čtvrtek 31. ledna 2013

Peču, vařím, tvořím podle blogerek a čtenářek :)

V posledních dnech jsem měla k mé radosti dost času na to, abych v kuchyni mohla vytvořit něco zajímavějšího, než ovesnou kaši. A tak jsem toho náležitě využila. Internet je doslova nacpaný inspiracemi a super zdravými recepty a kdo tvrdí, že jíst zdravě je nudné a že mu dochází inspirace, tak se pouze vymlouvá. Já mám v zásobě snad desítky věcí, co mě kdy zaujaly a chtěla jsem je vyzkoušet. Protože ale nejraději zkouším to, co už je osvědčené, vsadila jsem v posledních dnech právě na recepty ostatních blogerek. Celkem mám za poslední týden nebo dva odzkoušeny 4 takovéto recepty a dnes se vám s nimi jdu pochlubit a samozřejmě je doporučit! :)


Zdravý čoko muffin
Hned na úvodní fotce můžete vidět ten nejzdravější, nejrychlejší a snad nejlepší čokoládový muffin, co jsem kdy jedla. Autorkou není nikdo jiný, než jistě všemi známá Beautygloss, která na svůj blog přidává podobné dobrůtky snad denně.

Muffiny jsou super rychlé díky tomu, že jejich příprava probíhá v mikrovlnce. Viděla jsem spoustu receptů na podobné koláčky z mikrovlnky, ale až teď jsem je poprvé vyzkoušela a objevila jejich kouzlo :)

 Originální recept najdete zde. Já na muffiny použila následující ingredience:
 
10g kakaa, 10g vanilkového proteinu, 30g špaldové mouky, 40g banánové přesnídávky, 30ml mléka, půl lžičky prášku do pečiva a 10g hořké čokolády

Na 1 muffin pak vychází hodnoty:
616Kj, 6.5g bílkovin, 20g sacharidů, 3.5g tuků




Těstoviny s oříšky
K tomuto obědu mě inspirovala Téra a její blond blog, na který mimojiné přidává samé už na pohled úžasné recepty! :) Zařadit ořechy i k obědu je sen každé ořechomila, jako jsem já :D Takže jakmile jsem uviděla její recept na Krémové těstoviny sypané ořechy, bylo jasné, že něco podobného musím vyzkoušet :)

V mé variaci jsem použila:


celozrnné těstoviny, sýr žervé, zakysanou smetanu,cuketu, mozzarellu a sekané mandle


Jedna obědová porce pak obsahuje:
2132Kj, 22g bílkovin, 53g sacharidů, 21g tuků 
(záleží však samozřejmě, jaké množství ingrediencí použijete)




Zapečená celozrnná kaše
Na tuhle dobrotu jsem narazila na facebooku, na stránkách jedné z mých čtenářek Darji (určitě mrkněte, přidává tam každý den samé dobré recepty!). Jakmile jsem zhlédla fotku a recept, dala jsem se do pečení a následného večerního ochutnávání. Něco jsem nepatrně upravila a koláč mi opravdu moc chutnal :) Dvakrát jsem "zvládla" sníst jenom 1/8 na svačinu k tvarohu, ale jinak vždy padl po větších částech a zmizel celkem rychle. (poslední čtvrtina dnes po obědě :D)

Suroviny, které jsem použila:

80g špaldové mouky, 200ml vody, 1 nastrouhané jablko, 50g sušených švestek, 50g mletých vloček, 25g mletých kešu ořechů, 25g mletých mandlí, 20g melasy na doslazení, 1 vejce, 15g oleje

Z mouky a vody se uvaří kaše, kterou pak stačí pouze smíchat se zbytek surovin a dát péct asi na 40 minut při teplotě 180 stupňů.

