pátek 11. ledna 2013

Dokonalá snídaně se špaldovo-ovesnou palačinkou

 Historický okamžik. Přidávám recept! Ne, že bych jich tady na blogu neměla desítky... :D Ale však víte, poslední dobou prostě naházím fotky do Food Inspiration a víc tomu nevěnuji. Proto vám musí být jasné, že toto jídlo je něčím vyjímečné, když jsem se rozhodla mu věnovat samostatnou pozornost. A ono opravdu vyjímečné je! Už jenom to, jakou improvizací to zase vzniklo :D


To bylo tak... Poslední dobou vypadají mé snídaně následovně: kaše, müsli, kaše, müsli, kaše... Pořád dokola, jenom suroviny se mírně obměňují. Pomalu jsem začala dostávat chuť na něco více spešl. Tu jenom podpořila mamka, dělající si palačinky na oběd, a příspěvek snídaně v podobě trhance do naší soutěže. Tak jsem si takový trhanec taky chtěla udělat. Hledala jsem nějaký vhodný recept, ale nenašla jsem nic, co by mě zaujalo. Takže jsem si složení i poměry surovin vymyslela sama :) Smíchala jsem to dohromady, nalila na pánvičku a očekávala, že tato hmota určitě nepůjde hezky obrátit, takže ji stejně budu muset potrhat, aby mi ten trhanec vznikl :D Nojo, jenže jako na potvoru vznikla naprosto krásná, velká, palačinka! A to byla škoda trhat :) Tak jsem ji jenom pokrájela na čtvrtinky a naservírovala. A ta chuť..no prostě parádní. To si nemůžu nechat pro sebe! :)

Na 1 velkou palačinku jsem použila:
30g špaldové mouky (lze nahradit i jinou celozrnnou)
30g ovesných vloček
1 vajíčko
100ml mléka



Těsto je hustší. Já ho nalila na pánvičku, kde jsem dala i trochu oleje. Otočit šla vážně úplně jednoduše, což se mi u podobných improvizačních výtvorů ještě nestalo :D

Palačinku jsem nakrájela na čtvrtinky a dozdobila: teplé ostružiny (mražené zásoby z léta), půl banánu, slunečnicová semínka, lžička zakysané smetany a zalité javorovým sirupem. No není to dokonalá snídaně do hubnoucího režimu? :D

Ještě dodám energetické hodnoty. Na jednu velkou palačinku bez ovoce a ostatních doplňků to je:
1447Kj, 15g bílkovin, 47g sacharidů, 10g tuků. Jak tak na to koukám, možná vám to bude připadat hodně na jednu palačinku, ale opravdu zasytí ;) Moje snídaně se většinou pohybují mezi 2000-3000Kj, takže pro mě akorát :) A vždycky si to můžete přizpůsobit. Udělat si třeba více menších lívanečků apod. 

Já doufám, že pokud ji vyzkoušíte, bude vám chutnat a hlavně vám se povede tak jako mně :)



...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

33 komentářů :

  1. Určitě ji vyzkouším, možná hned zítra. Asi by šla i naslano, viď? Láká mě udělat ji k k večeři třeba se špěnátem a čerstvým sýrem. Jinak já většinou snídám cca 1500 a jím těch 7500 a zkouším, jestli přitom bude tělo hubnout - zatím to moc nevypadá. Jak se daří hubnutí tobě? A ještě mi pověz, jak při snídani 2-3 000 jíš zbytek dne, aby ses věšla do 8 tis.? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na slano určitě půjde taky ;)

      No moc to hubnutí nepřeměřuji, ale cítím se dobře, myslím, že změny jsou, vidím to trochu i na břichu. Vlastně jsem dneska stoupla na váhu - po snídani a oblečená a i tak tam bylo kolem 59Kg. A to jsem začínala na 60Kg. Takže to asi jde i váhově :) Budu se muset zvážit někdy ráno pořádně :D Každý den mám opravdu minimálně těch 8000Kj, několikrát jsem měla i víc, protože mám prostě hlad :D O mých 3 po sobě jdoucích svačinkách v 11 večer radši ani nemluvím. Ale evidentně to moje tělo zvládá zpracovat :D

      No, když koukám do jídelníčků, tak včera to mám rozvržené třeba takto:
      SN - 2500Kj
      SV - 700Kj
      O - 2000Kj
      SV - 700Kj
      V - 2100Kj

      Ale je to různé, někdy mám méně na snídani, více na oběd. Nebo větší oběd, menší večeři, jak to zrovna výjde :)

      Vymazat
    2. Aha. No já mám většinou:
      SN 1500Kj
      SV 1000Kj
      O 2000Kj
      SV 1000Kj
      V 1500Kj + nějaký uzobávání navíc, tak pak je to těch 7500..

      Vymazat
  2. Vypadá to krásně, určitě vyzkouším ....díky za típek. :)pa Petruše

    OdpovědětVymazat
  3. podobně si palačinky občas taky dělám, a někdy jen z celozrnné mouky nebo z celozrnné napůl s bílou, nejradši bych je jedla pořád - a vlastně...proč ne?!!?:DD
    A teď mám palačinky ještě lepší, protože mám od vánoc 3 oleje z oříšků - i když to nespotřebuju asi ani do konce života:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty oleje jsem taky chtěla :-/ No počkám si na další akci a pak je taky vykoupím :D Na ty palačinky budou určitě dokonalé :) Já jsem na tadytu použila kokosový olej, ještě tam mám zbyteček :) Ale taky už ho mám doma pěkně dlouho teda :D

      Vymazat
  4. Vypadá to dobře, to si možná zkusím vykouzlit o víkendu :)

    OdpovědětVymazat
  5. díky za recept a ukládám si, vypadá to skvěle! A muselo to být i dobré! říkala jsem si, že si ta svoje jídla musím dělat trochu hezčí, už vám po této stránce začínám závidět....

