pátek 14. února 2014

Aktuální stravovací plán v "předpřípravném" období

 
 Tak jsem se k tomu konečně odhodlala. Neustálé dotazy na toto téma mě přesvědčily k tomu se s vámi podělit alespoň
o nástin toho, jak to teď vlastně mám se stravou. Co se změnilo, jak se to změnilo a PROČ se to tak změnilo. Úmyslně jsem už v nadpisu zmínila pojem "předpřípravné" období. Tedy, takhle jsem si ho soukromě nazvala :D V období tohoto roku bych se totiž ráda zúčastnila nějaké fitness soutěže. Datum ještě není dané a nejspíše to bude asi až nějaká z kondičních soutěží, které se konají na podzim, ale i tak už je třeba tvrdě makat teď! Cílem je aktuálně shodit nadbytečný tuk, zejména z těch nejhorších oblastí, jako jsou boky, stehna, zadek...ale ani břicho a vršek těla nevyjímaje :) Až se mi to podaří, tak teprve uvidíme, jak jsem na tom svalově, na čem je ještě třeba zapracovat, kde srovnat nějaké nevyváženosti apod. Takže spousta práce předemnou :)

Začala jsem tedy v lednu na nějakých 23% tuku a najela na poměrně přísný stravovací režim - tedy na mé poměry. Stravu mi dělá přímo můj trenér a ačkoliv se mi to ze začátku moc nezdálo, nakonec jsem uznala, že se to shoduje s různými styly
a doporučeními, na které jsem sama mnohokrát narazila ať už u různých fitness závodnic či na kanálu Zuzky Light a jiných online fitness koučů. Sama bych to asi přímo takhle nikomu nedoporučovala držet, vždy doporučuji umírněnější
a přirozenější přístup ke stravování. Já už jsem však nyní byla na zdravé, podle tabulek optimální, váze a procentu tuku pro mé tělo, takže další shazování pak už není taková sranda a je třeba přitvrdit. Zejména když se ten tuk musí dostat spíše
na tu spodní hranici :)

Takže v úvodu jsem trenérovi poslala nástin toho, jak se stravuji. Obecně mi na to řekl, že základ je dobrý, ale že je třeba snížit jak sacharidy, tak tuky a přidat mnohem více zeleniny. Od toho jsme se tedy odrazili a dostala jsem i konkrétnější rozpis. Ten je pak odlišný pro všední den a pro víkendy.


Kdybych měla popsat týden, tak je to v podstatě nízkosacharidová strava v podobném stylu, jako se stravuje dlouhodobě i taková většině známá Zuzka Light.

  • Sacharidy ve formě přílohy mám 1x denně a to v hodnotě 50g sacharidů. Zdrojem mohou být celozrnné těstoviny, rýže natural či pečené brambory. Já zařazuji třeba i pohanku, kuskus či bulgur. Pak to vychází na porce okolo 65g rýže, těstoviny až 80g podle druhu a brambory teď z hlavy nevím, protože je skoro nejím, ale je jich hodně :D Oběd s touto přílohou dávám většinou jako hlavní jídlo po tréninku, ale není to vyloženě podmínkou :)

  • Ke každému jídlu bych měla mít minimálně 200g zeleniny, k večeři i více. Zejména tedy zeleniny zelené. Vyskytovat by se tam neměla třeba mrkev, rajčata, barevná paprika.. Jinak můžu víceméně všechnu. Osobně to tedy dělám tak, že si každý den udělám MEGA zeleninový salát - má nejoblíbenější kombinace je ledový salát + okurka + ředkvičky + kedluben + nakládané okurky + olivový olej a umeocet. No a ten pak jenom nakrabičkuji
    ke každému jídlu krom oběda, ke kterému si dávám většinou jinou zeleninu :)

  • K zelenině samozřejmě nesmí chybět zdroje bílkovin. Těch mám zhruba 15g na porci jídla a jde například o maso
    a ryby k obědu a večeři - krůtí, kuřecí, hovězí, vepřová panenka, bílé ryby, králík... Co se ostatních jídel týče, tak to jsou pak zejména vejce, šunka, tvarůžky, občas cottage sýr a párkrát do týdne si dám večer tvaroh. Po cvičení piju syrovátkový protein (míchaný s vodou) a večer před spaním někdy dávám také, ale už nějaký vícesložkový - buď samostatně nebo si udělám nějaký ten proteinový pudink či koláček :)

  • Tuky jako takové v nějaké velké míře zařazeny nejsou - samozřejmostí je ale olivový olej do salátů, maso nebo zeleninu apod dělávám na kokosovém oleji. A ořechy, semínka či trochu kakaa si dám třeba v nějakém menším množství večer do toho tvarohu nebo někde ke svačině, ačkoliv oficiálně to v rozpisu není (ale podle mě to ničemu neuškodí, naopak :D).

  • Co se ovoce týče, tak to si můžu dát třeba na svačinu - konkrétně to je tedy většinou jablko a třeba i ve formě nějaké šťávy se zeleninou.
 
O víkendu je to pak trošku jiné a příjem je o něco vyšší:
  • V soboty mívám den bez masa - to je nahrazeno například tofu či luštěninami. Sacharidy mám v libovolně formě
    na snídani (u mě vede samozřejmě ovesná kaše), na odpolední svačinu tam pak mám i pečivo. Dopoledne zase ovoce s ořechy a hořkou čokoládou. Zeleninu si můžu dát libovolnou a zařazuji například i hrášek, z luštěnin červenou čočku či fazole.

  • Neděle byla doposud nejkrásnějším dnem týdne :) Povoleno bylo totiž dát si do 13h cokoliv jsem chtěla - pak už zase jen zelenina a bílkoviny. O tom, že se mi to hřešení vždy protáhlo až do večera se radši nebudu moc rozepisovat :D I přesto, že jsem toho do sebe naházela vždy snad tuny, tak jsem i tak nadále hubla - tělo to prostě většinou spálí a metabolismus to zase trochu rozjede. Dva dny možná ještě zadržujete vodu a jste nafouklí, ale pak je vše zase v normě.

  • Od tohoto týdne však dochází ke změně a hřešící neděle už nebudou každotýdenní záležitostí. Nemůžu se asi zas rozmazlovat tolik :D Ale to je taky dobře, protože jsem to kolikrát fakt přeháněla a minulý týden jsem si dala "omylem" jeden navíc :-P  A cheat day - tentokrát už oficiálně úplně celý den - bude asi po 4 týdnech. První týden už mám tedy skoro za sebou, jupíjej!,  a už si začínám dělat zásoby toho, co si pak dopřeji :D
 
Co se doplňků stravy týče...

  • Jak už bylo řečeno, tak užívám pravidelně protein (díkybohu za ty zásoby!). Dále BCAA, glutamin, CLA nějaké
    ty vitaminy a zkouším i nějaké spalovače. Prostě to podporuji ze všech stran a alespoň si zase vyzkouším,
    jak na to bude tělo reagovat. Postupně přijde čas i na úplné vysazení doplňků a na takové "pročištění", ale to asi až za pár měsíců ;)


No a to bylo k té stravě asi tak nějak vše. Je to jiné než jak jsem jedla dřív. Je to striktnější. Ale zároveň tam mám povoleno se jednou za čas vyloženě přežrat a to se mi na tom třeba líbí :D Rozchází se to s mnoha doporučeními a proto je mi jasné, že mě tu bude polovina lidí za to kamenovat. Já se však řídím radami svého trenéra, který už s tímto jisté zkušenosti má. Jiný trenér by mi možná nasadil jídelníček úplně jiný. Ale kdybych nad tím přemýšlela takto, tak se v životě nikam nepohnu. Musím to brát tak jak to je a dělat to pokudmožno naplno takto :) Navíc asi i díky té kupě zeleniny se cítím fakt dobře. Tak nějak čistě a energie mám plno i když vstávám brzo ráno. Sacharidy mi nijak nechybí, ačkoliv občas se na ten oběd s přílohou fakt těším. Není to ale rozhodně v takové míře, že bych bez nich nezvládala fungovat. To překvapivě zvládám dost dobře
i přes všechny tréninky a práci. Mám menší hlad, než kdybych jedla menší dávky příloh během celého dne, protože mi tolik neskáče hladina cukru. Takže ve výsledku to vlastně hodnotím pozitivně. Ovšem na ten prasečí hřešící den se těším vždycky,
o tom žádná :D Zejména ten budoucí si užiji na maximum :)


170 komentářů :

