středa 19. února 2014

CHEAT DAY: Jak hřešit chytře

 Dnešní článek bych ráda věnovala dni, který je nazýván mnoha názvy - cheat day, hřešící den, volný den či dokonce prasečí den... Už jsem o podobném tématu na blogu nejednou psala (například ZDE), ovšem jelikož je toto celkem populární téma, tak se mu chci věnovat znovu :) Lidé mají na takovýto den různé názory - někteří jej berou všemi deseti, jiní si raději dopřejí pravidelně během týden a je i skupina těch, co nehřeší vůbec nikdy (ti mají můj obdiv! :D). Ono podstatné je také to,
co vlastně za ten hřích považujeme, žejo :) No dneska to berme jako hřích nějaké nezdravé jídlo nebo jednoduše jídlo, které běžně nepasuje do vašeho redukčního režimu - či do vašeho zdravého životního stylu.


Osobně jsem rozhodně spíše fanda takovýchto volných dní, či hřešících jídel - většinou spíše dní :D Ovšem pozor - zase si nemyslete, že na zdravé stravě trpím a jídlo si užívám jenom když se můžu nacpat zákuskem - to rozhodně ne! :) Miluji zdravé jídlo a tu energii, zdravý a dobrý pocit, co mi dává. Ale zároveň si v životě potřebuji občas pořádně nacpat pusu čokoládou...nebo sušenkami...nebo cheescakem? No, hlavně jak to bude sladké :D Ani po tomto však netoužím každý den. Protože když to můžu mít každý den, tak si to tolik zkrátka a dobře nevychutnám :)

Mnozí lidé mající třeba podobné touhy jako já se však "hřešení" obávají. Považují to za něco špatného, mají po něm výčitky
a ve výsledku si to pak neužijí, pokud si něco "zakázaného" přecejen dopřejí. Na tomto místě musím vyzdvihnout staré známe pravidlo 80/20 - tedy v 80% se snažte jíst a žít maximálně zdravě. Ve zbylých 20% se cpěte co hrdlo ráčí! Tedy...tak nějak obrazně řečeno. Pokud opravdu žijete zdravě, tak občasné povolení nevadí. Naopak - občas to není na škodu. Je to dobré jak pro psychiku, tak pro nastartování metabolismu :)



A berte to tak: Ten, kdo drží celý týden klasickou nezdravou životosprávu ala klobásy, rohlíky, ne-li fastfoody, limonády
a sladkosti a v sobotu si dá na večeři salát s kuřecím, tak hned nezhubne a nebude najednou super-zdravý. A stejně tak pokud vy jíte pěkně vyváženě a volíte do svého jídelníčku zdravé potraviny, tak po jedné páteční pizze nebudete trpět nadváhou
a být pod hrozbou srdečních onemocnění.

Když už si však chcete VÍCE dopřát (kostička čokolády vás nezabije ani když si ji dáte denně), jděte na to chytře. Hecněte se
a buďte alespoň 5 dní fakt poctiví. Vynechte tedy třeba i tu kostičku čokolády, hlídejte se, jezte pravidelně a žádné ujídání! Cvičte, hýbejte se, buďte aktivní. A pak zvolněnte, odpočívejte, nasaďte relax a dopřejte si. Klidně hřešte! :) Ideální je přes týden jet podle plánu a o víkendu, což je beztak vždy rizikové období, trochu povolit uzdu. No a od toho jak moc chcete hřešit by se mělo odvíjet to, jak moc na sebe budete přísní ten týden předtím. Chcete se cpát od rána do večera? Pak radši snižte příjem přes týden. Jde vám jenom o zákusek po obědě? Pak nějaké velké omezování během týdne nemusíte řešit skoro vůbec.




Samozřejmě ne každý tohle řeší a tímto způsobem nad tím přemýšlí. Ale najde se opravdu MNOHO lidí, co dumají nad tím, zda, kdy a jak si mohou dopřát. Pokud to řešíte intuitivně, podle chuti a vyhovuje vám to, tak směle pokračujte, protože takto je to samozřejmě taky skvělé :) Já jsem ale přesně ten typ člověka, co si neumí dopřát s mírou. Raději pojedu striktně celý týden a pak povolím uzdu na celý den. Prostě to takhle potřebuji, jelikož můj mozek funguje přesně na tom principu:
"Teď jsi zhřešila, tak už to nemá cenu a jez dál!". No a nevymluvím mu to :D Takže se raději připravím předem a když ten den pak přijde, tak vím, že si ho můžu bez výčitek užít :) A plus navíc? Vždy se na to těším a mnohem víc si vše vychutnám, než kdybych si dopřávala každý den!

A co následující den? I když vám to ujede, tak na nějaké nárazové hladovky, abyste to vyrovnali, raději zapomeňte. Možná se budete po jistém jídle cítit nafouklí a mít pocit, že jste hned přibrali 2 kila - a třeba je i přiberete, kdoví. Všechno to je ale hlavně voda a cvičení v kombinaci s vašim zdravým režimem vše vrátí hned zpátky. O co víc, mnohdy vám to pomůže k ještě lepším výsledkům, jak to to tělo nastartuje!




