době, no uznejte, se už najde něco špatného na všem - jeden styl stravování zatracuje mléko, druhý maso, další nedoporučuje sóju, sacharidy jsou špatné, tuky jsou špatné - ale jindy jsou zase dobré, cukr ne, ale na přírodních sirupech už se taky najde něco špatného. Zbývá ovoce a zelenina? No i tady vás někteří uzemní tím, kolik je v tom chemie z postřiků....

Člověk si prostě nevybere, hlavně v poslední době se na nás valí ze všech stran nové a nové objevy toho jak to, co jsme považovali za zdravé, je vlastně špatné. A pak jsou všichni zmatení a neví, co jíst. Řeknu vám to takhle - na všem je možná něco pravdy, ale to neznamená, že to musíte přestat všechno jíst. Musíte si najít to, co vyhovuje vám a co dělá dobře vašemu tělu. A když už opravdu žijete zdravě, nebo se o to snažíte, tak podle mě nemusíte neřešit každý detail a přestat třeba jíst banány, protože někde napsaly, že jsou špatné ;)




To byla taková odbočka a teď zpět - trošku sebestředně - ke mně :) Mám blog o zdravém životním stylu, píšu o zdravém životním stylu a tvrdím, že tak i žiji. Ale pak, najednou, se zde objeví, že jsem si nedejbože koupila arašídové máslo, které obsahuje jenom 95% arašídů. Anebo lemon curd, který má přece plno cukrů! Nedejbože sójový pudink obsahující škroby nebo takový sladký muller milk, který radši ani zdravě tvářit nesnaží. Nakonec to završím tím, že si do tvarohu nebo na kaši přidám sladký sirup a tím je můj zdravý životní styl definitivně pohřben. 

Nevím jak vy, ale já jsem se rozhodla pro životní styl, né dietu, a ten přece nic z toho nezakazuje. Já jsem vždycky uznávala a vždycky budu heslo "všeho s mírou", protože souhlasím s tím, že i rádoby nezdravé jídlo nemusí být pro nás nezdravé, pokud ho konzumujeme v přiměřeném množství a vyvážíme ho dostatkem kvalitních živin a nějakým tím pohybem :) 

Pro mě zdravý životní styl představuje to, že se cítím dobře a zároveň prokážu jistou službu svému tělu - udržuji se aktivní prostřednictvím pohybu, dávám mu denně dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny a vyvážený poměr všech živin, nechám ho dostatečně odpočinout, ale taky udržuji psychickou pohodu tím, že si dopřeji to, co mám ráda :)

Takže ne, nežiji zdravě stylem, že bych byla jenom o rýži - masu - zelenině nebo že bych vyhledávala jenom potraviny prvotřídní a 100% kvality (to bych dříve zkrachovala, už tak na studentku utratím za jídlo až až)...nebo prostě zdravě ve stylu, kteří někteří považují za ten jediný správný a zdravý. Protože pro mě tady neexistuje jediný správný životní styl. Pro ty, kterým by se tedy náhodou nelíbilo mé tvrzení, že žiji zdravě, mám tvrzení nové - ráda do svého jídelníčku zařazuji zdravé potraviny :) 
A upřímně si myslím, že většina z nás na tom je podobně - máme rádi zdravé jídlo, ale taky si to občas zpestříme něčím rádoby nezdravým. Nebo se pletu? :) Ale o tom to je, to je život a je to úplně normální. Někteří se mnou možná v tomhle souhlasit nebudou...a to už je jen jejich názor, který respektuji. Já píšu blog proto, abych vyjadřovala ten svůj a tady ho máte :)

...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

104 komentářů :

  1. krásně napsáno. nezbývá mi nic, než souhlasit :) taky se snažím jíst zdravě, ale třeba v sobotu jsem měla po půl roce řízek. no co, jsme přeci jen lidi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, však i ten řízek je jednou za čas v pohodě, já si ho taky dám, když jsem třeba u babičky :)

      Vymazat
  2. jako bys psala o mně, super článek, opravdu jsem se v tom našla:)

    To, že mám blog o zdravém životním stylu a není mi úplně jedno, co jím, hned nemusí znamenat, že počítám každou kalorii a nedám si nikdy nic dobrého, co mi udělá radost. To mě vždycky pobaví a zároveň naštve, když mi někdo napíše, že to co jsem dala na blog obsahuje to a to a není to vhodné pro dietu /vhodné pro hubnutí - ale vždyť já sakra nemám nějakej hubnoucí dietní blog :D A nebo otázky typu : "přiberu, když si dám k jídlu avokádo"? aaaa bez komentáře! :D

    Neumím si představit, že bych jedla 100% zdravě a "správně" - ať si kdo chce co chce říká, ale občas je potřeba si ten život osladit - a ano, CUKREM, ne banánem :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, cukr je občas fakt třeba! :D Taky to mám tak, že mě to pobaví a zároveň naštve, když mi lidi začnou psát, že to a to je špatné a že to bych neměla. Jasně, já vím, co to obsahuje, ale je to moje volba, žejo :)

      No a na co se lidi ptají, jestli po tom přiberou...to taky kolikrát kroutím očima. Proč někdo prohoba řeší takové detaily :D

      Vymazat
    2. Ahojky. To, že ti lidi píší co je dle nich špatně a co bys neměla je podle mě způsobené tím, že lidi mají pocit, že na někoho můžeš působit jako "zdravá-životní" autorita a inspirovat tak ostatní. Vžívají se tak do role "ochránců" lidstva :), protože se v této roli cítí velmi dobře a nemají jiný prostor kde by se do ní mohli vžít. Aspoň podle ankety, kterou dělala naše katedra byl toto důvod u 60% lidí, kteří takto někdy reagují. A osobní názor na otázku "jestli po tom přibereš" je zas podle mého následkem toho, že pro spoustu lidí je cvičení pouze nástrojem k hubnutí a nevidí za ním jiné benefity. Měj se pěkně, Hedvika.

