čtvrtek 24. ledna 2013

Obědové inspirace - část první z mnoha: palačinky, placky, lívance a trojobaly zdravěji

 Článek s obědovými inspiracemi jsem po snídaních, svačinách a večeřích slibovala opravdu dlouho. Vím, někteří možná už na mé sliby dávno zapomněli (ani bych se nedivila :D) Omluvit mě může snad alespoň to neuvěřitelné množství fotek, které čekalo na to, až se jimi prohrabu a vyberu ty nejzajímavější. Nakonec to stejně ale dopadlo tak, že jsem je musela roztřídit do několika složek a bude to opět na pokračování :D Asi to bude hodně podobné rubrice Food Inspiration, ale tahle bude zaměřená na obědy. Rozdělila jsem to na různé kategorie - například kuřecí maso, ryby, sója, tofu, luštěniny a dnes, jak říká i nadpis, vás čekají nejrůznější placky, palačinky nebo jídla v trojobalu :) 


Celozrnné palačinky s lučinou, ledovým salátem a uzeným lososem
Někdy loni jsem si takovýto oběd dělala s sebou do krabičky - opravdu praktické, rychlé a dá se jíst za studena. Palačinky dělávám z celozrnné mouky - většinou vše dávám tak nějak od oka. Ze zhruba 50g mouky, 1 vajíčka a mléka mi většinou vyjdou 2-3 palačinky. Na slano lze dělat palačinky opravdu v nejrůznějších variacích. Uzený losos je jednou z možností - já mu tehdy dávala druhou šanci, ale bohužel mě neoslovil a pravidelně ho již nekupuji. Příště ho tedy raději vyměním za nějakou šunku, sýr, tuňáka či nějaké maso :)



 Dokonalé cottage lívanečky
Toto jsou snad jediné lívance, které dělám pravidelně jenom naslano. Samozřejmě je lze využít i pro nějakou hříšnou sladkou verzi, ale tak nějak jsem si zvykla, že tyhle dělávám na oběd. Recept je již u mě na blogu - zde. Zkombinovat je můžete například jako já s kuřecím masem nebo sójou a zeleninou. Tuto směs jsem vždy promíchala ještě se zakysanou smetanou nebo sýrem cottage (který zbyl při přípravě).



 Zapečené palačinky s pangasiem, špenátem a sýrem
Tenhle oběd vznikl jednou úplnou náhodou - jak se říká co dům dal nebo jednoduše ze zbytků :D Doma měl takový úspěch, že po nějakém čase mě mamka žádala, abych tyto zapékané palačinky dělala znovu :) Postup je jednoduchý: na palačinky dáte připravený špenát a na plátky nakrájenou rybu. Kdo chce, může rovnou dovnitř nasypat trochu tvrdého sýru. Poté palačinky naskládáte do zapékací misky, zalijete vajíčkem rozšlehaným v troše mléka a nahoru nasypete/pokladete sýr :)


Bramborové placky s kuřecí směsí
Další z receptů, na který už jsem sama zapomněla. Není nad to si někdy připomenout, co lze vlastně všechno uvařit :) Recept tu již taktéž mám - tady. Na této fotce opět v kombinace s kuřecím masem, brokolicí a také červenými fazolemi. Jak to vidím, úplně se mi vybavuje, jak skvěle to chutnalo a myslím, že se do tohoto receptu zase co nevidět pustím!



Celozrnné palačinky s šunkou, špenátem a sýrem
No chvíli jsem musela luštit, co to tam vevnitř je :D Ale myslím, že jsem si nakonec vzpomněla. Jsou to opět celozrnné palačinky a uvnitř šunka se sýrem a špenátem. Maximální dobrota, minimálně nezdravá! ;)




 Kuře v krustě z cornflakes a bramborovo - mrkvové pyré
Kuřecí prso je obaleno ve vajíčku a potom v mé oblíbené tajemné směsi - rozdrcené cornflakes, kokos a skořice. trošku exotické, ale výborné! Potom ho klasicky jenom peču v troubě na pečícím papíru. A bramborovo - mrkvové pyré mi k němu prostě pasuje nejlépe :)


Hermelín v semínkové krustě, brambory pečené v troubě
Úvodní fotka ještě jednou - jak to vidím, nechápu, že jsem to nepekla znova. Taková dobrota! Recept najdete tady. Ještě teď si vzpomínám, jak mi tuto fotku všichni chválili na facebooku a chtěli, abych jim vařila. Jo s tímhle rozdráždíte chuťové buňky i těm nejzarytějším zastáncům nezdravé stravy! :)