EDIT:  Úplně jsem zapoměla na skořici! Do samotného těsta a taky jsem ji nasypala nahoru před pečením ;)

Hodnoty na 1/4:
1353Kj, 8g bílkovin, 42g sacharidů, 12.5g tuků

Koláč byl úžasně vláčný, dostatečně sladký a malé kousíčky pomletých oříšků ho perfektně doplnily :)




Datlový med podle Dony-Gisele
Dlouho už chci vyzkoušet datlový sirup, ale nejsem schopná si pro něj do zdravé výživy zajít :D Když jsem viděla ale nápad, na přípravu domácího datlového medu u blogerky Dony-Gisele, neváhala jsem ani chvilku a datle si zašla koupit. Příprava je úplně jednoduchá a za nějakých 10Kč pořídíte celých 300g tohoto zázraku!

Použila jsem 100g vypeckovaných a nakrájených datlí, které jsem zalila vařící vodou a nechala schované pod pokličkou do druhého dne. Pak stačilo jenom rozmixovat a med je na světě :) Využít ho můžete například do tvarohů, kaší nebo na jakékoliv jiné doslazení.

Pokud si někde dáte 10g tohoto medu, dostanete do sebe pouze:
39Kj a 2.5g sacharidů!


Takže to by byly dobroty, které jsem v poslední době zkoušela. Kliknutím na oranžově zvýrazněná slova se dostanete na stránky a recepty autorek ;) Určitě toho plánuji ještě spoustu vyzkoušet a o tom, jak to dopadlo, dám určitě vždy vědět. Sama mám totiž nesmírnou radost, když mi někdo napíše, že mu jídlo podle mého receptu chutnalo :)



...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

43 komentářů :

  1. Miluju kaše na všechny způsoby, tak jí asi vyzkouším!:)

    OdpovědětVymazat
  2. tá zapečená kaša môže byť brutálna. Recept si hned ukladám :) Čo sa týka toho že niektorí povedia že jesť zdravo je nudné, podľa mňa je to práve naopak. Ja sa uplne vyžívam v príprave tých jedál a vlastne všetkých jedál :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zapečená celozrnná kaše vypadá zajímavě :))

    OdpovědětVymazat
  4. Datlový sirup určitě vyzkoušej :) Je tak lahodný, že jakmile mi došel a ve zdravých výživách ještě stále nebyl po Vánocích k sehnání, jen kvůli němu jsem objednávala z Country Life :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to budu muset! Až mi dojde javorový a med. A to ještě plánuji agáve, ten už jsem taky dlouho neměla :)

      Vymazat
    2. Mohla bych poprosit, zda bys potom nesrovnala datlový sirup a sirup z agáve chuťově, jestli si na to vzpomeneš? :)
      Já zase ještě neměla z agáve a nevím, zda si ho pořídit či ne ^^

      Vymazat
    3. Jestli si ho někdy pořídím, tak klidně porovnání udělat můžu. A rovnou to vezmu hromadně i s javorovým, medem, melasou...jé to je skvělý nápad! Děkuji za takovou chytrou myšlenku :)

      Vymazat
    4. Já zase předem děkuju za článek, už se těším, až někdy v budoucnu vznikne :)

      Vymazat
    5. Musím si to někde poznačit :) A alespoň mě to donutí zajít si koupit ten datlový sirup co nejdřív :D

      Vymazat
    6. Ten datlový mám, je fakt moc dobrý. A balení je hezké, dá se to použít jako toping

      Vymazat
  5. Všechno vypadá moc dobře :)
    Těstoviny si udělám hned dneska k večeři a muffiny zítra na snídani ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Ten muffin a ty těstoviny mě moc lákají!!:)
    Taky bych pořád něco zkoušela, a strašně mě baví zkoušet recepty:)
    Teď už jsem je i začala přidávat na blog, ke kterému jsem se zase vrátila:)

    OdpovědětVymazat
  7. Wau, no já čumím, jsem moc ráda, že jsi ten med vyzkoušela!
    Všechno vypadá krásně, na tu celozrnnou pečenou kaši si musím podívat a vyzkouet. Dost mě láká :D