      Vymazat
    3. To je samozřejmě taky možné :) Ovšem já to beru tak, že nikomu nic nevnucuju ani netvrdím, že to je dobře. Prostě jenom sdílím to, co mám ráda já :)

      Vymazat
  3. Naprosto s Tebou souhlasím! Nikde není žádné ISO na zdravý životní styl. Je to cesta, kterou si může každý přizpůsobit. To je na tom i hezké, pro každého to může znamenat něco jiného. Já to mám hodně v cyklech. Někdy se držím toho svého stylu, opravdu jím tak, jak si naplánuji (pestře, chutně a výživně), ale jindy mi to prostě nevoní, tak na den vypnu a vůbec nic neřeším. Nejsme stroje a to, že píšeme blogy o stravě, cvičení a našemu přístupu k životu neznamená, že jsme jen rýžožrouti. A já jdu na pivo! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky napsáno, úplně s tebou souhlasím :) Občas má období, kdy fakt jedu jako podle předpisů a z vlastní vůle. A jindy prostě ne. Však o co jde, tady nejsou žádná pravidla :) Pivo si užij! :D ;)

      Vymazat
  4. Přesně tak! Navíc..mohli bychom vést dlouhý debaty o tom co JE zdravý a co NENÍ. Podle mě je zdravý všechno co má dostatek prospěšných živin a látek které potřebuji v přiměřeném množství. ZDRAVÝ životní styl neznamená jíst rejži(která stejně není tak super),jáhlovku,jabko a okurky furt dokola.Pokud něco takového provozujete,jste na dietě,a ta nebude do konce života.Zdravý životní styl ano.A nesmíme zapomenout že k němu patří především pohyb..myslím že pak si jednou za čas můžete dovolit i slaďoučkou babiččinu buchtu nebo HROZNĚ cukrový lemon curd;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, v dnešní době už člověk skoro neví, čemu věřit :) A je to všechno o pestrosti a vyváženosti, to je pro mě zdravý životní styl - STYL, ne DIETA :)

      Vymazat
  5. Moc pěkný článek! Naprosto souhlasím a úplně se v tom vidím :) Prostě neexistují zdravé a nezdravé potraviny, pouze zdravé a nezdravé množství :) Proč se stresovat, odpírat si a nedat tělu to, po čem touží, a pak to zbytečně přehnat? To nikam nevede, možná k PPP a zbytečnému stresu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jedině k PPP a stesu - alespoň u mě to tak bylo a proto žiju tak jak žiju a už se nesnažím o nic striktního :)

      Vymazat
  6. Tleskám! Super článek a jsem ráda, že je vás pár mých oblíbených blogerek, které jistě neomdlí při slově "dort"! :) Jednou za čas, tak proč ne? :) Přesně jak jsi napsala, je to životní styl a každý ať si ten "svůj zdravý životní styl" ušije sám na míru - do toho nemá kdo co kecat! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já při slově "dort" omdlím leda tak proto, jak lákavě to zní :D

      Vymazat
  7. Zdravý životní styl by se měl dodržovat tak na 80% - v rámci zachování psychické pohody. Každý považuje za zdravý životní styl něco trochu odlišného. Já se hlavně snažím být v pohodě a nezbláznit se z toho! (přesto ale stále studuju co a proč je špatně/dobře a pokud zhodnotí, že je něco fakt špatně, tak se to snažím z jídelníčku vyřadit - např. palmojádrový tuk apod.)

    Prosím tě, kde jsi koupila Lemon curd? Když jsme ho potkala, tak mi bylo líto peněz, teď už peníze mám a zas ho nemůžu sehnat :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi 80% souhlasím, taky už jsem takové doporučení slyšela a myslím, že je rozumné :) Jak píšeš - důležité je se z toho nezbláznit a nad některými opravdu odsuzovanými věcmi se zamyslet a vyřadit je úplně.

      Lemon curd mám z Marks and Spencera :) Holky psaly, že je levně i v Tescu, ale tam jsem na něj tedy nenarazila. Anebo se dá udělat i doma :)

      Vymazat
  8. vtipné, že jsem si dnes napůl ze srandy začla psát blog taky a mám tam některé naprosto stejné věci !!!!! :DDDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, aspoň nejsem jedná, kdo má takový názor! :D :)

      Vymazat
    2. Haniii...a sdělíš adresu? :))

      Vymazat
  9. Noo, já si ráda zpestřím život čokoládou nebo něčím podobným..ale nějak ji nepovažuji za nezdravou pokud to není každý den...nebo si život zpestřím pivem nebo vínem..jenže to taky nepovažuji za nezdravé..Samozřejmě nějací extra užasní lidé, kteří žijí jen z čistě přírodních bio potravin by mě za tohle tvrzení sežrali.....Ale jediné čemu by jsme se měli podle mě vyhnout 100% je fast food, časté smažené věci,bílé pečivo a sladkosti typu snickersky,bonbony, čokolády jako milka apod nebo cigarety, tvrdý alkohol(kromě slivovice do čaje v zimě..:D) Takže procentuálně žiju zdravě tak na 90% a jsem s tím spokojená :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 90% je slušné :) Některým věcem je opravdu lepší se vyhnout úplně, protože napáchají více škody než užitku. Ale je dost rádoby nezdravých jídel, které až tak neškodí. Třeba ta čokoláda (kterou si já taky často dám) :)

      Vymazat
  10. Přesně tak..život není jen o tom, abychomi si hlídali každou kalorii..a pak to dopadá tak, že se to jednou přežene a vede to akorát k PPP.."everything in moderation"..tak to má prostě být..:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, u mě to taky vedlo jenom ke stresu a jisté formě PPP, takže už nikdy více. Hezky vyváženě :)

      Vymazat
    2. přesně tak to bylo i u mě a taky už bych do toho za žádnou cenu nešla!:)

      Vymazat
    3. Myslím, že je skvělé jak to tady všechno čtu kolika lidem si otevřela oči, joo už ve jste to co jíte nám bylo ukázáno, že bychom opravdu měli jíst víc než kdekterá "příručka na hubnutí" říká, ale ty jsi prostě praktická ukázka toho, že to funguje :)

      Vymazat
    4. Děkuji :) Já myslím, že dnes už je těch "praktických ukázek" mnohem víc a to je jenom dobře. Ale já budu i nadále ráda ukazovat, že prostě držet se dietních příruček nemá cenu :)

      Vymazat
  11. Jako já to teď nijak neřeším, snažím se jíst tmavé a celozrnné pečivo, hodně zeleniny ale samozřejmě dobré řezy se zakysanou smetanou a čokoládovým pudinkem od mamky si ujít nenechám.

