sobota 16. března 2013

Pokud se ptáte "Za jak dlouho?", pak to dostatečně nemilujete...

zdroj obrázku
 Zdá se vám nadpis mírně matoucí? Nebojte, vše určitě pochopíte ;) Už delší dobu jsme tu neměli žádný článek o psychice a celkově hlubším smyslu celého našeho (nejspíše zdravého) životního stylu. A právě tyto druhy článků já osobně nejen ráda čtu, ale stejně ráda i píšu. Vždy je to jedna nějaká věta, kterou si někde přečtu nebo zaslechnu a která mě přivede k hlubšímu zamyšlení. Pak se na chvíli zastavím a dopřeji si čas, abych to promyslela a vstřebala nové souvislosti, které vyplují napovrch. Často jsou to věci, které jsou tak nějak samozřejmé, ale vždy jsem nad nimi přemýšlela jiným způsobem. Ale dost teoretizování, zpátky k tématu :)


Tak tedy - Když se ptáte, za jak dlouho, tak to nemilujete. Tuhle větu jsem slyšela při zhlížení jednoho videa na YouTube, kde byla zodpovídaná otázka za jak dlouho můžu zhubnout určité množství váhy. A že se takových dotazů objevuje pořád a všude požehnaně! "Za jak dlouho je možné zhubnout 5Kg? Potřebuji shodit do léta 10Kg. Chci výsledky co nejrychleji, jinak to vzdám!" No kdo z nás by to nezahlídl v nějakých poradnách, diskuzích...či dokonce podobný dotaz sám nepoložil? :)

Pokud potřebujete vědět za jak dlouho tohle všechno budete mít z krku, je jasné, že vás tento životní styl asi moc nebaví. Jasně, všichni chceme výsledky co nejdřív, ale pokud víme, že tímto způsobem budeme (a hlavně chceme!) žít už natrvalo, není pro nás tak těžké si na výsledky počkat. Vždyť to je přecejen i o té cestě - je třeba si to užít. Myslíte si, že zhubnete pár kilo a pak konec? Zpátky k starým stravovacím návykům? No pokud ano, tak se vám pravděpodobně ta shozená kila brzy vrátí :)

Já jsem si kdysi, tak rok, dva zpátky, strašně myslela, jak mi o rychlost nejde a že takhle stejně chci jíst a žít pořád. Ale stejně jsem každý týden lezla na váhu a vypočítávala, za kolik týdnů mohu dosáhnout svého cíle a těšila se na to, že pak si budu dopřávat více. Následně jsem byla ve stresu, když jeden týden váha neukázala úbytek "podle plánu". Co mi nesmírně pomohlo bylo přestat se snažit hubnout :) Taky to chtělo trochu úsilí, ale prostě jsem si dala pár měsíců udržovacích. Zpočátku jsem si dost dopřávala, ale časem jsem stejně zjistila, že pořád jím hodně zdravě. A právě v tomto období jsem si uvědomila, že to miluji :)

Od té doby už mi o čas nejde. Ano, člověk rád vidí změny, ale jelikož vím, že takhle budu žít už (nejlépe) navždy a už jsem jistých pokroků dosáhla, nedávám si žádné termíny. Prostě vím, že s kvalitním jídlem a cvičením se tělo bude tvarovat tak nějak pořád. Jestli to bude jen nějaká mini změna za pár měsíců? To už mě netrápí :) Když mám náladu jet naplno, tak klidně měsíc jím opravdu hodně zdravě. Pak mě přepadne chuť si dopřávat a já si klidně několikrát do týdne dám i něco vyloženě nezdravého nebo si prostě dávám větší porce všeho (jen tak mimochodem, tohle období mám zrovna teď :D). Ale o tom to je! Je to prostě už životní styl, ten nemá žádné striktní pravidla, jako zázraky slibující diety. Tady nevadí, když si dáte na pár dní či týdnů pohov. Prostě když milujete, není co řešit :) A když milujete, nepotřebujete mít každý za týden na váze o 1Kg méně. Myslím, že psychická pohoda a spokojenost je cennější než nějaké to kilčo tuku :)

