pondělí 10. března 2014

Úspěchy mých klientů aneb když mám pocit dobře odvedené práce :)

Nemohu sice říct, že mám za sebou dlouholetou trenérskou praxi, ale každý nějak začít musí. Zato však mám tu výhodu,
že jsem začala pěkně včas, abych to mohla ještě někde dotáhnout :) Momentálně mám za sebou zhruba 2 roky - první
v Expresce a ten druhý již v klasickém fitku. Zpočátku to tam nebylo úplně lehké. Sehnat klienty, co by vám věřili natolik,
že by se vám svěřili do rukou a ještě vám za to platili - respektive platili fitku, ve kterém pracuji. Otázky typu "A jak dlouho už pracujete jako trenérka?" mě uváděly do rozpaků a o těch "Máte hodně klientů? A mají dobré výsledky?" ani nemluvě. Holt rozjezd není lehký, člověk se nemůže pochlubit svou zkušeností. Ale o to více musí makat, aby nějakou získal :) 


Fitko ve kterém pracuji má na Ostravsko poměrně vysoké ceny tréninků (sama si je tam nestanovuji) a o to těžší je
si klientelu získat. Já jsem nikdy nebyla a ani nikdy nebudu skvělým obchodníkem (a o byznys u nás jde především), proto si udržuji takovou menší až středně velkou klientelu. Občas pár lidí přibude, občas ubude...tak už to chodí, ale přecejen mám pořád ještě koho trénovat :) A dokonce už uběhl i dostatek času od mých začátků, abych se mohla chlubit jejich skvělými výsledky.

Zpočátku jsem se trochu bála. Říkala jsem si, zda program, který lidem nastavuji je vhodný a zda jim přinese výsledky. Ano, znalosti samozřejmě mám, na sobě jsem toho už taky vyzkoušela mnoho, ale radit ostatním je zase něco úplně jiného. Platí zde však to, co říkám stále - každý je individuál a má jiné potřeby. Proto prakticky s každým klientem trénink probíhá trochu jinak. Trénuji mladší, starší, ženy, muže, začátečníky i profesionálního sportovce. Lidi s cílem hubnout, zesílit nebo jen zlepšit kondici. Nelze napsat jeden plán a ten cvičit s každým, to by prostě nešlo, i když by to bylo možná jednoduché. Ale to se mi na tom taky líbí - ta individualita, pestrost a to, že s každým pracuji trochu jinak :) A vše se to vyvíjí s časem. Každého si musím první "otrkat", zjistit jak na tom je a jak na dané typy tréninků reaguje. Pak se vše mění a upravuje, kolikrát i ve velkém. Někdy je to prostě delší proces, který ale stojí za to :)




A tou největší odměnou pro mě jsou pak úspěchy mých klientů. Ta radost, kterou mi dělají pak ani nejde slovy vyjádřit. Jsem hrdá na ně a zároveň mám dobrý pocit sama ze sebe. To byl můj cíl - inspirovat a pomáhat ostatním. A konečně se to začíná plnit. Když vám někdo řekne "Jen díky tobě jsem to dokázal", tak to je ta největší odměna :)


Nedá mi to a pár úspěchů zde musím napsat. Nežádám své klienty o before/after foto, takže nic takového nečekejte. Ale pár slov snad postačí :) 

*****

Již několik měsíců trénuji jeden pár, který mě trochu fascinuje. Oba jsou starší a oba chodí cvičit se mnou 2x týdně - toť vše. Jen ten pán hraje navíc rekreačně volejbal, hokej a tenis tuším. Jsou to vyložení začátečníci a jenom trochu intenzity navíc je vždy zničí - ačkoliv v mnohém se už samozřejmě zlepšili! I tak jim ale stačí opravdu velmi málo. I přesto za celou tu dobu úžasně hubnou tuk a zároveň nabírají svaly. Zhruba 7-10Kg tuku dole každý z nich + svalová hmota nahoře. Překopávají šatník a už po mě jeden z nich chce typy, jak dokonce přestat hubnout :)

