http://bezmasa.kvalitne.cz/ |
Proč překvapení? Já si totiž až dodneška myslela, že mi sójové maso nechutná. Omyl! Jen jsem ho zřejmě neuměla srávně připravit. Pamatuji si, že poprvé jsem si sójové maso vařila doma někdy tak 2-3 roky zpátky. No absolutně mi to nechutnalo, proto jsem se už ani nepokoušela to riskovat znovu. V poslední době jsem ho ale často viděla v různýcj jídelníčcích, dokonce i kamarádka si ho často vpřipravovala, a proto, když jsem v obchodě objevila balíček sójových nudliček za 13,90 (což tedy vůbec není moc), hodila jsem ho odhodlaně do košíku. Takže dnes něco málo o sójovém masu a taky receptík na mou variaci jeho úpravy :)
Složení a prospěšnost
V prvé řadě mě sójové maso zaujalo složením. Tolik bílkovin na 100g snad nemá žádná jiná potravina! No posuďte sami. Ve 100g najdete:
- 1305Kj (310Kcal)
- 49g bílkovin
- 9g sacharidů
- 2g tuků
Sójové maso má ve 100g celých 17g vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci střev a většina lidí má problém přijímat vlákninu v dostatečné množství.Pokud sníme 100g sójového maso, dostali jsme do sebe polovinu denní doporučené dávky vlákniny :)
Je vhodné při dietě, jelikož má nízký obsah sacharidů a také nízký glykemický index.
Můj sójový oběd
Ingredience: 50g bulguru, balení sójových nudliček (80g), 100g mraženého hrášku, 1 kostka lučiny (62,5g), masox
Příprava:
Sójové maso uvaříme dle návodu ve vodě s kostkou bujónu (nebo kořením
dle chuti). Poté ho smícháme s uvařeným bulgurem, hráškem a kostkou
lučiny.
bulgur se sójovým masem, hráškem a lučinou |
Původně jsem myslela, že z tohoto množství budu mít akorát jednu porci. Jakmile jsem ale vše uvařila a smíchala dohromady, došlo mi, že to množství nejsem schopná sníst :D Takže mi z toho vznikly cca 2 porce. A opravdu jsem si nadmíru pochutnala :) Místo bulguru můžete samozřejmě použít jakoukoliv jinou přílohu - rýži, kuskus, jáhly,...
Energetické hodnoty:
na 1 porci - 1/2 z celku
- 1413Kj (336Kcal)
- 27,5g bílkovin
- 26g sacharidů
- 10g tuků
sojové maso mi moc chutná, měla jsem ho několikrát ve vegetariánské restauraci, a to bylo výborný :) potom jsem si ho ale dělala doma, a to vypadalo jak slizcí slimáci :D a bylo to prostě hnusný...nevím, co jsem udělala špatně, ale jíst se to nedalo
OdpovědětVymazatSójové maso mám moc ráda, a protože mám ráda hodně koření, chutnalo mi zatím téměř pokaždé :)
OdpovědětVymazatThe Diary Of Pie Rette
no asi máš hodně pravdu v tom, že záleží na úpravě... jsem včera měla sojovou šunku a ta byla taková bezchuti, ale myslím, že udělat si ho doma bude lepší, tak bych mu měla dát šanci ;)
OdpovědětVymazatSoju mam ráda, ale tvuj recept by mi asi nechutnal. Já si maso uvarim a pak pridam na panvicku s cibulkou, paprikou a porkem :) + ryze. MNÁÁÁM
OdpovědětVymazatJa patrím k obľúbencom sójového mäsa na všetky spôsoby :)
OdpovědětVymazatJa milujem sójové mäso a chutí mi aj len tak, samotne uvarené vo vode. Aj som sa čudovala, že to je nejaká veľká porcia, lebo ja si bežne dávam 45g (to je polka balenia), ale ono to riadne napučí, že? :D Tak som rada, že si ťa znova toto mäsko získalo :)
OdpovědětVymazatĎakujem za zen koment. Som rada, že nie som jediná, ktorá má (mala) takéto myšlienky, prípadne ich realizovala. Určite s tým skúsim zabojovať :)
Já jsem velká milovnice sóji.
