neděle 16. března 2014

Food Inspiration LXXX.

Nestačím se divit. Ačkoliv mám pocit, že přes týden nemám čas uvařit si nic pořádného, tak v sobotu pak vytahuji fotky do této rubriky a nechápu, kde se jich tolik nasbíralo. Asi to bude tím, že náročný byl hlavně konec týdne, zatímco ve středu jsem se flákala doma, vařila, pekla a fotila, co se dalo :D Takže nebojte, i dneska na vás čeká nálož fotek.
A řekla bych, že fakt pořádná :)



Lívancová hrouda
A hned první nálož bude ta lívancová! Co jiného si přece udělat ke snídani uprostřed týdne, když máte volno a zároveň odpočinkový den? :) Těšila jsem se na ně natolik, že i v tento den jsem se vzbudila snad v 5 ráno a už nemohla dále spát :D Mé nedočkavosti  pak odpovídá i to rychlozdobení a focení ještě za šera pod umělým světlem (a to to mohla být tak pěkná fotka na denním světle, jen o půl hodiny později...). Navrstvila jsem je pěkně na sebe a udělala si pěkný lívancový kopeček (jsou mimochodem dělané z mletých vloček). Mezi ně jsem mazala tvaroh s kokosovým mlékem a kokosem a prokládala to kousky banánu a jahod. Zakápnout to čokosirupem a hurá, božská snídaně je na světě! :)


 
Silně netradičně
Po delší době jsem si koupila pár surovin, které jsem již v kuchyni neměla pěkně dlouho - v první řadě polentu a v druhé tempeh. No věřím, že tahle fotka nebude lahodit každému oku, ale chuť je to, o co tady jde! Takže polentová kaše
se zeleninou, nahoře tempeh a to červené je pikantní papriková omáčka Saba (o obou vám ještě napíšu v článku
s novinkami do spíže).



Jáhlový koláč s jablky a bílkovou čepicí
Dneska se připravte - budou tu samé sladké zdravé "hříchy" :) Dalším je tento skvostný koláč, který jsem pekla podle receptu od skvělé B* a maximálně jej doporučuji! Doma zmizel během jednoho odpoledne a s radostí ho do sebe ládoval i můj bratr, který si na zdravé věci nepotrpí a jáhly by jako přílohu k obědu těžko pozřel. Chutná přímo božsky a ani já jsem neodolala
a místo na snídani putoval již ten den na svačinku...a pak ještě na druhou večeři :D 


Sója v kuskusu
 Tento týden nebyla moc chuť na maso, a tak u mě převládal tempeh, sója a tofu. Někdy to chce prostě změnu :) Takže zde jeden z obědů - kuskus se sójovými nudličkami, zelenina a červené fazole :)


100% jablečné minimuffiny
Pečení ještě z minulé neděle. Rozhodla jsem se využít jablečnou mouku, která mi dorazila v únorové krabičce od Zajíců.
K ní jsem přidala jen rozmačkaný banán, vajíčko, trošku prášku do pečiva a kousek nakrájeného jablka. Hotovo a stačí jen upéct! Jednoduché a vážně dobré :) Příště zkusím z této mouky nějaký pořádný jablečný koláč. Dodává tomu vážně úplně svěží, šťavnatou a jablečnou chuť :)



Minimuffin na kaši
A zde je již jeden z mých výtvorů esteticky přidán k ranní porci vloček :D Pěkně umístěn na vrch kašičky,
zakápnutý mandlovým máslem :)


Talíř plný exotiky s pečeným tofu
Tak tady jsem si opravdu HODNĚ vyhrála :) Využila jsem spoustu surovin, které dorazili opět od Zajíců v krabici v březnové krabičce (ještě vám ji taky ukážu) a zároveň splnila 3. výzvu Fitfabakers, kterou bylo vytvořit něco z tofu :) A tak jsem ho nakrájela na plátky, obalila ve vajíčku a pak část v Hrašce a část ve vločkách se semínky. K tomu jsem si dala batáty
a restovanou cuketu se žampiony a bambusovými výhonky. Zeleninu i tofu jsem dokořenila úžasně voňavým kořením Garam Masala a dokonalost tomu dodalo ještě pikantní fíkové chutney :)
celý recept ZDE


Neobyčejně obyčejná
Základ je pořád skoro stejný - jde o to vyhrát si s tím zbytkem, potom není žádná kombinace stejná :) Zde banán, hroznové víno a kokosové mléko (ta tuhá = nejlepší část).