    OdpovědětVymazat
  8. Jů, já jsem slavná! :DD Jsem moc ráda, že ti muffiny chutnaly :) A máš pravdu, v mojí rodině se všichni vymlouvali, že zdravě jíst nechtějí, že je to nudný a bez chuti... Ale co jsem jim začala dávat ochutnávat svoje výtvory, většina z nich už to přehodnotila! :) A často si pak svoje koláčky, sušenky a muffiny musím chránit, aby mě je někdo dřív nespořádal :DD A datlový med je skvělý! Dělala jsem ho babičce na vánoce, akorát jsem na skleničku napsala datlová marmeláda :D a přidala trochu javorového sirupu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si je chráním a schovávám, člověk nikdy neví :D No a datlová marmeláda taky může být zajímavá, vlastně stačí dát k datlím méně vody :)

      Vymazat
  9. ten datlový med vypadá úžasně ! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nejvíce mě asi zaujal mufin a těstoviny ♥
    U datlového krému bych se bála chutě, datle jako samotné dost můžu.. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem dneska shodou okolností pekla tvůj snídaňový koláč :) Dala jsem si kousek k svačině a je to žůžo, mamka mi taky ujedla a ještě mi zbyla půlka na snídani (snad do rána vydrží...:), dám si ho s kakaem, moc se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to má mradost, že ti chutná :) Mě už ho doma taky začínají ujídat, když ho upeču :D

      Vymazat
  12. Jojo,slavná Beautygloss,ta mě vždycky svými recepty dokáže zvednout ze židle :D....teď když máme "prázdniny" (-no super,jeden den za půl rok dřiny?!) :O :D tak toho musím hooodně udělat! :D nedávno jsem zkoušela tvoje dýňové musli tyčinky a musím říct: opravdu vynikající!!!!...no a zítra se vrhnu na tento Muffin! :D ale fakt nevím,minule jsem se pokoušela taky o muffin z mikrovlnky a dopadlo to extrémně hnusně! :/..ale tento vypadá tak suprově,že to risknu znova! :D...taky chci ještě upéct nějaký mrkvový koláč..nebo jablečný..mňam :D...a na med od doni se chystám už celý týden-před chvilkou jsem si koupila 200g datlí za 15Kč a ještě dneska do toho jdu! :D...hodnoty jsou opravdu úžasné! :)...no a ještě udělám repete a udělám nějaké ty musli tyčinky...mám tu sušené trnky,meruňky,banán,malinovou přesnídávku...mňam! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že ti chutnaly :) A muffin ještě riskni, snad se to povede :D Naštěstí je to malé množství, tak kdyžtak nebude ztráta tak veliká :)

      Vymazat
  13. samý dobroty, taky ráda zkouším nová jídla - a těstoviny podle Téry budou nejspíš zítra k obědu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, věřím, že ti budou chutnat. A jestli si tam dáš ještě tu cuketu jako já, tak o to víc :D

      Vymazat
    2. bez cukety si oběd neumím ani představit! :DD
      nedávno mě pobavilo, když jsem koukla na blog do statistik přes jaká slova se ke mně lidé dostávají, a bylo tam "eatrunlove cuketa" :DD

      Vymazat
    3. Nj, ty už jsi tou cuketou asi fakt proslavená, ani se nedivím :D Taky ji miluji, musím zase brzo koupit. Většinou ale padne hned všechna na jeden oběd :D

      Vymazat
  14. Jééé tak to jsem moc ráda, že Ti těstoviny společně s ořechy taky tak zachutnaly, navíc si tomu dala ještě korunu ostatními surovinami! A hned mrknu i na další Tvé zdroje inspirace a pokochám se :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, byly vážně výborné :) Akorát jsem je měla trošku sladké, protože jsem tam něco omylem promíchala lžičkou od medu :D Ale proč ne, výborné byly tak jako tak :)

      Vymazat
  15. na ten muffin mám zálusk už nějakou dobu, ale vždyky mám stejně ráno nakonec chuť na ovesnou kaši :D a ten datlový sirup vypadá úžasně...hodil by se mi na palačinky, tak snad se k vyzkoušení dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho měla na svačinu, za snídani bych ho nevyměnila :D

      Vymazat
  16. Muffin zkusím :) a možná i ty datle, vždycky jsem myslela, že datle musí být kalorická bomba, jak jsou sladké! K milému překvapení nejsou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kalorické a sladké možná jsou, ale když to smícháš s tou vodou, abys udělala med, tak máš ze 100g najednou 300g medu a to se pak "rozloží" :)

      Vymazat
  17. Tak teda já se první vrhnu na ty těstoviny s ořechy..a potom na muffin.

