sobota 17. března 2012

Jahelník s jablky, švestkami a ořechy

Kdysi jsem vám slibovala recept na jahelník a dnes mi to jedna z vás připoměla. A abych tedy svůj původní slib dodržela, přidávám dnes receptík :)


 
Budete potřebovat:

75g jáhel
100ml mléka
250ml vody
1 vejce
30g medu
100g sušených švestek
20g rozinek
20g vlašských ořechů
2 jablka (asi 250g)
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
skořice


Postup přípravy:
Jáhly uvaříme s vodou a mlékem v kaši. Po vychladnutí smícháme kaši s medem, vyšlehanými bílky a žloutky. Polovinu těsta dáme do formy, na něj pokládáme švestky. Další vrstvu tvoří nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí, rozinkami a pudinkovým práškem. Na vrch nalijeme zbylé těsto a posypeme vlašskými ořechy. Pečeme na 180 stupňů 40 minut. 

před vložením do trouby

Energetické hodnoty:
          v celém jahelníku
  • 4964Kj (1182Kcal)
  • 26g bílkovin
  • 226g sacharidů
  • 25g tuků 

Závěrečné zhodnocení:
Ano, jsem si opět vědoma celkem vysokého množství sacharidů, což může některým hubnoucím vadit. Až zpětně jsem si uvědomila, že obsach sacharidů výrazně navýšily sušené švestky. Opravdu asi nebylo třeba dávat všech 100g - jahelník byl potom opravdu dost sladký. Takže pokud chcete trochu sacharidy snížit, určitě stačí méně švestek. Každopádně jsem si ale na tomto jahelníku opravdu pochtnala. Byl to už můj druhý pokus a dopadl výrazně lépe než ten první. Jedla jsem ho na snídani, kdy jsem si dala jednu třetinu - vycházelo to potom asi na 1600Kj. V původním receptu, který jsem dostala od kamarádky je obsah surovin 2x větší. Já si vždy množství snižuji, protože pro mě samotnou mi stačí menší porce. Pokud ale budete péct pro více osob, můžete dát všeho jednoduše dvojnásobek ;)



17 komentářů :

  1. Jé to vyzerá super! Ako zdravá žemľovka =D

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za tip :) Něco si o tom najdu a třeba i začnu sledovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Mnaam, urcite vyzkousim, diky za recept:))

    OdpovědětVymazat
  4. to už si člověk upraví individuálně jak potřebuje.. :)
    Vypadá to zajímavě, překvapil mě tam puding :) Někdy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes taktéž upečeno akorát bez švestek (neměla jsem). Budu ho mít zítra na snídani, už se těším. Zatím jsem jen oblizovala prsty.

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to super!

    www.andreabohmova.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Na sladká teplá jídla nejsem, ale vypadá to skvěle:)

    OdpovědětVymazat
  8. Jé, to vypadá strašně dobře < 3 Fakt jsem teď na to dostala chuť :))

    Myslíš?? Mně přijde, že toho mám docela dost :)) Ale dobře, dám na vás, a pokusím se něco přidat :)) Děkuju :))

    OdpovědětVymazat
  9. Na oběd jsem měla mít banán a tu dětskou výživu, ale banán jsem si vzala dřív. Ovoce mám vždy jen dopoledne, a zeleninu odpoledne. Ale dneska odpolední svačinu nestíhám, takže zelenina budeš až k večeři. Bohužel nic moc doma k jídlu nemáme, tak musím vybírat jen z toho, co je :))

    OdpovědětVymazat
  10. No tak ten vypadá lákavě, asi si ho zkusím udělat doma. Děkuju za tip

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tohle vypadá naprosto bezvadně! Já jsem se teď do jáhel zamilovala, hrozně mi to chutná :D Hlavně teda nasladko! Dneska jsem dělala taky něco jako jáhlový nákyp...
    Už hrozně dlouho plánuju, jak začnu zkoušet různé recepty a tak...pořád na to ale není čas :/ No, ale uvědomila jsem si, že už něco zkusit musím, tak jsem se do toho pustila :D Budu taky na blog přidávat občas nějaký ten receptík, což už plánuju tak od začátku blogu :D
    Ale tohle vypadá bezvadně! Určitě to někdy vyzkouším ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Posldní dobou jsem si hodně oblíbila jáhly, na jáhlovou kaši k snídani nedám dopustit, receptík vypadá skvěle. Díky za další tip :))

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, nemáte tam chybu v množství?? V pekáči na fotce to vypadá moc pěkně, ale podlo toho množství mi to tak pokryje dno. Děkuji za info. Pavlína

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)