Když už se rozhodnete dopřát si, nemělo by tam být další velké omezení, co se volby potravin týče. Pořád je však mnohem lepší hřešit na domácím jídle, radši než na rychlovkách odněkud. Jednoduše řečeno - raději si udělejte kvalitní domácí hamburger než abyste šli do mekáče. A upéct si třeba i mega čokoládový dort je taky pořád lepší než kupovat nějaké dezerty napuštěné různými fruktózovými sirupy, palmovými oleji apod. A řekla bych, že domácí vždy taky mnohem víc chutná! :)

A jak to máte vy? Hřešíte/nehřešíte/dopřáváte si pravidelně?:)


80 komentářů :

  1. Skvely clanek!!! Ja to vzdycky delam tak, ze si naplanuju cheatday treba na nedeli, ale v nedeli rano si reknu, ze se hecnu a odlozim to na dalsi nedeli... :-D pak se nani uplne tesim jak maky dite... hrozne me to bavi, zkouset svou vuli...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super přístup :) Vezmu si inspiraci :)

      Vymazat
  2. ani nějak nehřeším, jím věci co mi chutnají každý den pro mě přijatelném množství a když si chci někdy dopřát tak si dopřeju :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já s tímto mám problém, jsem ve fázi, kdy hřeším skoro ob den, třeba jen nějakou menší sušenkou nebo sójovým sukem... Ale rozhodně mám v plánu zavést něco takového, prostě o víkendu jeden den hřešící, nejspíš sobotu a pak neděle by byla relax day bez cvičení nebo jen s nějakou jógou... Uvidíme, jestli to bude pracovat dobře i u mě :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký článek, Moni. Já cheat day ještě nějak moc nezařazuju, chci se vyrýsovat a zatím se mi to daří na vločkách, rýži, těstovinách, tvarohu a mase. Na cheat day jsou velice rozdílné názory. Tuhle jsem četla, že v "cheat day" se má jíst více, ale pouze toho, co jíš běžně, tzn. např. více rýže, ovesných vloček, těstovin, ale nezařazovat jednoduché cukry. A pak jsou články, kde se povoleny ty klasické sladkosti - zákusky & spol. Tak teď si vyber, že? :-)
    Jsi skvělá, moc ti fandím!! Veronika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jsou 2 trošku tozdílné věci - to, co popisuješ, je většinou prostě den s větším příjmem sacharidů nebo celkově větším příjmem. Taky se celkem zařazuje...já jej taky někdy dávám, když cítím, že je třeba, ale neberu to přímo za "cheat day" - to je fakt den, kdy si dopřeješ mimo režim. A nemusí to být teba každý týden (ovšem taky někdy může), ale třeba jen jednou za měsíc nebo jednou za 2-3 týdny ;)

      Vymazat
    2. Děkuji, Moni za odpověď. Jsem začátečník a k tobě chodím pročítat články :-) Dříve jsem trpěla anorexií, pak MB, plácala jsem se v tom asi 12 let. Před rokem jsem porodila holčičku (opravdu to byl zázrak, že jsem vůbec otěhotněla) a po šestinedělí jsem začala cvičit Jill, postavu mám nejlepší, co jsem kdy v životě měla. Na tvoje posilování fyzicky nemám a nikdy mít nebudu, ale moc se mi na tvých stránkách líbí. Jak pojedeš do Brna na závody, tak bych se na tebe chtěla jít podívat :-) Působíš na mě jako anděl, jako čistá dušička, vyzařuje z tebe pozitivní energie.
      Ukázala jsi mi, že pokud chce člověk dobře vypadat, nemusí se mořit hlady, za to ti děkuju, protože jsi mě posunula dál.
      Veronika.

      Vymazat
    3. Děkuji za tak milá slova a gratulu k holčice! :) Pokud někdy do Brna na závody pojedu, tak určitě napíšu a třeba se tam potkáme :)

      Vymazat
  5. Mým cílem by také bylo vyhradit si jeden hřešící den ... bohužel, od nedávné smrti mého nejlepšího přítele - psa, mám cheat day skoro denně :( Jsem ten typ člověka, co takovéhle věci řeší jídlem, bohužel... Copak, na to, že jsou lidé kolikrát hnusní a nedaří se ve škole, v práci..., to jsem už zocelená, ale na tohle jsem připravená nebyla... A nějak nevím, jak z toho ven. Je to takové, že se ráno probudím, podívám se ven a zjistím, že tam vlastně nikdo není. Nikdo, kdo by vrtěl ocáskem a kňoural, že chce ven .... a jsem v té depresi znova :(

    Nemáte někdo nějakou radu ze života? Prosím ...

    Hezký den a díky za super web, který vedeš.
    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že je to asi těžké, ale zkus se od toho odpoutat. Stalo se něco, co nezměníš. Ale zkus se podívat ven a nestáhnout se zpátky, ale dívat se DÁL. Protože určitě toho venku čeká spoustu, spoustu krásného, spoustu milých lidí i skvělých zážitků. Člověk se tomu moc nesmí poddávat. Nejlepší je si asi najít nějakou činnost, něco, co Tě bude bavit a naplňovat. Tvého pejska je mi líto, ale tak mě napadá...nemáte ve svém okolí nějaký psí útulek, kam bys mohla chodit pomáhat? Byla bys v kontaktu s pejsky a ještě bys pomohla :) A sama vím, že na depresi nejlépe pomáhá dobrý skutek, přestat se otlik zabývat sama sebou a jít udělat něco, co je potřeba.