  1. Ahoj, mohu vědět, kolik cca máš gramů tuků na den? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, nepočítám to a navíc to bude každý den jiné ;)

      Vymazat
  2. máš můj obdiv, že se kousneš a víceméně to dodržuješ, já bych se asi zbláznila hladem/chutí :DD ale když je motivace, jde téměř cokoliv ;D držím palce nadále ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ti zdá - já bych si to taky myslela dříve. Ale nakonec z 90% hlad ani chutě nemám ;)

      Vymazat
  3. Ahoj nevím proč by te mel kdokoliv kamenovat za jídelníček je jasný že dokud se cpeš sacharidama tak prostě nezhubneš a tys jich tam vždycky mela více než dost; )
    Míša

    OdpovědětVymazat
  4. Asi bych měl začít taky nějak obdobně :D abych se zbavil toho tuku.. jinak přeji mnoho úspěchu ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeme zkusit vymyslet nějakou změnu. Řekla bych, že už teď jsi na dobré cestě, tak zkusíme taky trochu přitvrdit ;)

      Vymazat
    2. :D Dobrá cesta jo? :D kg tuku ale i svalů... to není zrovna ideal :D

      Vymazat
    3. Hlavně už ale něco jíš a hlavně pravidelněji ;) To půjde uvidíš :)

      Vymazat
  5. a muzu vedet, co tedy snidas ve vsedni dny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou vajíčka na různé způsoby a zeleninu.

      Vymazat
    2. takze opravdu zadne sacharidy.. no asi na to budu muset take najet, jinak se nehnu z mista.. :)) diky za info.. :)

      Vymazat
    3. Jo, jak jsem psala - přílohy jsou jen na oběd momentálně ;)

      Vymazat
  6. Zajímavé, rozepsala jsi to pěkně. Jen si u sebe nedokážu představit nemít přílohy, zkoušela jsem to už jednou a byla jsem nervní a bez energie. I teď, když si dám večer opravdu spoustu zeleniny a bílkovin (masa, sýra, ...) tak mám stejně hlad a musím k tomu nějakou přílohu prostě mít. Ty hlad nemíváš? Nepřidala bys konkrétní jídelníček? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nemívám takový ten "vlčí hlad", co jsem mívala, když jsem jedla více sacharidů. Když mám hlad, tak se najím, jenom to nejsou pořád sacharidy :) Takže většinou nějak velký hlad fakt nemám, ale zase bych kecala, kdybych řekla, že je to nikdy. Rozhodně cítím rozdíl - ono to chce někdy pár dní a pak tělo začne reagovat jinak a ten cukr tolik nekolísá - tzn. nemáš pořád tolik hlad ;)

      Vymazat
    2. Já mám ten samý problém. Pokud bych nechtěla jíst sacharidy, musím si toho dát fakt kopu, abych neměla hlad, a stejně mi to dlouho nevydrží a hlad mám zase:/

      Vymazat
    3. Podle mě je to i trochu o zvyku. Kdyby sis ustálila trvaleji hladinu krevního cukru, tak to natolik pociťovat nebudeš :)

      Vymazat
    4. A jak dlouho ti to trvalo, než sis zvykla? Nebo jsi neměla problém, když jsi vlastně už předtím měla ty vlny?

      Vymazat
  7. Ačkoliv mě takový styl stravování vůbec neláká a omezovat bych se takhle nikdy nechtěla, tobě moc a moc fandím!
    Je jasné, že když máš takový cíl, musíš si za ním jít a něco obětovat - takže držím palce, ať to takhle hezky zvládáš i nadále:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s Markétkou. Moc ti fandím, ale na druhou stranu mě mrzí, že už nepatříš mezi ty, kteří neberou zdravé stravování "normálně", ale jdeš do extrémů. Nicméně tě budu stále sledovat a těším se na tvé změny, určitě nás průběžně informuj ;) Držím palečky :)

      Vymazat
    2. Já to třeba neberu jako extrém, ale jako zkušenost k mé profesi ;)

      Vymazat
  8. 65g rýže a 80g těstovin v syrovém nebo uvařeném stavu??.. A co si dáváš na snídani? Mohla bys tu prosím napsat jen třeba 2 příklady tvé svačiny? nějak si to nedokážu bez sachrů a s tolika zeleniny představit :-D
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V suchém stavu.
      Na snídani jsou to vajíčka na různé způsoby, většinou ještě se šunkou + zelenina.
      Odpoledne skoro každý den svačím tvarůžky nebo třeba cottage/šunku/tuňáka se zeleninovým salátem. Občas dopoledne jablko, občas doplněné o zeleninu nebo ořechy nebo šťávu z jablka + řepy či jenom z řepy.

      Vymazat
    2. Aha, to musí být docela ranec těstovin nebo rýže, když se pak uvaří. To tě asi musí na delší dobu zasytit a potom se doplňuješ u ostatních jídel tou zeleninou? Možná to nebude tak hrozné jak to vypadá, já si teda nedokážu představit co bych pořád vymýšlela na svačiny a večeře, když k tomu nesmí být chleba (ani taková ta slunečnicová slisovaná kostka??), ani příloha.. Z té zeleniny bych asi zezelenala za chvíli :D
      Já jím třeba každý den na svačinu tvaroh + jogurt/trošičku marmelády/ochucený tvaroh/přesnídávka - na dochucení, + nějaké oříšky a knackebrot nebo zitny chleba. Co je na tom špatného?..

      Vymazat
    3. Je toho dost na ten oběd. Ale paradoxně mívám většinou právě po obědě nejdříve hlad :)
      Jak jsem psala - já nadělám plno zeleniny a k tomu jenom dodávám zdroje bílkovin. Občas je tam i ten tvaroh odpoledne nebo večer ;)
      Není na tom co píšeš špatného nic, zapadá to do zdravého stravování. Ale já jedu prostě teď v trochu jiném "stylu" ;)

      Vymazat
  9. Jůůů :) tak to vypadá hodně dobře ten jídelníček :) Držím ti palce, ať ten tuk, který tak strašně nesnášíme brzy shodíš a vyhraješ nějakou tu fitness soutěž :)

    OdpovědětVymazat
  10. Wow obdivuji tě, musíš mít hodně pevnou vůli, ale já si myslím, že když si člověk v životě neodpírá a dá si v rozumné míře to, na co má chuť, tak pak nemá takové nutkání a zvládnout se to dá - to omezení:)

    OdpovědětVymazat
  11. Takže jíš jen 50g sacharidů denně? Co míváš na večeři? To mi přijde hrozné, vždyť jsi snížila na 1/4 minulého příjmu :O Vždyť i Katka Kyptová jí nějakých 150 a to je profi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zhruba tak něco málo nad 100g, když vezmu v úvahu i plno zeleniny, občas nějaký ten "fresh" z ovoce/zeleniny a třeba tp ovoce.

      Vymazat
    2. Je to maličko no, já si pamatuju když jsem před soutěží měla jen na jeden den sníženej příjem na 50 g a byla jsem jak chodící zombie :D Takže fakt obdiv, že to tak zvládáš tolik dní v týdnu. Anonymní, pokud sleduješ Katku Kyptovou třeba na FB, kde často něco přidává, tak ona teď právě sacharidy neměla vůbec žádné, proto že se taky snažila shodit asi ;)

      Vymazat
    3. Ono si tělo musí přivyknout na tu nízkosacharidovou dietu, mám zkušenosti, že člověk musí přidat na tucích :-) a pak je to ok, jen přetrpět tu low carb flu než si tělo navykne .... Já držím na 20g denně :-)

      Verča

      Vymazat
  12. Nejdeš tak trochu proti všem zásadám, co jsi tu doporučovala?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jak jsem psala i v článku - je to proti zásadám, ale já už nejedu klasický zdravý stravovací režim. Já se teď připravuji na soutěž ;)

      Vymazat
  13. Já mám úplně hlad jak to vidim :D

    OdpovědětVymazat
  14. Máš můj velký obdiv a respekt... já sama bych také ráda sundala tuk, který mi zakrývá svaly, ale vím že takto tvrdě dodržovat jídelníček bych nedokázala.. nejím skoro žádné sladkosti, fast food vůbec ne, ale stejně příloh (těch zdravých) jako jsou jáhly, pohanka atd. bych se nedokázala vzdát resp. tak je omezit jako máš ty... moc držím palce ať ve fitness soutěži uspěješ a hlavně se teším na výsledky až se tato dřina projeví na tvé postavě.. :-)
    No a to teď nebudeš v neděli snídat ovesné kaše, když máš od trenéra nařízeno méně hřešit? Nebo kašičku si dáš ale pak už se budeš zase krotit? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si taky vždycky myslela, že to vžitvotě nezvládnu. Myslela jsem si to 3 roky. A kdoví, třeba to taky brzy vzdám. Ale překvapuji sama sebe, že to jde :) Kdybych na to byla sama, tak ani náhodou. Ale když mi to "nařídí" trenér, tak mě to motivuje to držet :)

