sobota 19. ledna 2013

Vařím s Albert magazínem: Zeleninové kari

Není to dlouho, co jsem přidávala recept na špaldovo-ovesnou palačinku (doufám, že se všem povedla!) a jsem tu s dalším receptem. Dnes si uvaříme něco na oběd..anebo na večeři, záleží na vás :) Víte, že já moc často recepty nepřidávám, raději to všechno nacpu do Food Inspiration :D Důvodem bývá to, že většinou vařím jídla jednoduchá, rychlá, nenáročná a nepřijde mi až tak důležité jim věnovat tolik pozornosti. (navíc recepty krom fotek někdy nejsou až tak záživné příspěvky, alespoň já je někdy na blozích přeskakuji, upřímně se přiznávám...) O to víc ale dávejte pozor, když nějaký recept přidám! Znamená to totiž, že toto jídlo mě opravdu nějakým způsobem oslovilo :) 



Dnes tedy zeleninové karí. Jak nadpis říká, inspirovala jsem se v magazínu Albert, který jsem si jednou přibrala na dlouhou chvíli do autobusu :D Víceméně to byl několika stránkový leták, ale doplněný o zdravé recepty (protože v lednu přece všichni žijou najednou zdravě). Zaujal mě tam jediný recept a já hned věděla, že tento určitě vyzkouším. (A ne jako u většiny jídel, kdy si říkám to samé, ale vlastně k tomu nikdy nedojde)

Tenhle oběd/večeře je opravdu jednoduchý, nenáročný a vděčný :) Kombinují se zde brambory, zelenina, kari a červená čočka. Nikdy dříve jsem podobnou kombinaci asi nejedla, ale odteď už bude mou oblíbenou. Jak víte (třeba z mých Food Inspiration), jsem fanda do luštěnin. Mnoho lidí je moc nevyhledává a má problém je zařadit do jídelníčku alespoň 1x týdně. No tak já jsem člověk, který si je dá klidně každý den (a žádnými zažívacími potížemi netrpím). Čočka, fazole, hrách, cizrna - do salátu, do polévky, na kaši... Ale taky tomu takhle nebylo vždycky. Nějak jsem si k nim našla cestu postupně. No shrnuto...jelikož tento oběd obsahuje právě i tu červenou čočku, byla jsem si jistá, že mi určitě bude chutnat. A taky že chutnal!

Rozpis surovin byl uveden na 4 porce. Proto jsem vzala ode všeho víceméně půlku, abych měla porce 2 (vařím si vždycky oběd na 2 dny). Ve výsledku se mi ale zdálo, že toho je na 2 porce nějak málo (alespoň pro mě), takže příště možná poměry ještě trochu poupravím. Ačkoliv toho tedy nebylo moc, je fakt, že mě toto jídlo ještě ve spojitosti s celozrnným chlebem zasytilo dobře. A to často mívám po obědě hlad celkem brzo :)

Budete potřebovat:

1 lžíci oleje
1/2 cibule
2 stroužky česneku
400g brambor
2 mrkve (já měla menší, takže celkem 90g)
1 petržel (60g)
1 lžíce kari koření
50g červené čočky
asi 750 ml zeleninového vývaru (nebo voda + bujón)
jogurt, zakysaná smetana nebo obojí
popřípadě chléb jako příloha

Příprava:
Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji. Já použila cibuli červenou, je mi tak nějak sympatičtější :D Poté přidejte brambory nakrájené na kostičky a mrkev s petrželí na plátky, kolečka, půlkolečka...jak je libo. Zeleninu orestujte dozlatova a pak zasypejte 1 lžíci kari. Přidejte vývar (nebo vodu + bujón) a červenou čočku. Vařte 15-20minut dokud zelenina i čočka nezměknou a nevytvoří se jakási kaše (polévka by z toho být neměla). Pak už můžete servírovat. Nahoru ještě dejte bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Já smíchala obojí v poměru 1:1 (2x25g, ale nahoru jsem dala pouze polovinu tohoto mixu).

