pátek 2. března 2012

Co jíst po cvičení?


Touhle otázkou jsem se párkrát snažila zabývat.
Vždy to ale dopadlo tím, že jsem to vzdala a řídila se prostě podle sebe. Z jedné strany všichni tvrdili, že je třeba doplnit rychlé cukry a jinde se nad tím hrozili a zdůrazňovali nutnost bílkovin. Před pár dny jsem však této záhadě snad konečně přišla na kloub :) Objevila jsem na stránkách popilates super obrázek, kde je vše rozepsané. Důležité totiž je, jaký tip cvičení děláte. V závislosti na tom by se pak mělo odvíjet vaše první jídlo po tréninku. No tak třeba se tím i já konečně začnu řídit, ačkoliv pro mě nebude snadné měnit mé již zažité návyky. Ale co bych pro své tělo neudělala :)



Kardio cvičení: je třeba doplnit hlavně cukry, sacharidy by měli převažovat nad bílkovinami - například ovesné vločky s mlékem a banánem, toast s cottagem a jamem, sklenice čokoládového mléka

Posilování: hlavně bílkoviny, například kuřecí prsa s brokolicí, omeleta z bílků se zeleninou, tofu se zelnými fazolkami nebo chřestem

Kombinace posilování a aerobního pohybu: sacharidy a proteiny v poměru 3:1, například proteinový nápoj s ovocem, sladké brambory s řeckým jogurtem (no to zrovna u nás není moc běžné)

Některá z těch uváděných jídel nejsou u nás moc běžná, ale důležité je vědět, co byste měli doplnit. Pokud to jsou sacharidy, tak například ovoce, vločky, kousek pečiva. Pokud to jsou bílkoviny tak třeba maso, tvaroh, vajíčka. Já ocenila hlavně tu třetí část. Sama kombinuji posilování a kardiem, takže jsem se konečně dověděla, co po takovémto cvičení správně jíst :)

15 komentářů :

  1. Super obrázok a určite pre väčšinu z nás nápomocný. Asi by sme sa mali držať toho, že treba niečo doplniť s mierou :) Čo si zvykla pred tým jedávať?

    OdpovědětVymazat
  2. To je fakt super, len niekedy mi to proste všelijako nevychádza, napr. keď cvičím pred obedom apod...

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, tohle jsem hledala už tolikrát a najednou mi to spadlo do klína ani nevím jak :-) je pravda, že já většinou dávám koktejl, kde je mléko, voda, ovoce a proteinový prášek a občas špetka soli a jsem s tím spokojená, páč tam je zastoupeno všechno, co tělu po cvičení chybí... Pokud se chceš dozvědět víc, doporučuji knihu Výživa ve sportu od Burkeho a Maughana... papa

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo - z lékarny - jmenují se DiaPhan a kontrolují i glukózu v moči... Ketogenní cyklická dieta má u mě úspěch - dřív jsem ji držela před soutěžema... ale člověk to musí umět vytitrovat - není to moc "zdravá" dietka a určitě se nemá držet víc než několik týdnů :-)

    OdpovědětVymazat
  5. no tak to jsi mě potěšila,protože jím docela dobře po cvičení..Já se snažím zastoupit v jídle vždy i sacharidy i proteiny..takže mi nic nechybí..po posilovně většinou proteinová tyčinka nebo nápoj..po kardiu apod. banán..a tak..takže jsem spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já dávám přednost spíše bílkovině a sacharidy jsou zastoupeny minimálně. Jednu dobu si mé tělo vyloženě večer říkalo o vajíčka na tvrdo :D

    OdpovědětVymazat
  7. Konečně už v tom mám teda taky jasno! :) Vždycky po běhu (aerobním) jsem měla děsnou chuť na nějaké ovoce, ale protože jsem pořád četla, že po sportu ovoce v žádném případě, tak jsem si dala třeba ty vajíčka. Teď už aspoň vím, že jsem se měla řídit svými chutěmi :)

    OdpovědětVymazat
  8. Po pravdě jsem o tom ani moc nepřemýšlela. Ale teď už vím co si můžu dát. :))

    OdpovědětVymazat
  9. Pekne si to napísala. Dúfam, že tí, čo sa tým neriadili, sa začnú tým riadiť.. Inak nebudú spalovať tuky, ale aj svaly a budú bez energie..:) Tvoje články sú vždy perfektné, vážne!

    OdpovědětVymazat
  10. HNED po cvičení bys měla sníst RYCHLÉ SACHRY. Ideální je banán. A do 30mn bílkoviny. Ideální je proteinový nápoj 80%. A za dalších 30-45mn se najíst klasicky podle toho, v jaké denní době cvičíš. V té tabulce ti chybí rychlé sachry, vločky jo, ale až jako jídlo a ne jako doplnění glykogenu do svalů, na to vločky opravdu nejsou. A rychle stravitelné bílkoviny po cvičení (whey protein, čili syrovátka ideální) jsou důležité pro kvalitní regeneraci svalů (čili nebude tě druhý den bolet tolik věcí, popř. nic).

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkná tabulečka :) jen mě tak napadá - já se ke cvičení dostávám až po příchodu z práce domů, což jest od 7 hodin večerní dále, je to různé, nejdéle končím se cvičením v 9 večer a jelikož chodím po 10. chrnět, tak si tak říkám, co do sebe můžu v tu dobu po cvíču nacpat..? :) Řeším to už dlouho a většinou je to kousek okurky nebo rajče nebo tak něco...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle tabulečka je už celkem stará (u mě na blogu), ale zrovna chystám na to téma nový článeček :) Určitě bys měla i večer po cvičení něco sníst - tělo to zpracuje, to se neboj. Alespoň nějaké bílkoviny přidat, když už nic ;)

      Vymazat
  12. Ahoj :) super obrázek, také mi hodně pomohl a mám teď ve stravování po cvičení jasno :) nejčastěji dělám kombinaci jak kardio tak poslování, tak by mě jen zajímalo jestli se mám najíst hned po cvičení, nebo čekat až tu půl hodinu až hodinu po cvičení? :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)