OdpovědětVymazatNejradši mám sojový granulát k boloňské omáčce a špagetám nebo pak sojový nudličky s kuskusem a špenátem.
A mám pocit, že se to snad ani nedá zkazit :-D Sóju nerozavaříš, nedovaříš, nepřesolíš, nedosolíš.... Jen si k tomu asi člověk musí najít cestu.
A když vychytám akci a pytlíček stojí desetikačku - pchááá, obědy i večeře do dvacky pro oba jaká je to ňamka :-D
týjo, že bych ho taky vyzkoušela ;) už jsem nad tím přemýšlela, ale nikdy jsem se k tomu neodhodlala :D
OdpovědětVymazatTak my doma varíme sójove mäso dosť často, jelikož dvaja členovia z rodiny sú vegetariáni a moc mi to chutí :). A najlepšie na ňom je, presne ako si povedala, že má vlákninu. Mňam mňam
OdpovědětVymazatNo já na sojové maso nedám dopustit..asi to bude taky tím, že jsem vegetarián, takže si bez něho život nedokážu představit. Myslím, že je to jedna z nejchutnějších náhražek masa pro vegetariány vůbec...teda pokud ho dobře ochutíš :)
OdpovědětVymazatPřítel je vegetarián, vařím ho tedy často. Dlouho mi ale nechutnalo, jenže jsem zjistila, že jde pouze o přípravu. Dělám to tak, že nasypu s. maso do misky, zaleju vroucí vodou a přidám koření, sojovou omáčku, cokoliv. Nechám marinovat - klidně přes noc a následně prostě hodím na pánev, nebo uvařím. Ještě jeden můj tip, přestala jsem úplně používat masox - kvůli složení a místo něj kupuju sojovou omáčku, nejlepší je podle mě shoyu. Místo klasických bujonů (také kvůli složení) v kostce používám Würzl a doporučuju.
OdpovědětVymazatAnonymní- A jaké koření používáš? Já nikdy nevím jaké :/
OdpovědětVymazatStačí sledovat složení:) Nejlepší jsou samozřejmě jednodruhové koření a smíchat si je k sobě. Pokud si kupuješ směs, tak je dobrý se dívat, aby tam nebyl glutamát sodný (to nejhorší svinstvo, který se teď přidává do všech instantních věcí apod.) a potom taky sledovat obsah soli. Sůl není zdravá a v koření je třeba 60% soli (což je naprosto běžný v míchaných směsích). V obchodě kupuji směsi prakticky jenom od Vitany - ve většině není glutamát + má některé druhy i bez soli, což je tam modrým proužkem označeno. Můj přítel neumí žít bez grilovacího koření a Vitana má jedno bez soli a glutamátu = jasná volba:) Jinak chodím pro koření do zdravé výživy a jednou za čas objednávám z internetu. Bujón skoro nepoužívám a když jo, tak od Vitany natura bujon nebo zmiňovaný Würzl. Jo a Podravka má nové řady koření natura bez glutamátu, ale sůl v nich je, takže potom přidávám míň soli do jídla samotného. A ještě jedna rada - například v Brně existuje několik obchůdků a na trzích stánků s kořením a tam většinou seženeš zdravé koření.
VymazatSkvělý recept, děkuju za tip, mpc :)
OdpovědětVymazatjen k té soje... taky to není tak růžové.. soja je po pšenici nejvíce geneticky upravovanou potravinou a pro tělo ne moc vhodnou, ano asi lepší než živočišná bílkovina, ale pořád ne moc vhodná. vhodná tak možná pro ženy po přechodu, které potřebují zvýšit hladinu hormonů... ale to je na dlouhý povídání.