      Kašičky si dám jednou týdně - pořád mi zůstal den, kdy mám navýšené sacharidy a tam to "můžu" ;)

      Vymazat
  15. Ahoj a môžem sa opýtať, podľa čoho si zostavuješ tvoj denný jedálniček, podľa množstva kcal? Alebo gramáže sacharidov na deň? A chystáš sa teda jedálniček postupom času priškrcovať či naopak pridávať?
    Inak ti strašne fandím, avšak musím sa priznať, že týmto padla aj moja posledná nádej, že "zdravým životným štýlom síce všetkého ale menej" sa dá prepracovať k lepšej ako priemernej športovej postave (teda až na beautygloss, tá je unikát :-) ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, jak jsem to vypsala nahoře - prostě mám stanovené, jaké složení by ta jídla měla mít a zhruba jaký obsah bílkovin, případne sacharidů v porci. Vše jsem tam popisovala ;) Ubérání a přidávání záleží na tom, co mi řekne trenér. Změny asi nějaké budou, ale ještě nevím jaké.

      Vymazat
    2. Tak, Nikola (beautygloss) rozhodně není vzor zdravého životního stylu.
      A její záchvatové změny (anorxie - oříšky na kila - burákové máslo na kila - oříšky - paleo - raw - proteinové sypání - sypání kvůli soutěži -...) nejsou nic následováníhodného. Kdyby ji neodchytil sponzor a nesestavil ji jídelníček a vše, tak bůví, kde by byla...

      Vymazat
    3. Nechci nějak narážet, ale raw stravování jsem vůbec nezkoušela, ale kdo ví co jednou, že? :P :DD Sypání kvůli soutěži, tím myslíš proboha co? O_o :D

      Vymazat
  16. To je teda pořádný skok, jablko na svačinu mi připadá spíš jako hladomor:D
    Obdivuju, že přežíváš bez ranních kašiček....tatík už teď peskuje, že mám velkou spotřebu vajec (2 denně na večeři), kdybych měla ještě ráno tak mě rovnou ukamenuje:D
    Jinač, můžu mít otázku jestli tvůj trenér je ten mladý a vlasatý nebo plešatý?:D určitě tě připraví oba skvěle, držím palce:)
    jop a ve středu jsme se asi potkaly u pásů, jen jsem si nebyla jistá, protože si měla nezvykle růžové triko :D a já už byla grogy po intervalovém běhu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj trenér je ten mladý - Petr Polák, jestli ti to něco řekne ;)

      Ve středu jsem tě taky viděla, ale zdálo mi, žes mě nějak nevnímala, tak jsem nezdravila a nechtěla tě vytrhávat z těcj sprintů :D Tričko bylo nezvyklé no - mám ho nové, sama bych si ho asi nekoupila, ale dostala jsem ho :) Ale nakonec je fakt super :)

      Vymazat
    2. znám ho jen od vidění...jednou mi řekl, že dřepy s váhou nejsou pro holky a od té doby ho nemusím a mám ho za namyšleného frajera :D
      jej, já vnímala, jen si nebyla jistá :D růžová je na sport nejlepší!:)

      Vymazat
    3. Faakt? To my jsme hned na prvním tréninku dělali dřepy a došli jsme až na 70Kg - a trochu nechápal :D
      aky začínám mít růžovou ráda. Už mám i růžovou mikinu :D

      Vymazat
    4. teď jsem se do toho zamotala :D ve středu jsem jela normálně posilku, ale jela si s trenérama, tak jsem nechtěla rušit :) a čtvrtek jsem běhala a poznala tě až sis to nakráčela k tyči na MT (jiná holka krom nás dvou tam mrtvolu nedělá :D)

      Vymazat
    5. Jojo, to byl trenér a taky jeden jeho klient, cvičili jsme společně :)
      Ve čtvrtek jsem začinala mrtvolou, pravda. A žádnou ženskou jsem tam u něčeho takového taky ještě neviděla no :D

      Vymazat
  17. Mony chtěla jsem se zeptat, neuděláš nějaký článek speciálně o proteinech? Jako třeba který druh užíváš po cvičení a který před spaním a proč? Nebo to je jedno, nezáleží na tom jaký si koupím a kdy jej budu užívat? Nevím jaký je rozdíl mezi syrovátkovým proteinem, kaseinem, gainerem, BCAA..? Co si mám koupit když cvičím cca 3x týdně ale né zas tak extrémně spíše začínám..? A ty si dáváš protein i v takový den kdy necvičíš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si začátečník a necvičíš nijak intenzivně, tak jej podle mě nepotřebuješ ;) Článek plánuji, ale spíše porovnávací. Na internetu najdeš ale dost článků - např. na ronnie.cz, aktin.cz, kulturistika.com apod ;)

      Vymazat
  18. Tý jo, koukám, že jsi to vážně celý překopala! Ale chápu to, jdeš prostě jiným směrem a tím se musí ubírat i jídelníček. Když chceš něčeho dosáhnout, a to by si měl asi každej nejdřív uvědomit, musíš ho změnit. A když už něco děláš, tak proč z toho nevytřískat maximum, že? ;) Hodně štěstí a dej pak vědět, jakou jsi si vybrala soutěž a kdy :)

    OdpovědětVymazat
  19. Co je na rajčatech špatného, že ty jíst nemáš? :) děkuji...já jich sním celkem DOST

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejspíše vyšší obsah sacharidů?

      Verča

      Vymazat
  20. Nejsi moc unavená? Já když jsem se řídila radama od Zuzky Light, tak jsem měla špatnou náladu a energie šla kamsi do háje, až jsem si z toho způsobila žaludeční problémy (naštěstí jenom na jeden den, ale brala jsem to jako varování a dál už nepokračovala). Když jsem pak musela být v práci (12 hodinové směny celé na nohou), tak jsem byla unavená jako pes.
    Podle mě je hodně na hranici, jestli to člověku za to stojí. Jestli se to dá dlouhodobě vydržet... A jestli je opravdu důležitější nějaká soutěž než spokojenost člověka. Já po dřívějších zkušenostech došla k tomu, že jak to dělám teď, tak že je mi dobře. Nějaké tuky se na mě drží, ale když zařadím víc kardia (namísto nuly jako doposud), tak je snad dám dolů, alespoň částečně. Neříkám, že kdybych měla naděje na nějakou soutěž, tak že nedělám to samé, protože jsme tím všichni tak nějak zblbnutí, potvrdit si "cíl" svýho snažení. Ale celkově si myslím, že člověk by měl dělat tak, aby dělal vše na maximum (= racionální stravování, vědomosti o tom, co člověk jí a nějaká uvědomělost v jídle), ale zároveň se neomezoval až do té míry, že by si odepíral sacharidy a měl nařízeno, co má jíst (to odepírání barevné zeleniny mi přijde jako extrém...). Tohle se mi moc nelíbí, ale na druhou stranu to chápu a je to tvoje rozhodnutí, nějakou soutěž by sis po té dlouhé době zasloužila. A až budeš někde krásně hubená stát na pódiu, tak budu jenom závidět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právěže vůbec, což mě taky překvapuje :) Možná 1x za týden na mě dolehne nějaká únava, ale jinak převážně v phoodě a energie mám dostatek. A soutěž nedělám jenom kvůli nějaké formě a hubenosti - ale zejména kvůli zkušenosti. Jsem trenérka a chci si tím prostě projít už jenom z tohoto důvodu. Věřím, že mě to může posunout dál i profesně a získám další zkušenost i jiný pohled na fitness. A lepší postava je samozřejmě taky fajn ;)

      Vymazat
    2. To je pravda, tenhle pohled mi úplně unikl :) Každopádně ti držím palce a opravdu ti nějaký úspěch přeju. Troufám si říct, že ohledně těch tuků máme stejné tendence (tendence k ukládání podkožního tuku - pokud se tedy nemýlím) - proto pro mě bude i z tohohle hlediska zajímavé tě sledovat :) (A lidi, kteří jsou hubení, i když snědí tři cheesecaky po sobě každý den celý rok, ať jdou někam :D)
      Já to zkusím s tím kardiem. Když jsem běhávala pravidelně, tak to bylo jiné, cítím to na sobě. Aspoň mám nějakou motivaci :)

      Vymazat
    3. Zkus. Když přidáš alespoň trochu pohybu a stravu nenavýšíš, tak by to mělo mít efekt ;)

      Vymazat
  21. Prosím prosím přidávej sem jídelníčky kde přesně napíšeš co jsi měla ke snídani, večeři..a tak..pro insipraci :)

    OdpovědětVymazat
  22. Tak jsem se dočkala, jupí :D
    A kolik tak těch vajíček na snídani dáváš? A všechny i se žloutky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a nebojíš se, že až znovu navýšíš sacharidy, nabereš všechno zpátky?