*****

Dále musím zmínit svou klientku (a čerstvou čtenářku mého blogu!) Katku. S tou jsme si, řekla bych, padly do oka už při našem prvním setkání ve fitku :) Nakonec se taky rozhodla, že se u mě upíše na pár měsíců. Zpočátku jsme nasadily trošičku intenzivnější tréninky, ale po tom, co na začátku roku dostala trošku striktnější stravovací plán od své nutriční (kvůli problémům s cholesterolem), tak jsme nasadily klasické posilovací tréninky o menší intenzitě a lehké kardio k tomu, celkem cvičení 2-3x týdně. Zpočátku to moc nešlo, ale od ledna udělala pořádný kus práce. Tuky šly dolů o takových 5Kg určitě a svalů pěkně přibylo. A sama ji musím pochválit, že jí to ohromně sluší a přála bych si více takových usměvavých klientů! ;)

*****

Zapomenou nesmím ani na klienta, který spadá do úplně jiné kategorie než ostatní - tím je profesionální cyklista Adam Hansen (a i on už si dokonce vyžádal odkaz na můj blog :D). Byla jsem velmi překvapená, když projevil zájem o tréninky se mnou a velmi si cením i toho, že v nich nadále chce pokračovat. Taky to chtělo pár týdnů, než jsme našli styl, který by mu vyhovoval, ale povedlo se :) Víceméně jsme nastavili tréninky ve stylu HIITů po celou hodnu, ale s tím, že se tam objevují pouze cviky na nohy, střed těla a nějaké ty kardio prvky - vše bez jakékoliv přidané zátěže. Takže někdy trošku oříšek to vymýšlet, ale zde můžu děkovat rokům cvičení se Zuzkou Light :) Už jsme dokonce postoupili k tomu, že jedeme 2-3 hodinové tréninky - stále ve stejné intenzitě. Adam prostě maká naplno, nikdy nepoleví, ani když jde vidět, že mu nějaký cvik dělá potíže. Ale to se u takového sportovce dá očekávat :) Sám mi řekl, že ve svých lednových závodech cítil rozdíl, takže mu tyto tréninky přecejen něco dávají :)

*****

No a ještě jednoho, tedy dva, na závěr si nemůžu odpustit. Ty, co mě v posledních týdnech překvapují a fascinují nejvíc. Mladí kluci, kteří už toho ale sakra hodně dokázali! :) S prvním z nich - Vaškem - jsem začala trénovat na začátku září. Je až neuvěřitelné, jak se změnila jeho kondice od toho prvního osudného dne, kdy mě poprvé potkal :) Ale nejen kondice - jeho přístup, nadšení, elán - někoho tak zapáleného jsem už dlouho nepotkala. Najednou je v tréninku největší problém to, že je něco málo náročné :D Na postavě taky samozřejmě pracujeme a pokroky tam jsou. Jde to sice pomaleji, ale přecejen už má za sebou dlouhou cestu, jelikož už za poslední 2 roky dal dolů (pokud se nemýlím) nějakých 40Kg a dostal se tak ze zdraví ohrožující obezity! Navíc si sám nyní založil blog, a tak si o jeho cestě můžete přečíst ZDE ;) Od ledna se k němu připojil
i jeho bratr. Váha taky ukazovalo nad 100Kg a dvoukilové činky byly na prvním tréninku celkem problém. No a dnes musím
už i jeho krotit, aby v tom fitku nebyl každý den několik hodin :D A co víc? Od tohoto ledna již dal dolů 10 kilo tuku a vyhrál tak povánoční soutěž v našem fitku! No nevěřili jsme vlastním očím, ale o to větší radost nám to všem udělalo :) Něco málo
o jeho změně si můžete přečíst taktéž na již zmíněném blogu - ZDE :)

*****


No mohla bych psát dál a dál, ale už tak je z toho dnes celkem dlouhá slohovka :) Mám samozřejmě ještě další úspěšné klienty, ale dnes jsem chtěla vyzdvihnout hlavně ty, na které jsem nejpyšnější a se kterými spolupracuji opravdu dlouhodobě
a pravidelně :) Ne snad proto, abych tím nějak vychvalovala sebe - spíše chci tímto pochválit je, protože vím, že většina
z nich můj blog čte :) A oni si to zaslouží, protože každý jejich úspěch je i úspěch pro mě. A vy aspoň dnes můžete nahlédnout
na trenérskou práci z tohohle úhlu pohledu. A třeba vás to i motivuje ;)