    Chtěla bych tě pozvat na GIVEAWAY o tělové máslo Alverde a deodorant Balea :))

    OdpovědětVymazat
  12. Tak každý si pod zdravím jídlem prostě přestaví něco jiného, takže pak je těžké se všem zavděčit. Já si hlavně myslim, že by člověk měl jíst kvalitně, číst etikety a ze všeho nejvíc poslouchat své tělo, co opravdu potřebuje. Když si mám dát smetanu, tak si dám raději trochu té pořádné, ale ne nízkotučnou.Každému se zamlouvá trošku jiný směr zdravého stylu. A nikde asi není úplně napsáno, co je úplně správně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně - poslouchat své tělo je nejdůlžitěšjí. Nemůžeme se zavděčit všem, ale hlavní je se zavděčit svému tělo :)

      Vymazat
  13. Tento článek bych zakončila Pasteurovo citátem: "Každá látka (jídlo) je jed, záleží na dávce".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Citát je to hezký a pravdivý, taky už jsem podobná znění slyšela nebo četla a určitě je na tom dost pravdy :)

      Vymazat
    2. Je to na sto pro pravda, už někde byly i publikovány smrtelné dávky pitné vody, kuchyňské soli a tak podobně :).

      Vymazat
  14. že lidi, co pořád jenom brblaj a dávaj zaručený rady do života ostatním poslooucháš, nebo kvůli nim dáváš nějaké takové "prohlášení". Všichni víme moc dobře, že na 100% zdravě nejde snad ani žít, pač ve všem je chemie, ve všem jsou srajdy, na každým druhým výrobku najdeš doložku "obsahuje lepek" na všem, když se podíváš, ač by to mělo obsahovat něco jinýho, tak to obsahuje stejný hnusy... a jak jsi napsala, jsi studentka, co se přece nemůže nechat zruinovat tím, že bude kupovat všechno s nálepkou 100% kvalita, bio, atd... prostě bych se tím nijak nezatěžovala a neřešila lidi, co chtějí jenom rýpat a poučovat... čekám, kolik lidí mi dneska napíše, jaký jsem prase, že jsem si dala na večeři domácí klobásku... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíše jsem to vzala jako zajímavý námět na článek :) Samozřejmě se tím nijak nedeptám :D Máš pravdu, že jíst na 100% zdravě je hodně složité v dnešní době...a i třeba i taková klobáska může být zdravá, když je kvalitnější. No a když úplně není...o tom už jsem taky psala, že ani to občas nevadí :)

      Vymazat
    2. Těm lidem se říká "kverulanti". Zpívá o nich T. Klus v nějákým songu. Jinak to, že v jídlo jsou samý hnusy a chemie, která nás zabijí jen mediální výjev. Takovou pestrou stravu, kterou má dnešní člověk na dosah ruky neměl člověk za celou historii lidstva. Dříve bylo ohromné množství nemocí, které souvisely s nedostatečnou výživou. Děti špatně prospívali, kvůli nedostatku vitamínu a minerálů a často i následkem hypovitaminos umíraly nebo zůstavaly dementní. Dnes se lidé dožívají téměř dvojnásobného věku než tomu bylo před sto lety a je to jen díky chemii - pitné vodě (což je nejcennější chemický vynález), lékům a kvalitní stravě a také díky tomu, že se tolik nenadřou při práci díky strojům. Když se podívám na nějákého svého předka tak ve čtyřiceti vypadal jako dnešní sedmdesátník ... a lidi stále budou brblat na to jak je chemie v jídle zabíjí :))) prostě jsme kverulanti, česká krev :).

      Vymazat
    3. Ta to slovo slyším poprvé, díky za rozšíření obzorů :) A určitě je hodně pravdy i na tom co píšeš. V dnešní době máme už spoustu věcí, díky kterým se dožíváme vyššího věku. Ale stejně nás některé potraviny a chemie taky zabíjí a způsobuje zase nová onemocnění. Prostě pořád tu něco bude no :)

      Vymazat
  15. Moc hezky napsané :) Moje babička vždycky říká, že všeho s mírou a já s ní souhlasím. Vždyť přece i to máslo, špek a další věci které všichni odsuzují jsou zdravé, pokud se jimi neládujeme od rána do večera. Někdy si vlastně říkám jestli existují potraviny které zdravé nejsou. Ono to špatně se z nich udělá až přidáním konzervantů, barviv a chemie..