      Vymazat
    2. a poslední dotaz (slibuju :D) Co je to v těch formičkách na muffiny na první fotce? :)

      Vymazat
    3. Dávám většinou 3 bílky + šunku. Tak abych měla těch 15g bílkovin.
      Sacharidy jednoduše nijak radikálně navyšovat nebudu :) Budu se řídit radami trenéra. Ale člověk pak už musí počítat s tím, že se ten životní styl trochu změní natrvalo, pokud to bude chtít nějak udržet (tím nemyslím úplně výslednou soutění formu, ale nějakou tu předsoiutěžní pár týdnů třeba).
      Ve formičkách jsou muffiny právě z vajíček + šunka, cibulka, žampiony - co jsem dělala kdysi na snídaně.

      Vymazat
  23. Zajímavé, díky za článek, konečně :))
    A nebojíš se, že se ti svaly právě ztratí, když nejíš pořádné sacharidy?
    Dovedeš si takovýto hubnoucí jídelníček představit i pro vegetariána? (Co jí občas ryby?) Místo masa sojové a tofu a tempeh, ale ty mají přece jen více sacharidů..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám tam dost doplňků, abych ty svaly co nejvíc chránila.
      Myslím, že i vegetarián to vždycky může nějak zvládnout. Nic není nemožné ;)

      Vymazat
    2. Vegetarián, co jí občas ryby není vegetarián :D A obecně nízkosacharidová dieta pro vegetariány a vegany mi přijde taková... náročnější...

      Vymazat
  24. tak to tě obdivuju! Já si tak nějak nedokážu představit dopoledne bez ovesný kaše, jablko, banán? Ach bože...:D taky potřebuju shodit tuk, hlavně břicho...asi zkusim taky omezit sacharidy! :) Inspiruješ mě, jdu do toho! :D

    OdpovědětVymazat
  25. Děkuji za článek! S myšlenkou takového stravování koketuju a jsi mi inspirací. Jen pro mě bude asi obtížné vyměnit ty snídaně.

    OdpovědětVymazat
  26. Měla jsem spoustu otázek, ale předchozí komentáře byly dostačující :D :) Držím ti palce, podle mě máš našlápnuto na slušnou kariéru ;) Musím se přiznat, že se mi tvuj blog líbil ze všech nejvíc díky tomu, jak nezávazně jsi jedla :) Zdravě, ale né málo, právě dost, zajímavě a chutně! :) Trošku změna tojo, ale i tak ti moc moc fandím! Vubec nemám ponětí kolik sacharidů přijímám, ale určitě dost :D A pozoruju každou změnu , když si nedám na sváču pečivo večer už mám choutky a jsem schopná ujet na kdejaké "prasárně" ;) U mě by zatím tohle stravování neprošlo, o to víc máš můj obdiv! :))))))))))) PALEC HORE!

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj můžu se prosím tě zeptat jakou značku máš syrovátkový protein?? Jinak držím palce :-) obdivuji že zvládáš dodržovat předepsaný jídelníček :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám jich více - extrifit, myprotein, fitness authority, weider...

      Vymazat
  28. Napadá mě, jestli ti to nepřijde trošku jednotvárný - jako každý den k snídani vajíčka....na sváču většinou tvarůžky :-Já bych to vydržela 14 dní a pak se toho přejedla :)

    Eliss

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky si to nějak spestřím, až tak jednotvárné to pořád není ;)

      Vymazat
  29. Mončo, když jsi snižila sachry, asi se nedržíš max 2g/kg bílkoviny, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, nepočítám to, ale zhruba mám asi 100-130g bílkovin.

      Vymazat
  30. Ahojda, panejo taky bych se chtěla dopracovat k takovému jídelníčku :o :) Ale neumím si představit takové množství zeleniny :D

    (http://fitmelifuchs.blogspot.cz/)

    OdpovědětVymazat
  31. Pred soutezi potom asi budes jeste vice redukovat ty sacharidy ze? Teda myslim tak tesne pred soutezi ten posledni tyden?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jeste se chci zeptat, jak jsi psala ze jednou tydne ty sacharidy navysis, kdyz si treba davas na snidani tu ovesnou kasi, tak kolik mas za ten den?

      Vymazat
    2. Nevím přesně jak to bude potom, ale asi se to bude snižovat nebo cyklovat.
      V den s vyšším příjmem jich může být tak 200-300g, ale to je fakt jen odhad, nepočítám to. V hřešící den pak mnohem více.

      Vymazat
  32. Mohla bych se jen zeptat, proč omezuješ tu více barevnou zeleninu? jenom zvídavá otázka :) držím palce ať se ti daří !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I v rajčatech?

      Vymazat
    2. Tak v každé zelenině jsou nějaké cukry, akorát v té barevné jako jsou rajčata a papriky je jich víc, ale neboj není cukr jako cukr ;) Je rozdíl když přijmeš 30g cukrů z čokolády a 30g cukrů z paprik :)

      Vymazat
    3. Ale 30g ze zeleniny stejně nepříjmeš pokud se vyloženě nepřecpeš:D dyť ve 100g je pár gramů cukru pouze kolem 2, to je naprosté nic ;))

      Vymazat
    4. Zelená zelenina je obecně taková nejzdravější, když už jde tedy člověk do detailů no :)

      Vymazat
  33. Ahoj Mončo, fandim ti, ale....

    přečti si sama co jsi napsala:
    "... Já už jsem však nyní byla na zdravé, podle tabulek optimální, váze a procentu tuku pro mé tělo, takže další shazování pak už není taková sranda a je třeba přitvrdit. ..."

    "... je to proti zásadám, ale já už nejedu klasický zdravý stravovací režim..."

    a to je ono... je smutný, že holka, která si založila blog o zdravém životním stylu nakonec jí naprosto proti zásadám zdravého jídelníčku jen kvůli nějaké blbé soutěži, stejně se tomu asi těžko chceš věnovat na plný úvazek a kulturistů co se tím opravdu uživí se dá spočítat na prstech jedné ruky u nás. Nedopřeješ si už ani ty blbý rajčata a mrkev, která má neskutečných 200 kj/100g místo okurky a salátu co mají 50? Mončo vzchop se dokud je čas a fakt to zvaž, tuplem když pak píšeš, že na školu nejsou finance (dovolím si rýpnout, třeba ty jerky... to je vysloveně snobárna, za cenu nějakých 50g mám pomalu půl kila čerstvého hovězího. ale je to tvoje volba, jen mi přijde, že to jde do čím dál větších extrémů a jak tu někdo psal, abys neskončila jako beautygloss, která je kapitola sama pro sebe, holt si to neuvědomuje zatim a na její blog chodí hlavně ty, které se nechají naprosto strhnout čímkoliv co napíše, když napíše že bude jíst jen másla, je to to nejlepší, pak najednou jsou másla špatně a všichni jí jen jako stádou kývou hlavou, ale ty už seš snad rozumnější...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. toto mam najradsej taketo nazory.. ty asi nepochopis nikdy, ze clovek robi nieco co ho bavi a naplna a nedajboze sa mu aj dari. toto neni zdravy zivotny styl, toto je fitness a to je nieco uplne ine. preco by si nemohla aspon raz v zivote uzit ten uzasny pocit stat na podiu? za to ze to nebude aj tak robit cely zivot? no a co? a na druhej strane, keby takto vsetci rozmyslali, tak to nerobi nikto.. kazdy nejako zacinal. tak preco jej chcete silou mocou kazit idealy? a beautygloss vas vsetkych tak strasne sere kvoli jej uspechom. takmer vsetky co ste tu by ste chceli mat kocky na bruchu, ale maloktora z vas je ochotna pre to robit to, co treba. a to jej neviete odpustit, ze jej to ide vsetko tak lahko.. no hold, uspech sa neodpusta. ty si zer svoje arasidove maslo, udrzuj si trojcenti vrstvu tuku, ked si tak spokojna na bruchu a nestaraj sa do monci ani do beauty, ked tomu nerozumies

      Vymazat
    2. Všimni si, jakým stylem svůj názor podal anonymní a jak jsi to napsal/a ty. "Ty si žer... nestaraj sa...ked tomu nerozumies." - není to trochu dětinský? Proč hned takové zbytečné útoky...