    OdpovědětVymazat
  18. Ty muffiny musím určitě vyzkoušet :) Dnes jsem koukala na leták Lídlu, že tam budou mít zlevněné ty víceprocentní čokolády :) Tak si pro ně zajdu (snad na mě zbudou, protože dnes jsem šla pro arašídový a sezamový olej a už nebyl:() a pak budu taky dělat dobrůtky:)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak já se hlasím mezi slavné :-D Že bych teda začala i víc blogovat? Na tomto poli se mi tolik nedaří :-P Když mě prostředí faceboku zatím nějak víc naplňuje.
    Moni, jsem ráda, že ti koláč zachutnal. Podle mě to je fajn "objev" a zpetření jídelníčku. U nás to v pohodě manžel snídal a můj dvouletý syn pojídal se slovy: "Etě buchtu, mamíííííí!" :-D
    A zdravá kuchyně rozhodně nemusí být nudná. Naopak mám pocit, že se mi otevřeli úplně jiné chutě. Skoro všude cpu celozrnnou mouku, pomletý celozrnný chleba nebo aspoň namleté ovesné vločky a to jídlo má fakt dobrou chuť. Například takový klasický segedín zahuštěný mixlýma ovesnýma vločkama chuntná naprosto úžasně. Naštěstí všechno, co vyrobím, moje rodina v pohodě sní a o to víc mě to baví vařit. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé no vidíš, já jsem ani nepostřehla, že máš i blog. Musím ho prostudovat :)

      Taky mi zdravá kuchyně příjde mnohem chutnější. Navíc díky ní opravdu vynikne řeklabych "čistá" chuť všech surovin :)

      Vymazat
  20. Kde prosím tě kupuješ banánovou přesnídávku a co je to ten vanilkový proteina kde ho koupím :-)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Banánovou přesnídávku jsem měla klasicky ze supermarketu od Hamé myslím :)

      O proteinu jsem například psala tady:
      http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2012/05/proteinovy-prasek-proc-jak-ho-uzivat.html

      Je to ochucený prášek, nejčastěi syrovátkový (ten je nejkvalitnější), který obsahuje především bílkoviny a dělají se z něj buď kktejly, nebo se dá použít do pečení. Vhodný je především pro sportovce, posilující nebo ty, kteří mají ve stravě nedostatek bílkovin. Zmiňuji se o něm celkem často, zrovna včera zkončila u mě na blogu akce a sleva na 250g balení - i když teď koukám, že ta sleva tam ještě aktivovaná je :) Koupit ho můžeš ve specializovaných fitness prodeinách, některých posilovnách, ale největší a nejvýhodnější výběr je na internetu - například tady na stránkách ronnie.cz:

      http://obchod.ronnie.cz/s-2666-wpc-80-sacek.html

      Vymazat
  21. Recepty vypadají opravdu dobře. Zrovna teď mám nejvíc chuť na ty těstoviny :).

    OdpovědětVymazat
  22. Datlový med mám v plánu zkusit. :)
    Ty čoko muffinky.. dala bych si. :P

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj :) Mohu se tě zeptat, kde jsi datle kupovala? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. klasicky v tescu tuším, mívají je asi v každém supermarketu ;)

      Vymazat
    2. Ok, až se tam někdy dostanu kouknu se, já mám nejblíž Lidl (nemají) a Kaufland-ta je mají šíleně předražené..

      Vymazat
  24. Takže zítřejší snídaně je jasná!! Muffiny!!! Mňam!! Miluju je:) a stejně tak zapečenou ovesnou kaši vyzkouším...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)