    Poslední dobou tak nějak vybočuju ze svého stylu, jelikož jsem se přestala "bát" různých jídel. Třeba dneska jsem si dala 3 bónbóny z bonboniéry a pořád mě honí mlsná takže každý den útočím na čokoládu :D Myslíš že by to mohlo být tím že třeba jím málo (i když málo fakt nejím :D) a to tělo se prostě potřebuje "dorazit" něčím mimo ty hlavní jídla dne? A u sklenice arašídového másla je mě vidět každý den. Dneska si mě už taťka tak divně prohlížel a třikrát mě upozornil ať už to schovám :D Ale ono podle mě i to počasí za to může. Když je venku zima a škaredě tak si člověk hned zaleze s nějakou dobrůtkou pod deku, zatímco v létě si mnohdy na jídlo ani nevzpomenu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba máslo já už vůbec nepovažuji za něco nezdravého a sama ho používám :) Pořád je to podle mě vcelku "přírodní" produkt. Za opravdu nezdravé považuji ty chemií narvané potraviny, průmyslově zpracované a prostě všechno co se jako jídlo jenom tváří :)

      Já mmám taky období, kdy prostě mám více hlad, více chutě. Je to normální. Možná ti něco chybí, možná máš jídla málo. Ale možná je to taky jenom momentální rozpoložení. I to počasí a nálada dělají hodně ;)

      Vymazat
    2. jj máslo považuju za naprosto přirozený produkt a kvalitní máslo v rozumném množství jen prospěje. a počasí na to u mě má taky vliv, z deštivého a chladného počasí ani nemám chut' k jídlu, kdežto když svítí slunce, jsem spokojenější a mám taky zdravou chut' k jídlu :)

      Vymazat
    3. Tak to já to mívám naopak - v deštivém počasí mám spíše náladu si zalézt do postele a mlsat :D

      Vymazat
  16. Souhlasím :) Každý má tu míru jinde - ale důležité je to tak, aby Ti to vyhovovalo :) Já osobně bych si třeba nedávala do snídání a svačin sirup, protože mně by to přišlo už moc - ale zas na druhou stranu jsem si teď 3 dny po sobě dávala tiramisu - což je horší :) Takže každý "hřeší" tak, jak mu to vyhovuje a aspoň, že se nám tak žije líp :)
    Já když si dávám něco dobrého - nezdravého - tak si říkám, však co, spousta lidí si takové věci dopřává - ale já narozdíl od většiny z nich pravidelně cvičím - a jinak jím zdravě :) Takže pořád (i s tím hřešením) žiju stále zdravěji a mám mnohem víc pohybu, než jak jsem žila dříve.

    A já se divím, že mi zatím nikdo žádný takový komentář na blogu nenapsal.. (co že to jím:)) ale to bude asi tím, že já nemám tolik čtenářů :)

    OdpovědětVymazat
  17. moc hezky napsané...a právě ty jsi mě motivovala k tomu začít s tímto životním stylem taky. Když jsem poprvé viděla tvůj blog tak jsem si řekla...Jo tak touhle cestou bych se chtěla taky ubírat...Právě že se mi líbí, že to není tak striktní a "naučila" jsi mě nemít výčitky z toho, kdy sním něco "nezdravého" :)
    Takže díky, Moni! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji, to mi dělá radost :) Každý si ten životní styl musí udělat podle sebe, vůbec to nemusí být striktní ;)

      Vymazat
  18. Perfektný článok :) Úplne si to vystihla. Ja sa riadim presne tým istým čo si tu napísala. Tiež preferujem zdravý životný štýl, no to neznamená, že si nedám čokoládu, koláč alebo podobné veci. Všetko je to len o tom jesť to s mierou, prípadne si určite potraviny nahradiť tou zdravšou variantou. Zdravý životný štýl neznamená jesť šaláty a len samé ovocie a zeleninu. To sú len prílohy k jedlám. Niektorí si tu pletú s diétou, no čo už. Len tak dalej v tom čo robíš, lebo to robíš super :)

    OdpovědětVymazat
  19. ANO! naprostý souhlas, sama se řídím heslem, že čas od času ani ta čokoláda nebo čipsy neublíží, sama na blogu říkám, že není třeba jíst jen "trávu a zrní", člověk si má užívat, zároveň mě to nakopává dál. Pěkně bez výčitek, bez koprovky nebo bez buchet nepřežiju :D takže se jich nevzdávám, jen je nemám tak často jako dřív ;)

    už to, že zařazuju víc a víc zdravých jídel, snižuje moji průměrnou spotřebu kalorií, takže jsem pořád v plusu :D nebo vlastně v mínusu :D

    OdpovědětVymazat
  20. Bezvadný článek, Moničko!
    Já někdy nedokážu vysvětlit lidem, že prostě nejím 100% zdravě. Ono to ve své podstatě ani tak úplně nejde. Navíc mám některé nezdravé potraviny opravdu ráda, tak proč bych si je jednou za čas nedopřála? Už jsem to psala v několika svých článcích, ale nerada se omezuji, ať se jedná o cokoliv. Mohu děkovat bohům, že mám takovou postavu (ťuk ťuk), na které nejde vidět, když jednou za uherský rok zhřeším, tak proč se tím trápit?
    Vyprdni se na útočné a rýpavé komentáře. :)) Však my víme! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Máš pravdu, ve své podstatě to na 100% jde jenom opravdu těžko a proč si ten život občas nezpříjemnit, žejo? :)

      Vymazat
  21. A kazdy jsme proste nejaky, kazdemu telu vyhovuje neco jineho...Moni, ja tvuj blog miluju pro tu inspiraci, nebudu te prece hodnotit, kritizovat...naopak proste kouknu cos treba objevila, neco me zaujme, neco ne...ale o tom to je...a hlavne, kdo jsi bez viny, hod kamenem...dneska je sporne vsechno co je a neni zdrave....my se tady proste snazime, cvicit, jist, odpocivat...byt proste v pohode, harminii se svym telem, nemit vycitky po kazdem jidle, nebyt naladovy, ale proste si uzivat zivota!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký napsáno :) Užívat si života, to je taky podstatné, to souhlasím! :)

      Vymazat
  22. Taky jsem měla jednu dobu náběh na PPP a to díky tomu, že jsem si hlídala úplně všechno. Moc dobře si vzpomínám, když u nás byla babička a já si dala dva kousky buchty...za "trest" jsem naběhla na rotoped na půl hodiny:)) Jsem ráda, že jsem z toho konečně našla cestu ven a i když nejím asi tak jak by mé dokonalé hubené já chtělo- cítím se skvěle:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělé, že jsi to překonala a dostala jsi se tam, kde jsi teď. Já to měla právě podobně. A proto si raději občas dopřeju než trápit tělo i psychiku :)