      Vymazat
    3. to nie su utoky, to je moj nazor a moj styl vyjadrovania. skor mi pride hlupe jej pisat, ze na co to robi, ked aj tak sa tomu nechce venovat profi a kulturistov, co to robia naozaj sa da zratat na prstoch jednej ruky. a vseobecne uz ma tieto anonymne komenty naozaj seru. ja nezvyknem nic komentovat, ale toto som si uz naozaj nemohla odpustit. monca si fitnessom nie len zija, ale aj sa tym zivy, tak nevidim dovod preco by to nemala chciet robit naplno.

      Vymazat
    4. Souhlasím s Caroline. Proč je každý, i slušně napsaný nesouhlasný názor hned špatný? Pro Monču je to velká změna, a jakkoli jí fandím v její kariéře, většina z nás se takhle stravovat nikdy nebude právě proto, že, jak píšeš, "fitness není zdravý životní styl". Tím pádem takový článek logicky vyprovokuje velkou diskusi...Ta škola mě taky trochu mrzí, byly by to určitě lépe investované peníze než raw sušenky za 74 korun...ale což, to je další věc, do které mi nic není:)

      Vymazat
    5. Přesně tak, způsob vyjádření uživatele "a" je hodně dětinský a útočný, zatímco "anonymní" jen slušně vyjádřil/a svůj názor na věc, nikoho však neuráží.. tak se trošku zamysli nad sebou, když píšeš, jak to píšeš, protože tím ztrapňuješ leda tak sám/sama sebe.. :-D
      Nikča

      Vymazat
    6. Tiez si myslim, ze si ten svoj "kriticky" komentar napisal uplne normalne a neurazlivo, a tiez mi napadlo nieco podobne, ked som citala Monikin clanok.

      Vymazat
    7. Holky holky, já hlavně nechápu, proč všichni neustále mají tendence rýpat do mého života - ať už nenásilně nebo urážlivě. To je snad moje věc ne? Jak naložím se školou a svou kariérou. Pro co se rozhodnu ;) A to je přesně ten důvod, proč o takových věcech, jako je strava a tyto změny nerada píšu - všichni do toho mají tendence strašně rýpat a vyvozovat nejrůznější názory, rady a doporučení. Jsou to moje peníze, můj čas, můj život - ano, vy byste to možná udělali jinak, ale o to právě jde. Každý jsme jiný a máme jiné preference a cíle v životě :)

      Vymazat
    8. Správně, Moniko, nedovol aby tě nějaký rejpalové odradili a hlavně prosím doufám že nepřestaneš dělat takové články o tobě, jako co jíš a jak cvičíš, protože to nás baví.. jistě ne všechny, tak ti sem chodit nemusí, ale určitě se VŽDY najde hodně lidí které to zajímá a kteří čekají na tvé články.. jiné takové ty obecn články např. o novinkách do kuchyně jsou také príma, ale rádi čteme i něco přímo o TOBĚ, bohužel rejpálci jsou vždy a všude ale kašli na ně, my se na tvoje články TĚŠÍME :-)

      Vymazat
    9. Myslím si, že každý ve svém životě prochází určitým vývojem a pokud se drží určitého životního stylu, je to proto, že je přesvědčený, že tak je to v tu danou dobu dobře. Časem získá určité zkušenosti a podle nich se rozhoduje. A tak to má být. Někdo je vegetarián, ale časem přijde na to, že mu chybí maso. To znamená, že už ho nikdy nesmí jíst, protože ho kdysi odmítal? Ne. Proto Monče moc držím palce. Jdi si za svým cílem. Dokud to nezkusíš, nepoznáš, zda to vydržíš nebo ne. Spoustu komentářů v sobě skrývá jednak závist, a jednak i pocit ztráty jistoty. Pro spoustu lidí si byla vzorem, takže když si papala kašičky, tak si ostatní řekli, že tak je to správně, vždyť tak jí i Monča. Ale teď si nastavila jiné parametry. Pro někoho bolestné. Už je tu víc odříkání. Rozhoduj se jen podle sebe, tak jak to děláš. Moc tě zdravím a přeji ti hodně síly. Vlaďka

      Vymazat
    10. Vladka to najlepsie vystihla:-)

      Vymazat
    11. Presne:) dokud monca bastila a obcas zhresila bylo to ok....nechapu co tu nekteri furt resi je dospela, svepravna muze si delat co chce a hlavne to nikomu necpe jen se s nami podelila o zkusenosti, berte bo nechte byt bo se na nas priste z vysoka v.....:)

      Vymazat
  34. Až budeš jednou chtít dítě, bude pozdě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dalsi odbornik... kamoska fitnesska otehotela tyzden po sutazi. naco citate finess blogy, ked ste proti fitnessu?

      Vymazat
    2. Tady ale nejde jen o možnost mít děti (ne každá žena je chce a mě fakt štve tohle- "počkej až budeš chtít děti!" - ale to, že i krátkodobá ztráta cyklu vede k nevratnému nastartování osteoporózy, to že se pak dostane zpět na zdravě fungující tělo, neznamená, že v 45 nebude mít kosti jako stařenka a že se bude modlit, aby si něco nezlomila. Ale já Monče fandím!

      Jana

      Vymazat
    3. jj, věty o dětech mě taky celkem vytáčí, jako by mít děti bylo jediným posláním žen :D ale jinak sestřenice je po několika soutěžích v kulturistice a má dvě děti úplně bez problémů, takže bych to tak černě neviděla :) a Moni, nic si z těch "kamenujících" komentářů nedělej :) je super, že nestojíš na místě a vyvíjíš se dál, když tě to baví ;) taky fandím!

      Vymazat
    4. COŽE, to jako fakt i krátkodobá ztráta cyklu vede k osteoporóze? když to nemám už asi rok znamená to že jsem neplodná? :-((

      Vymazat
    5. Neznamená to, že jsi neplodná doživotně a dokonce ani to, že pokud budeš těď sexuálně žít a nebudeš se chránit, tak že nemůžeš otěhotnět. Ale znamená to, že tvoje tělo ti už dost jasně dává najevo, že něco není OK (zvlášť pokud jsi předtím měla cyklus pravidelný). Takže je čas zamyslet se nad sebou a začít to řešit.

      Krátkodobou ztrátu vidím tak od 6 měsíců, což většina holek ani neřeší. A ano, vede to k tomu. Ono totiž ztráta cyklu sama o sobě je až poslední "třešínka na dortu", tělo už je fakt tak mimo, že prostě stopne homonální pochody, protože na to nemá už energii.

      Jana

      Vymazat
    6. Jak to souvisí s Mončou? Snížení sacharidů vede k vynechání menstruace a následně k osteoporóze? Nebo teď nechápu. Bože, přes 6 měsíců jsem měla hodně snížené množství sacharidů, takže teď bych se měla bát .... a čeho? Vlaďka

      Vymazat
    7. Anonymní - snížení sacharidů a zvýšení intenzity MŮŽE vést ke ztrátě cyklu a ztráta cyklu souvisí s osteoporózou. Osteoporóza = řídnutí kostí, neratný proces. V dospělosti se už vápník neukládá tak ochotně jako v dětství. Jakmile začnou řídnout, lze to zpomalit, ale určitě ne zastavit (stejně tak jako se řídnutí rozjíždí v menopauze).

      Jana

      Vymazat
  35. Tak to je drsné, na jednu stranu chápu, že chceš nejspíš vypadat dobře na tu soutěž,na druhou to nechápu :-D jsem zastáncem zdravého životního stylu a toten "systém" jde nějak mimo mně, ale ráda si o tom přečtu a budu i nadále sledovat tvůj blog, tvé úspěchy. Držím pěstičky :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Nízkosacharidku jsem zkoušela v lednu a vůbec mi to nesedělo...furt jsem usínala (což se o zkouškovém moc nehodilo :D) a ani psychicky jsem se necítila dobře - jako bych dělala něco špatně. Teď zas jím sacharidů kolik chci (ve formě ovozelu, batátů, ovesných vloček,..) a cítím se líp, dokonce se mi čistí pleť zas a váha jde taky dolů :) Jsem zvědavá, jak mi dopadne měření na InBody, páč chci taky dát dolů nějaký tuk, tak snad :)

    OdpovědětVymazat
  37. Ahoj! super, negativních komentů si nevšímej, je to jen známka netolerance.. Já také uvažuju nad něčím podobným, také mám spíše tendence k ukládání tuku z čehokoli a celkem si mě teď nakopla!! A také se přimlouvám za zveřejnění jídelníčků.. Moc ti fandím! K.

