pátek 10. února 2012

Celozrnné koláče

Slíbila jsem receptík na koláčky a tady je ;)


Předem bych jen chtěla podotknout, že to není žádný extra dietní recept, ale spíše zdravější varianta klasických koláčů. I v těch mých je tuk a bílá mouka, ale pořád je to zdravější a nízkokaloričtější verze. Přecejen byste si asi při hubnutí nedali ke snídani běžně 2 koláče, ale tyhle dle mě můžete bez výčitek. Alespoň já jsem si dva dala, k tomu hrnek mléka a byla jsem spokojená a sytá až do svačinky :)

Budete potřebovat:
    suroviny na 10 koláčů

125ml mléka
45g tuku (já použila kokosový olej, ale můžete dát cokoliv - máslo nebo olej)
250g mouky - 150g celozrnné, 100g hladké
lžíce třtinového cukru (10g)
lžička sušeného droždí

náplň - dle chuti (tvarohová, maková, ořechová,...), já si udělala jablečnou :)



Postup přípravy:
Kdo má domácí pekárnu, jako já, má prakticky vystaráno - všechny suroviny vloží do ní a nechá si těsto vypracovat a vykynout. Kdo pekárnu nemá, bude muset suroviny zapracovat ručně a poté nechat těsto v klidu kynout. Jakmile těsto vykyne, utvořte koláčky a naskládejte je na plech. Doporučuji ještě potřít rozšlehaným vajíčkem a pak na ně dát náplň dle vaši chuti. Koláčky nechte na plechu ještě chvíli (cca 10 minut) nakynout a pak už vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 20 minut. 

Energetické hodnoty:
pouze těsto - náplň není započítaná

celé množství: 6000Kj, 34g bílkovin, 195g sacharidů, 51g tuků
1 koláč: 600Kj, 3,4g bílkovin, 19,5g sacharidů, 5,1g tuků

Koláčky jsem si dělala večer a krásně mi provoněly byt. Ráno už samozřejmě nebyly tak čerstvé jako večer, proto jsem je dala prohřát na minutku do mikrovlnky a najednou byly úžasně vláčné :) 2 koláčky jsem si snědla a zbytek uložila do mrazáku - doma by to asi nikdo nejedl, mají napečené svoje nezdravé buchty :D A já už si je pak jenom vytáhnu z mrazáku, když na ně zase dostanu chuť :) 

Taky bych ještě podotkla, že se koláčky mohou zdát málo sladké - opravdu je tam málo cukru, možná bych je sama uvítala trošku sladší. Ale dá se to vyrovnat náplní anebo mlékem s medem, jako jsem to udělala já ;)

13 komentářů :

  1. Vypadají dobře, určitě zkusím! :)

    OdpovědětVymazat
  2. vypadají mňamózně! příště vyzkouším místo svých domácích makových placek :) teď jsem docvičila s tvým videem, citím se po něm fakt suprově :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já miluju veškeré pečivo a ještě ke všemu když je sladké! Mňam, už včera jsem na ně měla chuť :))

    Hele to kuřecí s ananasem, prolezla jsem pár receptů a nakonec jsem osmahla kuřecí nudličky a pak to zalila mlékem s trochou smetany a hladké mouky + kari, pepř, sůl, pak jsem ještě přilejvala vodu, a nakonec jsem tam dala ananas, zamíchala a hotovo :))

    OdpovědětVymazat
  4. Recept vypadá moc dobře, ale na kokosový olej jsem neslyšela zrovna chválu, když se má použít v kuchyni. Takže bych si ho rozhodně nedala. myslím, že koláčky vyzkouším zítra nebo příští týden a není jich moc, tak se hned sní. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Další skvělý recept. :) Koláčky vypadají moc dobře, možná je někdy vyzkouším. :) A když mám tu pekárnu, kterou u nás skoro nikdo nepoužívá měla bych je zkusit. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Čím dál víc lituju toho, že nejsem na vaření a pečení žádný expert :) Asi musím fakt začít, abych si mohla takovýhle mňamky připravovat ;) Děkuju za inspiraci ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Toho cukru je tam fakt málo, ale nejaký sladký džem ako náplň alebo pod a boli by chutné :) Vyzerajú pekne.

    OdpovědětVymazat
  8. Zkusim si udělat s mákem příští víkend. nami nami .vypadaji vynikajicně.

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam konečně si dám taky nějaký koláč a bez výčitek :) ještě nám pověz jak si udělala tu náplň...to jsou jen nastrouhaná jablka?? :)

    OdpovědětVymazat
  10. jeeej, kolaciky vyzeraju super, budem musiet tiez vyskusat.. inac, s mraznickou to mam tiez tak, este tam mam tusim nejaky orechovnik od svokry este od vianoc, vtedy nam to islo usami, ale ked to z mrazaku vytiahnem neskor, tak sa po tom len zaprasi :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, bude moc vadit, když místo pšeničné mouky dám žitnou? Při koupi jsem to trošku popletla :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní: Můžeš to zkusit, určitě budou taky dobré :) Jen mám zkušenosti, že těsto ze žitné mouky tak dobře nevykyne.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)