      Vymazat
  23. někdy mám pocit že mi čteš myšlenky :D poslední dobou se všude píše, to je špatné, pečivo nejíst, sacharidy jsou špatné, všechno je špatně a já už tak nějak nevím zda vůbec jím zdravě protože to tmavé pečiv není 100% celozrnné, protože ten jogurt je sladký ochucený, a tak podobně...
    se začátkem jara ale mám chut na nějakou změnu v jídelníčku, jenže jsem zvyklá na ten svůj stereotyp a je tak těžké ho změnit. nejvíc jsem závislá na pečivu a jím ho snad ke všemu, tak se to snažím omezit, ale nejde mi to :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevidím důvod, proč bys měla pečivo omezovat nebo vyřazovt, když ti vyhovuje :) Teď se vážně roztrhl pytel s tím, že je všechno špatné...ale já bych to až tak nehrotila. Ono ani to pečivo nemusí výt 100% celoznné, stačí si prostě najít nějaké zdravější varianty a těch už je v dnešní době taky dost :) Pokud jsi zvyklá na svůj styl a vyhovuje ti, určitě bych ho nějak nutně nevyměňovala :)

      Vymazat
    2. Já mám taky pečivo ráda, jím ho hlavně večer. Občas na svačinu, a minimálně jako přílohu k obědu. Nicméně taky jsem se pár dní zpátky rozhodla, že ho omezím. Dopadlo to jak jinak než špatně..Byla jsem bez nálady, unavená, cítila jsem že ty sacharidy mi chybí. Hlavně já měla problémy s přejídáním, takže jsem se nepatrně přejedla..Nechci tě od toho odrazovat zkusit to můžeš, ale chtěla jsem ti jen napsat jak to dopadlo u mě :) A pokud si upečeš třeba jednou za čas domácí(na co já se strašně dlouho chystám:D) určitě nešlápneš vedle :)

      Vymazat
    3. Každému sedí něco jiného, já už se třeba i bez pečiva obejdu - ne, že bych ho vyřazovala úmyslně, prostě na něj nemám chuť. Ale když chci, tak si ho klidně dám. Ale pokud ho někdo potřebuje každý den, tak v tom taky nevidím problém. Každý jsme prostě individuál a potřebujeme něco jiného :)

      Vymazat
  24. Libi semi, hak hezky jsi to napsala!:) bohuzel je stále plbo lidi, kteri proste nedokážou pichopitr, ze ve zdravém zivotnim stylu nejde o to, aby si clovek cokoliv zakazoval, ale o to, aby nic nepřeháněl. Navic, nechápu proc by te mel nekdo kritizovat. Myslim, ze jsi jedna z mala, ktera je pro mnohe z nas opravdovou inspiraci, skoda, ze neprejici lide jsou vsude:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No neřekla bych, že mě někdo vyloženě kritizoval (snad) - taky nechci nikoho obviňovat, ale prostě někteří mají takový názor. A mě to alespoň inspiruje k psaní takovýchto článků :)

      Vymazat
  25. Taky musím souhlasit :) teď jsem naštěstí už ve stádiu, kdy mě ty nezdravé věci nelákají a nemám na ně vůbec chuť ...jen fakt vyjímečně, když to vypadá krásně nebo když by to bylo "společensky nevhodné" odmítnout :D...a když tedy už velice vyjímečně něco takového spořádám, tak si z toho vážně nic nedělám...já spíše "hřeším" často větším množstvím zdravého jídla :) různým dortíkům, koláčkům, palačinkám, lívanečkům, sušenkám, tyčinkám, které jsou celozrnné a z dalších zdravých surovin prostě neodolám :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No když je to zdravé, tak to se hřeší úplně nejlépe! :)

      Vymazat
  26. Především by se měli všichni zamyslet nad tím, co si napsala na začátku. Nikdo nedokáže určit, co je opravdu zdravé, na všem se dá něco najít a něco vytknout, polemizovat o věcech můžeme do nekonečna, pro každého to znamená něco jiného a NELZE se řídit nějakými obecnými pravidly (které mohou být i pěkné blbosti mimochodem), protože každý jsme individuální osobnost, pro kterou platí pravidla jiná... Obecně pro všechny platí jen jedno- cítit se dobře- to je pro nás to nejprospěšnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak - nelze stanovit nějaká obecná doporučení. Důležité je najít to, co nám sedí a žít tak, abychom se cítili dobře :)

      Vymazat
  27. Souhlas, souhlas, souhlas!
    Je mi 18, nemůžu se řídit vším,co se na mě ze všech stran vyvalí. To bych opravdu žila jenom o ovoci a zelenině:D Mám ráda jídlo a nebudu se přece stresovat tím,že někde se našlo,že agávový sirup je nezdravý. Mě chutná a tečka:) Nenechám si od někoho diktovat,co je správné a co ne. A proto mě prostě pár jedinců občas udivuje..co dokážou napsat nebo na co se dokážou zeptat..

    OdpovědětVymazat
  28. Hezký upřímný článek :) Moc se mi líbí tvůj přístup k jídlu a cvičení...a k těm nevhodným potravinám...arašídové máslo ještě nikoho nezabilo, narozdíl od Mekáče a Heart Attack grillu...

    OdpovědětVymazat
  29. tvoj blog je uzasny, vobec nic nemusis vysvetlovat. pis dalej!!!!