Likvidace obědových zbytků
I takhle se dají využít "zbytky" od oběda. Pečené tofu putovalo do salátu a hned z toho byla super večeře
(nebo možná dokonce svačina, už nevím přesně :D).


Tvarohový svačino-dezert
Láska k tvarohu přetrvává a asi ani nikdy neustoupí :) Zde s amarantem, jahodami, kešu a hořkou čokoládou.
Není to úplně každodenní svačina, ale když už ji mám, tak to pak musí stát za to! :)


 
Okurkový s kukuřicí
Tenhle salátek je jedním z těch nejoblíbenějších a nevím, jak jsem na něj mohla zapomenout, jelikož jsem jej neměla už pěkně dlouho. Inspirovala jsem se kdysi dávno u Markéty a dělám ho s oblibou stále :) Stačí nakrájet okurku, přidat kukuřici, smíchat s jogurtem a já přidávám ještě vajíčka. Pak ještě okořenit - skvělé je tzatziky koření, ale vystačíte si klidně
i s obyčejnou solí a pepřem :)


Svačíme s láskou
A další tvarohová inspirace - tentokráte s goji, plátky mandlí a kakaem. Nevím jak vám, ale mě chutná kakao
s tvarohem jedině takto - když ho zamíchám, tak to prostě není ono! :)


Krůtí s rýží v trochu Asijském stylu
Klasická rychlovka na oběd - rýže, krůtí maso a zelenina. Přidala jsem ale ještě bambusové výhonky
a celou směs ochutila barbecue a navíc i sójovou omáčkou. Hned to byla jiná chuť! :)



Přelitá kokosovým mlékem
Ovesná kaše, dochucená čokoládovým proteinem. S banánem a jahodami, pěkně zakápla kokosovým mlékem
a posypaná mandlemi. K tomu už ani není třeba nic víc dodávat :) 


Zeleninově
Zahrunuji vás tu sice samými sladkými snídaněmi a svačinami, ale zelenina je u mě samozřejmě taky na denním pořádku.
Jen ji tolik nefotím, protože s ní si pravda ne vždy tak vyhraju :D Ale tady je jeden z výborných salátků - s mozarellou
a šunkou. A hned v double verzi - protože odpoledne jsou někdy dlouhá a na co vymýšlet plno variací, když jedna postačí? 
A ano, svačím i večeřím zeleninu. Ne, nepříjde mi to divné :D


Jogurtová s müsli
Jogurt a müsli už jsem nesnídala opravdu pěkně dlouho. V Albertu jsem tento týden neodolala akci a koupila si
jeden z mých mála oblíbených ochucených - Jihočeský jogurt ve skleničce s příchutí čokoláda oříšek :) K tomu jsem
si nasypala sypané oříškové müsli a přidala i trochu toho ovoce. Snídaně to byla skvělá, ale hned jsem se těšila,
jak si další den uvařím opět kaši!


39 komentářů :

  1. Teda, jedno jídlo lepší než druhé :) . Děkuju, inspiruješ mě, že si vařím pestřeji a tolik se neodbývám.

    OdpovědětVymazat
  2. Sakra! Mňam, všechno vypadá božsky! Hlavně ta poslední fotka se mi zamlouvá :) Běžím si vařit snídani, jinak umřu hladem :D

    OdpovědětVymazat
  3. Všetko vyzerá dobre. Hlavne ie lievance, mmm :)

    OdpovědětVymazat
  4. aké krásne pestré fooddiary :) Úžasné! Tie prvé lievance vyzerajú parádne, ani sa nedivím že si sa na ne tak tešila :D A jáhelník od B* mám už uložený, tiež by som ho rada urobila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Móňo :) Myslím, že díky Tobě má spousta lidí mnohem hezčí ráno a já nejsem výjimkou! :) Jen jsem se Tě chtěla zeptat, nechybí Ti energie třeba i na cvičení, když nesvačíš moc sacharidů? :) Vůbec to nemyslím zle, jen by mě to zajímalo.. Já bych totiž pak svůj trénink asi nezvládla.. :) P.S. Jáhelník od B* je populární! I já se na něj dnes chystám! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, energie mi ani nechybí - sacharidů mám dost na snídani a na oběd. A když cítím, že je to třeba, tak je přidám některé dny i někde mezi to ;) Stejně cvičím převážně ráno po snídani, ale i po jídle bez sacharidů nemám absolutně žádný problém cvičit ;)