Možná ještě taky nějaké to kilo (nebo i víc) zhubnout chcete, žijete zdravě už nějaký ten čas, máte tento styl rádi, ale výsledky nepřicházejí tak rychle, jak byste chtěly. To pravda trošku stresující být může. Ale zkuste se zastavit a uvědomit si, že to děláte pro sebe. Pro to, abyste byli zdraví a abyste se cítili dobře i po psychické stránce. Jak to začnete vnímat takhle, tak se vám, věřte, hodně uleví. Musíte věřit, že ty změny přijdou. Protože vy přece žijete zdravě a baví vás to, tak není důvod, aby nepřišly :)


Dělej co miluješ, miluj, co děláš :)
zdroj obrázku


...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

46 komentářů :

  1. to je tak skvělej článek! :) naprosto s tebou souhlasím..
    to že jsem si vypočítávala a kontrolovala jsem kolik hubnu vedlo jen k jedinému - začala jsem si zahrávat s anorexií a ztratily se mi prsa (teď jsem za to na sebe tak naštvaná! :D)
    teď? Mám jen jediný cíl. Být na sebe v létě, na plavečáku hrdá a nenervovat se z rosolovitého zadku. A jelikož vidím (a někdy taky pořádně citím, co si budem povídat), že na tom pilně pracuji a (většinu času, co si budem povídat :D) se neflákám a jím správně (i když s tím arašídovým máslem bych se taky mohla krotit že jo - btw dneska můj půst skončil, k snídani už lžíce padla! :D), nestresuji se a prostě VÍM že to přijde a že to tak bude!
    Víš co miluju nejvíc já? Takovou tu hrdost co přijde po cvičení... Že jsem to zvládla, že někdo si válí šunky u televize a já jsem na sobě zamakala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)

      Tvůj cíl je perfetkní. Je skvělé, že si věříš, tak to má být :) U mě ta kontrola vedla právě naopak k přejídání. Nj, jeden extrém jako druhý. A ten pocit hrdosti za to stojí :) Já ho mívám, když jdu z fitka kolem fastfoodů (které jsou hned o patro níž pod fitkem) :D

      Vymazat
    2. Já taky děkuju :)
      Díky té malé dávce sebevědomí mě vlastně i cvičení začalo bavit.. že to prostě má smysl :)
      to je taky pravda, včera jsem šla okolo kfc cestou na cvičení a v hlavě se mi honilo (hm, nechtěla bych bejt líný prase.. :D)

      Vymazat
    3. Jo taky mam nekdy pocit ze se mi vubec nechce jit cvicit ale uz jenom pro ten pocit potom se do toho dokopu :D

      Vymazat
  2. Já neustále ve škole uvažuju: Za jak dlouho už konečně budu moct jít do fitka? :D
    Jinak máš samozřejmě pravdu :) Nikdo nezhubne když bude sportovat a zároveň to nesnášet, jíst jídlo, které mu nechutná, jen protože někde psali že je to to pravé.

    OdpovědětVymazat
  3. naprosto souhlasím:)
    protože je to životní styl a ne jen období od-do, tak jím úplně normálně, zdravě, cvičím, ale samozřejmě si dám nějakou tu dobrotu nebo skleničku (dvě , tři...:D ) něčeho dobrého, přeci se nebudu stranit společnosti jenom proto, že "žiju strašně zdravě" :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkně napsané :) Taky jsem patřila mezi ty které si vypsaly kolik musím každý týden vážit abych do prázdnin měla tolik a tolik kilo a jediným výsledkem bylo že jsem vůbec nezhubla ale možná i trochu přibrala, protože jsem se hnala za nesmyslným cílem a nebavilo mě to. Teď zjišťuju že bez zdravého jídla neumím žít a to co jsem jedla kdysi mi prostě nechutná. Jasně jsou tady pořád nějaké nezdravé věci které jím, ale za poslední rok se můj jídelníček hodně změnil a já si myslím že jsem konečně našla to, co mi vyhovuje :) A že mám někdy jídla víc je mi jedno, protože tělo si někdy občas prostě řekne o víc kalorií a když jde o něco méně zdravého tak se pak akorát ještě radši vracím k zelenině a podobným jídlům :D