    OdpovědětVymazat
  30. Já teda vůbec nepochybuju o tom že jíš zdravě a taky jsem zastánce rčení všeho s mírou. Extrémní vyznavači zdravé výživy, kteří úplně odmítají cukry, nebo maso, nebo mléčné výrobky či cokoli jiného určitě nedělají dobře. Člověk by měl jíst všechno. Jinak ještě k té zdravé výživě - dám příklad od nás z práce. Pracuji v kolektivu asi 10ti lidí různého věku a ti se v práci stravují v kantýně popř. jdou do jídelny na hotovku a nebo si koupí něco v automatu kde jsou jen bagety, chipsy a cukrovinky. Moje kolegyně jé schopná jíst 5x týdně smažený bramborák z kantýny a dovršit to zákuskem a další jí k svačině chipsy a ktomu 3x denně sladké kafe z automatu. Kolem sebe nevidím nic jiného než hory bílých rohlíků, majonézových salátů, sekaných, čokolád a zákusků - já jsem pak v práci se svým celozrnným pečivem, cottage a zeleninou za pořádného exota to si piš :-) A poslouchám věty typu: To ti opravdu chutná? Jak můžeš jíst bílej jogurt? apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se někdy nestzačím divit, co někteří dokážou spořádat. V okolí už všichni jsou zvyklí na mé jídlo, ale občas se taky ještě dostanu někam, kde jsem za exota no :D Ale oni prostě neví, co je dobré. Podle mě jsou jenom líní tomu dát šanci. protože kdo tomu tu šanci dá, tak pak většinou už nechce měnit :)

      Vymazat
  31. Moc pěkně jsi to napsala. Dřív jsem asi taková byla,prostě bych se nedotkla ve večerních hodinách oříšků, tučného sýru a nevím, čeho ještě. Teď ale čím dál víc zjišťuju, že můj rozum je čím dál zdravější, nedělám scény kvůli dezertu na oslavě atd.
    Pro mě je teď podstatné to, že jím, jak mi chutná, snažím se o zdravější verzi stravování, ale po něčem méně hodnotném mě druhá hlava nebo třetí noha nenaroste. A když se to skloubí s pohybem, tak není co řešit :) A takhle mi to maximálně vyhovuje. A nejlepší je si všímat toho, jak se člověk cítí, jak se lepší (duševně i fyzicky) a užívat si to. Tohle na tom prostě miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :DD a zrovna ve článku píšeš, jak jsi omezila pečivo, kvůli tomuhle a tomuto..

      Vymazat
    2. no a co, že omezila pečivo? Já taky nejím pečivo každý den :) Tady jde o to najít si to, co nám vyhovuje, ale i tak si prostě občas podle chtí dopřát ;)

      Vymazat
  32. Krasny clanek...s tim souhlasim :-)
    Pokud budes mit zajem,prijd se podivat na muj blog
    http://themumsdiary.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  33. BeautyGloss ten pytel roztrhla no:)
    Strašně skvělý článek:)) Rozhodně nejsi sama, kdo to tak má a doufám, že to těm všem rádoby ortodoxním zdravě žijícím fanatikům zavře pusu.. Protože bys nemohla být ani o vodě - přece prochází potrubím a to je taky nějak škodlivý:) Vlastně se divím, že lidstvo ještě nevymřelo, žejo:D Všechny ty studie.. člověk si pak vsugeruje, jak mu všechno dělá špatně - vyřadí mléčné výrobky, sacharidy atd. a neuvědomí si, že spíš tohle mu dělá hůř..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, podle studií bychom už měli být všichni mrtví pomalu :D Někdy je to až přehnané, člověk to musí brát trochu s nadhledem no :)

      Vymazat
  34. Super článek, musím s tebou souhlasit :) Taky hrdě prohlašuji, že žiji zdravě. Přitom si ale dokážu i nezdravě dopřát. Dvakrát do roka - na Vánoce a Velikonoce - doma míváme řízek s bramborovým salátem a rozhodně se z toho nezblázním :D Právě naopak - pěkně si to vychutnám, když je mi to vzácné ;)
    Podle mě je nezdravé spíš to, když se něco přehání (včetně toho zdravého, někomu to pak leze na mozek). Jak jsi psala, všeho s mírou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já mám ten řízek možná i častěji :D Ale je fakt, že ne tak často a když už je to, tak si ho vychutnám. A bramborový salát - ten prostě miluji :) I když každý týden bych ho určitě jíst nechtěla :)

      Vymazat
  35. Krásný článek:)Potřebovala bych poradit, taky miluju zdravý životní styl a cvičení. Ctěla bych se tě zeptat na názor na můj jídelníček: snídaně vypadá zhruba takto: 50g musli s bílým jogurtem nebo stejné množství vloček s mlékem jako kaše nebo 30g cereálií a 100g ovoce s mléčnym výrobkem. svačina: kousek ovoce a pečivo se šunkou. oběd: maso nebo jiná bílkovina (cca 100g) a příloha (150g brambor nebo 50g rýže, těstovin...) k tomu zelenina. Odpolední svačina: tvaroh ochcený (activia, madeta, milko) nebo caro s mlékem a ovesná sušenka, někdy jenom jogurt s ovocem a oříšky. a večeře: je podobná obědu, ale snažím se trošku snížit přílohu a doplnit zeleninou. Nejradši bych večer sacharidy nejedla už vůbec, ale asi to není dobře? Váhám jestli právě nemám ve stravě moc sacharidů (spíš těch jednoduchých jako z ovoce a těch ochucenejch mléčnejch produktů) Každý den cvičím 10-15 min workouty a 2-3x týdně chodím běhat nebo plavat. Děkuju Ti moc za názor. Přeju hodně štěstí, Tvůj blog je skvělý. Anča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko hodnotit. když neznám tvou váhu, bazální metabolismus, výdej... Ale řekla bych, že bys spíše mohla i někde přidat. 30g cereálií na snídani je podle mě fakt malinko, 50g rýže na oběd taky, dala bych alespoň těch 60g ;) A tvaroh bych kupovala spíše čistý a ochutila si ho třeba sušeným ovocem a oříšky :)