    OdpovědětVymazat
  38. Opravdu není Mony i jiná cesta jak se dopracovat k hezky vyrýsované postavě? Já ti moc fandím a ráda čtu tvůj blog a dokud jsi jedla tak "méně přísně".. jako že jsi jedla i kašičky ke snídani a ořechová másla a tak, jsem si myslela že to půjde mít takovou postavu jen cvičením (a samozřejmě tou zdravou stravou bez přejídání).. ale teď vidím že opravdu je asi nutné se omezovat na ty sacharidy i tuky pokud toho chce člověk dosáhnout.. z čeho plyne jediné a to že já bych na to neměla, pokud se začnu omezovat v množství nebo i jednotlivých potravinách které mám ráda, mám chutě se po nějaké době přejídat, takže já asi pořád zůstanu "sval pod tukem" ale tobě držím pěsti ať se ti povede to co chceš a ať tu soutěž vyhraješ.. fandím ti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jistě, že je jiná cesta, ale ona se CHYSTÁ NA SOUTĚŽ, tak jde touhle cestou :) ty se taky chystáš na soutěž, aby ses musela omezovat? :) však Monča měla hezkou postavu i předtím, tak o co jde...jen o soutěž...proč to tady každý bere jako návod na zdravý životní styl, když Monča v tom článku několikrát zmiňuje, že to je proti jejím původním zásadám, že to je soutěž a že teď má prostě jiné priority? nebude se tak stravovat do smrti...omg...navíc klidně může být bílkovinný metabolický typ, který až tolik sacharidů nepotřebuje, což celkem sedí, když jí to vyhovuje, nemá hlad, necítí se unavená a nebolí ji hlava :) ne každému sedne každý typ stravy...

      Vymazat
    2. Souhlas s anonymem. Mně vyhovuje nízkosacharidová strava. Pokud zařadím sacharidy, jsem nafouklá, líná a cítím se uvnitř "zanešená". Vlaďka

      Vymazat
  39. Můžu mít otázku.. neber to prosím jako rejpání, jen se chci zeptat :D
    Proč teď tolik ubíráš sacharidy když soutěž je až na podzim? Nebylo by lepší teď sacharidy ponechat, ať jdeš do objemu, ať mají svaly z čeho růst, a potom až před tou soutěží, snížit, aby se ty svaly vyrýsovaly?
    Nejsem odborník a nechci ti kecat do plánu co máš od trenéra, ten tomu jistě rozumí daleko víc než já, jen mě to tak zajímá, zda by to nebylo efektivnější jít nejdříve do objemu.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ale nejedu teď objem, potřebuji redukovat - a na to to musím omezit. Na co jet objem, když jsem spala, že svalů mám dostatek a potřebuji se zbavit tuku? Řídím se trenérem, ten tomu podle mě rozumí dostatečně ;)

      Vymazat
  40. Díky Moni za článek! :-)

    Přiznávám, že mě velmi zamrzelo, že jsi sekla se školou a věnuješ se trenérství a svému koníčku. Do té doby jsi byla takovým vzorem, že i při studiu/práci to jde (hádám, že 90% Tvých čtenářek jsou studentky, nebo pracující holky, které musí do jednoho dne nacpat povinnosti a práci - protože na nájem a život se vydělat musí :-) - a zábavu. Ty to máš usnadněné v tom, že si zacvičíš během dne a že je to tvým povoláním :-) Aby nedošlo k mýlce - nezávidím ti to, taky jsem se mohla zařídit jinak :-). Já svou licenci odložila právě kvůli práci (a dělat ji budu až před mateřskou kvůli cvičením pro maminky), která mě baví víc než sport a hlavně - díky fajn platu nemusím přemýšlet, zda je tohle fitko drahé, zda Under Amour je drahé, ... Jen toho času tolik není, ale dá se to naplánovat. Jen čas od času musím volit mezi partnerem a cvičením a někdy bohudík vyhraje partnerský život (a to spolu chodíme např běhat, což je sportovně strávěný společný čas).

    A je to zhruba 5 týdnů zpět, kdy jsem zkoušela najet nízkosacharidku (zhruba 100-120 g, vcelku dost podobné co ty, jen bez tolika suplementace), po týdnu mi klesla výkonnost v práci, kde pracuji převážně hlavou, pleť byla jeden velkej pupínek a trpěla jsem na střevní problém. Tím to skončilo. Není to pro každého.

    Jen mě zajímá, jak se k podobným stravovacím plánům začneš stavět, až (jestli) budeš studovat tu výživu :-) Znám 3 holky, co jely podobné co ty, pak šly na nutriční terapeutku a teď se "mlátí" do hlavy, že byly hloupé ;-)

    Držím ti palce!!

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechapem ako sa mozes mat problemy ktore popisujes pri nizkosacharidovej strave. Dôsledok príjmu sacharidov sú pupienky na tvari, zapcha, cukor je jedovaty pre pecen, mozog- pri obmedzení cukrov a vyssom príjme tukov bola u mnohých ludí spozorovana lepsia výkonnost mozgu ...., cukor sposobuje aj mnohé civilizacné ochorenia a v posledných rokoch sa objavuje vela stúdii ktoré informujú o jeho skodlivosti. ked niekto obmedzí cukor na minimum je jasne ze bude pocitovat unavu, mensiu výkonnost a pod.stavy. Po case sa cukor v krvi stabilizuje a pri malom príjme zhruba do 40g denne(vlaknina sa tam nepocíta) clovek prejde zcukrového metabolizmu do tukoveho. Toze hovorís ze sa na tom nedá fungovat dlhodobo je len otazkou ci to dokazes vydrzat 2-3 tyzde po tomto case sa telo prisposobí. Ja sama tak fungujem uz 4 rok a je mnoho sportovcov co na nizkosacharidovom stravovaní ficia. Nie len fitness. Stací si to vyhladat v google alebo precitat par knih. A ze to nie je zdrave??? ja som nazoru ze cukor nie je zdraví-je jed a nie len ja. v poslednom období sa Cukru venuje velká pozornost odborníkov na zdravú výživu. http://primar.sme.sk/c/6420710/je-cukor-naozaj-jed.html , http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/26284-cukor-moze-byt-vraj-jedovaty-sposobuje-rakovinu-ci-choroby-srdca/ a mnooooho iných stranok. Janka

      Vymazat
    2. Tak je snad rozdíl mezi cukrem, jakožto mono, či disacharidem a komplexními polysacharidy, ne?

      Vymazat
    3. Anonymní - psala jsem SACHARIDY!! Cukrů jsem v té době měla zhruba 10 - 15 g denně (což zhruba odpovídá střednímu banánu nebo menšímu jablku). Celkově cukrů přijímám i teď minimum - nesladím už ani medem, nepoužívám žádný cukr, to maličko které z jablka nebo banánu přijmu není nijak znát. Veškeré mnou přijaté sacharidy jsou komplexní polysacharidy. Cukry ze zeleniny, vzhledem k tomu, kterou preferuji, neuvažuji vůbec.

      Já jsem při tom příjmu, který jsem psala byla na hraně mezi běžným stavem a ketózou (ověřováno lakmusovými papírky) a to není úplně super stav, zvlášť když celý den trávíš mezi lidmi, neustálé maskování tělesného pachu, obava ze zápachu z úst, nutnost pracovat mozkem i 11 hodin denně, zvládat řešit krizové situace, reagovat na jednáních ... Prostě ne. Vydržet takový stav 2 - 3 týdny - no to bych si mohla hledat nové zaměstnání ;-) Se současným příjmem kolem 250 g SACHARIDŮ nemám problémy jakýmikoli výkyvy hladiny krevního cukru, hubnu a zároveň i bez suplementace zachovávám svaly :-)

      Jana

      Vymazat
    4. S výškou jsem možná sekla, ale co se studií týče, tak mám jiné plány do budoucna. Aktuálně jsou prostě na prvním místě jiné věci a dělat zbytečnou školu jenom proto, že to všichni ode mě očekávají je prostě podle mě zbytečnost. Radši budu dělat něco, co mi do života něco více dá - v této chvíli. Studium plánuji, ale v trochu jiném směru ;)

      A jak se budu na stravu dívat až půjdu třeba na nutriční? Úplně stejně jako teď. Už teď mám řekla bych dost znalostí z této oblasti a na všechny ty výživové směry koukám s nadhledem. Prostě respektuji vše a nepřikláním se jen k jednomu ;)

      Vymazat
    5. Ja nerikam ze bylo spatne se skolou skoncit (je to lepsi, nez studovat neco, co te nenaplnuje), ale ze se tim strasne vzdalujes beznym ctenarkam a fanynkam :-) Nemyslela jsem to zle, ale chapu, ze nektere holky to berou tak, ze 'takhle nemuzu nikdy uspet, kdyz musim do skoly/prace'. Promin.

