pátek 17. února 2012

Naučte se milovat své tělo!

Dnes jsem se pro vás rozhodla opět přeložit a upravit k obrazu svému jeden článeček ze zahraničních stránek, který mě zaujal - 10 tipů, jak se naučit mít ráda sama sebe. Podle mě je sebeláska a příjmutí sama sebe jedna z hodně důležitých věcí. Pokud se nenaučíte milovat své tělo už teď, nikdy se sebou nebudete spokojení. A i kdybyste zhubli na vaši vysněnou váhu, pořád budete někde vidět nedostatky a pravděpodobně se budete pokoušet hubnout dál a dál. Vidím to všude kolem, čtu to na mnoha blozích - holky neustále hubnou a hubnou a i když už mají mnohdy podváhu, stále se vidí tlusté. Zkuste s tím něco udělat. Uvidíte, že jakmile to jednou změníte, život bude hned 100x krásnější a vy 100x spokojenější a šťastnější i s tělem, které máte :)

Kolikrát jste se podívali do zrcadla a prohlásili jste: "Jsem tlustá" jen pro to, aby vás vaši přátelé, váš partner nebo rodina přesvědčili, že vypadáte dobře? Pokud se vám něco podobného přihodilo vícekrát, je čas s tím začít něco dělat. Studie dokazují, že ženy si mnohem častěji než muži myslí, že jsou tlustší, než tomu je ve skutečnosti. Ženy se také děsí každéhu nárustku váhy, a proto se mnohdy vyhýbají posilování, jelikož s nárůstem svalové hmoty může růst i váha. A přitom právě posilování vám zrychlí metabolismus, vytvaruje pevné tělo či zlepší vaše zdraví. Ženy, které necvičí a hubnou radikálním omezením stravy, pak mohou skončit jako tzv. "skinny fat", kdy mají sice nízkou váhu, ale vyšší množství tuku v těle.

Zmapujte své hodnoty
Zapište si aktivity, kterých si ceníte a které vás dělají šťastnou, jako například trávení času s přáteli, cvičení, zdokonalování se ve škole či v práci apod. Potom si během týdne pokuste uvědomit, kolik času těmto aktivitám věnujete. Pokud strávíte 80% vaše dne přemýšlením o vašem těle místo toho, abyste se věnovali něčemu, co vám dělá radost, snažte se to změnit. Budete se cítit lépe.

Sepište si vaše kvality
Ačkoliv je kontrola váhy důležitá pro kontrolu vašeho hubnutí či zdraví, soustředění se pouze na číslo na váze může zastínit něco mnohem důležitějšího - a to to, jací ve skutečnosti jste. Možná máte krásné oči, vlasy, úsměv nebo jste laskaví a pomáháte ostatním. Snažte se soustředit na ty skvělé věci, které se vám na sobě líbí a klidně si je i sepište na kus papíru. Vzpomeňte si na komplimenty, které vám kdy lidé vyslovili.


Najděte svou ideální váhu
Pokud jste se během hubnutí dostali na váhu, ze která se už ne a ne pohnout dolů, možná již jste na své "šťastné váze". I když vám ještě chybí pár kilo k vašemu vysněnému číslu, budete více spokojenější, pokud se vzdáte toho "perfektního čísla". Bylo by lepší již udržovat a nadále jíst zdravě a cvičit místo neustále ho stresu a "honu za číslem".


Rovnováha cvičení
Zdravé cvičení  zahrnuje kardio, posilování a trénink flexibility. Je vhodné cvičit kolem 30 minut alespoň 5x týdně. Cvičení je skvělá prevence proti některým nemocem, cukrovce nebo infakrtu. Ovšem pozor taky na přetrénování. Snažte se najít zlatou střední cestu a cvičte tak, abyste si to užili. Zkoušejte nové druhy cvčení a sportů.

Užijte si dobré jídlo
Pokud již vidíte jídlo jako tu největší překážku k perfektní postavě, zastavte to. Vaše kosti, vlasy, pokožka, srdce a každá další tkáň či orgán ve vašem tělo potřebuje pravidelnou, pestrou a vyváženou stravu pro zdravé fungování. Žádný vitamín vám nenahradí zdravé jídlo. Místo posedlostí jídlem a kaloriemi se raději zaměřte na jezení čerstvého, zdravého jídla. Užijte si jeho příprau a vychutnejte každý kousek - bez přejídání či deprimování se.