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezký článek...:) Ono je to hlavně o tom cíli, když někdo potřebuje zhubnout 3 kg, pak takhle může uvažovat, ale pokud potřebuje zhubnout 20 nebo 30kg, jako třeba já, tak už je jasné, že to bude hodně dlouhá cesta...:) A dlouhá cesta se dá vydržet jenom když to člověka baví a nestresuje se u ní...:) Ale je to boj...:)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky musím souhlasit :) člověk se musí sám dopracovat k té své spokojenosti :) já už naštěstí došla do fáze, kdy mě prostě balík nějakých sušenek či dortíků z cukrárny "neuspokojí", je mi po tom akorát zle a nechutná mi to...za to po dezertech a sladkých zdravých snádaních, co si doma ukuchtím...bych se mohla utlouct :))

    OdpovědětVymazat
  7. já bych mohla cvičit pořád :D .. celý den od rána do večera :D .. a jen bych si dělala přestávky na jídlo :D :D .. ale to samozřejmě nejde :D :D ...

    OdpovědětVymazat
  8. Pravdivé, skvěle napsané..co víc dodat :) Tvoje články by měli někde vydávat vážně :D Co vydávat, posílat lidem(hlavně věčným dietářkám) domů ve formě letáku..:D

    OdpovědětVymazat
  9. Krásně napsané a taktéž musím souhlasit. Dřív mi radost dělal i ten nejmenší pokrok, ale taky byly dny, kdy jsem se prostě vztekala, říkala, jak se snažím a nevidím výsledky...byla jsem hloupá, myslela jsem si, že do dvou měsíců budu jako nějaká z předních stran módních časáků. Blbost. No a tak ubírání na jídle se stalo normální věcí, kila lezla dolů docela slušně a já moc nevěděla, kde zastavit.
    Ale zmoudřela jsem a už dlouhou dobu vím, jsem tím přesvědčená, že prostě tenhle styl života mě chytnul za srdce a maximálně mi vyhovuje. Taky už vím, že není třeba se nervovat kvůli jednomu méně vydařenému dni, protože dříve by to bylo úplně jinak a vůbec bych nad tím nepřemýšlela.

    Pár lidí se mě už ptalo, jestli s tím nechci třeba seknout nebo jestli bych se vrátila do starých kolejí. Oni si asi myslí, že to je jen o samém odříkání, nucení se do cvičení, jezení "hnusnéů zeleniny a bůh ví co dál. Já se jen usměju, protože vážně nevím, proč něco měnit, když mi je takhle nejlíp.

    OdpovědětVymazat
  10. Pravda pravdoucí, jako vždycky!

    Teprve nedávno jsem si uvědomila, že mě dříve strašně "formovalo" mínění lidí kolem mne (a to nemyslím v tom dobrém smyslu slova). Jsem ještě na střední a v téměř výhradně holčičím kolektivu se drby rojí jako houby po dešti. Navíc teda nejsme žádná parta tří (třiceti) mušketýrů, jeden za všechny atakdále. Každý klep, který jsem na sebe slyšela, mě neskutečně zraňoval, a tak jsem se utěšovala jídlem. Dneska už je mi to ÚPLNĚ JEDNO, vždycky když kolem těch drben procházím, říkám si jen "za chvíli domů, za chvíli domů, dám si Zuzku a bude klid."