      Vymazat
  36. Uplně vím, co myslíš... je to jako když jedu po týdnu domů. Po týdnu kdy skutečně, jak říkáš, jím zdravě, a pak přijedu domů a dám si dva toffifee bonbónky a celá rodina se mi vysměje, že to s tou mou dietou asi není tak žhavé. Těžko vysvětlovat, že si dokážu příjem upravit tak, abych si hloupé dva bonbony mohla dát...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi dkysi doma smáli, když jsem si dala čokoládu - že prý teď budu muset jít cvičit :D Ale teď už to pochopili i oni, jak to mám. Ví, že mám zdravé jídlo ráda, ale stejně tak ví, že si i občas dopřeju :) A 2 toffife bonbonky nejsou nic příšerného, kvůli čemu by se ti vůbec měli nějak vysmívat podle mě :)

      Vymazat
  37. Nemůžu jinak než souhlasit. Líbí se mi tvůj postoj. Jíst se dá vše, jen musíš znát míru;) Neboj většina která tě čte ví, jak to je a nemá potřebu se do tebe nějak navážet;) Určitě je fajn, že ses ktomu tak vyjádřila;)

    OdpovědětVymazat
  38. No a vysvětluj třeba tohle spolužákům, když se zakusuješ do čokoládové proteinové tyčinky, a hned tě bombarduje kupa dotazů jestli náhodou nežiju zdravě :D Nemůžu prostě jinak než souhlasit ^^ Moje mamka tohle říká pořád, a mě strašně dlouho trvalo než jsem to pochopila..Díky bohu už jsem se poučila, a teď poslouchám svoje tělo, a je mi líp než kdy dřív :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ještěže už jsem ze střední pryč :D Stejně je to zajímavé - prvně všichni mnechápout, proč jíme zdravě a pak nás pomalu kritizují, jaktože si dáváme protienovou tyčinku :D

      Vymazat
  39. Nikdy bych se nevzdala banánů! :D
    Souhlasím s tvým názorem. Mně se dokonce stává, že si nekoupím něco, na co mám chuť a nezapadá to do škatulky "zdravé", jen abych nemusela vysvětlovat, že si to můžu dopřát, protože žádnou dietu nedržím a vyhla se tak škaredým pohledům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Banánů bych se taky nevzdala ani za nic! To je moje každodenní droga :D

      Jaképak škaredé pohledy? Podle mě bys neměla ovlivňovat svá rozhodnutí kvůli tomu, jak se na tebe budou dívat ostatní. Je to přecejen tvá svobodmná volba ;)

      Vymazat
  40. Naprosto souhlasím. člověk by se musel podělat, kdyby měl jíst jen to, co je pro nás nezdravý. Jíme maso, mlíko, chroupeme oříšky.. kdybychom měli jíst přirozeně, asi jíme jen zeleninu a luštěniny.. . A umění není v omezování se, ale v dopřání si všeho v pravé míře.

    OdpovědětVymazat
  41. Ano, říká se, že v přiměřené míře je zdravá každá potravina. Zdravý neznamená dietní, ale je pravda, že je to hodně ošemetné téma. Je zdravý ten extrémně smetanový jogurt s přelivem? A podobně, o tom by se lidé mohli dohadovat pořád. Sama nevím, kde je pravda, asi je to složitější téma, než se zdá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle téma vystačí na nekonečné diskuze. A proto si myslím, že každý by si měl najít prostě tu "svou" pravdu :)

      Vymazat
  42. Vím že reaguješ taky na moji poznámku ohledně toho arašídového másla. Abych to uvedl na pravou míru: jen sem chtěl říct že to které sis koupila jako první si zhodnotila jako nejhorší chuťově, ale je taky nejdražší a nejmenší ale pokud si dobře pamatuju tak jé to téměř stoprocentní arašíd. To jestli má bohemia 95% nevím, ale třeba to co jím já z M&S tak je jen z 90% a zbytek je sulečnicovej, palmovej olej a sůl. Nepovažuju to za tragédii. Snažím se jíst stoprocentě zdravě podle určité filozofie to je pravda, ale nikdy to nejde na 100%. Fandím ti a sem moc rád za tvoje recepty protože mě jako chlapovi bez fantazie co neumí vařit docela pomohli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je možné, že to první by mi teď už třeba i chutnalo, taky si chci koupit a vyzkoušet 100% arašídové, ale nepovažuji za tragédii ani to, které má méně. Na trhu se najdou značky, které mají arašídů 30% nebo 60%. Já kupuji arašídová másla, která mají 92% a více arašídů. Ono v přepočtu tam pak toho oleje navíc moc není. I když si mixuji domácí, tak tam olej přidám a nechápu, proč by to měl být problém. Ale to je taky můj názor :)

      Vymazat
  43. "prostě samo bez nějakého přemáhání" :) jojo! a stopro zdravě to nejde, protože jak říkáš, ve všem je něco..
    "Pro mě zdravý životní styl představuje to, že se cítím dobře a zároveň prokážu jistou službu svému tělu - udržuji se aktivní prostřednictvím pohybu, dávám mu denně dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny a vyvážený poměr všech živin, nechám ho dostatečně odpočinout, ale taky udržuji psychickou pohodu tím, že si dopřeji to, co mám ráda" tak to má být! :)

    OdpovědětVymazat
  44. Opravdu moc hezky napsaný:-) jako bych se v tom viděla... myslím si, že žiji zdravě, ale abych nešla s kamarádama na večeři nebo na kafe a odsypávala si ovesnou kaši, protože jsem si tam omylem nasypala 62 g a ne 60, tak to opravdu ne:-)

    a když mi někdo řekne, jak můžu jíst každý den k snídani banány a arašídový máslo, když je to tak "kalorický", tak jenom kroutim hlavou :D navíc, neexistuje nezdravé jídlo, jen nezdravé množství!

    zkrátka a jednoduše ti fandim:-) přeju ti, aby si i nadále pokračovala v tvém zdravém životním stylu a aby tě to pořád tak těšilo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Snídaně má být pořádně kalorická, toť můj názor! :D

