neděle 11. března 2012

Fat, Sick and Nearly Dead

Dnes jsem viděla docela zajímavý dokument. Vlastně mě dost zaujal a přiměl mě k zamyšlení. Nemůžu tedy jinak, než vám o něm něco napsat a vřele jej doporučit :)

Jde o dokument, který je zaměřen hlavně na zdravý životní styl a na to, jak zdravou stravou bojovat proti nemocem, které způsobují předčasnou smrt desítek procent lidí na naší planetě. Jeho název: Tlustí, nemocní a téměř mrtví přesně odpovídá tomu, jak na tom je velké množství Američanů. A nejen Američanů. Obezita je v dnešní době už všude. A obézních lidí stále přibívá.

Tak, jako nás k tomu vedou v tomhle dokumentu, bychom se asi měli zamyslet nad tím, k jakému životnímu stylu jsou lidé předurčeni. V pravěku si lidé museli svou kořist nejprve ulovit a až po namáhavém výkonu si ji mohli vychutnat. Dnes mnoho lidí nevykonává téměř žádnou aktivní činnost - do práce, kde už tak celý den sedí, mnohdy jezdí autem a k tomu mají snadný přístup ke kalorickým a tuky a cukry nabitými potravinami. 

 A o co především v celém dokumentu jde? Hlavní protagonista se rozhodne podstoupit 60 denní půst. Při tomto půstu pije jenom ovocné a zeleninové šťávy. To vše dělá proto, že má zdravotní problémy a musí brát spousty nejrůznějších léků. Půst opravdu vydrží a jeho zdraví se razantně zlepší. Zhubne ohromné množství kilogramů, naučí se žít zdravě a pomůže spoustě dalším lidem.

Původem je to Australan, svůj půst však podstupuje v Americe. Na ulici zastavuje mnoho lidí, hovoří s nimi o zdravém stravování a dává jim ochtnávat své šťávy. Jedna žena, trpící migrénami, se rozhodne tento půst také na 10 dní vyzkoušet. Podaří se ji to a migrény zmizí.

Setkává se také v mužem, který trpí stejnou nemocí jakou on sám. Tento muž má velmi těžkou obezitu a do půstu se pouší také. Plánovaný 10 denní půst si nakonec také protáhne na 60 dní. A opět se u něj dostaví ohromné pokroky. Dokonce změní svou původní práci řidiče kamiónů.

60 dní jen na ovoci a zelenině...taky se vám to zdá šílené? Já osobně bych asi do toho nešla, ale v dokumentu tuto cestu doporučují pro jakési "restartování" organismu. Není důležité vydržet celých 60 dní, ale alespoň to zkusit - třeba právě těch 10 dní. Tělo se pročistí a začne zase správně fungovat.

Pro delší a zdravý život v dokumentu doporučují po tomhle pročištění jíst dále stravu bohatou na ovoce a zelninu, ale přidat také luštěniny, ořechy a semínka. Dvakrát týdně si pak údajně můžeme dopřát nějaké nezdravé jídlo a i tak budeme mít zaručený zdravý a dlouhý život.

A můj názor na závěr? Rozhodně se nechystám jít do 60 denního půstu jen na ovoci a zelenině. Ani na těch 10 dní bych si netroufla. Myslím si, že když člověk jí už vícemeně zdravě, takovéhle půsty nepotřebuje. Pro obézní lidi to ale může být dobrý start a detoxikace. Vždycky jsem vlastně byla proti půstům, ale po zhlédnutí tohoto dokumentu jsem trochu názor změnila.

Taky jsem  úvodu psala, že mi tento dokument tak trochu otevřel oči. Mám ráda zdravé jídlo a sama se snažím zdravě jíst. Ovšem, když zhubete pár kilo a začnete se cítit dobře, není už tak lehké se zdravé stravy držet. Tedy alespoň pro mě. Postihl mě zase pocit volnosti a touhy zkoušet a vychutnávat si spoustu nezdravých věcí. A jak jsem se po nich cítila? No nic moc. Ani už jsem na to jídlo netěšila, neměla jsem na to chuť, ale stejně jsem to jedla. Proto jsem si dnes uvědomila, že přece chci jíst zdravě, abych já byla zdravá a mé tělo fungovalo správně :)

Teď už nejím zdravě, abych nějak razantně hubla (ovšem nezapírám, že do plavek bych to tělo ještě trochu zformovat chtěla :D ). Teď se chci "naučit" jíst zdravě, protože chci být spokojená, zdravá, plná energie a abych si pak ten občasný hřích opravdu vychutnala :)

8 komentářů :

  1. Mony, já si to stáhla taky, ale nějak mě nebavily ty animace a styl jakým to bylo natočené, tak jsem to nedokoukala:)
    Nicméně, jak píšeš o těch půstech, možná bych si ten jeden den plný šťáv někdy o tom novoluní (nebo kdy to holky z omlazení drží) dám :D

    OdpovědětVymazat
  2. Presne moje slova tie na konci :) Viem, že nie som obézna, tučná a pod. ale keď jem nezdravé jedlo ani si ho nevychutnám, viac ma poteší niečo nové, zdravé čo som si mala pripravila :)
    Myslím, že 10 denný pôst môže byť fajn, ale 60 dní je pre telo veľa.

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherná recenze, fakt ;)

    Ten dokument vypadá lákavě, docela ráda bych se na něj podívala, ale to, co přinesl Tobě je snad ještě zajímavější.

    Taky jsem se dostala blízko své vysněné váze a musím říct, že je opravdu těžké ji ustát. Udržet si ji a nezcvoknout z toho, že se člověk jednou přejí (a ani si to neužije) a podruhé to chce zase vykompenzovat "hladem"

    Krásný nedělní večer :)

    OdpovědětVymazat
  4. přesně tak :) to sluníčko které občas vykoukne je jako pohlazení :) hrozně mně to dodává energii :) po té zimě :)
    je škoda to probrečet :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky, mam otazku. Je mozne, ze nekdy prehodnotis svuj nazor na tva videa? Blog byl s nema hezci, lepsi a hlavne vyzivnejsi. A mozna ne jenom me, to motivovalo vic, nez ted. Myslim, ze je to skoda, zda se mi to tady ted takove ospale, ikdyz clanky jsou fajn. A myslim si, ze pro tebe negativni komentare, znacili to,ze jsou holky smutne. Clovek se na neco nauci a pak mu to vezmou...

    OdpovědětVymazat
  6. ahojky, zajímavé. Vcelku mě pobavil ten obrázek s žaludkama. jsem si myslela, že maso naplní víc než žaludek :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní: Ahoj, nevím, jestli ten názor ještě někdy přehodnotím, zatím to na to nevidím. Vím, že můj blog je teď takový prázdnější a sama to cítím. Ale jednoduše už teď nemám tolik času na to všechno.

    OdpovědětVymazat
  8. No jo...Vidím, že blog už tě tak nebere.Skvělé videjka jsou pryč, jídelníčky ustupují, no a poslední článek je z neděle..Škoda! :(

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)