      Vymazat
    2. Nedávno se mi stalo něco podobného a to jsem toho pejska měla jen načas. Kvůli němu jsem se těšila domů i ven, myslela jsem na něj, jak se asi má. Ale pak už u nás nemohl být, měli jsme ho jen na čas, a já v tu chvíli úplně ztratila vůli do života, nic se mi nechtělo, nic nemělo smysl. Takže chápu, že ti musí být hrozně. On by ale taky nechtěl, aby ses trápila, chtěl by mít pěkně vyrýsovanou a hlavně šťastnou paničku. Nejtěžší je se dokopat, já vím. Takže být tebou vyrazím do posilky, to vždycky zvedne náladu :)

      Vymazat
    3. Ahoj, tohle je vždycky smutné a těžké ale zkus si pořídit nového pejska.Třeba nějaké štěňátko, nebo veselého pejska z útulku. Toho starého už nic nenahradí ale bude tě mít kdo těšit a rozveselovat. My máme doma kočky, nedovedu si představit, že bych čekala na přítele uplně sama doma.Sice mi občas při cvičení běhaj po zádech a z podložky si dělaj vlastní odpočívadlo ale bez nich už by to nešlo.
      Doufám, že tě smutek brzy přejde.

      Vymazat
    4. Určitě začít hledat nového pejska, máš-li na něj podmínky. Se štěňátkem pak nebudeš mít čas celý den jíst :)

      Vymazat
  6. Mám to stejně. Kolikrát mi někdo řekne: "Panebože, dej si jenom kostičku té čokolády! To tě nezabije." Ale ja to NEUMÍM! Dám si kostičku a jsem jako utržená ze řetězu...neumím si říct dost. Proto radši zatnu zuby, nedám si a pak si na nějaké to hřešení vyhraním (půl) jeden den. Kdysi jsem si to přímo hlídala, a jak říkáš, plánovala si to na víkendy, ale teď to nechávám volně a když příjde krizový den, kdy mám chuť si dopřát, jdu do toho. Horší už je, druhý den najet na normální režim, a proto cheat dny už zařazuji hrozně málo. Spíš se to většinou setká s nějakou oslavou/party, kde je hloupé dotáhnout si v sáčku zeleninu a všechny ty dobroty odmítat :-D Prostě poslouchám tělo (a méně mozek! :-D).

    OdpovědětVymazat
  7. Dřív jsem si dost povolovala a nebylo to zrovna dle mých představ. Teď se snažím držet na uzdě, nedopřávat si každý týden apod., ale když je příležitost, kde si něco dobrého na zub mohu dát, a není to zrovna nejzdravější, dopřeju si. Nerada se jakkoliv omezuji, i když pokud má člověk nějaké cíle, tak je disciplína a pevná vůle nutná. :))

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký článek. Já hřeším podle chuti a nálady. Jenže jak píšeš, je tady riziko, že to nedokážu udržet na uzdě.. a občas mi to vážně ujede :D
    Takže asi taky zavedu hřešící den. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Cheat day jsem zkoušela zařazovat a i když jsem si to užívala (a to moc :D ) nějak jsem se vrátila do starých kolejí a cheat day nemám vůbec :D Tělo vůbec ty sladké dobrůtky nevyžaduje, což mi dává signál, že se stravuji dobře a mému tělu nic nechybí :) Občas si dám bebe sušenku a nebo kostičku čokolády, ale to nanejvýš jednou do týdne a někdy ani to ne..chci ještě zhubnout nějaké to % tuku a tak jsem na sebe přísná a nevadí mi to, kupodivu :) :D Občas si dám lžičku burákového másla- ooo bože, miluju ho! :D Ale to už taky omezuji, jinak se toho pekáče buchet na břiše (a později doufám i u babičky o víkendu) nedočkám! :/ :D Ale rozhodně cheat day podporuju! Bohužel také patřím mezi ty, co když si dají rozinku v čokoládě, sní pak celý pytlík :DD Takže radši nezobu a držím se svého plánu, který mi pomáhá splnit si můj sen- který se stává pomalu ale jistě už skutečností :))

    OdpovědětVymazat
  10. Já třeba hřeším občas, nemám na to vyhrazený den. Běžně jím zdravě, cvičím a hýbu se dost, takže když mám chuť na nějaký donut, cheescake, brownies... Tak si to bez výčitek dopřeju :). Z vlastních zkušeností vím, že tělo je dobré poslouchat a dopřát mu taky nějaké to rozmazlování :D:)

    OdpovědětVymazat
  11. U mě fungovávalo, když jsem si hřešící den naordinovala jednou do měsíce, teď bych to tak chtěla také aplikovat! Super článek!