      Vymazat
  45. Jo, snídaně má být kalorická :D
    na ostatní se vykašli, to nemá cenu tohle :D člověk je jenom člověk a nemůže jíst 100% zdravě, to v současné době ani moc dobře nejde :)
    a z předchozího článku - fotky svatby - krása! fakt ti to tam moc sluší i nevěstce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)

      Snídaně je jasná - moje bývá kaloričtější než oběd :D Což mi připomíná, že už se těším na ráno :D

      Vymazat
  46. Na tvůj blog chodím řasto a mám ho ráda. I tvé články a názory a poroky :)
    Sama jsem se zdravým lifestylem začala pořádně před rokem a nedávno do něj zařadila i posilku a teď i Jillian :)
    Však můžeš mrknout ke mně :)

    A fandím ti ! ;)

    OdpovědětVymazat
  47. Ahojky, moc ti fandím, už hlavně proto, že jsi se dokázala poprat s tou mrchou PPP.. to já zatím ještě bojuji..
    Velmi se mi líbí tvůj přístup k jídlu, právě proto že je takový uvolněný, přirozený..
    Sama víš kolik čeho můžeš tak abys udržovala zdravou váhu a když si můžeš něco dopřát že po tom nepřibereš, tak proč si to odpírat že?
    Navíc sama se někdy ještě plácám ve snaze jíst dietně, ale zjistila jsem že omezování vyvolává jen další záchvaty přejídání.. takže jsem zjistila že tudy cesta nevede a pokud si budu něco zakazovat tak stále budu v začarovaném kruhu..
    Proto ti moc děkuji za tento blog i ten druhý blog s recepty, protože se snažím najít zdravý způsob stravování a ne dietní.
    Doufám že jednou svůj boj s PPP vyhraju, tak jako ty.
    Držím palce a pokračuj dál v psaní blogu, jsi moje inspirace :-)
    Měj se krásně a užívej života :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář :)
      Ono to není sranda se s tím poprat najít ten zdravý přístup, chce to čas a trpělivost, ale jde to! A pak je to skvělý pocit. Věřím, že to taky zvládneš ;) Už jsi na dobré cestě - to, že si to uvědomuješ a něco s tím děláš je obrovský krok vpřed. Tak hodně štěstí :)

      Vymazat
  48. Krásný článek, Moni :) Mám to úplně stejně! :)

    OdpovědětVymazat
  49. Skvělý článek, úplně jako kdybych to psala já :) souhlasím snad ve všem. Já jím hlavně zeleninu, ovoce, celozrnné pečivo, ovesné vločky (a musli tyčinky bez jogurtové nebo čokoládové polevy), libové maso (hlavně kuřecí a rybí), v malé míře mléčné a sojové výrobky a piju dost vody (a nepiju sladké limonády, kávu, už ani ovocné čaje a skoro žádný alkohol). Vyhýbám se potravinám, kde je plno éček, zahušt'ovadel, nejím salámy (z těch jen kvalitní šunky), párky, paštiky a podobné "lahůdky". A myslím, že těch pár sladkostí ten zdravý jídelníček moc neohrozí :) vždyt' přece nejde o to jíst jen samé "správné" potraviny, život je moc krátký na to, abychom si odpírali všechno, co máme rádi. Počítání kalorií mi taky přijde jako blbost, důležitá je výživová hodnota potravin než se přesně snažit nepřesáhnout povolený počet kalorií za den. Zdravý životní styl pro mě neznamená celý život držet diety, ale naučit se jíst správně a pak si člověk nemusí odpírat ani ty nezdravé potraviny, pokud jsou v rozumném množství. A samozřejmě pohyb, nejlépe ho zařadit do každodenního života (např. chůze, ta je vhodná pro každého) než se párkrát za měsíc trápit v posilovně :)

    OdpovědětVymazat
  50. Super blog! Chodím sem už dlouho a tvoje rady a tipy mě fakt baví!!:-) Luca

    OdpovědětVymazat
  51. Super článek, mě by zajímalo, jestli míváš chutě na sladké a jestli se jim bráníš? Já je totiž pravidelně mívám k večeru a nechci celý den, nebo dny pak pohřbít čokoládou nebo buchtou- na což mam chuť. Nejhorší je, že když si třeba i dám jeden čokoládovej bonbon, tak necítím uspokojení, ale touhu po dalších cukrech.. a přitom bych řekla, že mám docela vyrovnaný jídelníček- př. dnes snídaně- ovesná kaše s banánem(po domácku-cca 60g ovesných vloček a 150ml mléka), neslazeným kakaem a javorovým sirupem, oběd-zapečené brambory-porce asi jako moje dlaň+prsty, svačina dnes nebyla úplně nejzdravější, ale byla jsem v terénu a blbka si nic nevzala- mléčná rýže od Müllera, müsli tyčinka bez polevy, večeře dva knáckebroty-jeden s arašídovým máslem, druhý s lučinou liniie, černým sezamem a rukolou, jablko. A pokud bude ještě hlad, tak zeleninový salát, příp. s tuňákem nebo grilovaným kuřecím masem, co na to říkáš? Vstávala jsem v 7:30, spát půjdu cca o půlnoci, cvičila jsem ráno hodinu 9-10 TRX. Děkuji za názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně že mívám chutě a často :D A určitě se jim nebráním, většinou si něco dám :) Ale večerní chut jsou hlavně důsledkem nedostatečného příjmu během dne, tak se zkus zaměřit více na to ;) Třeba bych zvětšila porce a to hlavně u večeře - 2 knackebroty jsou fakt málo. A taky navýšit bílkoviny - dát více tvarohů, cottage, jogurtu, kefíru nebo masa, vajíček apod ;)

      Vymazat
    2. Akorát jsem dnes udělala zásoby bílkovin, tak se na to zaměřím:) děkuji:)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)