    Po vyčerpávající otravnosti celého dne je to hotový balzám (paradox :D)

    Užij si sobotu (mňam) a zase vrzy napiš ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Už se k tomu svičení musím odhodlat, jsem hrozná ! ! :D

    nikol-kach.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Moc pěkně napsáno :) Já i když s tímhle životním stylem začínala - tak jsem si nikdy nepokládala otázku - jak dlouho to budu dělat nebo do kdy budu mít nějaké výsledky. Nešlo mi totiž ani o to - abych zhubla nějaká kila - ale chci se prostě sama sobě líbit :) Ale je fakt, že jsem trošku nervózní z toho, když ty pokroky na sobě moc nepozoruju.. občas se prohlížím v zrcadle a říkám si.. hm..ty stehna pořád nic moc..měla bych přidat a hýbat se častěji a zařadit více tréninků.. Ale počítám s tím, že tímto stylem budu žít tak dlouho, dokud to jen půjde. Jen se obávám, že jednou přijde období, kdy nebudu zvládat sportovat tak často (např. až začnu pracovat) a bojím se, že když si teď navyknu mít velký energeticky příjem - a už nebudu mít takový výdej - tak ve výsledku přiberu víc - než když jsem se cvičením začínala. No - snad to nenastane - a když jo, tak budu muset ty porce přizpůsobit :)

    OdpovědětVymazat
  13. Pěkně si to napsala, fakt suprově! :))
    NEzbývá nic jinýho, než souhlasit! ;) Byla jsem taky taková, všechno jsem chtěla hned a hlavně co nejrychleji, to je hloupost! :))

    OdpovědětVymazat
  14. ahoj mas super web, ale vis co mi prijde divny, ze takova chytra holka a hezka nema kluka, neni to tim ze se moc venujes fitness a na tyhle veci zapominas?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No myslím, že to moc není tvoje věc ;) Ale tak když ti to příjde divný, ráda ti to objasním... Určitě to není tím, že bych na tyto věci zapomínala, neměla čas. Prostě se nenašel žádný, se kterým bych si rozumněla ;) A nějaké na chození do baru každý týden, abych tam někoho hledala, mě taky neužije :)

      Vymazat
    2. ja bych to spis videla tim, ze se moc zabyvas cvicenim a svym vzhledem, proto nikoho nemas

      Vymazat
    3. ja si to nemyslim, ja to vim, zamysli se nad tim a uvidis ze mam pravdu

      Vymazat
    4. Moni, přestaň cvičit, začni se válet u televize s pytlem chipsů a chlapi se jen pohrnou :D

      Udivuje mě, jak jsou někteří "chytří".

      Vymazat
    5. tak to samozrejme mysleno nebylo, bylo to mysleno ze by se nemela furt jenom prohlizet v zrcadle kde jaky sval se ji rysuje, ale taky chodit do spolecnosti a tak, je proste divne ze v jejich letech je sama

      Vymazat
    6. Já myslím, že den je dost dlouhý na to, abych se stihla prohlídnout v zrcadle a i zašla do společnosti :D A nemyslím si, že jsem až tak stará na to, že by to bylo divné, že nemám vážný vztah ;)

      Vymazat
    7. aha, to je jedinou správnou možností mít v tohle věku chlapa?
      Někteří prostě od života čekají trošku víc, než jen " ve 20 si najít chlapa, o pár let později si ho vzít, splodit dítě a stát se ženou v domácnosti" :DD

      Vymazat
    8. Mně to naopak přijde pěkné - když holka, která nikoho nemá, není zoufalá z toho že je sama a nesnaží se za každou cenu někoho hledat - ale naopak si umí najít koníčky, kterým se věnuje a žít tak, aby byla i sama spokojená. Protože člověk by měl by měl umět být v první řadě spokojený sám se sebou - a umět být sám se sebou - aby pak mohl budovat zdravý, plnohodnotný vztah - ve kterém nebude na tom druhém závislý. Já to naopak obdivuji, protože pro mě je těžké - umět být sama se sebou šťastná - ale myslím si, že je to hodně důležité. Člověk by měl být schopen šťastný i sám - aby pak mohl tvořit šťastný vztah. A ne čekat - že to štěstí najde ve vztahu. A myslím si, že když se někdo věnuje něčemu, co ho baví - tak je to lepší, než kdyby se snažil najít partnera někde po barech. Protože třeba spíše takhle - skrze svoje zájmy - najde Monča jednou partnera - se kterým si bude opravdu rozumět.