OdpovědětVymazatprostě tak jak se vším, nepřehánět to s ní... občas ano a když už tak preferovat fermentované výrobky (tempeh), tofu, kvalitní sojovou omáčku,... určitě ne jogurty a pod.
Zrovna na sojovém mase je mám pocit uvedeno, že je vyrobeno z nemodifikované soji:) Jinak s tebou souhlasím - všeho moc škodí. Já sojové maso jím, stejně jako tofu, ale střídám i s normálním masem a jinými bílkovinami.
VymazatTo je fakt, nikdy nic nemá jistý :D :))
OdpovědětVymazatTo Eva - třeba kari, chilly, pepř, rozmarýn, sojovku nebo sůl, když chci dělat guláš tak papriku, vlastně to připravuji stejně jako jakékoliv maso..
OdpovědětVymazatďakujem. Keď viem, že to ide aj takto, som rada :)
OdpovědětVymazatJá se většinou snažím si dát něco lehčího kolem 4 odpoledne, protože v 7 večeřím, ale už mi dochází inspirace, co jíst.
OdpovědětVymazatSojové maso jsem měla jednou jedinkrát ve školní jídelně a od té doby jsem ho nestrčila do pusy. Bojím se, že by to chutnalo stejně odporně jak tenkrát!
miluju sojove maso, predevsim marinovane v sojove omacce nebo jen kari, meli jsme doma specialni koreni i na sojove maso, to byla taky mnamka, delala jsem ho dost casto, v anglii mi chybi :((
OdpovědětVymazatTak dnes jsem zkusila tento recept a hned jsem si díky tomu našla dvě nové oblíbené potraviny - bulgur a sójové maso :-D... díky za recept, jinak bych asi ani jedno nezkusila.
OdpovědětVymazatDěvčata, chtěla bych se zeptat, zda a jak jste odstranili největší problém, který já se sojovým masem mám - mě strašně smrdí. Už při vaření se uvolňuej taková podivná vůně/smrad, která bohužel vychází i z hotového výrobku. Přiznávám, že jsem to nezkoušela přerazit nějakým velmi výrazně vonícím kořením...
OdpovědětVymazattak se ptám, je to jen můj problém, ta vůně?
Mě problém nedělá, vařím ho ve vodě s kostkou masoxu. Pak voní víceméně jako maso a i dobře chutná ;)
VymazatPos´je se můžu utlouct :) Pamatuju si, že když jsem byla malá, mamka dokonce připravovala sójový guláš :)
OdpovědětVymazatSojové maso je výborné, ale strašně moc záleží na přípravě. Pro začátečníky se sojovým masem moc nedoporučuji sojové kostky, protože jsou silné a chuť koření do nich tak neprosákne.
OdpovědětVymazatNejvíce mám asi oblíbenou sojovou drť a sojové plátky.
Z drti hodně dělám omáčku na špagety. Jak se psáno uvařit dle návodu v bujonu (já osobně používám podravku) a nechám přes noc naložené v kapce olivového oleje spolu s kořením na mleté maso nebo na špagety (dle chuti) a už jen přidávám co se mi hodí, protlak, rajčata apod...
Od známé mamka sojové maso do nakládání ještě přidávala vajíčko 1-2 ks a trochu hořčice.
Takže si to chce pěkně pohrát :)
No, me se to jevi tak, ze sojove maso samo osbe -nic moc, le zalezi, cim se ochuti. Je treba zkouet akombinovat. Me s osvedcilo potirani cesnekm ,jindy bujon, soj. omcka ci maggi, ono je toho vic. Jen to, ze vsechny ty umele ingredience maj nejaky ty Ecka a tak lip pouzivat normalni kreni dle vlastni chuti. Je toho dneska dost - i z Asie. Poiucme se od rakosniku....
OdpovědětVymazat