      Dve z tech tri slecen byli i na soutezich (bodyfitness a bikiny). Probraly ve skole biochemii apod. nestacily se divit, co se behem predsoutezni pripravy v tom tele deje :-)

      Vymazat
    6. Ale já taky pracuji, taky jsem kolikrát od 5 rána do 10 večera pryč, pak si ještě chystám jídlo na další den. Jsem v jedná práci, pak jedu třeba natáčet pro online fitness, mezitím se věnuji nějakým projektům na internetu, samostudiu... Není to tak, že já to mám jednoduché a mám plno času na vše :) Ano, bylo by to těžší, kdybych nepracovala ve fitku, ale i tak je někdy těžké najít si ten čas. Te%d to nemyslím nijak zle proti tobě, spíš jenom sama sebe obhajuji :)

      No věřím že se v těle před soutěží dějí zajímavé věci. Tak uvidíme, třeba se taky budu divit mnohem víc, než bych čekala :)

      Vymazat
    7. No prave :-) zacvicis si v praci s klientkama, behem nataceni :-) strasna vyhoda (opakuji- nezavidim to, mela jsem sanci se rozhodnout a ja si vybrala jistotu stale placene prace - hypoteka se nepta :-)). Uplynulych 14 dni jsem vikend nevikend byla v praci od 7 do 19, cesta zabere hodinu a pul. K tomu vareni, pece o celou domacnost. Byla jsem rada ze jsem sla 3x klusat, obden si dala 30min rehab cviku na zada a spala jsem 7 hodin. A co si pamatuju obdobne to melo vic holek u Tebe na blogu :-)

      Ale kdyz uz nestiham tolik cviceni co bych chtela, vyuzivam aspon prirozeneho pohybu- vyslapat prumerne denne 5x 8 pater misto vytahu taky neni k zahozeni :-)

      Vymazat
    8. Nj, někdy tam je i nějaké cvičeníé v rámci skupinových lekcí, ale to mi třeba k mým cílům až tak nepomůže. I proto někdy chodím cvičit na 6 ráno, protože to pak třeba jindy ani nejde. Ovšem v mnoha ohledech to jednodušší mám, to musím uznat :)

      Vymazat
    9. Skutecne to nemyslim zle. Jen mi to lezi v hlave uz delsi dobu.

      kazdopadne jak jsem psala v prvnim prispevku - fandim Ti!! :-)

      Vymazat
    10. Anonymní, neděláš náhodou na úřadu práce?

      Vymazat
    11. Ne ne, dělám v projekční firmě. Proč?

      Jana

      Vymazat
    12. Bože, lidi, každý žije život tak jak chce a netuším, proč by se Monča měla rozhodovat co dělat/nedělat, aby se přiblížila čtenářkách. Kdyby všichni dělali to samé, aby měli stejné možnosti a nikdo na tom nebyl výhodněji, tak by to asi nedopadlo moc dobře. To, že je práce trenéra dost náročné, hlavně psychicky i časově tady řešit nebudu, protože kdo to nechce pochopit, ten to nepochopí. Ale takové to: "Ty máš výhodu, že si můžeš zacvičit v práci"... mě fakt sere. Každý má to co má, protože si to zasloužil a vybral si to... Moni, docela tě obdivuju, že tohle hodláš řešit. Lidi jsou totiž nechápající...

      Vymazat
    13. Já to nikomu neberu:-) Sledovat profi trenérku má taky něco do sebe - když člověk vidí jakoby "do zákulisí". Už to bude ale vždycky jiné, než dokud byla Monča "jedna z nás", obyčejných holek. To byla myslím podstata Janina příspěvku, žádné stěžování jsem tam nezaznamenala:-P

      Vymazat
  41. ono je fakt že nemáš hlad, když máš stále přísun jídla po malých dávkách a pokaždé se zeleninou a bílkovinami, tak je logické, že nemáš hlad nebo chutě a po sacharidech jsou chutě no. Chápu že v práci se ti hodí takovéhle zkušenosti a držím ti palce :)

    OdpovědětVymazat
  42. já jsem si život bez příloh kdysi nedovedla představit, ale pak sem zkusila paleo stravu a zjistila, že to jde celkem bez problémů, samozřejmě to co popisuješ ty je mnohem striktnější, ale chápu, že máš důvod....pokud se chystáš na profi soutěž, tak do toho chceš dát vše, to je jasný, tak držím moc pěsti;) já osobně, vzhledem k mým problémům se záchvatovitým přejídáním, sem nejvíce spokojená u takového toho přiměřeně zdravého životního stylu, teď sice zkouším něco jako život bez lepku a mléka, ale není to nic striktního....jinak sem na tento článek taky čekala a jsi dobrá, že si vyšla s "kůží na trh", těch negativních komentářů bude asi dost...ale určitě více pozitivních, tak se drž;)

    OdpovědětVymazat
  43. Taky děkuju za článek a za info jak to teď teda máš :-) Je jasné, že pokud se chceš posunout dál k profi úrovni, už to nejde jen tak jednoduše, a je to vidět jasně právě na té Zuzce Light.. Pokud chce mít člověk takovou formu, musí na to poněkud drastičtěji :-) Výsledky to má, to na tobě všichni jasně vidíme, a já ti přeju ať se ti daří :-) Samozřejmě že přehánět se nic nemá, ale tohle podle mě ještě nějaký nezdravý extrém není.. Jinak já mám taky bez sachrů víc energie, třeba když si dám na večeři jen bílkoviny a zeleninu, jsem pak v práci jak králíček Energit :-D Bohužel je tu jedna překážka - mňam mňam sacharidy...:-D

    OdpovědětVymazat
  44. A na jakou soutěž konkrétně se chceš připravit jestli se můžu zeptat? Nebo jakou kategorii?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle trenéra spíše Bodyfitness. Mě se líbí i kategorie Bikini, ale co se požadavků na svaly týče, tak mi vyhovuje být na tom spíše jako bodyfitnessky no :)

      Vymazat
  45. Ahoj, přeju hjodně úspěchů a pevných nervů, já bych tohle vydržel držet tak tři dny a s odřenýma ušima:-). Na druhou stranu se mi taky líbí tvé odhodlání a věřím v úspěch!

    OdpovědětVymazat
  46. Já držím nízkosacharidovou dietu a je mi skvěle. Ovšem já dělám pokus, který ženu do extrému a jsem na 20g sacharidů za den, tudíž jsem v ketoze. Je pravda, že se mi zlepšilo akné, nemám žádné problémy s kvasinkami, infekcí apod., nejhorší je asi ustát tu low carb flu. Rýsuju se parádně. Ovšem taky bych tohle nikomu nedoporučovala. Já to jen zkouším co to semnou udělá. Mimochodem tvoje strava mi připomíná trochu CKD. :-)

    Verča

    OdpovědětVymazat
  47. Pak udělej srovnací fotky až uvidíš výsledky! :))

    OdpovědětVymazat
  48. "Ahoj! super, negativních komentů si nevšímej, je to jen známka netolerance.. "

    Ty jsi přesně ten případ.... všimni si, jsou tu jen kladné komentáře a několik "negativních" - respektive spíš nesouhlasících - a všechny z nich jsou maximálně slušné, nikdo a opakuju nikdo se tady do Moniky nenavážel, spíš napsal svůj názor. A jaká byla reakce? Přesně taková jak jsem čekala - pár takových těch slepic podobných tobě, který jen papouškujou co kde slyší na to reagujou naprosto nemístně a sprosté reakce jsou jen ty, které právě ty nesouhlasící kritizujou, docela mě pobavila ta tvoje "netolerance"... není netolerance náhodou právě to, že kdo napíše něco trochu jinak, je ten špatný?.... naštěstí doufám Monika není taková papouškující slepice a chápe co ostatní chtěli říct....