    OdpovědětVymazat
  12. Koukám, že můj mozek funguje přesně jako ten tvůj :D :D O cheat dnu jsem přemýšlela už několikrát, ale zatím jsem ve fázi přemýšlení :) Přijde mi fajn to s tím, přes týden makat a o víkendu si užít :)...ale zase určitě je třeba poslouchat své tělo, když nechce, tak ho nutit do dobrůtek nebudu :)

    OdpovědětVymazat
  13. Jak zmiňovala efie v komentáři nade mnou - já to mám tak, že spíš hřeším, když mám vážně chuť. Asi by u mě nefungovala naordinování si cheat dnu, protože mám zkrátka ráda svou stravu a nechtělo by se mi to měnit a jíst nějaké sladkosti jen proto, že můžu. Ale vím, že jsou dny, kdy jím více, protože cítím, že si to tělo úplně vyžaduje. Joo, naučit se ho poslouchat není žádná sranda :D

    OdpovědětVymazat
  14. No můj mozek jakoby vypl každej den.. :D Na sladký mám chut až když se najím něčeho pořádnýho, jinak ani ne, takže po každým hlavním jídle..jo je to rozkolísaná hladina cukru v krvi asi nebo co, ale když vydržím tady tu pojídelní pauzu vydržet a nezačít jíst jsem v klidu..když si ale začnu uzobávat, rozjedou se chutě a žeru jak to prase :D ;) bohužel si to pak vyčítám..

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj:). Piješ kafčo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, každý den tak 2-3. Ale jenom rozpustné většinou :)

      Vymazat
  16. Ja to mam trochu jinak - pokud si vyhradim jeden cely den, kdy muzu jist, co chci, az moc mi to pripomina moji minulost v podobe zachvatoviteho pribirani. A prave proto si radsi davam mensi mnozstvi neceho dobreho prubezne jako soucast bezneho rezimu, aby se mi nestalo, ze ztratim tu miru...

    OdpovědětVymazat
  17. Já se snažím nehřešit, ale když mám na něco opravdu vyloženě hroznou chuť, tak si to prostě dám, protože nechci jít přes to, že si zakážu vždy vše, pak to u mě vede k pocitům strádání a vyvolává to ve mě chut se nacpat vším možným.. ale pravidelně nehřeším, spíš nárazově, když mě něco uchvátí, nebo na oslavě atd..

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Moni,
    prosím tě, čím to je, že se to tělo po tom hřešícím dnu nastartuje? Mám to vypozorované i z mé vlastní zkušenosti, ale zajímalo by mě, jak je to možné, jak to prostě funguje:D
    Pomůžeš mi?:)
    Díky, Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popisovala jsem to myslím v tom článku, na který je odkaz nahoře ;) Ono tělo jak jíš méně začne postupně i zpomalovat to spalování, nevynaložíš ani tolik energie na trávení a velkou roli tam hrají i hormony ovlivnující hubnutí, jejichž úroveň klesá. Z toho "hladovění" může být tělo ve stresu, což je další faktor, který může hubnutí zpomalit. No a když si dopřeješ, tak tělo musí zase více pracovat, aby to spálilo. Hormony ovlivňující hubnutí se zase navýší, stres odezní a tělo musí zase chvíli pracovat naplno :)

      Vymazat
    2. No, je to zajímavé... Protože na druhou stranu se zase říká, že pokud člověk drží dietu a pak se více či méně "utrhne z řetězu", tak si tělo všechno radši ihned uloží, než aby začlo pracovat, protože má strach (je ve stresu), že zase dlouho nic nedostane.
      Mončo, znáš nějaké poslední výzkumy, které by toto potvrzovaly nebo naopak vyvrátily?
      Díky a jinak máš můj obdiv a moc ti držím ve všem palce!!! :)
      Jana

      Vymazat
    3. Nevm, je toho strašně hodně a každý tvrdí něco jiného, jako obvykle. Ale "hřešící" den je taková klasiká, která se doporučuje už dlouho - i takový Havlíček a jiní výživový poradci ho dávají, fitnessáci taky pravidelně. Takže to určitě svůj účinek má :)

      Vymazat
  19. Když hřeším, tak se ale stále snažím jíst pravidelně. Prostě na oběd si dojdu s kamarádkami do KFC (ale jen na twistera bez menu, colu a hranolky ne :D) a pak odpoledne si skočíme třeba na dortík. A to mi stačí. Někdy to je každou sobotu a někdy třeba jen jednou měsíčně. Bohužel jako hřešení beru, i když vaří rodiče, protože smaží na hodně oleji a já jim nevymluvím, že ta moje super nová pánev nepřichytává :D a i bílé těstoviny beru už trošku špatně, ale prostě o víkendu prý budu jíst s nimi. Až mi bude 18, tak to do mě nenacpou :D

    OdpovědětVymazat
  20. Super článek.
    Já to doposud měla, že jsem se řídila 80/20... někdy mi to šlo, někdy zase ne. Měla jsem problém říct si "přestaň, už máš dost"... Tak jsem dostala nápad, každý den jíst na jedničku a jednou za 14 dní si dopřeju prasečí den :) první mě čeká teď v sobotu, tak se těším! Motivuje mě to si teď nic nedát, a celou dobu myslím jen na to co bych si mohla v sobotu dát :-D... Ale abych pravdu řekla, opravdu potřebuju takový den, i psychicky. Udělám si pohodovu sobotu (asi poprvé za sto let), dokoukám Ztraceni a budu se "cpát" (s rozumem) od rána do večera...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mimochodem, jak často si takové dny dopřáváš?