Stanovte si zdravé cíle 
Místo soustředění se na perfektní číslo na váze či velikost kalhot XS si stanovte zdravější cíle. Například vyzkoušet nové druhy ovoce a zeleniny, omezení cukru ve vaší stravě nebo pravidelné snídání. Tyto drobné cíle pak mohou mít ve výsledku skvělé účinky na vaše celkové zdraví.

Zkontrolujte realitu 
Chcete hubnout pouze proto, že vaše tělo není dokonalé? Je na čase si uvědomit, že nikdo není dokonalý a každý máme své nedostatky. Zkuste se někdy na chvíli zastavit a všimnou si, jak "nedokonalý" každý z nás někdo je. Neupínejte se k zretušovaným modelkám na obálkách časopisů, hledejte na sobě to krásné a važte si toho.

Nesnažte se číst myšlenky
Nepřemýšljte nad tím, co si o vás ostatní myslí. Pokud kolem někoho projdete, nemyslete si, že vás ten člověk hned soudí. Většině lidem je jedno, jak vypadáte a nevidí nedostatky, které na sobě cítíte vy sami.

Změňte sociální prostředí
Pokud s vašim přítelem nebo kamarádkou máte rádi debaty o tom, jak jste tlustí a stěžování si na vše, co na svém těle nenávidíte, rozdrťe tento příšerný zlozvyk. Najděte si přátelé, které sdílejí vaše zájmy a nejsou příliš zaměření na diety, hubnutí či jejich vzhled. Čím více času strávíte s pozitivně naladěnými lidmi, tím více budete spokojení sami se sebou.


Nechte si pomoci
Každý se někdy necítí dobře ve svém těle. Malá nespokojenost nás může motivovat ke zdravým změnám v našem životě, které mohou být skvělé pro tělo a naši psychiku. Pokud však trávíte před zrcadlem hodiny, veškerou svou energii dáte do cvičení a diet nebo pokud se vyhýbáte společnosti proto, že se nechcete nikde ukazovat se svým tělem nebo se bojíte nárůstku váhy, je už třeba vyhledat profesionální pomoc.

zdroj: http://www.everydayhealth.com/

17 komentářů :

  1. Ano, ano, je to tak. Dovolím si označit, že sama jsem byla určitou dobu skinny fat, ale ne že bych to dělala až tak vědomě, jako spíš nevědomě. Ale už zase nějaký měsíc a půl jím a cvičím a váha stoupla, nicméně musela jsem se naučit to, že mi to nevadí, že se musím koukat na to, jak mi padne oblečení. Já sama mám momentálně za cíl to, že můj pásek zapnu na poslední dírku. A věřím, že do léta to dám.
    Ale taky mám chvíle, kdy si přijdu nechutná.
    Vlastně absolutně šťastná jsem byla, když jsem měla 75 kg a nic neřešila.

    OdpovědětVymazat
  2. Pekný, pekný článok :) Je dobré si toto pripomínať každý deň :)

    OdpovědětVymazat
  3. jak jen to je pravdivý článek, nasadila jsi mi takového brouka do hlavy, s An souhlasím s tím, že před tím vším, než s tím člověk začal, byl vlastně nejštastnější, i když zase vím, kolik věcí jsem dělala špatně, nejpozitivnější teda asi bylo to, že to bylo bez stresu a člověk to neřešil... no přemýpšlím nad tím, trošku se ten brouk zvětšuje, protože se mi ještě asociuje jeden včerajší komentář, který jsem zaslechla...

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, ty jsi opravdu inspirace :)... občas mi teda trošku vadí, jak se snažíš stylizovat do role Zuzky z Bodyrocku (neber to ale zle), ale když pak vyplodíš takovéhle články, které jsou opravdu od tebe a ne napsané proto, že je psala i Zuzana, tak to stojí za to... Máš krásný přístup k životu a hubnutí, kéž by ho měly všechny blogerky

    OdpovědětVymazat
  5. Skvelý článok a tiež som si tak uvedomila, že som možno s pár kilami so sebou spokojnejšia ako keď som mala brutálnu podváhu a žiadny menzes. Asi som sa s odstupom času začala na seba inak pozerať a je to oveľa lepší pocit.

    OdpovědětVymazat
  6. Takové články jsou potřeba :) Přístup k sobě samé je důležitý, každá z nás by si to měla uvědomit.
    Když se máme rády, všechno jde snáze :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nevím,já jsem byla opravdu nejspokojenější,když jsem vážila o 3kg více,jedla jsem,co jsem chtěla a neřešila to a stejně jsem vypadala skoro stejně,jako teď. Teď jsem se na to hubnutí začala soustředit až moc..ach,kde jsou ty časy,kdy jsem řešia kluky a né hubnutí a jak mi bylo fajn? Snažím se se mít ráda,ale asi to bude trvat delší dobu,než se to naučím.

