pátek 9. března 2012

Celerové hranolky

Znáte celerové hranolky? Mnozí jistě ano a vy, kteří jste je ještě neochutnali, se nebojte je zkusit :) Jsou zdravé, dietní a pro některé chuťově možná i lepší než ty obyčejné bramborové. 


Budete potřebovat:

celer
olivový olej
koření dle chuti

Postup přípravy:
Postup je opravdu jednoduchý. Celer očištěte a nakrájejte na proužky. Nakrájený celer dejte do mísy, přidejte k němu lžíci olivového oleje a koření dle chuti (sůl, pepř - já použila např. i citrónový pepř). Samozřejmě by to šlo i bez soli a koření :) Vše promíchejte a poté přendejte na pekček vyložený pečícím papírem. Pečte při 200 stupních kolem 30 minut, mezitím občas promíchejte.


Energetické hodnoty:
                ve 100g
  • 270Kj (64kcal)
  • 1g bílkovin
  • 7g sacharidů
  • 2,5g tuků

Závěrečné zhodnocení: 
Já osobně mám celerové hranolky moc ráda. Hodí se jako příloha k jakémukoliv masu nebo si je můžete dát jen tak, třeba s nějakým dipem. Doporučuji nějaký jogurtový či tvarohový dresing :) Jako u každých hranolek je důležité si pohlídat pečení - aby jste je neměli nedopečené nebo naopak spálené. Uvádím v postupu 30 minut, ale může se to mírně lišit hlavně podle velikosti hranolek Tak ať vám chutná ;)


19 komentářů :

  1. Já osobně celer nemám vůbec ráda a doma ho nepoužíváme do žádného jídla, ale možná je načase mu dát ještě šanci, recept vyzkouším o víkendu .) díky za tip .)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak raz som ich ochutnala, keď si ich spolubývajúci robili na internáte. Smažili ich na panvici, ale zaujali ma :) Rozhodne to stojí za vyskúšanie.

    OdpovědětVymazat
  3. páni :) o tom jsem ještě nikdy neslyšela a vypáto super.. ikdyž ta chuť by mi asi dělala problém moc celer nemusím :)

    OdpovědětVymazat
  4. No, já jak držím ten detox podle A. Mačingové, tak příští týden tam mám celerové hranolky a už se na ně docela těším :) Jsem na tu chuť zvědavá, protože celer mám ráda :)

    OdpovědětVymazat
  5. To taky někdy zkusím.. doma mám zeleniny požehnaně, ale celer zrovna ne. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, tak to určitě vyzkouším. Asi jsem jedna z milionu, která celer miluje:-D

    OdpovědětVymazat
  7. Počula som, ale neodhodlala som sa ich nikdy vyskúšať. Dúfam, že tak čoskoro spravím :)

    OdpovědětVymazat
  8. musím to vyzkoušet celer skoro nesnáším,ale tohle vypadá dobře. Myslíš, že u mě uspěje?

    OdpovědětVymazat
  9. Tak dnes jsem se jimi u tebe inspirovala a zkusila je udělat, ale bohužel mi vůbec nechutnaly:(

    OdpovědětVymazat
  10. Sú výborné! Dnes som si ich robila na raňajky, ďakujem Ti za recept. Ja totiž celer nemám vôbec rada, ale toto je výborné! Ja som tam nedala ani soľ, ani korenie, iba trošku kokosového oleja a tie celerové hranolky som si dala s ovocným jogurtom :D Ja viem, divné, ale bolo to výborné!

    OdpovědětVymazat
  11. Zrovna dneska je mamka dělá k večeři :-) .

    OdpovědětVymazat
  12. Celerové hranolky vůbec neznám a nedokážu si představit jak to může chutnat! Zajímavé, na co všechno přijdeš, když "hubneš" :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak právě je teď obědvám s jogurtovým dresingem a jsou opravdu výýbornééé

    OdpovědětVymazat
  14. Někde jsem četla, že se hranolky mají smažit jako normální hranolky v oleji - to se mi hnusí. Zkusila jsem je v troubě a je to lahůdka dávám si je ke karbenátkům, které dělám bez srouhanky a mouky, ale s nastrouhanou mrkví. V poslední době jsem si oblíbila celerový salát /celer jsem uvařila na skus, po vychladnutí nakrájet na kostičky k tomu nakrájenou mladou cibulku, nasekanou petrželku, zálivka ze zak. smetany, jogurtu, ovocného octa, bylinková sůl, pepř). Je to vynikající lahůdka. A to jsem byla odpůrce celeru a zeleniny jako takové.

    OdpovědětVymazat
  15. Moje kamarádka si je dělala,ale prvně hranolky 1-2 min povařila ve vařící vodě se solí,okapala ,pak dala na plech s olejemm a osmažila.Bylo to výborné.

    OdpovědětVymazat
  16. Tet zrovna jsme si je udělali z manželkou na oběd.A máš názor. Jsou110krat lepší než klasické hrancle.

    OdpovědětVymazat
  17. Já jsem je zkusila dnes bohužel mi nechutnaly...:( ale je to jen o mojí chuti, prostě mi opravdu vadí chuť celeru, ale až je někdo udělá, tak je zkusím znova ochutnat, třeba budou lepší :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Taky sem zkoušela, myslela jsem že budou lepší..Nic moc teda :-(

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)