      Vymazat
    2. A můžu se zeptat, jak takový "prasečí den" tedy vypadá? Přibližně? ;-) Mě to zajímá a jestli to nemá fakt žádné následky. Mám totiž pocit, že jakmile jím jednoduchý cukr, tak se mi to v tu ránu přilepí na břicho, stehna, zadek :-D Veronika.

      Vymazat
    3. Přesně tak - já když vím, že si budu moci dopřát, tak to držím v pohodě. Jakmile jsem měla hřešící den zakázán, tak jsem se k němu stejně dostala nechtěně a neplánovaně, protože jsem to prostě nevydržela. A o to horší to bylo, protože se k tomu přidali i výčitky. Takže radši si ten den vynahradit, připravit se na něj, něco si upéct, koupit a užít si to od rána! :)

      Já si je teď dopřávala 1x týdně, protože jsem jela fakt dost striktně. Ale bohužel se mi pak stalo právě, že jsem hřešila i neplánovaně třeba ještě navíc 1 den v týdnu. Takže teď jsem jídelníček zase trochu upravila. Nějaké větší a méně zdravé hřešení si dám tak jednou za 3 týdny nebo podle toho, jak to bude třeba :) A o víkendech si dopřeju více zdravějších dobrot - třeba cizrnovou pizzu, nějaký celozrnný koláček na snídani/svačinu apod. Alespoň to je teď plán :)

      Vymazat
    4. U mě je prasečí den různý - záleží, jak moc se zvládnu ještě "udržet" :D Někdy to je fakt jenom nějaký dezert tu a tam navíc, třeba i zdravější variace. Ale jsou i dny, kdy do sebe nacpu zmrzlinu, čokoládu nějaký zákusek, pizzu...prostě klidně všechno možné i ty vyloženě fakt nezdravé věci a ve větším.

      Ono se to třeba "přilepí", ale to je právě ta voda a hnedka to sleze, jak to pak další den odlehčíš a dáš třeba více zeleniny, cvičení... ;)

      Vymazat
  21. "Teď jsi zhřešila, tak už to nemá cenu a jez dál!" - Já jsem uplně to stejné

    OdpovědětVymazat
  22. Moni, a to těch pět dní bych fakt měla jet úplně striktně, např. ani bez těch "zdravějších" sladkostí, jako třeba lžička arašídového másla ráno do kaše, čtvereček hořké čoko k tvarohu na svačinku po cvičení, nebo občas tvaroh místo doslazení napůl s termixem? samozřejmě všechno to zařazené v pravidelném jídle, žádné uzobávání mimo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží jaký máš normálně režim. Ale tohle podle mě můžeš, není na tom víceméně nic špatného.

      Vymazat
  23. Dřív jsem takové cheat daye zařazovala jednou do měsíce, ale teď už asi čtvrtým měsícem naprosto nemám potřebu a vůbec mi to nechybí .. :)) Zrovna jsem pekla s kamarádkou čokoládové muffiny a vůbec nic to se mnou neudělalo .. :D Jsem za to ráda - občas se mi ty hřešící dny dost zvrhly, když jsem je dřív praktikovala. :D

    gettingfit.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Ahojky, já sem si zvykla přirovnávat zdravé stravování a hubnutí k jiným disciplínám či činnostem.Když na lyžích najedete na plotnu a kecnete si na zadek...znamená to, že už na lyže nikdy nevlezete? Obvykle ne. stejně tak jako po jedné nesložené zkoušce nepraštíte se studiem.Takhle to beru, když si dám s kámoškou zákusek, nebo doma místo celozrnné rýže bramborovou kaši a hnedka to jde líp a výčitky zmizí.
    Je to takový divný, tolik věcí děláme, protože nás baví i když nám třeba nejdou a u toho jídla se pořád snažíme jet na 100% a nebo to uplně vzdáváme.
    Verča

    OdpovědětVymazat
  25. Já třeba jako zhřešení neberu to, když si dám v míře na sváču třeba zdravou buchtu nebo něco. Je fakt, že když jím zdravě a cvičím, tak ani nemám potřebu jíst něco nezdravého.
    Ale někdy je prostě příležitost.. je doma napečeno, na návštěvě napečeno.. nebo už mám trochu hříštné myšlenky a řeknu si, že jedna krupicová kaše s máslem a cukrem mě nezabije... a pak to jede. Řeknu si no tak co, udělám si dneska hřešící den, od zítřka zase zdravě. Jenže! Mně se to hřešení líbí... pak chcu takhle neomezeně jíst pořád a pořád, veškerá snaha přijde vniveč a taky přestanu cvičit, takže uplně konec...
    Nechápu, co tě motivuje zase najet do zdravých kolejí a třeba týden dva to zase vydržet se "omezovat"..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, prostě jsem tak už nějak "nastavená". Kdybych se cpala víc než dva dny, tak bych se cítila fakt OTŘESNĚ. Občas z toho režimu vyjedu, ale to je jenom když jedu třeba na víkend k babičce nebo někam jinam. Ale pak to jde hned zase zpátky. To už je prostě životní styl, cítím se tak dobře :)