27 komentářů :

  1. Supéér :) palec nahoru

    OdpovědětVymazat
  2. Nejvíce mě rozesmála ta scéna ve které se vidím sám :D Jak ale říkám, bez tebe bych byl stále na začátku a možná bych ani necvičil. Ten elán, nadšení jsem získal právě od tebe, a tak stejně je to u mého bratra. Nyní jsem ve fázi kdy výsledky nepotřebuju vidět, hlavní je že je cítím - pomáhá to hlavně v psychice... a říkám, jestli nebudeš trenérem měsíce tak budeš trenérem roku. Nevím jak to je u ostatních, ale dokázala jsi změnit život mě a i mému bratrovi, a toho si ceníme nejvíce! a víš co? Jen díky tobě jsem to nevzdal! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, nejen té poslední věty si cením nejvíce zase já ;)

      Vymazat
  3. Jsi skvělá, pilná, pracovitá a zároveň pokorná - úžasná kombinace! Moc tě za to obdivuji a věřím, že tví klienti jsou spokojeni. Čeká tě skvělá budoucnost. V dnešní době kdy mají lidi problémy s prací tohle nebudeš muset řešit, blog je perfektní "reklamou" (v tom nejlepším slova smyslu) pro tvou práci. Nikam nemusíš posílat životopisy a ztrapňovat se při pohovorech (moje zkušenost) a práci budeš mít s tvým bezvadným přístupem jistou. Je super, že jsi v ní spokojená a že tě naplňuje, z takových lidí sálá pozitivní energie a myslím, že čím víc takových lidí bude, tak bude na světě lépe. Jen tak dál Moni, držím ti palce a z celého srdce ti fakt upřímně, přeji úspěch v práci a pohodu v životě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář. Přečetla jsem si jej několikrát, jakou se to pěkně četlo :) Snad máš pravdu a půjde to tak dobře jako doposud i nadále. Minimálně se o to budu stále snažit a posouvat se kupředu :)

      Vymazat
  4. Krásný článek :) Přeju Ti, ať se Tobě i tvým klientům i nadále tak daří :) Musí to být nádherný pocit, vidět jejich výsledky a vědět, že je za tím i tvoje poctivá práce :) Všem držím palce a Tobě samozřejmě taky! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi holt šikulka ve svém oboru! :)) Přeju hodně úspěšných klientů. I když pod tvým vedením jim to jde určitě samo. ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé úspěchy, těší mě to i jen číst! Každopádně musím t trošku poopravit, zkus si pohlídat i/y, přece jen, takhle to vypadá že i Adam Hansen je holka... ;)

    OdpovědětVymazat
  7. to vždycky poteší když tvá práce dává smysl a zlepšuje životy ostatním lidem. Moc ti to přeju, rozhodně to nemáš zadarmo.

    OdpovědětVymazat
  8. To je super ako iným pomáhaš. Si šikovná :)

    OdpovědětVymazat
  9. moc pěkný článek :) .. dobře rozjíždíš kariéru :) .. jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
  10. Šikovná! :)
    Jak to budeš mít teda se školou a s autoškolou? Vím, že před časem jsi to tom psala, ale jak to dopadlo? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím je to pořád trochu otevřené. Mám teď nějaké plány, ale všechno musí jít postupně. Nejprve musím vyřešit některé záležitosti a pak se podle finanční situace pustím do dalších ;)

      Vymazat
  11. Jsi moc šikovná a věřím, že trénovat s tebou musí být radost! (ach jo, škoda že je Ostrava tak daleko:D)

    Shodou okolností jsem měla jít v pátek na pohovor do Expresky, kde mají volné místo (chtěla jsem je oslnit :D). ale bohužel v ten den mám už jinou brigádu a kvůli tomu to nemůžu zkusit :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy se musíme někde sejít a třeba společně zacvičit! Už jsem pomýšlela nad nějakým "blogerským" srazem :)