      Vymazat
    9. To je hezky napsáno, děkuji za podporu :) Já to taky tak nějak beru. Jsem sama - to znamená, že se mám nudit a být zoufalá? Případně chodit pořád někam do baru, kde bych někoho mohla sbalit? Já jen využívám volný čas :) Kdyby se našel někdo, s kým bych ho chtěla trávit, tak se tomu samozřejmě přizpůsobím :) Můžu Anonymní ujistit, že i JÁ občas vynechám cvičení a "obhlížení se v zdrcadle" a jdu na nějaké to rande. Ale bohužel, prostě ne vždy to výjde žejo ;)

      Vymazat
    10. Mně to těší - vidět holku, která bez ohledu na to, zda po někom touží nebo ne - si umí život užívat a srší z ní pozitivismus (aspoň podle příspěvků na blogu) a umí si jít za svým.

      Vymazat
    11. Anonymní a čo je ťa vlastne po tom? :D Je to snáď tvoja vec? Tebe tiež niekto nerýpe do súkromia. A navyšše to že nemá teraz v 19 (alebo 20?) rokoch fitness girl priateľa, neznamená že sa to nezmení, to predsa nemôžeš vedieť... Asi musíš mať strašne nudný život keď riešiš život niekoho iného... Lucia

      Vymazat
    12. Já nemám přítele ve 31 letech - asi by mě měli zavřít někam do klece ;)

      Vymazat
    13. Tak takový komentář mě úplně dostal, co je komu do toho? To snad je nějak nenormální nemít chlapa? :D Nevím, já taky nedělám všechno proto, abych někoho za každou cenu ulovila, přijde to prostě samo. No takoví urejpaní anonymové co nemají co dělat se najdou vždycky, na to si musíme zvyknout :D

      Vymazat
    14. Jak tohle může vůbec někdo napsat, to bude nejspíš nějaký člověk co se hodně nudí, neví co by dělal a ostatním se chce plést do života. Vůbec nic si z toho anonyma nedělej Moni :-), jsi přeci hrozně šikovná holka a hrozně hodně jsi toho už dokázala, jsi mým vzorem (kdybych tak dokázala alespoň třetinu z toho co ty, tak by to pro mě bylo vítězství :-) ) a takovýto komentář od jakéhosi anonyma je dosti nevhodný, vůbec nikomu nic do Tvého osobního života není a je to přeci každého věc kdy si někoho najde (důležité je najít toho správného což prostě není leckdy jednoduché a chvíli to trvá). Někomu je prostě třeba i lépe, když je sám :-), třeba já jsem taky sama bude mi 20 a vůbec se za to nestydím ;-) :-) :-). Každý si přeci žije tak, jak mu to vyhovuje :-)

      Vymazat
    15. Láska se nemá hledat, ona příjde sama!!!!!! A prostě to příjde :) je to osud - třeba Monča trefí na někoho cestou z fitka :) a třeba to bude chlap, s kterým bude celý život :)... a pak by mohla říct "kdybych do fitka nešla, nikdy ho nepotkám"..

      Vymazat
    16. Já byla sama do cca 26 a nijak jsem tím nestrádala. A svého současného přítele jsem poznala v posilovně :) Momentálně plánujeme svatbu. Takže zájem o zdravý životní styl a pohyb opravdu nebrání navazování vztahů.