      Vymazat
  26. Ten výraz "hřešit" nemám moc ráda, nepoužívám ho, protože se po čokoládě jednoduše jako hříšník necítím :D
    Ne, samozřejmě to chápu, jak je to myšleno :)
    Něco dobrého si dopřávám snad denně - k snídani třeba nějaký ten domácí koláč, ke kafi kostku čokolády atd., ale beru to jako úplně běžnou součást jídelníčku, ale nijak naplánované ve stylu "dneska bez čokolády ke kafi=zítra můžu ráno dortík" to nemám. Kolikrát taky nevím, kdy někam půjdu s přítelem a tak, a celkově...plánování já nerada :D
    Myslím že když mám tolik pohybu a necpu se vyloženě prasárnama, tak vůbec není potřeba to řešit. Ale vidina takového vyloženě prasečího dne (ráno dortíky, ke svačině čokoládky, k obědu něco smaženýho a večer pizza:D) se mi zamlouvá víc než dost! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ty si totiž dopřáváš v rozumné míře, prostě to umíš.. :)

      Vymazat
    2. Jojo, tu tvojí "míru" ti taky vždycky závidím! Fakt to umíš! :) :D

      Vymazat
    3. To ale až teď v poslední době :)
      dřív jsem s tím taky mívala problémy a "teď jsi to pokazila, už je to jedno" mi bylo velmi dobře známé :D Ale když už si nic podvědomě nezakazuju a vím, že s mírou (někdy větší:D) můžu prakticky všechno, tak nemám problém s tím, že bych toho do sebe cpala tolik, jako kdybych věděla, že další dny mě zase čeká nějaké omezování :)

      Vymazat
  27. Tak zrovna z tohoto jsem momentálně úplně v koncích! :( Od 2.ledna jsem makala, upravila jídelníček, zhubla 4kg, míry šly dolů, cítila jsem se SKVĚLE! plná energie, začalo mě bavit cvičit, těšila jsem se na to. A pak jsme se rozhodli s přítelem že si uděláme za odměnu za ten bezchybnej měsíc "cheat day". Od té doby to jde semnou z kopce, Chutě na nezdravá jídla už nedokážu ovládat, už je to týden, a každý den sním čokoládu, tyčinku, balíček chipsů nebo prostě něco nezdravého, nedokážu se dostat do těch kolejí ve kterých jsem byla předtím a spokojená! :(
    Dokonce už jsem ani ten týden necvičila, jsem totálně bez energie, pořád mám hrozné výčitky, depky, ale stejně v tu chvíli když je to nezdravé jídlo předemnou, nedokážu odolat! :( :( nesnáším se za to!! a za to že asi nemám dostatečně silnou vůli, nebo čím to sakra je! :"( ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesmíš se tomu tolik poddat. A hlavně si za to tolik nenadávat! Výčitky a špatný pocit ze sebe sama to ještě zhorší...vím o čem mluvím ;) Urovnej si v hlavě, co chceš. Určitě to je cítit se dobře, ne? :) A hlavně si nic nezakazuj. Najeď do svého režimu, protože sama chceš a děláš to pro sebe. Pro mě taky bylo vždy horší udržet režim, pokud jsem hřešila třeba po měsíci. Proto si radši dopřeji něco každý týden a pak vím, že zvládnu po zbytek doby najet zpátky do svého režimu.

      Vymazat
  28. "Teď jsi zhřešila, tak už to nemá cenu a jez dál!" - Jak moc to znám! :D Dřív jsem to tak měla furt, ale pak jsem se nějak naučila to trochu ovládat..ale někdy mi to taky ujede :D

    OdpovědětVymazat
  29. Podporuji "hřešící dny". Radši sáhnu po kostce čokolády i k večeři, než abych na ni několik hodin mlsně koukala, myslela a hlady z toho neusnula :-D

    OdpovědětVymazat
  30. Opravdu znáš někoho, kdo vůbec nehřeší? Seznam nás, prosím :D

    OdpovědětVymazat
  31. Já hřešit nemůžu... lákalo by mě jen sladké, a to mi vždycky tak rozhodí cukr, že ještě tři dny tluču hlavou o zeď, jak bych si dala víc a víc :D Nestojí mi to za to, dostala jsem se do fáze, kdy chutě nemám. Jednou za čas to přeženu s kešu máslem nebo ovocem a jsem spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  32. Super článek, nedávno jsem psala na svém blogu na stejné téma. Souhlasím s tebou v tom, že když se člověk stravuje 6 dnů vkuse zdravě a jeden den v týdnu mu to ujede není to důvod, že nehubne...určitě bych takový prasečák ale zařadila, až se váha ustálí,aby se znovu nakopnul metabolizmus k dalšímu spalování. Ne každý má však tu vůli a vydrží pouze u jednoho dne :-) hezký den ti přeje Dash