      A třeba ten pohovor výjde v nějaký jiný den. Snad ti dají možnost i jiného termínu ;)

      Vymazat
  12. Já se přiznám, že ač nejsem tvá klientka, pouze čtenářka, tak mnohokrát pro měl byl inspirací právě tvůj blog. Čtu ho něco přes rok a moc se mi líbí tvůj optimistický přístup, ta otevřenost a vlastně celkově působí velmi sympaticky. Nikdy jsem žádný blog pravidelně nesledovala, vlastně ani pořádně nečtu třeba noviny :-), ale sem chodím opravdu ráda. Připadá mi, že za tak krátkou dobu jsem si uvědomila tolik věcí ... kéž by mě to trklo dřív. Opravdu moc děkuji a ať se tobě a tvým klientům takhle daří dál!

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Mončo, mohla by si mi prosímtě poradit? Potřebovala bych vědět jak mám zhubnout stehna. Už půl roku cvičím většinou podle Jillian, Boba nebo XHIT. Břicho,ruce i zadek už se mi krásně zpevnily, ale pořád mám velká stehna. Myslíš, že na to ty videa třeba Xhit mají nějaký účinek? Jaké cviky bych měla dělat? Nebo bych měla začít třeba běhat? Fakt už nevím :/ Díky za odpověď.:)

    OdpovědětVymazat
  14. To je krásný článek, opravdu. Je vidět, že to, co děláš, Tě nesmírně baví a naplňuje :) a Přesně takovéhle věci podle mě člověku dodávají smysl života-vidět pokroky, pomoci ostatním...:) Musíš být určitě skvělá trenérka.

    OdpovědětVymazat
  15. Moc dobře vím, jak úspěchy hřejou na srdci, dyt víš jak jsem ti s nadšením posílala první klientku!
    A moc ti gratuluju,koukala jsem na toho kluka a je to úžasný! Seš skvělá a doufám že klientů budeš mít víc a víc :)

    OdpovědětVymazat
  16. Super Moni, věřím, že ty výsledky a uznání potěší ze všeho nejvíce!

    OdpovědětVymazat
  17. Moniko, když jsem začínala číst odstavec o mě, tak jsem se začala červenat a doma jsem ho nahlas předčítala příteli. Dodalo mi to nový vítr do plachet :-) Jsi úžasný člověk a hlavně umíš člověka motivovat. Bez Tebe bych to už dávno vzdala, co se týče cvičení. Při vzpomínce na můj první trénink mi stojí husí kůže na rukách, tehdy jsem si říkala, že to nepůjde, ale nakonec to jde :-) Vím, že někdy při tréninkách "prskám", ale na každý trénink s Tebou se vždy těším a nikdy jsem se nenudila :-) Smekám před úspěchy tvých ostatních klientů a držím jim palce v dalším boji :-) Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že tě to aspoň trochu nakoplo :) Začátky nebyly lehké, ale to nejsou pro nikoho! Hlavní, žes to nevzdala a pokračuješ úspěšně dál. S každým týdnem sep osouváš dál a počkej teprv, kam to dotáhneš třeba za rok! ;)

      Vymazat
  18. Tohle se moc dobře čte, je vidět, že tě tahle práce baví a naplňuje. :)

    OdpovědětVymazat
  19. To je hezké, takové úspěchy :-) Taky bych potřebovala, abys mě trénovala :-D
    Mimochodem, můžu se zeptat, co to stojí? Jsem taky z Ostravska a uvažuju, že bych někdy začala chodit do fitka a líbilo by se mi, mít tě za trenérku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve fitku, kde pracuji, jsou ceny tréninků dané od cca 500Kč. Ale můžeš cvičit i s někým dohromady a mít to tak třeba výhodnější ;) Časem se ale chci přesunou i jinam, kde bych si stanovila ceny sama a trošku adekvátnější ceny pro tento region.

      Vymazat
    2. Děkuju za odpověď :-) U mě to určitě bude ještě nějakou dobu trvat, než bych případně začala chodit do posilovny, hlavně kvůli peněz, tak třeba už pak budeš jinde a třeba se mi fakt podaří nechat se od tebe trénovat :-)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)