 Smažák z trouby
Nic složitého - tvrdý sýr v klasickém trojobalu, ale pečený opět v troubě na pečícím papíru. K němu šťouchané brambory s petrželkou a nakládané okurky. A nepotřebujete ani kapku oleje! ;)


To je konec první části a já doufám, že po těchto zdravých dobrotách se budete těšit i na ty další! :)


...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

39 komentářů :

  1. Jedním slovem zkrátka MŇAM! ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za další skvělou inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  3. Už dlouho se odhodlávám zkusit palačinky na slaný způsob! ;)
    Je to nádhera co tu máš, třeba ty zapečený palačinky ♥

    OdpovědětVymazat
  4. To kuře v cornflakách si asi udělám o víkend. Úplně jsi mě na něj navnadila :) Můžu se zeptat ještě jak dlouho ho, aspoň orientačně, pečeš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tak kolem 20 minut stačí :) Většinou ho ještě otočím v průběhu a peču tak dlouho, až je ta krusta hezky křupavá :)

      Vymazat
  5. To kuře v cornflakes vypadá vážně moc dobře :).docela by mě zajímalo, jak to chutná s těma tvýma tajnýma ingrendiencema :D. A koukám, že si docela velká kámoška s rybama. To já bohužel jen s lososem a vánočním kaprem, jinak sem jim na chut nepřišla :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rybky mám ráda no, ale bohužel moc často nekupuji, protože jsou drahé :-/ Víceméně mám ráda asi všechny, hlavně lososa, tresku, pstruha no a když je krize tak i toho pangase nebo tuňáka z konzervy :D

      Vymazat
  6. tak semínková krusta se mi moc líbí to vyzkouším..:) jinak já mám uzeného lososa ráda..a to jak jsi ho použila je užasně rychlé a jednoduché, takže taky co nejdřív udělám..:)

    OdpovědětVymazat
  7. Semínkový hermelín jsem dělala a to kuře... hm... to si dám :)
    Zkoušela jsem i cottage lívanečky, ale lívance a palačinky mi nejsou souzené - asi nějaká vrozená vada - nikdy se nepovedou :D

    OdpovědětVymazat
  8. zase tolik dobrot!:) ten hermelín si určitě musím udělat, vypadá to výborně:)
    a palačinky si poslední dobou taky dělám hodně často, i na slano....ale nejlepší jsou stejně od maminky!:D
    buď ráda že nemáš ráda toho lososa, já jsem na něm závislá! :( :D

    OdpovědětVymazat
  9. Ten hermelín vypadá paradne! Dneska jsem vyslala mamku do obchodu, tak ji ještě dopisu ten hermelín a asi to zítra zkusím :) Jenom vynechám ty vločky ovesne, a přidám víc ořechu :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, určitě se bude hodit do tvé paleo stravy :)

      Vymazat
  10. Palačinky moc nemusím, ale ty bramborové placky vypadají moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  11. všechny ty zapečené palačinky !!! ♥♥ určitě zkusím

    OdpovědětVymazat
  12. Skvelé recepty pridávaš ja nemám vôbec fantáziu ako ty ... milujem tuto rubriku.. inšpiratívna aspoň zdravo mlsám občas :DD
    Jáj a aby som nezabudla rada by som sa spítala že koľko asi tak približne za deň kcal/kj prijmeš a koľko tak spáliš vo fitku?? ďakujem Jarka :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baví mě to, ráda si s jídlem hraju a ráda jím :D

      Teďka jím denně tak 8-9 tisíc Kj - je to můj příjem na hubnutí, nebbo spíše bych to nazvala rýsování. A ve fitku spálím asi mezi 2-3tis. Kj, záleží co cvičím. Chodím tam 3x týdně a k tomu mám třeba ještě jumping, Zwow, intervalové cvičení apod. :)

      Vymazat
  13. Já palačinky nějak ráda nemám.. Ale třeba ty bramborové placky, ty bych si dala. :)
    No a teď jsi mi připomněla, že ten hermelín chci zkusit už hrooozně dlouho, vypadá božsky, lákavě, úúžasně! :D

    OdpovědětVymazat
  14. nádhera! cottage lívanečky musím zkusit,a ty určitě vyzkoušej mrkvový placičky! :)

    OdpovědětVymazat
  15. mám pocit, že musím zkusit téměř všechno! moje fantazie je na dobu obědů a večeří velmi omezena :)