      Vymazat
  6. Opět to vypadá naprosto nádherně. :)) A s tím, že ne každý týden je pořád chuť na maso souhlasím. Taky to hodně střídám se sójou a tofu. Navíc když to tak skvěle chutná. :))
    A co se toho vstávání týče - taky to tak mám. :D Večer si třeba naplánuju, co bych si dala na snídani a občas se mi taky stává, že nemůžu dospat, jak moc se na to těším. :D Což je úplně super, když se náhodou nemůžu vykopat z postele. :D

    gettingfit.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Vsechno vypada krasne! :-) jako vzdy..chteka jsemvee zeptat jak varis soju? Dekuju :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve vodě, většinou přidám masový bujón nebo nějaké koření. Stačí asi 10minut :)

      Vymazat
  8. Tomu říkám krásné ráno...ležet v posteli a prohlížet si tvůj příspěvek. Kručíčí bříško mě však z těch peřin hned vytáhlo :-D Opět máš vše krásné a pestrobarevné (to já ráda!).

    OdpovědětVymazat
  9. Přijde mi, že těch variací ovesné kaše nebude nikdy dost. Líbí se mi netradiční kombinace s hroznem, mňam! :D Ta lívancová věžička je taky krásná, na jaké to děláš pánvi prosímtě? A ten salát s okurkou a kukuřicí musím vyzkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na klasické větší pánvi, vlezou mi tam vždy tak 3 ;)

      Vymazat
  10. Tolik barviček! :)) Jak chutná ten tempeh?

    OdpovědětVymazat
  11. tvaroh mám taky moc ráda, nejlepší je ten z Lidlu. Zeleninu bych klidně taky nacpala všude :D

    OdpovědětVymazat
  12. Ahojky, kolik si dáváš ráno vloček do kaše nebo müsli do jogurtu?
    A mohla bys prosím k něčemu přirovnat ten tempeh? Chutná to podobně jako tofu nebo je to něco jiného? Tofu mi totiž nechutná ale chtěla bych ten tempeh zkusit, tak se ptám abych zbytečně neyvhodila prachy :D
    Mimochodem na ty ranní kašičky je moc hezký pohled, lepší než na zeleninu, ale chtěla jsem se zeptat, snídáš ještě někdy i na slano? Třeba míchaná vajíčka se zeleninou, příp. nějakým chlebíkem k tomu, jako jsi to ještě nedávno měla, než jsi opět přešla na kaše?
    Děkuji, Adéla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dávám 80-100g.
      Tempeh...no možná malinko jako tofu, ale má to specifickou chuť i konzistenci. Je i trochu tučnější, takže to tomu dodá úplně jinou chut. Musíš to prostě vyzkoušet, já strašně nerada někomu popisuji chut nějakého jídla, protože podle mě to prostě nejde, když je to specifická potravina.

      Na slano prakticky nesnídám. Možná výjimečně, 1x za měsíc třeba nebo když si chci udělat nějaký "odlehčenější" den ;)

      Vymazat
  13. Ještě, že vždycky u tvého FI snídám, jinak bych se uslintala.:D Chci se zeptat, v kterém obchodě nakupuješ batáty? Mě přijde, že u nás prostě neexistují nikde.://

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je mají v Albertu většinou a pak v Kauflandu - ale taky jenom v některých pobočkách. Chodím do dvou a mají je jen v jednom z nich.

      Vymazat
  14. Nejkrásnější je ta lívancová hrouda ;-) A jak to děláš že ti to u focení nepopadá? (A když to pak jíš tak to také drží pohromadě?)
    A s tím že nejlepší je ta tuhá část kokosového mléka musím naprosto souhlasit!!! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, prostě se to povedlo a drželo to...nebylo to tak moc vysoké :) Ale ujezení se to samozřejmě už rozpadává :)

      Vymazat
  15. Všechno zase úžasný:))
    Nejvíc se mi líbí ta polenta s tempehem:))
    Sójové nudličky..k těm jsem si ještě cestu nenašla, často po nich šahám, když je spíš prázdná a koukají tam na mě jenom ony:D je to vždycky utrpení.