    OdpovědětVymazat
  33. Mám to momentálně stejně a ještě to spojuji s tréninkem/netreninkem.
    Když trénuji, jsem striktní a jedu si podle plánu
    Kdyz se valim (no... Většinou úterý nebo středa, to mám školu do 4) povolim. Po škole na kafe s dortikem, velká večeře a extra porce máslíčka s tvarohem na závěr dne :-D :-)

    OdpovědětVymazat
  34. ted jsi mě vyhecovala :D .. začnu to praktikovat :) .. snad se dostaví nějaké změny :)

    OdpovědětVymazat
  35. Já mám takový docela zvláštní cheat day, protože ten den jím nějakou sladkost, dám si třeba kus dortu, ráno sladkou kaši s čokoládou.. takže mám hodně sacharidů, ale je to den kdy necvičím, takže nemám moc velký hlad, když nevydám ze sebe energii, takže jinak jím spíš méně co do příjmu.. méně bílkovin i tuků, ale zato hodně sacharidů.. a další dny pokračuji s příjmem zase o trochu vyšším, resp. i vyšším podílem bílkovin a tuků a tam zase uberu ty sacharidy.. nevím zda to dělám správně, ale hlad nemám, chutě taky přes týden ne, tak doufám že to mému tělu prospívá.. :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Já si zrovna dneska koupila pytlík bonbonů, nedopřávám si nějak pravidelně, ale když je chuť, nebo když objevím něco nového apod. Nepřijde mi to už ani tak zlé, dřív bych kvůli tomu šílela. :)

    OdpovědětVymazat
  37. Už peču dort :-D Ať si pořádně pochutnám, ale bez výčitek (tedy doufám že to bude bez výčitek), protože já si větinou nic nedávám dlooouho a pak najednou příjde taková žravka.. nemám to ráda protože pak mám hrooozné výčitky.. tak snad to přejídání s těmi schválně plánovanými cheat day bude lepší..

    OdpovědětVymazat
  38. Super článek, líbí se mi, že jsi narovinu řekla, že když hřešíš, tak se občas neumíš ovládnout..nemyslím to zle, jen to, že jsi na nic nehraješ :) Občas to tak taky mám :D. Neměla bys radu, jak nemít výčitky z nezdravých věcí? Už nepotřebuji hubnout, spíš jen nabrat svalíky, ale přesto pořád "jedu jakoby hubnoucí režim" :/ Děkuji I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to všechno v hlavě. Prostě musíš "přepnout". Přesvědčit o tom sama sebe, že se nic nestane, když si jedno za čas dáš něco navíc ;)

      Vymazat
  39. "Na nárazové hladovky raději zapomeňte." Naopak, taková nárazová hladovka dokáže doopravdy zrychlit metabolismus. Nechci se do tvých tvrzení (nikdy nijak nepodložených) navážet, ale jsi určitý opinion leader (bohužel) a v hodně ohledech jsou tvá tvrzení zavádějící.

    Doporučuji ti přečíst si např. tyto články (psané opravdu uznávanými vědci):
    http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=4927546
    http://www.precisionnutrition.com/all-about-intermittent-fasting
    http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance_interviews/the_warrior_diet_an_interview_with_penthouse_editor_ori_hofmekler
    http://www.precisionnutrition.com/all-about-cortisol (tady si možná rozmyslíš co snídat)
    http://www.t-nation.com/free_online_article/most.../in_defense_of_cheat_days

    To make any cheat day more effective, I recommend having a fast day to follow the cheat. This will create a huge caloric deficit following the caloric overload. In essence, you get the hormonal benefit of cheating (enhanced metabolic hormonal output) as well as the hormonal benefits of fasting (increased Growth Hormone production). By pairing a "feast" with a fast, you get the best of both worlds.

    A než začnete "hřešit" každý víkend, tak si projděte toto:

    The leaner you are, the more often you can cheat.Generally, if you're 10% or below, you can cheat once every 5-7 days.If you're 10-12%, every 7-9 days. If you're over 12%, you can cheat once every two weeks.

    Ještě jednou opakuji - nijak na tebe nechci útočit, jen mi vadí, že ač možná nevědomky obecně doporučuješ něco (nebo říkáš, že je to vyhovující) co pro drtivou většinu lidí není úplně dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, všechny tyo záležitosti už mám mnohokrát přečtené. A ač je to zajímavé, tak se toho stejně pčevážně nedržím ;) A proč to tedy nedoporučuji tady na blogu? Jednoduše. V dnešní době je těch "jedinečných" způsobů strašně hodně a já si musím "vybrat" něco, v čem se budu řídit (alespoň během jednoho určitého časového období, než bych se to rozhodla měnit) a v jaké stylu tedy budu psát a případně doporučovat postup. Proto nepíšu, že já to dělám "takto", ale podle mě je to možná lepší "takhle" a jiný výzkum zase doporučuje "tohle".