    OdpovědětVymazat
  16. můžu se tě zeptat jen ohledně těch tvých ovesných kaší.. kolik si jich dáváš? já si začala dělat domácí a vůbec nevim jaké množství aby mi to stačilo, ale abych to zase nepřehnala.. děkuji ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já většinou dávám tak 70g vloček, k tomu tak 250ml tekutiny (z toho alespoň 100ml mléko). Ovoce podle nálady, cca 1 kus, 20-30g ořechů, občas ještě něco navíc ;)

      Vymazat
    2. a podle čeho to všechno měříš? nemáme váhu :) vím, že vločky bude asi 7 lžic (rovných..?) mléko a vodu odhadnu, ovoce taky, ale ořechy, sušené ovoce, semínka netuším :)

      Vymazat
    3. jj tak 7 lžic :) ořechy...no asi tak 1 hrst. A třeba u mandlí to většinou vychází tak, že 20ks je zhruba 20g apod. :) A u sušených švestek a meruněk mám zjištěné, že 1ks mívá okolo 5g :D

      Vymazat
    4. děkuju, seš zlatá :) jinak sladíš si to i medem nebo to už pak není třeba když toho tam je tolik? :D ty máš ty vločky nějak rozdrcený, že to máš opravdu jak kaši? (promiň, že se pořád ptám, ale chtěla bych si je dělat taky tak luxusní jako máš ty :D)

      Vymazat
    5. Jak kdy, když mám chuť, tak si to osladím - tak 1 lžičku medu nebo 1 lžíci javorového sirupu...ale ne moc často :) Mě to příjde dost sladké od toho mléka, ovoce a tak. Nebo je dobré pomačkat banán vidličkou a promíchat ho s tou kaší, pak je to hezky slaďoučké :)

      No cením si toho, že mé kaše považuješ za luxusní :D :)

      Vymazat
  17. Ahoj Mončo, moc děkuji za krásný komentář a jsem ráda, že ses dozvěděla pár nových věcí. Opravdu mi dělá radost to, že všechny články nepíši jen tak :)
    Tenhel tvůj článek je úžasný! O cottage lívancích jsem slyšela už hodněkrát, ale ještě jsem je nevyzkoušela. O víkendu to zřejmě napravím, vypadají opravdu úžasně a tak lehounce. Už se na ně těším! No a o bramborovo-mrkvovém pyré ani nemluvím, stydím se, že jsem ho ještě nevyzkoušela, protože jsem ho vždy v tvých "food ispiration" moc obdivovala. Jak ho přesně připravuješ? Myslíš, že to bude dobré i s kousíčkem zázvoru? Jsou to jen uvařené brambory, mrkev a poté vymixováno dohladka?

    Zkrátka a dobře, všechna tvá jídla vypadají skvostně! Jíš opravdu nádherně, pestře a vyváženě. To se mi líbí, tak to má být.
    Měj pěkný večer a těším se na další články, jsem ráda, že tak často přispíváš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To pyré dělám většinou tak, že uvařím brambory a mrkev, přidám trošku másla, mléka a rozmixuji ponorným mixérem :) Ale šlo by to asi i samotně, bez másla a mléka...ale už by to nebylo tak dobré :D A zázvor se tam určitě bude perfektně taky hodit! :)

      Vymazat
  18. Cottage placky robím dosť často, práve podľa tvojho receptu, ktorý si kedysi pridala - je úplne dokonalý! :D Len mám dilemu, čo mám vyskúšať skôr - kura v cornflakes alebo ten hermelín? Všetko to vyzerá tak strašne úžasne :)

    OdpovědětVymazat
  19. všechno vypadá nádherně! a palačinky na slano - sakra, to musím zkusit

    OdpovědětVymazat
  20. ty palačinky vypadají úžasně, dostala sem na ně takovou chuť sakra :D

    OdpovědětVymazat
  21. Chválím nejen tento, ale všechny články z nového roku!:)
    Musím se přiznat, že loni mě to tu moc nebavilo, články byly sice pěkné, ale pro mě ne moc zajímavé. Letos super:) Nikola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě opravdu těší! Snažím se a jsem ráda, že se ti mé články líbí :)

      Vymazat
  22. Chtěla bych se zeptat, jaký špenát do těch palačinek používáš? :) Zda ten drcený mražený, listový mražený nebo baby špenát čerstvý? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že lze použít jakýkoliv :) Já většinou používám mražený listový nebo čerstvý ;)

      Vymazat
  23. Tak něco takového jsem přesně potřebovala, páč už nevím, co mám vymýšlet :) děkuji!! :)

    OdpovědětVymazat
  24. Dneska jsem dělala smažák, byl výbornej :-), jen jsem obalila jen jednou v trojoblau a mrška mi vytekl, takže příště raději 2x :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Hermelín som robila a bol úžasný! :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)