    OdpovědětVymazat
  49. Náhodou super!! Jedu v podobném jídelníčku něco okolo půl roku a změny jsou skvělé, tak proč ne? Cítím se líp s nízkým příjmem sacharidů a tělo si na to zvykne vcelku rychle.. Tak ať se daří a ať vyjde ta soutěž!! :)

    OdpovědětVymazat
  50. Drž se Mončo a díky za zveřejnění jídelníčku :) Mě vyhovují sacharidy na snídani, ale po zbytek už je vůbec mít nemusím a energie mám dost :) At' se daří!!!

    OdpovědětVymazat
  51. Držím ti palce, aby se ti dařilo a byla jsi spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
  52. přesně to, jak tam píšeš, že ti hřešení občas ujelo do večera, nebo do druhého dne mám já a neskutečně mě to štve... sice z toho člověk netloustne, pokud to nepřehání.. ale ani nehubne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud pak jedeš další dny poctivě, tak klidně můžeš hubnout, i když ti to ujede až do večera ;)

      Vymazat
  53. už žádná ovesná kaše? :(

    U mě by tohle nešlo hlavně z té psychické stránky. Stále bych bych vzdorovala a asi by se mi takhle znelíbila většina zeleniny :D Ale chápu, máš cíl, jsi motivovaná. Těšim se na průběžné výsledky, at se daří :))

    OdpovědětVymazat
  54. Doufám, že to není reakcemi na článek, že dnes ještě není food inspiration?:(

    OdpovědětVymazat
  55. Ahoj muzu se zeptat na kolik procent tuku v tele se potrebujes kvuli te souteze dostat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, jak to bude vypadat - řekla bych tak 15-18%, ale může to být i trochu jinak. Uvidíme :)

      Vymazat
    2. A to bude až těsně před soutěží, nebo už teď v té první fázi?

      Vymazat
  56. Také postrádám ranní food inspiration :-(

    OdpovědětVymazat
  57. Mony, doufáme že FoodInspiration už připravuješ a nechceš jen kvůli tomu že máš teď omezené některé druhy jídla, omezit také přispívání do této rubriky.. my se těšíme i na ty hory zeleninky co papáš :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebojte holk,y už to tam je. Dneska jsem trochu "zaspala" :D

      Vymazat
  58. Sama jsi přece psala o tom, jaká je kravina, když se sportovci přejídají bílkovinami a nakonec to děláš taky? Pro krátkodobý úspěch si chceš zničit ledviny? Já nevím holka, bývala jsi vzor, teď jsi jen další ovce - vzhled vs. zdraví...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kde si vzala to, že se přejídám bílkovinami? :)

      Vymazat
    2. 100-130 a jestli vážíš cca 62, tak máš přijímat 70-93g. Navíc i tuků bys musela přijímat nadmíru, abys kaloricky vyvážila ty sacharidy a to také není ku prospěchu

      Vymazat
    3. Přejídání se bílkovinama vypadá jinak než 2g/kg hmotnosti. Ono pokud nemáš s ledvinama problémy a dost piješ, tak ti to fakt nic neuděláš. A 70-93g při tom, když děláš crossfit a zvedáš těžký váhy je fakt málo.

      Vymazat
    4. 2g/kg podle mě není přejídání bílkovinami. Tolik jsem jedla zhruba vždy - třeba i v té době, kdy jsem ten článek psala.

      Vymazat
    5. 70-93g je ale tak na nakou pani co sedi celej den u pc ne?:P imo +-2g jsou u sportujicich uplne oukej:)

      Vymazat
    6. Jinak Moni chtela sem se zeptat proc jste nezvolili s trenerem sach. vlny na zbaveni se prebytecnyho tuku? Jen me to zajima.

      Vymazat
    7. sice opožděně, ale přece reaguji :D
      pro člověka co sportuje víc než 5x týdně jsou 2 g v pohodě.
      2g je maximum, co má smysl, nezatěžuje tělo a tělo to dokáže využít bez zbytečných vylučování

      Vymazat
  59. Jsem ráda, že ses odhodlala nám zveřejnit své stravovací změny :) Velmi zajímavé čtení. Tak jak píšeš to ani nevypadá tak hrozně, jak jsem si představovala :D Nicméně to, že jíš hodně zeleniny, hlavně té zelené jsme si mohli všimnout už dřív a já díky tomu začala jíst víc právě zelené zeleniny.. i když rajčat se nikdy nevzdám, je to příjemná změna. Takže vlastně díky za takové menší nakopnutí.. A jsem zvědavá na tvé další pokroky a posuny :)

    OdpovědětVymazat
  60. Trochu mě zarazilo, jak jsi tu psala o tom, že nechápeš, proč do Tebe ostatní rýpají ohledně Tvých rozhodnutí... Víš, jakmile něco sdílíš veřejně-tady na blogu, tak je jasné, že se k tomu lidé budou vyjadřovat. A že s tím možná spousta z nich bude nesouhlasit ;) Nemůžeš jim zakázat sdílet svůj názor, samozřejmě, že by to občas mohli říct mírněji a slušněji, ale tak už to bohužel chodí.
    Jinak se přidám k těm, pro které by tohle stravování nebylo, ale také se nechystám na žádnou soutěž a nemám vysoké fitness cíle, pro mě je primární zdraví a pohoda :) Každopádně budu držet palce, ať se Ti daří v plnění snů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, s tím se musí počítat. A já s tím počítám, že to lidi budou komentovat. Jenom mě někdy pak už nebaví, jak moc mají tendence to řešit :)

      Vymazat
  61. Moni jste moc šikovná, přeju jen a jen úspěchy a to ve všem. Děkuji také za zveřejnění jídelničku. Prima dny.

    OdpovědětVymazat
  62. A jaké jsi Moni měla výsledky na přeměření, byla jsi spokojená?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem na něm nebyla... Ale měřila jsem doma cm a tam úbytky jsou ;)

      Vymazat
  63. Moni trošku mi to připomíná CKD dietu, jinak pro ostatní čim méně se cpeš sacharidama tak tim menší máš záchvaty žranice, chute atd:)
    M

    OdpovědětVymazat
  64. aoj veľmi ti fandím! niečím podobným prechádzam aj ja a preto ti ďakujem aj za taký menší tutorial ako ďalej, som po objemovke a začiatkom februára som prešla už na "chudnúci" režim, celý tento mesiac teda poťiahnem na cca 1700 kcal na deň (v januari to bolo cca 2300 kcal :D ) + pridaná intenzita tréningov + 2 krát kardio by mali priniesť prvé výsledky :) ale určite už v marci budem prechádzať na podobnú stravu ako máš ty, len sa to bojím uponáhlať :) tak naozaj vrelá vďaka, a tiež sa opýtam na tie raňajky :) koľko celých a koľko bielkov pridávaš? pretože väčšinou takéto papaníčka jedia len ťažky bodybuilderi a ja nemám 100 kg aby som sa riadila podľa ich odporúčania :) ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já jsem dávala většinou 3 bílky + nějakou šunku, tak abych měla ve výsledku 15g bílkovin v té porci. Ovšem teď tu stravu taky začínám zase trochu měnit...ono nikdy to nezůstane stejné na dlouho, takže třeba i ty snídaně teď budou zase jinak no :)

      Vymazat
  65. Je zvláštní, že já jsem zhubla s jídelníčkem, který byl založený hlavně na sacharidech, a jak jsem se začala omezovat, tak to šlo do hajzlu, protože se tím tak trochu rozhodilo něco v těle....opravdu nechápu, co se mnou je, jsem úplně jiná než všichni. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. doporučila bych ti si přečíst tohle http://www.bux.cz/knihy/82890-metabolicke-typy-prevratny-zpusob-stravovani.html

      Vymazat
  66. Uff.. tak ti to držím palce s dodržováním! :)

    OdpovědětVymazat
  67. já chci recept na ty muffiny na obrázku :-D dík Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já takyyy :-)) Díky Zuzana.

      A ještě bych ráda dodala: Moniko, nemusíš se tady před kýmkoli obhajovat. Sto lidí sto názorů. Pokud jsi pod vedením kvalifikovaného trenéra, kterému věříš, tak není problém. A podle výsledků, je vidět, že to co děláš, děláš správně. A hlavně dámy, vy všechny ostatní, co se vám nelíbí změna, kterou Monika udělala...o čem by jste chtěly číst, když už dosáhla ideálu zdravého stravování? :-)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)