pátek 30. listopadu 2012

Domácí müsli s vůní Vánoc

 Další recept? Ano! Včera jsem měla poněkud kulinářské odpoledne. Pustila jsem se do zpracování dýně a udělala si dýňovou polévku i mé oblíbené dýňové müsli tyčinky (fotky se objeví ve Food Inpiration XVII.). Při krájení citrónu a následné debatě na starém známém facebooku o tom, jak jsem se pořezala (ano, krve ze mně teklo požehnaně, jsem prostě šikovná :D ), vznikl nápad udělat citrónové müsli. 


Nápad přišel od jednoho z mála mužských čtenářů mého blogu, Michala :) A já se ho hned chytla. Müsli s vůní citrónu mě opravdu lákalo vyzkoušet. A jelikož jsem byla zrovna uprostřed kuchtění, vesele jsem v něm pokračovala dál. Vlastně mi přišlo vhod. Doma mi müsli už dochází a můžu tak ještě oddálit objednávku z mixitu, která by mě určitě opět zruinovala (obzvláště teď, když tam prodávají tu perfektní snídaňovou misku, po které mé srdce touží!)

Nazvala jsem ho jako Müsli s vůní Vánoc. To proto, že z něj tak trochu Vánoce cítit můžete. Citrónová kůra, anýz, med, ořechy... Dejte ho péct a uvidíte, že byt bude vonět, jako byste pekli cukroví :)


Budete potřebovat:
      na cca 400g müsli  

200g ovesných vloček  
100g pekanových ořechů
40g kokosového oleje (2 lžíce)
40g medu (2 lžíce)
30g chia semínek (3 lžíce)

asi 10 lžic vody
1 lžička anýzu
kůra z 1 citrónu
2 lžíce citrónové šťávy 


před pečením :)

Postup přípravy:
Do misky dejte všechny ingredience a jednoduše promíchejte. Ořechy můžete pokrájet třeba na polovinu nebo ještě menší části, podle toho, jak je preferujete. Kokosový olej, med a voda jsou zde hlavně proto, aby se vše hezky spojilo a po upečení trochu křupalo. Připravené müsli dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 30 minut při 180 stupních. Během pečení každých 5-10 minut pormíchejte. Skladovat můžete například v sklenici nebo jiné uzavíratelné nádobě :)




Energetické hodnoty:
              na 100g:
  • 2155Kj (513Kcal)
  • 11g bílkovin
  • 46g sacharidů
  • 33g tuků
  • 19g vlákniny

Jsou trochu vyšší, taktéž je tam více tuků, ale nic nezdravého na tom není! Naopak, máte tam spoustu bílkovin, málo sacharidů a hlavně tolik vlákniny! :) Přiznám ale, že jsem byla trošku překvapená. Ráno jsem si naložila hezky 100g müsli a jak jsem pak během dopoledne počítala ty hodnoty, uvědomila jsem si, že moje snídaně jsou asi celkem kalorické bomby :D



Dnes na snídani:
Tvaroh rozmíchaný s mlékem (jogurt doma došel :D), 100g müsli, 1/2 banánu, 1/2 kaki.

Pokud tedy hledáte novou kombinaci müsli, určitě doporučuji :) Možná můžete přidat citrónu i anýzu více. Hezky to při pečení vonělo, ale pak už chuť tak výrazná nebyla. Já měla bohužel citrón jenom jeden (ten druhý letěl do koše hned po tom, co jsem se kvůli němu pořezala, protože byl tvrdý :D) a anýzu jsem taky našla sotva lžičku, ale příště přidám určitě víc :)



...................................................................................................................................


                  FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                          FORMSPRING

25 komentářů :

  1. čím by se mohl kokosový olej nahradit?:)

    OdpovědětVymazat
  2. Snad se taky časem dokopu k domácímu müsli. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se těším na další food inspiration:)
    Jestli bych tě mohla poprosit, dala jsem takové shrnutí na můj blog, který jsem na pár měsíců odstavila a byla bych ráda, kdyby jsi mi tam poradila, děkuji moc:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel mi nejde na tvůj blog najet. Kdyžtak mi sem napiš přímo odkaz ;)

      Vymazat
  4. Jé!!!..tento týden jsem konečně odevzdala projekt o Anglii a o víkendu bude konečně čas na vykuchťování!! :D..mám v plánu dýňové musli tyčinky+tvou extra zeleninovou polévku a chtěla jsem i nějaké musli-tohle je výborný tip,ale asi až příště,protože teď snídaňuju hlavně krupicííí! :D...joooo-a už se nehorázně moc těším na food inspiration!..prosím,prosím, řekni,že bude co nejdřív!!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude zítra! Už je nachystané ;) :D

      No koukám, že budeš dělat samé dobroty! Tak ať se povedou ;)

      Vymazat
  5. mňam, pekanové ořechy!
    uplně si představuju jak krásně to asi voní:)

    OdpovědětVymazat
  6. Já už tu misku mám :-) Je úžasná! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. mnam vypada to vyborne!! dnes mam take post o jidle:)
    mrkni, jestli mas cas
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  8. Jé, pekany ♥ Měla sem je ve svém Mixitu a hodily se tam dokonale! :)

    OdpovědětVymazat
  9. mám děsnou chuť na müsli tady po tomto článku :D

    OdpovědětVymazat
  10. To je skivělý nápad udělat citrónové musli. Zkusím něco podobného asi :) I když teď mám v plánu dělat švestkovo-makové tak snad potom :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mohu poprosit o odkaz na recept?:)Název zní báječně:)

      Vymazat
  11. Mňam, ty pekanové ořechy už jsem ani tak dlouho neviděla! Až budu mít zase chvilku, tak si nějaké müsli udělám :)

    OdpovědětVymazat
  12. Musli si taky zapékám, ale přidat citron mě vůbec nenapadlo, to musím zkusit.. A kde prosím kupuješ ta chia semínka, a jak to chutná? Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem s citrónem dělala poprvé :) A chia semínka jsem kupovala ve zdravé výživě, balíček okolo 60Kč. Nemají žádnou typickou chuť, ale mají tu vlastnost, že pokud je dáš do vody nebo jogurtu, tak trochu nabobtnají a vyvtvoří jakýsi gel. Takže se z nic hdá udělat třeba i obdoba pudinku :) Já je mám ráda i do tvarohu nebo do kaší :)

      Vymazat
  13. Prosím vás neviete niekto čo sa stalo s watermelon/kou?????zrušila blog:(((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Faakt? Tak to netuším, že tak zničeho nic, asi se něco stalo :(

      Vymazat
    2. Nezrušila,má jinou adresu! :) naštěstí!

      Vymazat
    3. No a na jaké adrese ho teda má? :)

      Vymazat
  14. No na akej adrese??prosím,mám ten blog strašne rada:(

    OdpovědětVymazat
  15. Ahojky. Hledala jsem na internetu nějaké müsli a napadlo mě mrknout se k tobě. Vypadá to perfektně, takže dost přemýšlím nad tím, že ho udělám. Akorát mi teda doma chybí pekanové ořechy :/ Myslíš, že je můžu nahradit jinými? :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tohle mÿsli se ti opravdu povedlo! Moc povedený recept, jdu hned vyzkoušet. Kdyby sis chtěla koupit něco zdravého na zub, mrkni sem.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)