    OdpovědětVymazat
  8. Nevím,já jsem byla opravdu nejspokojenější,když jsem vážila o 3kg více,jedla jsem,co jsem chtěla a neřešila to a stejně jsem vypadala skoro stejně,jako teď. Teď jsem se na to hubnutí začala soustředit až moc..ach,kde jsou ty časy,kdy jsem řešia kluky a né hubnutí a jak mi bylo fajn? Snažím se se mít ráda,ale asi to bude trvat delší dobu,než se to naučím.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuju. :) Máš hodně inspirativní blog. :) Ráda bych se spřátelila. ;) Doufám, že mi to puůjde aspoň z polovičky tak pěkně jako tobě. ;)

    OdpovědětVymazat
  10. No popravdě se snažím dodržovat tyhle pravidla už nějakou dobu... jenže když mi pak někdo, na kom mi záleží, řekne, že bych měla zhubnout, tak mě to vždycky rozhodí z rovnováhy a snažím se mu nezdravou cestou dokázat, že to zvládnu... pak naberu a kolotoč začíná znova... všechny správné postupy jsou tam - uzavřené v moji hlavě - jen často přicházejí zkraty! Ale teď se už 2 měsíce držím a snad to tak půjde i dál!

    OdpovědětVymazat
  11. Moc hezké .) líbí se mi hlavně ten odstavec o aktivitách, které nám dělají radost....schválně se zkusím zaměřit na to, kolik času čemu věnuji .)

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuju za milý komentář pod příspěvkem :) Jinak s tímhle článkem nejde než nesouhlasit! Moc děkuju, že píšeš i takovéhle články, pozitivní myšlení je nejen při hubnutí potřeba! Jinak já jsem se sebou nikdy spokoená být nedokázala, připadala jsem si děsně tlustá i když jsem měla 62 kg na 177cm... když teď vidím fotky z té doby, je mi smutno, co jsem proboha řešila? Teď mám cca o 20 kg víc (to zní strašně) a připadám si pořád stejně. Pravda je ale, že když cvičím a zdravě jím, mám ze sebe pocit mnohem lepší. Ale že bych byla spokojená s tím jak vypadám? Vadí mi spousta věcí i mimo postavu, zajímalo by mě, jak zareaguje sebevědomí, až se mi podaří něco shodit...

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuju za milý komentář pod příspěvkem :) Jinak s tímhle článkem nejde než nesouhlasit! Moc děkuju, že píšeš i takovéhle články, pozitivní myšlení je nejen při hubnutí potřeba! Jinak já jsem se sebou nikdy spokoená být nedokázala, připadala jsem si děsně tlustá i když jsem měla 62 kg na 177cm... když teď vidím fotky z té doby, je mi smutno, co jsem proboha řešila? Teď mám cca o 20 kg víc (to zní strašně) a připadám si pořád stejně. Pravda je ale, že když cvičím a zdravě jím, mám ze sebe pocit mnohem lepší. Ale že bych byla spokojená s tím jak vypadám? Vadí mi spousta věcí i mimo postavu, zajímalo by mě, jak zareaguje sebevědomí, až se mi podaří něco shodit...

    OdpovědětVymazat
  14. ó děkuji za tip, udělám si omeletu se šunkou a dušenou zeleninou .)

    OdpovědětVymazat
  15. Ja tak beriem po troch cottage a tvaroh, ale ten nemali :( Vydržím asi už do pondelka. ale bude mi chýbať :)

    OdpovědětVymazat
  16. Úplně v tom slyším svojí mamku. :) Jak říká že si nemám dávat tak nízké cíle. A že už možná brzy budu na své váze a ta mě dál už nepustí..:D :o// Ale článek je pravdiví a moc poučný.. Díky :-))

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, musím ti pochválit blog. Je tu mnoho zajímavých článku a receptů(včera jsem se inspirovala mrkvovou pomazánkou) :) Mám v plánu se brzo vrhnout na ten intervalový trénink. Bez tebe bych ani nevěděla, že něco takového existuje :) A jelikož se mi tu u tebe líbí, tak bych se tě chtěla zeptat jestli bychom si nespřátelily blogy ? :) Byla bych moc ráda. Bay

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)