    OdpovědětVymazat
  16. No ještě že jsem po snídani :D láká mě moc ta polenta s tempehem :))

    OdpovědětVymazat
  17. To je pořádná nálož fotek:)
    Tempeh mám moc ráda, ale kvůli ceně si ho nekupuju - padl by totiž za vlast během pár minut :D A polentu mám taky moc ráda, ale bohužel se na ni moc nedostává, vždycky sahám nudně po kuskusu :D
    Jáhelník vypadá nádherně, nedávno jsem taky pekla svůj první a měl velký úspěch :)
    a tofu je prostě oblíbenec, to bych mohla pořád, ale na sojové nudličky nemám odvahu - 2x jsem je doma dělala a 2x jsem se málem pozvracela, ale přitom ve vegetariánské restauraci mi chutnaly moc, takže chyba bude asi jinde:D

    OdpovědětVymazat
  18. Mi se ta polentová kaše se zeleninou líbí, musím někdy vyzkoušet :) Dnes jsem si dělala na snídani polentovou kaši na sladko a bomba!! :) Jinak opravdu se na ty fotky lépe dívá s plným břichem :D už se těším na další inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  19. Moni chci se zeptat jak jsi psala ze jsi se vzbudila uz v 5 hodin tak to jsi brzo snidala a nemas pak brzo zase hlad? Ja kdyz vstanu tak brzo (a kvuli skole musim anebo i kdyz nemusim, tak proste mi to nejde spat moc dlouho) a pak se musim hnedka najist jenze potom uz mam v 8h hlad tak svacim a obedvam take drive kolem 11h uz a tak se mi to cele posouva ty casy jidel, takze vecerim uz hodne brzo treba v 17-18h. protoze cely den jsem drive vzhuru no a vecer mam fakt hlad jak to resis ty? Jis asi i druhe vecere ze? Ja totiz nejim a nechci dalsim jidlnem navysovat prijem protoze to se zase kvuli tomu jednomu jidlu hodne zvedne ale nemuzu vydrzet kvuli hladu.. :-( Kdyz vstavam tak normalne treba v 8-9h. tak mi to krasne vychazi na 5 jidel a hlad necitim.. co s tim?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak kdy - záleží jestli jedu do práce nebo ne. Když jo, tak tam jsem pak celkem zaměstnaná a jdu třeba ještě cvičit, takže mám klidně delší pauzu od jídla. Ale jindy, zvlášt když jsem doma, tak hlad dostanu a normálně se najím. Mám tam třeba nějaké jídlo navíc ten den, ale to vůbec nevadí :)

      Vymazat
  20. Mmmm, to jsou zase dobroty! To přelevání kokosovým mlékem, mňam!
    Uplně jsi mě nalákala na polentu, už ji mám pěkně dlouho ve skříni a ne a ne s ní něco dělat :D
    Jinak jsem moc ráda, že dort chutnal nejen tobě, ale i bráchovi (a toho si fakt cením!!) Moc se ti povedl, krásně nafocený :)

    OdpovědětVymazat
  21. Ty mi zase děláš chutě! :D Krásné fotky, jak jinak :)

    OdpovědětVymazat
  22. Wow, ten tempeh vypadá nejvíc úžasně! :3

    OdpovědětVymazat
  23. To je ale náhoda - zrovna jsme dneska měli na snídani lívanečky a na oběd polentovou kaši :-D Akorát teda ne s tempehem - i když ten mám v ledničce a přemýšlím, co s ním :-)
    Jinak všechno vypadá moc dobře, hned bych si všechno dala :-)

    OdpovědětVymazat
  24. To zase vypadá neskutečně lákavě!:)

    OdpovědětVymazat
  25. Je susena tzv. Schwartzvaldska sunka v pohode na hubnuti?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě v tom není problém, jen má myslím více tuku, tak to kdyžtak nepřehánět - ovšem záleží, na jaký příjem a zdroj živin máš nastaveno hubnutí ;)

      Vymazat
  26. Musím říct, že vždycky když vidím tuhle rubriku dost obdivuju tvoje odhodlání si různorodě vařit, já si obvykle v neděli uvařím pět porcí kuřete s rýží a brokolicí a jsem spokojená :D

    OdpovědětVymazat
  27. bezva fotky!!! taky musim začít jíst víc očima... a dík za ten typ na muffiny, máme tu jablečnou mouku ještě doma :)

    OdpovědětVymazat
  28. Super inšpirácia :)
    http://foodmakesushigh.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)