      Má tvrzení jsou podložená hlavně na mých zkušenostech. Ano, třeba taková hladovka dokáže nastartovat metabolismus. Ovšem mě většinou píše uškodila než naopak, proto jsem napsala, co jsem napsala ;)

      Vymazat
  40. Ahoj Moni. Moc se mi líbí tvé články o cheat days. Ráda si dávám takové ty třítýdenní až měsíční výzvy, kdy se snažím držet se zpět a pak na jeden celý den pustit uzdu naplno (+ si stanovovat odměny a tresty pokud to nedodržím/dodržím)..Jen se chci zeptat, zda při hubnutí vadí, že v tom režimu, kdy se snažím jíst zdravě a vyváženě si dám denně třeba 30g kakaa (nebo medu) na oslazení tvarohu. Nedokážu sníst tvaroh ničím neochucený..A právě nevím, zda to počítat jako hřích a nebo pokud se vejdu do příjmu sacharidů je to v pohodě...Děkuji, měj se fajn :) Markét

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si třeba taky tvaroh vždy ochucuji - ale dávám tekuté sladidlo, často třeba skořici. Pa přidám nějaké ořechy, případně trochu semínek a jenom to lehce posypu kakaem nebo karobem :) Zkus si pořídit nějaké to sladidlo v kapkách, to je na to ochucení super ;) A dále můžeš ochucovat tou skořicí, vanilkou nebo i třeba mákem, kakaem, karobem, kokosem...a ničemu to nevadí :)

      Vymazat
  41. Cheat day jako takový nemám, že bych si ho plánovala nebo tak. Prostě tak nějak intuitivně jím více či méně clean :-D

    OdpovědětVymazat
  42. Zítra mě čeká cheat day, čeká na mě štrúdl s jablky, jen mi řekni při cheat dnu je "lepší" mít méně bílkovin než při normáním režimu? Děkuju!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nijak intenzivně necvičíš/neposiluješ, tak je mlžeš trochu snížit ;)

      Vymazat
  43. Ahoj, včera jsem si dopřála cheat day, takový prasečí den, hoodně jablčného závinu, špagety se sýrem, toasty se sýrem, no ale jinak dneska zase jedu zdravě. Nemám mít depku, že ne?:-D Jinak jak často doporučuješ cheat day?:-) Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deplu mít nemusíš. A jak často záleží na tom, jak jíš v ostatní dny a jaké jsou tvé cíle ;)

      Vymazat
    2. Dobre, dekuji!:-) akorat se dnes citim jak balon. Jim zdrave, zadne prasecinky, mene sacharidu, chci jeste neco zhubnout. Kazda tyden bych si rozhodne cheat nedavala no.

      Vymazat
  44. Též jsem zastánce Cheat days :) Dřív jsem si je plánovala převážně na sobotu, ale teď cheatuju prostě jen když to na mě přijde. Udělala jsem si tabulku na počítání kalorií a aktivit po 8 dnech a většinou to na jeden den vyjde :D A někdy to jsou opravdu "prasečí hody"; jindy prostě ten den nepočítám (protože to nejde jednoduše vypočítat :D) a jím "normální" jídla :) To se mi většinou stává po víkendových "pařbách". A když mě v týdnu přepadne chuť na něco sladkého ke kávě, tak si míto toho dám rýžové/kukuřičné chlebíčky s čoko polevou a je to lepší jak "sežrat" na posezení minimálně tak půlku čokošky :D

    OdpovědětVymazat
  45. Jak často by si doporučila prasečí cheat day? s čokoládkou a palačinky?

    Jednou za měsíc? Jednou za dva týdny? Díky si úžasná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala i v článku - záleží to na tom, jak vypadá tvá strava běžně, jak moc jsi striktní. Pokud si chceš dát "jen" palačinky a čokoládu a jinak jíš zdravě, tak to podle mě jednou za 2 týdny není problém ;)

      Vymazat
  46. Ahoj na tvoje stránky jsem narazila až nyní a postupně je pročítám, jím tak stejně jako ty,každý den cvičím, akorát té svalové hmoty mám méně, ale já jsem takhle spojená, nechci jezdit na nějaké soutěže, mám 2 děti a chci jen vypadat dobře. Tenhle článek, to je neuvěřitelné, je to jako kdybych ho sama napsala, a jsem ráda že jsou na tom někteří stejně jako já. Váhu si držím, ale i po 2 letech stejného jídelníčku nejsem schopná jíst jako ostatní a občas si dopřát třeba zákusek ke kávě, prostě vždy to skončí neskutečnou jídelní orgií. Takže přesně jak píšeš, prostě mám režim a nedám do pusy ani kostku čokolády. A pak jednou týdně prasečí den který si vyloženě užiji. Díky za článek moc mi pomohl.

    OdpovědětVymazat
  47. To je blbost . "A co následující den? I když vám to ujede, tak na nějaké nárazové hladovky, abyste to" - naopak, po cheating dnu je tělo rozjeté na maximum, metabolismus pálí warp rychlostí - a nyní je třeba druhý den udělat absolutní stop. Respektve ještě lépe - energy drink (lépe bez cukru)+proteiny. A nechat ho hladovět. Cheating day se nedělá pro to aby si člověk ulehčil v dietě a užil si dne jídla, ale aby rozpálil svuj metabolizmus jako raketu a následně vypustil na téměř nulu. Protože jen tak to nebudou +kila ale naopak neskutečný benefit pro hubnutí

    OdpovědětVymazat
  48. Cheat day mam psany jako kazdy 21.den a mekac je to jediny na co se tesim v tento den.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)