      Vymazat
    17. Gratuluji ke svatbě :) Souhlasím, že zdravý životní styl navazování vztahů nebrání - já se taky seznámila se spoustu lidmi skrze fitko :)

      Vymazat
    18. Teda, ten komentář mě taky lehce vyvedl z míry.. Mončo, napadá mě, že tenhle rejpal může bejt pravděpodobně někdo z tvýho blízkýho okolí, kdo třeba závidí, třeba má na tebe pifku, nebo cokoliv a takhle se snaží ublížit. Neumím si představit, že by tohle "cizí" člověk vůbec řešil. A jinak pokud můžu přispět svou troškou do mlýna - já chlapa mám, už je to pár let a momentálně ti můžu říct jen - buď ráda, že jsi sama! :-))) Piš dál a podobný rejpaly s úsměvem přehlížej...

      Vymazat
  15. Zajímavý článek a super citátky :)

    OdpovědětVymazat
  16. Souhlasím se vším, co jsi napsala... já mám spíš teď problém ten, že přemýšlím o tom, za jak dlouho docvičím, pač mám moře práce do školy a cvičení mě trochu zdržuje, což mě trochu štve... ale zase se nechci vzdát cvičení... trochu začarovanej kruh :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš si najít nějaký kompromis no :) Dát si nějaké kratší cvičení nebo brzo ráno. Určitě se neučíš od rána až do včera vkuse ne? Já toho mám taky teď do školy hodně, ale vždycky se to dá nějak zorganizovat, případně trošku na cvičení ubrat ;)

      Vymazat
  17. Skvělě napsáno:)
    Prostě neděláme to proto,abychom se jednou koukli do zrcadla a řekli si stop..konec, jdu si zase dát hranolky. Je to běh na dlouhou trať (život?)
    Já jsem asi jako každá jiná holka, která se sebou nikdy spokojená nebude, ale beru to s humorem:)
    Jinak..jsem se docela pobavila nad anonymním komentářem..nechápu, jak ty lidi můžou soudit, když tě ani neznají..-.-

    OdpovědětVymazat
  18. Je to na sto procent pravda ! Když to nemiluješ tak se tím zhubnout nedá a to je i důvod proč to hodně lidí nezvládá. Protože je to nebaví a já jsem přesně ten případ. Nebaví mě cílený cvičení. Nemám ráda když mě bolí tělo ze cvičení, nerada se potím, nerada si myji vlasy každý den, kvůli propocený hodině ve fitku. Pro někoho tento způsob života prostě není a nezačne ho milovat na povel ani když mu předhodíte milion argumentů proč by to milovat měl. Já jsem se na to po roce a půl vykašlala a postavu si udržuji jen zdravým jídlem. (Tyto stránky jsou pro mě studnicí super receptů). Kvůli hubnutí nedělám žádný sport, jenom chodím pěšky a občas si zahraju squash. A vím, že každý jsme jiný, ale já po své zkušenosti ještě pořád nepochopila jak to někdo může doopravdy milovat. Mám určitě nějak omezený a dost zkreslený pohled a myslím v dobrém, že by mě to vážně zajímalo. Tereza Malečková.

    OdpovědětVymazat
  19. Obdivuju, jak všechno umíš tak výstižně a přitom jednoduše popsat.Paráááda! Miluju tvoje články.-)

    OdpovědětVymazat
  20. Zase skvělý článek! Já celý tento životní styl miluju, miluju cvičení a rozhodně se toho nehodlám vzdát až dosáhnu svého 'cíle'. Ikdyž píšu cíle, tak nevím co tím vlastně přesně myslím, vždycky dosáhnu jednoho bodu a pak chci od sebe víc a víc, takže to je prostě celoživotní cesta, zdokonalujeme se celý život :)

    OdpovědětVymazat
  21. Opět můžu jen smeknout pomyslný klobouk :-) jen tak dál..... TO JE ŽIVOTNÍ STYL! PŘESNĚ!Jedna pizza, hamburger nikoho nezabije........ Dany.

    OdpovědětVymazat
  22. Krásný článek! Souhlasím s tím, je to zkrátka životní styl :)) And I pesonally love it <3 :D

    OdpovědětVymazat
  23. Je fajn s občas zastaviť a zamyslieť. :) Súhlasím.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)