    OdpovědětVymazat
  6. Já jím pořád kaše, tak bych si mohla dát pro změnu palačičinku :D Špaldovou mouku zrovna mám, vločky jsi nechala v celku? Nemlelas je? Nejsou v tom tvrdé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemlela jsem je a nešly v tom cítit vůbec ;) I když já mám doma takové ty jemné vločky :)

      Vymazat
  7. Hmm tak ty vypadají přímo božsky..jestli takhle budou vypadat i všechny fotky do snídaňové soutěže,tak se jdu zahrabat :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ňami! CZ palačinka s ovesnými vločkami je má neoblíbenější snídaně! Nejradši ji mám s banánem a nastrouhanou čokoládou. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Zboznuju spaldovou mouku, z te by snad bylo dobre vsechno! Diky za recept!:-)Betka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám pocit, že z té špaldové to chutná nějak jinak, lépe :) A to jsem ji koupila omylem a byla prvně naštvaná :D

      Vymazat
  10. vypadá to moc dobřee mm :) hned bych si ji dala :D:) já si dělám palačinky s různými přísadami, např s mákem, taky výborná !:)

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá dobře a opravdu zdravě :)

    OdpovědětVymazat
  12. Doma mám zbyteček špaldové mouky, tak ji zkusím udělat.. ale jsem palačinkovej antitalent, takže já možná trhanec mít budu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trhanec je taky dobrý :D Ono to asi výjde chuťově nastejno, jestli to je roztrhané nebo vcelku :D

      Vymazat
    2. Myslíš, že to bude dobré i na druhý den?

      Vymazat
    3. No jedlé to myslím bude :D Akorát ony ty palačinky většinou rychle oschnou a ztrvdnou, tak to určitě nebude tak dobré, jako když jsou čerstvé. Kdyžtak radši nechat někde přikryté ;)

      Vymazat
  13. Ahoj, čím nahrazuješ v jídle smetanu?:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenahrazuji :) I když ani ji často nikam nepoužívám. Akorát zakysanou, klidně 15%. A někde občas přidám trochu 12%, když je doma a hodí se mi třeba někam do obědu ;)

      Vymazat
  14. Mmmm, vypadá to naprosto úžasně, zítra si taky nějaké udělám. Už jsem si namlela ovesné vločky, tak ráno jen dodělám těsto a budu se modlit, aby se šly obracet a nebyl z toho ten tvůj zmiňovaný thanec :D
    Avšak snad se nemusím bát, už i minule se mi povedly, chce to ten správný grift...naučila jsem se to s lívanečky, palačinky taky snad zvládnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, snad to výjde! kdyžtak trhanec je taky dobrý :D

      Vymazat
  15. Ježiši a já to čtu teď v půl jedenáctý v noci a tak bych si ji dala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věříš, že já klidně taky? Jsem před chvíli přijela z práce, po náročném dni a někdo mi ji tak naservírovat, tak nad tím ani nepřemýšlím :D

      Vymazat
  16. Tak toto vyzerá vynikajúco! Už mám na tento víkend na pláne toľko receptov! A ty mi zas zamiešaš karty! :D :D

    OdpovědětVymazat
  17. Tak jsem si ji dneska udělala k snídani, ale katastrofa :D vůbec se mi to nespeklo dohromady a když jsem to obrátila, vnikla z toho "kaše". Nevím, co jsem udělala špatně, nebude to tím, že jsem použila celozrnnou žitnou mouku místo špaldové? Ale jinak je to dobrý nápad, škoda že mi to nevyšlo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéj, tak to mě moc mrzí. Mě se právě taky kolikrát stalo, že z palačinky byla spíše míchaná kaše na pánvi, proto jsem byla překvapená, že tahle mi tak hezky vyšla :D Těžko říct no, čím to může být. Možná jiný druh vloček nebo i ta mouka.

      Vymazat
  18. To vypadá super, hlavně teda ty teplé ostružiny, ty bych si dala hned.
    Taky většinou experimetuji tak, že to nějak smíchám do těsta a pak čekám, co z toho vyleze :-D

    OdpovědětVymazat
  19. super recept! příběh vzniku mě pobavil :-D ještě, že sis to zaznamenala/zapamatovala a můžeš úspěch opakovat, já často podobně zajímavé recepty neopakuju, nedokážu to znovu zrealizovat.
    každopádně jsem vyzkoušela dneska k snídani, dala jsem si s arašídovým máslem a jednak mě krásně nasytila a úžasně chutnala a jednak, když sjem si ve stobu vyplnila semaforky, tak jsem byla překvapená, jak krásně vyvážené to jídlo bylo a jak tam bylo všech živin na snídani dostatek :-) ke sváči kiwi a tvrdý tvaroh s handmade perníkovým kořením a k obědu kuřecí steak s červenou čočkou inspirovanou tebou - povařila jsem ji s mrkví a přidala jsem si tam i cibuli smetánku už pak ne, ale tak dlouho sjem si nepochutnala! teď už se těším na tvaroh s řapíkatým celerem :-D
    tak dlouho jako v poslední době jsem se dlouho neměla a hlavně jsem se necítila tak dobře :-) ty jsi tak úžasná inspirace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jelikož si zapisuji jídelníčky, tak jsem to naštěstí zaznamenala. Jinak taky většinou všechno házím od oka :D

      Hezky sis dneska pochutnala, samé dobroty! A moc mě těší, že jsem tě inspirovala. Ale hlavně, že ti chutnalo a cítíš se dobře! To je přesně to, o čem mluvím. Proto tohle všechno dělám, pro ten skvělý pocit :)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)