V Albertu píší, že podávat máme s libanonským chlebem. Ten já jsem neměla, ale použila jsem celozrnný se kterým to bylo taky výborné. Šlo by to i bez pečiva (přecejen už tam jsou brambory), ale to by mě osobně asi nezasytilo. Zda si ho tedy přidáte nebo ne, to už nechám na vás ;)



Energetické hodnoty:
na 1 porci (polovina z množství, bez pečiva):
1545Kj, 11g bílkovin, 52g sacharidů, 8g tuků

s 1 plátkem celozrnného chleba:
2005Kj, 15g bílkovin, 70g sacharidů, 10g tuků

Není tam moc bílkovin, pravda. Já však mám problém spíše s tím, že mám věčně bílkovin nadbytek, takže mi to ani nevadilo. Ale kdo by chtěl, klidně si tam může třeba nějaké to maso přidat, aby bílkoviny navýšil ;)


...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

20 komentářů :

  1. zrovna včera jsem si tenhle magazín ukořistila, po tréninku ho hodlám prozkoumat :P
    super recept!

    OdpovědětVymazat
  2. Recepty z albertu jsou vážně skvělý :) tohle musím vyzkoušet. Doporučuju jestli těch letáků máš víc poohlédnout se po kuřecím mase na ananasu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kouknu, takoé kombinace mám ráda :)

      Vymazat
    2. http://irresponsiblegrave.blogspot.cz/ na mém blogu je už recept :)

      Vymazat
  3. Já si toto dělávám jako polévku, akorát bez mrkve, je to super:):)A třeba místo čočky jsem dala cizrnu a taky dobrý:)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý recept, takové jednoduché mám nejradši :)

    OdpovědětVymazat
  5. Před několika dny jsem tento recept taky zkoušela a kari mi moc chutnalo :)

    OdpovědětVymazat
  6. taky moc recepty nepřidávám, protože dělám pořád to stejné dokola, a všechny už jsem přidala:D
    magazín Albert mám moc ráda, ale jen málo kdy se mi podaří ho ukořistit před důchodcema:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho taky většinou tištěný neseženu, takže poslední dobou už jenom stahuju internetu;-) B.

      Vymazat
  7. Tak recept je super! :))
    Ale škoda, že jsem na magazín nenarazila! ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Vůbec jsem v Albertu magazín nenašla!
    Ale vypadá to skvěle:)

    OdpovědětVymazat
  9. super, mám ráda takové jednoduché recepty s pár ingrediencemi:)

    OdpovědětVymazat
  10. Super. Taky jsem ten leták vzala. Jen tak, pro zajímavost. Říkala jsem si, co mi tak asi můžou říct nového. Beztak to bude další šílenost ala Blesk a pod. A on to sestavoval Péťa Havlíček :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Hneď keď som ten článok ráno videla, išla som si skontrolovať zásoby a zistila som že si ho kľudne môžem uvariť :) Akurát som na chlieb nemala príliš chuť tak som z toho celého množstva zjedla asi 2/3 :D Bolo to úžasné! Normálne mám strašnú chuť si to urobiť aj zajtra, ale zase to nemôžem tak preháňať :D Tiež som úplný milovník luštenín, tento recept u mňa na 100% uspel, ďakujem za inšpiráciu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi se inspirovala :) Já dneska dojedla zbytek a klidně bych si zítra dala zase! Asi udělám brzo no :D Aspoň mám zase co vařit, pro změnu :)

      Vymazat
  12. koupím červenou čočku (kterou jsem ještě nikdy nejedla) a zkusím. Vypadá to fatk moc dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě zkus, já červenou čočku vařím pravidelně. Je rychle hotová a výborná. Dá se z ní dělat dost věcí - polévky, kaše, do salátů... ;)

      Vymazat
  13. Já bych to zkusila. Akorát si musím zase koupit balíček (nebo radši pytel :D) červené čočky. Je tak dobráá. :))

    OdpovědětVymazat
  14. Časopis albert je super, pokaždý si pro něj pádím do alberta hned jak vyjde, ikdyž teď si nějak nevybavuju, jestli jsem podle něho něco dělala... jo vlastně, už tak 2 roky podle něho dělám na rodinné oslavy skvělou bublaninu a taky taťkovy oblíbený bramborový knedlíky a hříbkovej guláš! :D Aha, tak recepty z něho asi fungujou :D A recept vypadá super, já bych si tam asi přihodila i nějaký to masíčkoo :DD

    OdpovědětVymazat
  15. Skvělý recept! Jinak časopis Albert je super a ráda z něj vařím, mají tam fakt dobré recepty, které chutnají všem, co jsem kdy komu dělala. Jinak krom časopisu stále sleduju i leták zde http://www.topsleva.cz/letaky/albert , kde si hlídám slevy na takové lepší zboží, když třeba chytnu chuť dělat něco extra:)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)